Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



BIOS Brak opcji - Boot from floppy


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software ->BIOS Brak opcji - Boot from floppy Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
uomo
Level 16
Location: gdansk
Joined: 17 Feb 2007
Posts: 270
Helped: 13
uomo
Level 16
Post#1 23 Apr 2008 20:33  Topic author   

BIOS Brak opcji - Boot from floppy


Witam
Mam dzialajacy naped floppy chcialbym uruchomic komputer z dyskietki.Niestety w BIOS-sie nie ma opcji "boot from flopy" jest tylko mozliwosc bootowania z HDD i CD.Czy jest to kwestia jakis ustawien BIOS czy poprostu moja wersja nie ma takiej opcji?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
spinnaker
Level 32
Location: Białystok
Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1541
Helped: 188
Post rating: 3
spinnaker
Level 32
Post#2 23 Apr 2008 20:37    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Jaka to płyta? W starszych to standard a w nowszych jeszcze tego nie wywalili.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
uomo
Level 16
Location: gdansk
Joined: 17 Feb 2007
Posts: 270
Helped: 13
uomo
Level 16
Post#3 23 Apr 2008 20:51  Topic author   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Plyta glowna to compaq.Komputer jest dosc stary gdzies 6 lat wstecz.

Helpful post? + 0
Back to top
spinnaker
Level 32
Location: Białystok
Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1541
Helped: 188
Post rating: 3
spinnaker
Level 32
Post#4 23 Apr 2008 20:54    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


To wątpie aby nie było możliwości bootowania z flopa. Podaj też model :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
maxwell055
Level 16
Location: Szczecin
Joined: 23 Jan 2008
Posts: 230
Helped: 7
Post rating: 2
maxwell055
Level 16
Post#5 23 Apr 2008 21:56    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Ja bym radził zaktualizować BIOSa do najnowszej wersji. Poszukaj odpowiedniego biosa na stronie producenta (TYLKO MUSI SIĘ ZGADZAĆ z modelem płytki bo ją zabijesz na śmierć! :P)

Helpful post? + 0
Back to top
spinnaker
Level 32
Location: Białystok
Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1541
Helped: 188
Post rating: 3
spinnaker
Level 32
Post#6 23 Apr 2008 22:02    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Bez flopa w 6-letnim kompie ciężko będzie zaktualizować bios :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tronic1
Spec od komputerów
Location: Police, Alesund-Norwegia
Joined: 06 Feb 2005
Posts: 21869
Helped: 2557
Post rating: 171
tronic1
Spec od komputerów
Post#7 23 Apr 2008 22:06    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Zamiast floppa można zrobić bootujący CD z obrazem dyskietki, flasher'em i biosem.

Helpful post? + 0
Back to top
spinnaker
Level 32
Location: Białystok
Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1541
Helped: 188
Post rating: 3
spinnaker
Level 32
Post#8 23 Apr 2008 22:12    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Lub prościej pendrive jeśli bootuje z nich

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
uomo
Level 16
Location: gdansk
Joined: 17 Feb 2007
Posts: 270
Helped: 13
uomo
Level 16
Post#9 23 Apr 2008 22:27  Topic author   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Chodzi o to ze padl mi system nie moge dostac sie do dysku zupelnie .Chcialem uzyc ERD (emergency repair disk) , bo wydaje sie ze to powinno pomoc.Do tego wlasnie musze go odpalic z floppy. Jesli chodzi o wersje to wiem ze jest to compaq nie moge odczytac szczegolow z plyty.W info w samym BIOSie jest copaq deskpro 1998-2000 jest to bardzo stara plyta glowna.

Helpful post? + 0
Back to top
spinnaker
Level 32
Location: Białystok
Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1541
Helped: 188
Post rating: 3
spinnaker
Level 32
Post#10 23 Apr 2008 23:18    

Re: BIOS Brak opcji - Boot from floppy


Weź może jeszcze poszukaj wg. tych sposobów.

Helpful post? + 0
Back to top
maxwell055
Level 16
Location: Szczecin
Joined: 23 Jan 2008
Posts: 230
Helped: 7
Post rating: 2
maxwell055
Level 16
Post#11 24 Apr 2008 18:38    

Re: BIOS Brak opcji - Boot from floppy


spinnaker porty USB mają spore braki co do bootowania przez dos... jak wiadomo "dysk wymienny" jest znajdowany i odpowiednio ustawiany przez windows i bez windowsa (bo inaczej nie da się uruchomić sterowników do pena) raczej nie odpali :D

ps. To twój komputer? :D nice tunning ;]

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> BIOS Brak opcji - Boot from floppy
Page 1 of 1

Similar topics to bIOS Brak opcji - Boot from floppy

Sony Vaio vgn-fs415s - Brak opcji Boot cd w Bios (15)
Brak pliku verifying DMI pool data boot from CD: (2)
Searching for boot record from IDE-0..OK, brak pliku ntldr ? (5)
Flash Biosa z pendriva (brak opcji w boot menu) (3)
Wolne liczenie RAM. Brak opcji Quick boot (Notebook) (1)
Chyba BIOS. BIOS ROM checksum error Detecting floppy... (7)
Boot z serwera za pomocą "BOOT FROM LAN" (1)
Uruchomienie linux boot z floppy dalej usb (2)
Bios, Gigabyte GA-945GZM-S2 - Brak opcji M.I.T (4)
Boot from LAN - wskazówki (77)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.042 seconds