Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

BIOS Brak opcji - Boot from floppy


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> BIOS Brak opcji - Boot from floppy
Author
Message
uomo
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 Feb 2007
Posts: 263
Location: gdansk

Post#1 Post from the author of the topic 23 Apr 2008 20:33   

BIOS Brak opcji - Boot from floppy


Witam
Mam dzialajacy naped floppy chcialbym uruchomic komputer z dyskietki.Niestety w BIOS-sie nie ma opcji "boot from flopy" jest tylko mozliwosc bootowania z HDD i CD.Czy jest to kwestia jakis ustawien BIOS czy poprostu moja wersja nie ma takiej opcji?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Apr 2008 20:33   





Back to top
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1542
Location: Białystok

Post#2 23 Apr 2008 20:37   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Jaka to płyta? W starszych to standard a w nowszych jeszcze tego nie wywalili.

Helpful message? + -

Back to top
   
uomo
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 Feb 2007
Posts: 263
Location: gdansk

Post#3 Post from the author of the topic 23 Apr 2008 20:51   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Plyta glowna to compaq.Komputer jest dosc stary gdzies 6 lat wstecz.

Helpful message? + -

Back to top
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1542
Location: Białystok

Post#4 23 Apr 2008 20:54   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


To wątpie aby nie było możliwości bootowania z flopa. Podaj też model Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
maxwell055
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 23 Jan 2008
Posts: 230
Location: Szczecin

Post#5 23 Apr 2008 21:56   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Ja bym radził zaktualizować BIOSa do najnowszej wersji. Poszukaj odpowiedniego biosa na stronie producenta (TYLKO MUSI SIĘ ZGADZAĆ z modelem płytki bo ją zabijesz na śmierć! Razz)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Apr 2008 21:56   





Back to top
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1542
Location: Białystok

Post#6 23 Apr 2008 22:02   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Bez flopa w 6-letnim kompie ciężko będzie zaktualizować bios Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Apr 2008 22:02   





Back to top
   
tronic1
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 21501
Location: Police, Alesund-Norwegia

Post#7 23 Apr 2008 22:06   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Zamiast floppa można zrobić bootujący CD z obrazem dyskietki, flasher'em i biosem.

Helpful message? + -

Back to top
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1542
Location: Białystok

Post#8 23 Apr 2008 22:12   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Lub prościej pendrive jeśli bootuje z nich

Helpful message? + -

Back to top
   
uomo
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 17 Feb 2007
Posts: 263
Location: gdansk

Post#9 Post from the author of the topic 23 Apr 2008 22:27   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Chodzi o to ze padl mi system nie moge dostac sie do dysku zupelnie .Chcialem uzyc ERD (emergency repair disk) , bo wydaje sie ze to powinno pomoc.Do tego wlasnie musze go odpalic z floppy. Jesli chodzi o wersje to wiem ze jest to compaq nie moge odczytac szczegolow z plyty.W info w samym BIOSie jest copaq deskpro 1998-2000 jest to bardzo stara plyta glowna.

Helpful message? + -

Back to top
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1542
Location: Białystok

Post#10 23 Apr 2008 23:18   

Re: BIOS Brak opcji - Boot from floppy


Weź może jeszcze poszukaj wg. tych sposobów.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Apr 2008 23:18   





Back to top
   
maxwell055
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 23 Jan 2008
Posts: 230
Location: Szczecin

Post#11 24 Apr 2008 18:38   

Re: BIOS Brak opcji - Boot from floppy


spinnaker porty USB mają spore braki co do bootowania przez dos... jak wiadomo "dysk wymienny" jest znajdowany i odpowiednio ustawiany przez windows i bez windowsa (bo inaczej nie da się uruchomić sterowników do pena) raczej nie odpali Very Happy

ps. To twój komputer? Very Happy nice tunning ;]

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> BIOS Brak opcji - Boot from floppy
Page 1 of 1
Similar topics
Sony Vaio vgn-fs415s - Brak opcji Boot cd w Bios (15)
Brak pliku verifying DMI pool data boot from CD: (2)
Searching for boot record from IDE-0..OK, brak pliku ntldr ? (5)
Flash Biosa z pendriva (brak opcji w boot menu) (3)
Wolne liczenie RAM. Brak opcji Quick boot (Notebook) (1)
Chyba BIOS. BIOS ROM checksum error Detecting floppy... (7)
Boot z serwera za pomocą "BOOT FROM LAN" (1)
Uruchomienie linux boot z floppy dalej usb (2)
Bios, Gigabyte GA-945GZM-S2 - Brak opcji M.I.T (4)
Boot from LAN - wskazówki (77)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.043 seconds

elektroda.pl topic RSS feed