Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Szukam -> Tempomat - co trzeba aby zamontować?
Autor
Wiadomość
ElFi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Gru 2003
Posty: 70

Post#1 Post autora tematu 21 Sty 2004 05:46   

Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam!

Chciałbym zamontować tempomat ale co fachowiec to inny sposób.

Samochód Passat 98 r 1.8 benzyna.

Według jednych wystarczy zamienić wyłącznik kierunków na taki z przyciskami do tempomatu i włączyć opcję tempomatu w komputerze samochodu.

Według innych taki sposób zadziała ale tylko w dieslu - dla benzynowca trzeba stosować dodatkowe elementy (silniczki, pompki itp.)

Może ktoś jest zorientowany jak to będzie z tym tempomatem w moim samochodzie?

Pozdrawiam!
Marek
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Sty 2004 05:46   





Powrót do góry
   
diag
Spec od samochodów
Spec od samochodów


Dołączył: 10 Gru 2003
Posty: 1402
Miasto: Białystok

Post#2 21 Sty 2004 07:34   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Najprościrj mówiąc jak masz linke do przepustnicy to z tempomatu prostym sposobem nici
Powrót do góry
   
ElFi
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Gru 2003
Posty: 70

Post#3 Post autora tematu 26 Sty 2004 01:07   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


No to już po tempomacie, ale teraz myślę o ESP. Czy trzeba coś więcej oprócz sterownika?

Marek
Powrót do góry
   
wojciech.nurzynski
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 18 Gru 2003
Posty: 221

Post#4 26 Sty 2004 01:42   

Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Z zamontowaniem tempomatu sprawa ma się następująco. Najprościej jest z dieslami ponieważ prawie wszystkie podzespoły silnika są kontrolowane przez komputer. Wystarczy wpiąć końcówki wiązki manipulatora (pięć przewodów, jeden wpinamy do skrzynki bezpiecznikowej) do kostki komputera, oraz odblokować funkcję tempomatu w komputerze kod numer 11463 ale do tego potrzebny jest przyrząd diagnostyczny V.A.G.
Natomiast w silnikach benzynowych kiedy przepustnica jest na lince sprawa się komplikuje bowiem potrzebne będą dodatkowe akcesoria, chyba, że jest to system typu fly-by-wire tzn. przepustnica jest sterowana za pomoca silnika krokowego, w takim przypadku wszystko wygląda tak samo jak przy dieslu czyli sam manipulator wiązka i konieczność odblokowania funkcji w komputerze.
A teraz o ESP. I tu się zaczynają schody!!! Do wymiany idzie cały agregat ABS oraz jego komputer. Potrzeba zamontować czujnik momentu obrotowego który to wykrywa skręt nadwozia, oraz czujnik kąta skrętu kierownicy. I tak potrzebne są:
1. agregat,
2. komputer,
3. czujnik nr 1,
4. czujnik nr 2,
5. wiązki elektryczne, itd...
Trzeba wywalać deskę rozdzielczą, fotele (miedzy nimi jest montowany jeden czujnik), tapicerke......!!!
Sporo roboty i sporo pieniędzy!
Nie wiem czy się to wogóle opłaca w takim aucie!?
Powrót do góry
   
marciness
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 4
Miasto: warszawa

Post#5 09 Lip 2006 11:52   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


ja chciałbym zamontować tempomat w audi s8 rok 96 potrzebuję schemat albo info. z ilu elementów się składa części to nie problem bo kolega ma a8 96r z tempomatem na części i odda mi komplet za 500pln tylko z jakich elementów się składa no i oczywiście ktoś by musiał to założyć w w-wie lub okolicach. gaz mam na linkę ale tak jak pisałem graty są
Powrót do góry
   
macrus
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 293
Miasto: Krobia

Post#6 09 Lip 2006 14:18   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam. Jak w temacie mam Omegę 2,5 95 rok i czy jak podłączę przełącznik z regulacją do tempomatu będzie działał?Kostki w Aucie są do podłączenia przy kierownicy komp. pokł. jest też i kontrola trakcji.Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
wader_669
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Lis 2003
Posty: 1546
Miasto: Kanalizacja poznania

Post#7 02 Sie 2006 02:02   

Tempomat - co trzeba aby zamontować?


widze ze temat juz dosc stary ale tak sobie przegladam forum i czytam i wpadle na pomysl.
A wiec samochody ktore maja kontrole gazu na linke czyzby najprosciej nie bylo by dac serwa ? ktore by sie ustawiala na jakiej predkosci ma zostac i odpowiedni by naciagalo linke lub spuszczalo
albo mozna by uzyc jakis zaciskow ktore by blokowaly linke tylko to juz chyba raczej jest niebezpieczne bo by byl jakis defekt i by zaciski sie zaciely. Serwa zatem sa inne jak nie maja napiecia nie dzialaja wiec nawet gdyby cos sie stalo mozna by zawsze wylaczyc serwo i wszystko by dzialalo normlanie
Powrót do góry
   
marciness
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 4
Miasto: warszawa

Post#8 02 Sie 2006 23:05   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


mnie bardzo interesuje z jakich elementów się składa tempomat w audi a8/s8
Powrót do góry
   
bzykdamian
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 240
Miasto: Rzemienowice

Post#9 05 Sie 2006 11:37   

Tempomat - co trzeba aby zamontować?


ja mam passata b4 1994 rok z silnikiem 1.8 na jednopunktowym wtrysku kod silnika to ABS. mam w aucie linke od gazu i we wtrysku jest silniczek krokowy (potencjometr przepustnicy). to w moim aucie jest problem z tempomatem czy wystarczy tylko zmienic dzwignie od kierunkowskazu i odblokować taką funkcje w komputerze?
Powrót do góry
   
ladamaniac
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Maj 2003
Posty: 1889
Miasto: okolice Tarnowa

Post#10 06 Sie 2006 12:58   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Jakby ktoś chciał dokładać tempomat, to największe doświadczenie mają Wielcy Bracia zza Wielkiej Wody, np http://www.rostra.com/cruise-control.htm Podobno montaż to godzina czasu.
Powrót do góry
   
lopat84
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 05 Mar 2005
Posty: 24
Miasto: Zielona Góra

Post#11 28 Sie 2006 17:19   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam widze ze operujecie duza iloscia schematow. Czy moglbym prosic o schemat do Audi A6 2.8 1998. Niewiem jak go podlaczyc mam orginalne manetki. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Zdzisław.c
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 01 Sty 2004
Posty: 37
Miasto: Goleniów

Post#12 15 Mar 2007 10:07   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


temat stary ale zamieszcze dodatkowe info na temat informacji o tempomacie do omegi i vektry
osobiscie montowalem tempomat w omedze 2.5 tds 97 rok kostka byla pod kierownica 4 przewodowa po wlozeniu przelacznika tez oczywiscie z 4 przowodowa kostka tempomat dziala odrazu bez zadnych dodatkowych operacji, taka sama sytuacja byla w vektrze z 98 z silniekiem 2.0 dth kostka 2 przewodowa i dzwignia tempomatu rowniez musi byc 2 przewodowa wkladasz i smiga

Pzdr
Z.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Mar 2007 10:07   





Powrót do góry
   
wojciech.nurzynski
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 18 Gru 2003
Posty: 221

Post#13 15 Mar 2007 21:35   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam!

Ostatnio zakładałem tempomat w Passacie B5 po lifcie (czy B6 jak to na forum).
Robota nie skomplikowana, ale pracochłonna trochę rozkręcania, trzeba się dostać do komputera od spodu, wyciągnąć białą kostkę (trochę wredna nie daje się tak od razu)
Poza tym wiązka przeznaczona była dla Octavii i trzeba było obciąć końcówki i zaprawić inne oraz oczywiście uaktywnić w komputerze.
Śmiga bez zarzutu.
Powrót do góry
   
rafi75
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Lip 2007
Posty: 10
Miasto: olszyna

Post#14 30 Lip 2007 14:11   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam! Mam pytanie jak założyć tempomat do vw passat b5 mam manetkę i wiązkę kabli czy mógł by mi ktoś dokładnie opisać. Lub kontakt w okolicy Gryfów-Olszyna-Lubańdo kogoś kto by mi to zrobił szybko i bez marudzenia.
Powrót do góry
   
wojciech.nurzynski
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 18 Gru 2003
Posty: 221

Post#15 13 Sie 2007 16:17   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


"rafi75" przydałby się jeszcze opis jaki silnik masz w tym pasku, podaj trzy literowy kod silnika. itd...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sie 2007 16:17   





Powrót do góry
   
rafi75
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 30 Lip 2007
Posty: 10
Miasto: olszyna

Post#16 26 Sie 2007 20:37   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam! Jest to silnik 1.9 TDi 90PS AHU nr silnika rok 98
Powrót do góry
   
cyberkan
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 15
Miasto: Żory

Post#17 29 Wrz 2007 00:34   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam tu załączam dla wszystkich zainteresowanych
schemat instalacji nie jest taka straszna do aut

VW
Beetle 99-08, Bora 99-06, Golf MK4 98-05, Passat 01-05

Skoda
Octavia 99-04, Fabia 00-07, Superb 02-05

Audi
TT 99-05, A3 97-05

SEAT
Leon 02-07, Toledo 02-04


pozdrowienia dla majsterkowiczów

Załączniki:
Powrót do góry
   
Tommi_A6
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 23 Sie 2006
Posty: 1
Miasto: Skierniewice

Post#18 03 Gru 2007 17:09   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Odświeżę temat. Posiadam A6 2.4 1998 165KM, kod silnika ALF. Przepustnica sterowana linką. Czy jest możliwość zamontowania tempomatu?
Z góry dzięki za pomoc
Tommi
Powrót do góry
   
Esperak
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 13 Paź 2004
Posty: 9

Post#19 04 Sty 2008 20:17   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam odświeżam trmat

Mam zamiar zamontować tempomat w Audi A8 rok 98 i zbieram wszelkie potrzebne informacje.
Potrzebuje manetki, kostek połączeniowych klika przewodów i 2 garście czasu :grin:
Od strony mechanicznej wiem co trzeba gorzej ze stroną elektryczno-kodową.

Czy posiada ktoś schemat elektryczny podłączenia.??? Silnik AKG rok 98

Kod do aktywacji w wagu dla modeli A4/A6 to 11463 czy ktoś może potwierdzić że on również pasuje do A8 lub podać prawidłowy.???

proszę o pomoc.
Powrót do góry
   
artur0982
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 24 Kwi 2008
Posty: 1
Miasto: zielona góra

Post#20 24 Kwi 2008 13:22   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


witam mam problem z tempomatem w audi a8 z 97roku
raz działa a raz nie częściej nie działa co może być przczyną
Powrót do góry
   
done
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Wrz 2004
Posty: 589
Miasto: Lbn

Post#21 02 Cze 2008 15:10   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam

Może ktoś uruchomił tempomat w Audi A3 TDI 96-99r. (AGR) i mógłby napisać do jakich pinów w komputerze należy wpiąc manetkę?

Pozdrawiam

PS. Czy komuś otwiera się załacznik od cyberkan'a
Powrót do góry
   
Adampio
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 21 Cze 2005
Posty: 174
Miasto: DC

Post#22 26 Cze 2008 12:54   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


czy ktos moze wie czy to:
http://www.mnrelectronics.com/co1920.html
lub to:
http://www.mnrelectronics.com/corolla1997.html
by pasowalo do Corolli E11 FL (rocznik 2000, 1,4 litra, wersja brytyjska)
Powrót do góry
   
pb11
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 16 Lip 2008
Posty: 1

Post#23 16 Lip 2008 09:24   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Orientuje się może ktoś czy te końcówki do wiązki do VW (te blaszki które idą do skrzynki do gniazda) można gdzieś kupić? Może to jakieś znormalizowane są? Wtyczkę do manetki mam a nie chce mi się bawić w lutowanie.
Powrót do góry
   
done
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 20 Wrz 2004
Posty: 589
Miasto: Lbn

Post#24 16 Lip 2008 11:42   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam

Fotka ze Skody, być może w VW jest analogicznie.
Ewentualnie szukaj w ETKA lub forum VW.

Pozdrawiam
Tempomat - co trzeba aby zamontować?
Powrót do góry
   
kapitansowa
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 8
Miasto: warszawa

Post#25 19 Lip 2008 07:45   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


instrukcja montażu w seat leon:
Ó www.leonclub.pl
Monta tempomatu w Seacie Leonie
Potrzebne narzdzia: Torx’y: 20, 55, 30 (chyba), płaski rubokrt o szer. ok. 5mm,
krzyakowy rubokrt wski, a długi, klucz nasadowy 13, gruba igła (najlepiej
szewska)
Step 1. Odłczenie bieguna – akumulatora (chyba komentarz nie potrzebny)
Step 2. Demonta poduszki kierowcy.
Naley przekrci kluczyk w stacyjce (aby nie blokowała si kierownica) i
obróci o 90* w stosunku do kierunku jazdy na wprost (boczne ramiona kierownicy
powinny si znajdowa, jedno na dole drugie na górze). Od tyłu ramiona
znajdujcego si u góry znajduje si otwór o rednicy ok. 8-10 mm, naley w niego
włoy płaski rubokrt na głboko ok. 4,5-5 cm. W otworze tym znajduje si
blaszka połczona ze spryn stalow (troch przypominajc t od weka). Na
blaszce tej znajduje si niewielki wypust o wysokoci ok. 1mm. „Penetrujc” (ruch
pionowy) rubokrtem w otworze mona wyczu ten wypust – rubokrt delikatnie na
nim podskakuje. Ostrze rubokrta naley ustawi tu nad tym wypustem (tego nie
wida, trzeba to zrobi „na macanego” rubokrtem). Nastpnie naley trzonkiem
(starajc si nie przesuwa ostrza) wykona ruch do góry. Poduszka z tej strony
powinna odskoczy. Nastpnie naley obróci kierownic o 180*, aby drugie boczne
rami kierownicy tym razem znalazło si u góry i powtórzy cał operacj jeszcze raz
dla drugiej strony. WARNING: Po zluzowaniu drugiego zaczepu poduszka moe
nam wypa, w zwizku z czym, naley uwaa bo mog si zerwa przewody do
igniter’a.
95% sukcesu zaley od prawidłowego włoenia rubokrta. Ja na pocztku
mczyłem si ze 20 minut, zanim załapałem co jest z tym wypustem. Teraz
demonta całej poduszki zajmuje mi 15-20 sekund. Naley uwaa aby dobrze
ustawi rubokrt nad tym wypustem, gdy w innym wypadku złe ustawienie i zbyt
mocne pocignicie moe spowodowa rozerwanie tej czarnej pianki, z której
wykonana jest kierownica wzdłu otworu. Po wyjciu poduszki najlepiej j
przytrzyma kolanami do kierownicy i nastpnie za pomoc igły lub płaskiego
rubokrta naley wyj blaszk od klaksonu (t przymocowan do korpusu
kierownicy. Jest ona w kształcie litery U i na obu ramionach ma zaczepy. Najlepiej j
cisn i wyj, a przed załoeniem ponownie uformowa, aby dobrze leała i nie
powodowała drga podczas jazdy.
Nastpnie naley rozłczy ółt wtyczk do klaksonu i poduszki. Potem za
pomoc Torx’a (chyba 30, a moe 25) naley odkrci trójktny wspornik i wyj
cało (poduszka + wspornik).
Step 3. Nastpnie za pomoc Torx’a 55 naley odkrci rub mocujc kierownic
(normalny, prawy gwint) i zdj kierownic
Step 4. Odchyli trzy zaczepy i zdemontowa piercie lizgowy (taki czarny) i
odłczy od niego wtyczk.
Step 5. Za pomoc krzyakowego rubokrta naley odkrci cztery wkrty
mocujce czarne plastikowe osłony kolumny kierownicy (dwa od dołu i dwa od
Ó www.leonclub.pl
przodu – od strony kierownicy). Górn osłon naley wyj, a doln odchyli na dół,
wycigajc uszczelk gumow otaczajc stacyjk.
Step 6. Nastpnie za pomoc Torx’a 30 (moe 25) naley odkrci (w zasadzie
popuci) rub mocujc piercie metalowy przytrzymujcy „pajk” (dwignia
kierunkowskazów i wycieraczek). Po popuszczeniu ruby naley wysun troch
„pajk” do góry o. 3-5 cm i odłczy z niego wszystkie wtyczki (te od spodu) – chyba
trzy, a moe dwie (nie pamitam). No i w kocu wysun cały pajk. Pajk naley
rozdzieli w nastpujcy sposób: Za pomoc płaskiego rubokrta naley odkrci
dwa wkrty te od góry. A nastpnie za pomoc tego samego rubokrta naley
zwolni zaczep, który znajduje si w tym „okrgu”, gdzie wchodzi kolumna
kierownicy. Przytrzymujc zwolniony zaczep lew rk, praw naley pocign
praw manetk do góry (jeli jest dobrze odczepione to powinna lekko zej).
Step 7. W sposób odwrotny do powyszego naley złczy ze sob „now” (z CCS)
manetk z praw i zamontowa z powrotem na kolumnie kierowniczej, włczajc w
nie z powrotem wszystkie wtyczki + wtyczk do tempomatu.
Step 8. Zdj osłon, pod któr znajduj si bezpieczniki i za pomoc Torx’a 20
odkrci wszystkie ruby mocujce osłon pod kierownic (t szar i du). Cztery
lub pi rub po lewej, jedna od spodu, po lewej, tam gdzie schowek, oraz dwie po
prawej na dole. Po wyjciu wszystkich rub osłon t naley lekko wysun dołem
ok. 5-10 cm, natomiast gór naley lekko „wyszarpa”, wkładajc dło przy kolumnie
kierowniczej, jest ona takich zatrzaskach, które si na 100% nie urw, najpierw z
lewej, potem z prawej. Nastpnie naley wysun troch osłon i odłczy dwie
wtyczki (ciemniacz + regulacja wysokoci wiateł oraz przełcznik wiateł). Tutaj
(dla niewtajemniczonych) znajduje si troch elektryki i elektroniki naszego autka J.
Nastpnie naley przełoy przewód od tempomatu do tej czci zwracajc uwag,
aby póniej podczas codziennej eksploatacji samochodu nie uległ on uszkodzeniom
(najlepiej go podwizywa paskami).
W tym momencie naley poskłada wszystko, co dotyczy kierownicy, a wic
najpierw osłony, zwracajc uwag na uszczelk gumow wokół stacyjki, skrci je ze
sob, załoy piercie lizgowy i podłczy go, załoy kierownic, zwracajc
uwag na znaczniki oraz zamontowa poduszk, uprzednio j podłczywszy.
W zasadzie cz mechaniczn w kabinie mamy za sob.
Step 9. Naley teraz przej do czci silnikowej samochodu. Podnie klap, zdj
dwa kapturki na wycieraczkach i kluczem nasadowym 13 odkrci nakrtki mocujce
wycieraczki. Nastpnie naley je zdemontowa (czasami moe by potrzebny rodek
typu WD-40), zwracajc uwag, aby rami wycieraczki cign dokładnie
prostopadle do osi, na której jest osadzone, tzn. lekko je dociskajc do szyby. Po
demontau wycieraczek trzeba wyj osłon filtra przeciwpyłkowego, czyli odkrci
dwa „wkrty”, wyj kołeczki i cał osłon. Nastpnie trzeba zdj cał uszczelk
gumow przytrzymujc plastikowy pas podszybia, a nastpnie wyj pas plastikowy
podszybia i odłczy od niego przewód spryskiwaczy (od strony podszybia w
odległoci ok. 20 cm, jest złczka (biało-czarna), któr trzeba rozłczy. Po
demontau „niewtajemniczeni” zauway mog dokładnie na rodku komputer
sterujcy silnika, a po lewej stronie główny rozgałnik przewodów pomidzy czci
silnikow, a kabin (taka biała skrzyneczka).Nastpnie trzeba zdj tak czarn
nakładk pomidzy okami wycieraczek, a take, aby ich nie zgubi małe dwie
Ó www.leonclub.pl
czarne nakładki na okach wycieraczek. Za pomoc klucza nasadowego (chyba 10)
odkrci trzy nakrtki mocujce zespół wycieraczek, wyj z niego wtyczk i
delikatnie, aby nie porysowa karoserii, cało wyj.
Step 10. Natpnie naley otworzy t biał plastikow skrzyneczk zwalniajc
cztery, czy sze zaczepów i delikatnie wyj cało.
Step 11. W skrzyneczce tej, w zalenoci od wyposaenia, moe by róna liczba
złczy. Na rodku, z przodu (stojc od przodu samochodu) musi by czarna 10-cio
pinowa wtyczka. Naley j rozłczy (ma po bokach dwa zaczepy). Potem trzeba
wyj gniazdo (znowu dwa zaczepy) – pchn je w dół, eby spadło. Teraz od strony
kabiny, za skrzyneczk przekaników, naley włoy rk i delikatnie przecign
wizk z gniazdem do tyłu, aby był lepszy (wygodniejszy) monta. W gniedzie tym
powinny by dwa przewody (pin 4 i 5). Gniazdo to ma tak fioletow blokad, któr
naley przesun w kierunku tego wikszego boku fioletowego, a nastpnie włoy
cztery przewody w odpowiednie piny (niebieski – 1, czerwono-ółty – 2, czarno-ółty
– 3, biały – 9) i z powrotem zablokowa gniazdo. Zamontowa gniazdo, wtyczk,
zamkn biał skrzyneczk i załoy wszystkie zdemontowane elementy w czci
silnikowej.
Step 12. Wyj skrzynk bezpieczników, wyj bezpiecznik nr 5 (7,5 A) i wysun z
jego gniazda prawy pin (do tego celu najlepiej uy igły, zwalniajc dwa boczne
zaczepy. Pin ten naley zamontowa w zalepce czarne gniazda i włoy cało do
tego gniazda. Natomiast wolny ostatni pin naszego kabla CCS zamontowa w
gniedzie bezpieczników. Cało złoy i zamontowa wszystkie zdemontowane
elementy. To ju jest koniec czci mechanicznej i elektrycznej.
Step 13. Podłczy komputer z VAG’iem, wej w ENGINE -> LOGIN -> kod 11463 -
> OK. i mona rozpocz testowanie.
Dariusz Witek
607/582169
Powrót do góry
   
hct_kkd
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 5
Miasto: krakow

Post#26 25 Sie 2008 19:05   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


witam panowie mam audi 80 1.9 tdi silnik 1Z rok 95 wiecie moze jak zamontowac tempomat w golfach jest wyprowadzona ori wtyczka a w audi chyba nie i nie wiem pod ktore piny mam sie wpiac w kompie
Powrót do góry
   
pushkin77
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 19 Cze 2005
Posty: 32

Post#27 25 Sie 2008 20:28   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam wszystkich
dorzuce i ja swoj jeden grosz... Sharan '96, 1.9 1Z... prosze o pomoc w montazu tempomatu....
Powrót do góry
   
hct_kkd
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Lut 2008
Posty: 5
Miasto: krakow

Post#28 27 Sie 2008 15:34   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


nikt nie wie to moze ja wam powiem
TEMPOMAT --------------- KOMPUTER STERUJĄCY

PIN 1 ------------------------ PIN ??
PIN 2 ------------------------ PIN ??
PIN 3 ------------------------ PIN ??
PIN 4 i 6 ----------------------- PIN 66
PIN 5 ----------------------- bezpiecznik
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sie 2008 15:34   





Powrót do góry
   
szpaczekkk
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 24 Paź 2008
Posty: 1
Miasto: osw

Post#29 24 Paź 2008 10:26   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Witam!!!
Zakupiłem ostatnio tempomat do mojego Leonka. Montaż wykonywałem zgodnie z instrukcją umieszczoną na www.leonclub.pl. Wszystko szło idealnie do monentu podpięcia kosti do kompa. Niestety moja wiązka charakteryzuje się innymi kolorami.
Jeżeli ktoś posiada to bardzo proszę o dokładny schemat lub opis podłączenia tempomatu z komputerem sterującym. Powyżej kolega zamieścił info, ale jakoś mało ono przemawia do mojej wyobrażni.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
psg
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 01 Gru 2004
Posty: 141
Miasto: Olsztyn (warm-maz)

Post#30 14 Mar 2009 22:41   

Re: Tempomat - co trzeba aby zamontować?


Czy ktoś ma może sprawny tempomat na sprzedaż: 4d0 907 305 ?
moj działa czasem a czasem nie, szukałem uszkodzenia ale nie mogę znaleść.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Szukam -> Tempomat - co trzeba aby zamontować?
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Tempomat vectra b 2000r. Co trzeba zrobić, aby zamontować? (1)
ASTRA II - jak zamontować tempomat? (2)
307SW Peugeot - można zamontować tempomat? (1)
Chcę zamontować tempomat do golf 4 tdi rok 2000 (3)
fiat 126 el halogeny. Co trzeba kupić i jak zamontować? (1)
Co zamontować aby wykurzyć złodzieja? (10)
co trzeba aby mieć ksenony? (50)
Żarówki H4. Jakie zamontować, aby oświetlenie drogi było lepsze? (11)
touran czy trzeba rozebrac zderzak aby odkrecic dogrzewacz? (2)
Autoalarm freeway. Trzeba odczekać 10 sekund, aby poprawnie zamknąć auto. (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.093 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony