FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Symetryczne zasilanie akumulatorowe wzmacniacza TDA 2030.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Symetryczne zasilanie akumulatorowe wzmacniacza TDA 2030.
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 25 Apr 2008 19:38   

Symetryczne zasilanie akumulatorowe wzmacniacza TDA 2030.

Witam, mam chyba nietypową prośbę. Mam płytkę wzmacniacza do kompa na trzech TDA 2030, który jest zasilany napięciem symetrycznym (+ - 12 V).
Ponieważ kolumna do której zapakowałem ów wzmacniacz ma być użytkowana przez syna z dala od źródła zasilania, koniecznym okazało się zasilanie akumulatorowe. I tu powstają problemy. Dwa akumulatory o różnej pojemności i o ciut innym napięciu (różnica 0,6V) -czy można je podłączyć?
I drugi, większy, jak rozwiązać sposób włączania wzmacniacza? Chodzi o to że między + i - połączonych szeregowo akumulatorów jest 24V. Czy włączniki mają być na każdym biegunie, czy tylko na "masie" w jakiej kolejności je włączać aby nie spalić wzmacniacza i w ogóle to zakręciłem się z tym zasilaniem, ale mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi. Wzmacniacz jak wspomniałem jest dla mojego 15 letniego syna i zależy mi na pomyślnym rozwiązaniu powyższego problemu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Apr 2008 19:38   

Back to top

cyberdar
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 25 Apr 2008 20:19helpful post - solution   

Re: Symetryczne zasilanie akumulatorowe wzmacniacza TDA 2030

Witam

Nic nie stoi na przeszkodzie aby do zasialania wykorzystać akumulatory o różnej pojemności. Jednak "wydajność" zależy od akumulatora o mniejszej pojemności. Co do napięcia to różnica rzędu 0.6V to nie różnica.
Co do włącznika to proponuję zastosować włącznik dźwigienkowy, który posiada dwie pary styków. Tym samym kolejność włączania nie będzie miała znaczenia. Niestety musisz odpinać biegun dodatni i ujemny. Masa może być podłączona na stałe.

--
pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Apr 2008 20:19helpful post - solution   

Back to top

Jacenty618
Poziom 2
Poziom 2

Post#3 Post from the author of the topic 25 Apr 2008 21:35   

Dzięki za pomoc. Teraz po przeczytaniu posta aż mi głupio z powodu mojej bezmyślności, ale cóż, starość nie radość :(
Mam jeszcze jedną prośbę. Jak takie akumulatory ładować - bo na pewno będą tego wymagały. Jeden to Europower 12V, 4,5AH/20HR sealed lead battery z initial current: 1,35A max, a drugi to Technocell 12V, 7AH z charging current 2,1A max. Czy można zastosować jedną ładowarkę z regulacją prądu ładowania? I czy są takowe do kupienia. Ten mniejszy aku jest z UPS-a, a ten większy z centralki alarmowej.
Pozdrawiam,
Jacenty
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 25 Apr 2008 21:35   

Back to top

cyberdar
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 26 Apr 2008 12:30   

Witam

Jeśli nie są to akumulatory typu Ni-MH czy Ni-Cd a kwasowe lub żelowe (piszesz, że z UPSa) to takie akumulatory ładuje się w zasadzie napięciem. Wystarczy tym celu wykonać stabilizator napięcia na około 13.7V lub 15-16V. Jeśli miałbyś zapominać o wyłączeniu ładowania to proponuję wykonanie wersji "niskonapięciowej" tj. 13.7V. Przy takim napięciu nawet długie pozostawanie akumulatora pod napięciem nic mu nie zaszkodzi. Jeśli natomiast akumulator będzie ładowany zgodnie z przyjętymi normami tzn. przez 14 godzin, po czym zostanie odłączony od źródła ładowania to można zrobić stabilizator 15-16V. W przedstawionej sytuacji można dać jeden transformator ale zrobić na nim dwie osobne ładowarki. Jeszcze jedna ważna sprawa. Proponowałbym w szereg z dodatnim biegunem zasilania dać rezystor o wartości kilku omów. Ograniczy to początkowy prąd do bezpiecznej wartości. Rezystor ten dobrze dać powiedzmy 5W.

--
pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Symetryczne zasilanie akumulatorowe wzmacniacza TDA 2030.
Page 1 of 1
Similar topics
Zasilanie akumulatorowe/inne notebooka (6)
Zasilanie wzmacniacza na tda 2003 zasilaczem TS 25/213. (4)
zasilanie do wzmacniacza TDA 7293 (2)
Zasilanie wzmacniacza - TDA 7250 (3)
Zasilanie symetryczne wzmacniacza a kondensatory (2)
Budowa wzmacniacza na TDA 2030 (4)
Zasilanie TDA 2030. Zasilacz 29V i 1A. Wzmacniacz. (9)
Zasilanie do TDA 2030 (11)
Zasilanie symetryczne (3)
Zasilanie symetryczne (1)

Page generation time: 0.242 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed