FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Stroboskop na diodzie pojemnościowej?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> Stroboskop na diodzie pojemnościowej?
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 24 Apr 2008 11:17   

Witam,
Zostałem obdarowany zepsutym stroboskopem który jest troszkę nie kompletny (brak potencjometru regulującego częstotliwość błysku). Przeszukiwałem elektrodę pod kątem schematów, ale nie natrafiłem na nic podobnego, więc proszę o pomoc.
Info:
Trafo sieciowy daje po stronie wtórnej ok. 220 V
- Brak mi potencjometru - tutaj prośba co byście sugerowali.
- Dioda pojemnościowa - nie wiem czy dobrze narysowałem bieguny - czy może ktoś mnie oświecić jak ją sprawdzić czy jest dobra? Omomierzem nie wykazuje przejścia w żadnym kierunku (uwalona?) Typ tej diody to (źle na schemacie napisałem): KV660 (20V Vrrm, 220pF) - jakiego zamiennika szukać w naszych sklepach.
- Strobek po wpięciu do sieci lekko dymi (charakterystyczny swądek) z jakiejś części, jeszcze nie naczaiłem z jakiej, bo nie chcę za długo trzymać go pod prądem żeby mi większych uszkodzeń nie na robił.
Dzięki z góry za pomoc w rozgryzieniu tego strobka,
jw

Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Apr 2008 11:17   

Back to top

woytekp
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 24 Apr 2008 11:40   

Re: Stroboskop na diodzie pojemnościowej

Dioda pojemnościowa w stroboskopie? A co to za wynalazek? Zapewne nastąpiła jakaś pomyłka i chodzi o diaka. Z tego co pamiętam to diak mierzony miernikiem zachowuje się tak jakby nie miał przejścia, przewodzi dopiero powyżej dwudziestu kilku, trzydziestu kilku woltów.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Apr 2008 11:40   

Back to top

jopawoda
Poziom 7
Poziom 7

Post#3 Post from the author of the topic 24 Apr 2008 12:22   

Re: Stroboskop na diodzie pojemnościowej

Za googlałem po symbolu na obudowie (http://www.chipdocs.com/pndecoder/datasheets/LORAL/KV660.html?ReR=GG)
i znalazłem Capacitance Varactor Diode, a że to dioda pojemnościowa to moja radosna interpretacja :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Apr 2008 12:22   

Back to top

woytekp
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 24 Apr 2008 15:06   

Re: Stroboskop na diodzie pojemnościowej?

Symbol symbolem - pewnie ktoś wstawił inny z braku na przykład odpowiedniej biblioteki w programie do rysowania schematów. Schemat twojego strobo jest jak najbardziej standardowy i takich schematów na elektrodzie z pewnością jest co najmniej kilka.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> Stroboskop na diodzie pojemnościowej?
Page 1 of 1
Similar topics
Pomiar pojemności diody pojemnościowej...HELP (1)

Page generation time: 0.069 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed