Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



BIOS Brak opcji - Boot from floppy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software ->BIOS Brak opcji - Boot from floppy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
uomo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 266
Miasto: gdansk

uomo
Poziom 15
Post#1 23 Kwi 2008 20:33  Autor tematu   

BIOS Brak opcji - Boot from floppy


Witam
Mam dzialajacy naped floppy chcialbym uruchomic komputer z dyskietki.Niestety w BIOS-sie nie ma opcji "boot from flopy" jest tylko mozliwosc bootowania z HDD i CD.Czy jest to kwestia jakis ustawien BIOS czy poprostu moja wersja nie ma takiej opcji?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1541
Miasto: Białystok

spinnaker
Poziom 22
Post#2 23 Kwi 2008 20:37    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Jaka to płyta? W starszych to standard a w nowszych jeszcze tego nie wywalili.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
uomo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 266
Miasto: gdansk

uomo
Poziom 15
Post#3 23 Kwi 2008 20:51  Autor tematu   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Plyta glowna to compaq.Komputer jest dosc stary gdzies 6 lat wstecz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1541
Miasto: Białystok

spinnaker
Poziom 22
Post#4 23 Kwi 2008 20:54    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


To wątpie aby nie było możliwości bootowania z flopa. Podaj też model Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
maxwell055
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 230
Miasto: Szczecin

maxwell055
Poziom 15
Post#5 23 Kwi 2008 21:56    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Ja bym radził zaktualizować BIOSa do najnowszej wersji. Poszukaj odpowiedniego biosa na stronie producenta (TYLKO MUSI SIĘ ZGADZAĆ z modelem płytki bo ją zabijesz na śmierć! Razz)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1541
Miasto: Białystok

spinnaker
Poziom 22
Post#6 23 Kwi 2008 22:02    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Bez flopa w 6-letnim kompie ciężko będzie zaktualizować bios Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tronic1
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21565
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

tronic1
Spec od komputerów
Post#7 23 Kwi 2008 22:06    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Zamiast floppa można zrobić bootujący CD z obrazem dyskietki, flasher'em i biosem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1541
Miasto: Białystok

spinnaker
Poziom 22
Post#8 23 Kwi 2008 22:12    

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Lub prościej pendrive jeśli bootuje z nich

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
uomo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 266
Miasto: gdansk

uomo
Poziom 15
Post#9 23 Kwi 2008 22:27  Autor tematu   

Re: Brak opcji w BIOS Boot from floppy


Chodzi o to ze padl mi system nie moge dostac sie do dysku zupelnie .Chcialem uzyc ERD (emergency repair disk) , bo wydaje sie ze to powinno pomoc.Do tego wlasnie musze go odpalic z floppy. Jesli chodzi o wersje to wiem ze jest to compaq nie moge odczytac szczegolow z plyty.W info w samym BIOSie jest copaq deskpro 1998-2000 jest to bardzo stara plyta glowna.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1541
Miasto: Białystok

spinnaker
Poziom 22
Post#10 23 Kwi 2008 23:18    

Re: BIOS Brak opcji - Boot from floppy


Weź może jeszcze poszukaj wg. tych sposobów.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
maxwell055
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 23 Sty 2008
Posty: 230
Miasto: Szczecin

maxwell055
Poziom 15
Post#11 24 Kwi 2008 18:38    

Re: BIOS Brak opcji - Boot from floppy


spinnaker porty USB mają spore braki co do bootowania przez dos... jak wiadomo "dysk wymienny" jest znajdowany i odpowiednio ustawiany przez windows i bez windowsa (bo inaczej nie da się uruchomić sterowników do pena) raczej nie odpali Very Happy

ps. To twój komputer? Very Happy nice tunning ;]

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software -> BIOS Brak opcji - Boot from floppy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sony Vaio vgn-fs415s - Brak opcji Boot cd w Bios (15)
Brak pliku verifying DMI pool data boot from CD: (2)
Searching for boot record from IDE-0..OK, brak pliku ntldr ? (5)
Flash Biosa z pendriva (brak opcji w boot menu) (3)
Wolne liczenie RAM. Brak opcji Quick boot (Notebook) (1)
Chyba BIOS. BIOS ROM checksum error Detecting floppy... (7)
Boot z serwera za pomocą "BOOT FROM LAN" (1)
Uruchomienie linux boot z floppy dalej usb (2)
Bios, Gigabyte GA-945GZM-S2 - Brak opcji M.I.T (4)
Boot from LAN - wskazówki (77)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS