Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

BIOS Brak opcji - Boot from floppy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> BIOS Brak opcji - Boot from floppy
Autor
Wiadomość
uomo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 263
Miasto: gdansk

Post#1 Post autora tematu 23 Kwi 2008 20:33   

BIOS Brak opcji - Boot from floppy


Witam
Mam dzialajacy naped floppy chcialbym uruchomic komputer z dyskietki.Niestety w BIOS-sie nie ma opcji "boot from flopy" jest tylko mozliwosc bootowania z HDD i CD.Czy jest to kwestia jakis ustawien BIOS czy poprostu moja wersja nie ma takiej opcji?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Kwi 2008 20:33   





Powrót do góry
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1542
Miasto: Białystok

Post#2 23 Kwi 2008 20:37   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Jaka to płyta? W starszych to standard a w nowszych jeszcze tego nie wywalili.
Powrót do góry
   
uomo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 263
Miasto: gdansk

Post#3 Post autora tematu 23 Kwi 2008 20:51   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Plyta glowna to compaq.Komputer jest dosc stary gdzies 6 lat wstecz.
Powrót do góry
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1542
Miasto: Białystok

Post#4 23 Kwi 2008 20:54   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


To wątpie aby nie było możliwości bootowania z flopa. Podaj też model :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Kwi 2008 20:54   





Powrót do góry
   
maxwell055
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 230
Miasto: Szczecin

Post#5 23 Kwi 2008 21:56   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Ja bym radził zaktualizować BIOSa do najnowszej wersji. Poszukaj odpowiedniego biosa na stronie producenta (TYLKO MUSI SIĘ ZGADZAĆ z modelem płytki bo ją zabijesz na śmierć! :P)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Kwi 2008 21:56   





Powrót do góry
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1542
Miasto: Białystok

Post#6 23 Kwi 2008 22:02   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Bez flopa w 6-letnim kompie ciężko będzie zaktualizować bios :)
Powrót do góry
   
tronic1
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21559
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

Post#7 23 Kwi 2008 22:06   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Zamiast floppa można zrobić bootujący CD z obrazem dyskietki, flasher'em i biosem.
Powrót do góry
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1542
Miasto: Białystok

Post#8 23 Kwi 2008 22:12   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Lub prościej pendrive jeśli bootuje z nich
Powrót do góry
   
uomo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 263
Miasto: gdansk

Post#9 Post autora tematu 23 Kwi 2008 22:27   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Chodzi o to ze padl mi system nie moge dostac sie do dysku zupelnie .Chcialem uzyc ERD (emergency repair disk) , bo wydaje sie ze to powinno pomoc.Do tego wlasnie musze go odpalic z floppy. Jesli chodzi o wersje to wiem ze jest to compaq nie moge odczytac szczegolow z plyty.W info w samym BIOSie jest copaq deskpro 1998-2000 jest to bardzo stara plyta glowna.
Powrót do góry
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1542
Miasto: Białystok

Post#10 23 Kwi 2008 23:18   

Re: BIOS Brak opcji - Boot from floppy


Weź może jeszcze poszukaj wg. tych sposobów.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Kwi 2008 23:18   





Powrót do góry
   
maxwell055
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 230
Miasto: Szczecin

Post#11 24 Kwi 2008 18:38   

Re: BIOS Brak opcji - Boot from floppy


spinnaker porty USB mają spore braki co do bootowania przez dos... jak wiadomo "dysk wymienny" jest znajdowany i odpowiednio ustawiany przez windows i bez windowsa (bo inaczej nie da się uruchomić sterowników do pena) raczej nie odpali :D

ps. To twój komputer? :D nice tunning ;]
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> BIOS Brak opcji - Boot from floppy
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS