FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Test regulatora napięcia alternatora

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Test regulatora napięcia alternatora
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 20 Jan 2004 19:40   

Test regulatora napięcia

Witam!
Chciałbym zrobić proste urządzenie służące do testowania reg. napięcia do alternatorów samochodowych po wyciągnięciu na zewnątrz. Mam pewne rozwiązania ale może któryś z kolegów zetknął się z czymś takim lub wie jak wykonać coś takiego w sposób prosty a zarazem pewny i skuteczny. Pozdrawiam...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Jan 2004 19:40   

Back to top

P.Artek
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 20 Jan 2004 20:10   

Re: Test regulatora napięcia

Najprościej zaopatrz się w zasilacz z regulowanym napięciem w granicach 10-18V i woltomierz.Podłącz reg. do zasilacza a na wyjście żarówkę 10-21W(nie większej mocy,prąd wzbudzenia na ogół nie przekracza 3-4A)zwiększając napięcie obserwuj żarówkę,przy ok 14V powinna zgasnąć,nastąpnie obniżasz napięcie i sprawdzasz kiedy się zaświeca.W ten prosty sposób sprawdzasz napięcie jakie reguluje reg.(13.8-14.6V)Różnica napięć(włączenia i wyłączenia żarówki)nie powinna przekraczać więcej niż ok 0.2-0.4V.Metoda ta nie sprawdza się przy badaniu reg.z płynną regulacją ale takich już się nie spotyka.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 20 Jan 2004 20:10   

Back to top

Sharky
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 25 Feb 2004 15:09   

Re: Test regulatora napięcia

Witam !

Co prawda nie jestem specjalistą od elektryki samochodowej, ale zastanawiam się nad podanym sposobie sprawdzenia regulatora napięcia.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to proponowaną żarówkę należy włączyć w miejsce obwodu wzbudzenia.
Wydaje mi się, że obwód ten jest załączony, gdy napięcie jest mniejsze niż np. 14.2V (zależnie od typu regulatora). Po przekroczeniu tej granicy nastąpuje odłaczenie uzwojenia wzbudzenia, czyli alternator pracuje "na sucho".

Tak więc wnioskuję, że żarówka symulująca uzwojenie wzbudzenia alternatora będzie się świeciła aż do momentu uzyskania zadanego napięcia zależnie od typu regulatora (najczęściej od 13.5 do 14.4V).

Jak wspomniałem, nie zajmuję się tym, ale wydaje mi się, że proponowany układ testowy powinien jednak pracować jw.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Test regulatora napięcia alternatora
Page 1 of 1
Similar topics
Jak podłączyć kable do alternatora i regulatora (35)
Podłączenie regulatora i ogranicznika do alternatora 24V. (4)
sprawdzanie regulatora alternatora (11)
Wymiana regulatora napięcia alternatora- Skoda Felicja 1.3 (5)
regulatora napięcia RN-c 12V do alternatora z fiata 126p i.. (1)
Potrzebuje schemat regulatora napięcia do alternatora (6)
Sprawdzenie mostka oraz regulatora alternatora rover. (6)
Pilnie poszukiwany sczemat regulatora nap. alternatora 126p. (3)
Schemat Regulatora napięcia 6V (1)
Poszukuję regulatora napięcia (3)

Page generation time: 0.107 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony