| Author |
jaket Poziom 18

|
21 Jan 2004 12:01 Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
W radiu jak w temacie nic nie widać na wyświetlaczu, podświetlenie jest tylko nic nie wyświetla mimo to radio działa prawidłowo. Radio jest podwójnej wielkości, a w środku pusto:). Wyświetlacz jest duży chyba obsługuje też klimatyzację?
Podobno radio działało tylko dali samochód do mechanika, który cos tam spawał oczywiście nie przy radiu ale wyświetlacz niby nadal działał, a przestał jak próbowali podłączyć wzmacniacz? Podobno spalił się bezpiecznik tylko nie wiem który, od zasilania radia?
Niestety nie mogę nic więcej z klienta wyciągnąć, a i tak nie wiedomo czy mówi do końca prawdę:)
Gdzie szukać usterki? Może gdzieś jest schemat radia?
|
|
| Back to top |
|
 |
djlj24 Poziom 26

|
21 Jan 2004 13:29 Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
Na wyświetlaczu powinieneś mieć informacje z radia bez konieczności podłączania do samochodu (sygnały z klimy przechodzą przez radio). Schemat dałoby się zdobyć ale po co jak tam prawie nic nie ma - jeden popularny pcf, którego aplikację można z philipsa ściągnąć. Acha sprawdź zasilanie tego pcf bo w gamie były na podobnym cyrki jak zasilanie było za niskie (chyba powinno być 8V a jak spadło do 5V to kontrast znikał).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jan 2004 13:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaket Poziom 18

|
23 Jan 2004 14:34 Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
Dziękuje za zaintersowanie.
Procesor jaki tam siedzi to M30622MAA-877FP jeśli wszystko dobrze odczytałem bo jest słabo widoczne. Radio jest firmy Grundig i na procesorze też jest napisane Grundig więc chyba to nie jest PCF Philipsa? A moze jego odpowiednik?
|
|
| Back to top |
|
 |
djlj24 Poziom 26

|
23 Jan 2004 15:07 Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
Pod LCD nie masz PCF? Muszę sprawdzić w serwisówce bo coś mi się zdaje, że tam był właśnie PCF, w każdym bądź razie w modelu oznaczanym GP99 (seat + klima + sterowanie CD) taki był.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Jan 2004 15:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaket Poziom 18

|
24 Jan 2004 00:44 Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
Rzeczywiście są nawet dwa takie układy. Nie spodziewałem się, że moga być z drugiej strony płytki bo praktycznie nic więcej tam nie ma, a tak głęboko nie rozebrałem tego wyświetlacza. Pomierzyłem napięcia i zasilanie ma 5V ale wygląda na to, że tyle powinno być? Szukałem po druku i nie znalazłem niczego podejrzanego, ani żadnego stabilizatora? Co jeszcze mam sprawdzić??
Jeszcze raz dziękuję za pomoc!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jan 2004 00:44 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
djlj24 Poziom 26

|
24 Jan 2004 12:16 Re: Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
W załączniku masz napięcia na złączu. Układy są łączone pod I2C, sprawdź czy szyna pracuje.
|
|
| Back to top |
|
 |
noe Poziom 3

|
24 Jan 2004 13:47 Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
Niestety szyna nie pracuje:( Na SCL jest napięcie około 0,45V na SDA jest około 5V. Po stronie procesora napięcie na SCL i SDA jest około 5V. Odłączyłem rezystory i na procesorze nadal nie ma impulsów.
PCF jeden lub dwa są uszkodzone, a procesor chyba też skoro nie ma impulsów??
|
|
| Back to top |
|
 |
djlj24 Poziom 26

|
24 Jan 2004 14:00 Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
SCL wygląda mi na to, że jest ok bo napięcie jest w normie, sda też podciągnięte. Na tym LCD powinien być normalnie taki rysuneczek samochodu z temperaturami tylko po włączeniu zasilania. Jak masz pustkę to trudna sprawa. A jak napięcia pozostałe.
|
|
| Back to top |
|
 |
jaket Poziom 18

|
24 Jan 2004 14:32 Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
Przepraszam poprzedni post pisałem ja tylko nie ze swojego komputera i nie zauważyłem, że jestem zalogowany jako noe!!!
Popełniłem błąd bo mierzyłem do obudowy, a nie jest umasiona?? Ale napięcia się zgadzają bo miernik był podłączony do masy!
Szyna działa bo tą szyną odbywają się też wszystkie regulacje i działają prawidłowo - podczas reglacji pojawiają się impulsy tylko na SCL są bardzo małe ale to dlatego, że napięcie tam jest niskie.
Co to jest to BEL np. RADIO-BEL, KLIMA-BEL o co chodzi?? Nie bardzo wiem kiedy mają być jakie napięcia bo tam mi coś nie pasuje.
Czy ISO jest standardowe? Może tam trzeba podłączyć dodatkowy plus??
Ciekawa sprawa z tym radiem. Czy to radio jest kodowane? Może coś w pamięci się pozmieniało lub wykasowała się? Radio działa prawidłowo po włączeniu oprócz tego, że nic nie widać na wyświetlaczu. Może uszkodzili wyświetlacz podczas wyjmowania radia? Niestety nie mam drugiego na podmianę:(
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Jan 2004 14:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wiki Poziom 15

|
24 Jan 2004 20:13 Re: Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
Sprawdz jak wygląda płytka radia od strony magnetofonu zwróc uwagę na stan przepustów . Mają tendencje do pokrywania się tlenkami i korodują /miałem 2 takie przypadki/ w obu SCL był ok a SDA brak pomiar na 1 pcf i na złączu. Radio i wiatraki pracowało normalnie a wyświetlacz martwy tylko podświetlenie.Usunięcie tlenków korozji i przerw pomogło w 100%.
|
|
| Back to top |
|
 |
maridym27 Poziom 15

|
07 Apr 2007 14:22 Re: Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
mam pytanie czy juz ktos sie spotkał z takim objawem ze wyswietlacz swieci przez chwile a potem kontrast ucieka i swieca litery do połowy.jak odłacze od zasilania radio i chwile postoi bez pradu to jak go znow podłacze mu zasilanie to znow przez chwile swieci normalnie wyswietlacz a za jakoms chwile blednieje i swieca litery do połowy a ten szkic auta gasnie całkiem..i tak w kółko. radio takie samo jak wyzej z seata cordoby z klimatronikiem..prosze o pomoc , jakies sugestie
|
|
| Back to top |
|
 |
ikar55 Poziom 21

|
07 Apr 2007 17:22 Re: Seat Sound system - nie świeci wyświetlacz!!! |
|
|
|
Kol.wiki ma 100% racji. Usunięcie "wykwitów" grafitu z okolic przelotek i ewentualne "przedrutowanie" tych najbardziej obciążonych prądowo w większości przypadków doprowadza do ustąpienia niejasnych usterek.
Miałem nawet taki przypadek,że dmuchawa działała tylko wtedy gdy włączony był magnetofon i to tylko przy jednym z kierunków odczytu taśmy. O samoczynnym włączaniu się radia nawet nie wspominam bo to nagminne w tych Grundigach.
|
|
| Back to top |
|
 |