FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Robot-kwiatek zasilany energią słoneczną

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Robot-kwiatek zasilany energią słoneczną
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 30 Apr 2008 03:17   

Poniższy artykuł przedstawia wykonanie niewielkiego robota-kwiatka. Będzie to robot niemobilny posiadający jedynie możliwość obracania się w kierunku źródła światła.

1. Niezbędne części

Robot został wykonany z silnika prądu stałego, reduktora prędkości z napędu CD-R, małego panelu słonecznego, kilku części ze starego filtra do akwarium i 4 obwodów tranzystorowych.

Robot-kwiatek wykorzystuje energię pochodzącą ze słońca, aby znaleźć więcej światła słonecznego. W tym celu stale zwraca swój panel słoneczny w kierunku słońca, tak jak to robią żywe rośliny. Można go sobie ustawić np. na balkonie, czy na oknie (użycie namagnesowanej podstawki pozwoli przyczepić go do parapetu).

2. Gdzie można go wykorzystać?

W zasadzie wszędzie, gdzie dociera światło. Będzie się obracał w jego kierunku bez potrzeby wykorzystania zewnętrznego źródła energii.

Można np. umieścić go w samochodzie, wtedy po każdej zmianie kierunku jazdy będzie się obracać w stronę słońca.

Przykładowy sposób montażu jest przedstawiony na poniższym rysunku.

źródło: http://www.instructables.com/id/Robotic-Solar-Powered-Sunflower
Back to top

DjExit
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 30 Apr 2008 09:34   

Re: Robot-kwiatek zasilany energią słoneczną

Podobny projekt widziałem bodajże w EDW albo w NE.. Tylko że tam użyli mikrokontrollera, a tu wystarczy 10 elementów dyskretnych.. :D Można by zrobić z tego ambitniejszy projekt, np, Taki mały kwiatek oprócz obracania samego siebie mógłby sterować większymi panelami, co dało by oczywiste korzyści :)
Back to top

alojz__
Poziom 1
Poziom 1

Post#3 30 Apr 2008 10:40   

można by to wykożystać do topiarki słonecznej która topi wosk pszczeli .przynajniej nie będe musiał obracać jej co chwile:)
Back to top

slavo666
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 30 Apr 2008 11:21   

Może mi się zdaje, ale to wygląda na urządzenie zbudowane tylko dla jego istnienia. Fakt, można przerobić, ale w obecnej formie to zasila tylko silniczek, który obraca ogniwo.
Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#5 30 Apr 2008 12:31   

Taki bajer można by wykorzystać, tak by obracał znacznie większą baterią słoneczną w celu naładowania dużego akumulatora, z którego potem można zasilać np laptopa czy przenośne TV na działce ;)

Mi się bardzo podoba, no i ta prostota...
Back to top

kmr
Poziom 13
Poziom 13

Post#6 30 Apr 2008 12:58   

Ja zamierzam coś takiego wykonać z lampki marketowej "solarnej" ale ubrać to jak słonecznik bo prawdziwy słonecznik w swoim życiu obraca się 300 razy.
Dodatkowo można było by zrobić "aktywny zegar słoneczny"

taki sposób sterowania widziałem gdzieś na stronach poświęconych neuronom.
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#7 30 Apr 2008 18:37   

Ładne wykonanie, i na tym kończą się zalety tego projektu. Nie potrafię wymyśleć niczego bardziej bezsensownego od tego kwiatka w tej postaci. Chyba, że jakoś to się rozbuduje i wykorzysta do czegoś sensownego.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Apr 2008 18:37   

Back to top

iwan3000
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 30 Apr 2008 19:20   

A czy wszystko w życiu musi mieć sens? Gościu miał pomysł, zrobił go małym kosztem. Może dla kogoś będzie inspiracją do wykonania czegoś pożyteczniejszego. Mi osobiście podoba się w nim to, że komuś udało się to zrobić bez użycia uC :D
Back to top

zattara
Poziom 10
Poziom 10

Post#9 30 Apr 2008 20:21   

Właśnie. Proste i działające urządzenie na kilku elementach dyskretnych bez zbędnej cyfrówki. A sens się znajdzie wcześniej czy później.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Apr 2008 20:21   

Back to top

DarkNikodem
Poziom 4
Poziom 4

Post#10 30 Apr 2008 20:26   

prawde mówiąc to po co Ci elektryczny kwiatek na balkon ;) to jest bez celowe i bezsensowne :Pjedyny cel jaki tu widzę możliwy to wykorzystanie tej energi jako akumulatorek do bateri ;) [podpiąć do tego akumulator, kótry będzie ładował baterie] ale kwiatek estetyczny ;) i dobrze wykonany :P
Back to top

zattara
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 30 Apr 2008 20:30   

Właśnie. Proste i działające urządzenie na kilku elementach dyskretnych bez zbędnej cyfrówki. A sens się znajdzie wcześniej czy później.
Back to top

SQ3BKL
Poziom 5
Poziom 5

Post#12 30 Apr 2008 21:03   

Układy tego typu były stosowane do naprowadzania rakiet ziemia powietrze. Zamiast fotodiody były stosowane elementy na podczerwień. Uważam, że zestaw jest bardzo dydaktyczny i rozwojowy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Apr 2008 21:03   

Back to top

charwer
Poziom 14
Poziom 14

Post#13 30 Apr 2008 23:30   

Małym kosztem można za pomocą tego urządzenia sterować np kolektorami do ogrzewania wody w celu efektywniejszego jej ogrzewania, dostosowując to małe urządzenie do sterowania większym silnikiem.

Proszę nie mówić, że projekt jest bezsensowny, bo idealnie nadaje sie do powyższego zastosowania. Gdy krytykujemy, to niech to będzie krytyka konstruktywna.
Back to top

gruszka
Poziom 10
Poziom 10

Post#14 01 May 2008 00:41   

Popieram, super projekt, i BARDZO prosty!!! Energia odnawialna to przyszłość wiec to też!!!
Back to top

Trebuh
Poziom 16
Poziom 16

Post#15 01 May 2008 02:58   

Projekt w gruncie rzeczy nie najgorszy, fajnie musi to wyglądać jak się obraca :). Z tego co pamiętam to sterowanie kolektorami nie przynosi dużego zysku w wydajności całego układu, chociaż pobawić się można.
Back to top

SQ3BKL
Poziom 5
Poziom 5

Post#16 01 May 2008 11:42   

Projekt mimo swojej prostoty zawiera kilka podstawowych błędów. Jednym z nich jest brak zabezpieczenia tranzystorów za pomocą diod. Silnik zawiera w swojej strukturze cewki i zjawisko samoindukcji przy pierwszym zatrzymaniu silnika przebije i zniszczy tranzystory. Druga sprawa to, co się dzieje z układem jak są oświetlone dwie diody? Po trzecie układ można zrealizować na dwóch tranzystorach stosując napięcie symetryczne. Po czwarte układ można symulować jako sztuczny neuron, ale to już są rozważania akademickie. Zanim go ktoś zacznie lutować niech dobrze się zastanowi jak on działa.
Back to top

Mato3
Poziom 13
Poziom 13

Post#17 01 May 2008 13:21   

Witam. Mam pytanie jak podłaczyłeś silniczek, żeby przy obracaniu nie skecały sie kable?
Back to top

JIIIS
Poziom 15
Poziom 15

Post#18 Post from the author of the topic 01 May 2008 16:17   

510566779 wrote:
Witam. Mam pytanie jak podłaczyłeś silniczek, żeby przy obracaniu nie skecały sie kable?

Witam rowniez. Pytanie raczej nie powinno byc skierowane do mnie, artykul jest tlumaczeniem ze strony podanej w zrodle na koncu artykulu.
Back to top

janowak
Poziom 8
Poziom 8

Post#19 01 May 2008 21:11   

do autora: duży plus za prostotę, minusik niewielki brak regulacji góra-dół a do całej reszty "narzekaczy" ze "bez sensu" przy odrobinie wyobraźni moglibyście z tego projektu zrobić automatyczny "wyłącznik" światła: nic tylko połączyć to z "coilgunem" co prawda mogłoby sie okazać ze po zgaszeniu oświetlenia głównego taki BEAM zgasił by następnie monitor a nawet rankiem przewietrzyłby mieszkanie ;) ale to tylko jeden z pomysłów na wykorzystanie
Back to top

PIEKNY1234
Poziom 13
Poziom 13

Post#20 01 May 2008 21:46   

ha ha :) fajna sprawa nie ma co! dlaczego sterowanie panelem nie przynosi wielu korzyści ? jak dla mnie jesli panel nie jest sterowany w kierunku Słonca straty są duże! myślałem kiedyś o takim układzie ale do śledzenia ruchu gwiazd w nocy bo tego chyba jeszcze nie było :) a takie urządzenie jest ciekawe i przydatne do pomiaru położeni i śledzenia trajektorii czy ktoś słyszał o takim wynalazku i ma na niego namiary? :)
Back to top

Mato3
Poziom 13
Poziom 13

Post#21 01 May 2008 22:27   

w najbliższym czasie postaram sie zrobic to jak znajde chwilke. Napisze czy fajnie działa
Back to top

kmr
Poziom 13
Poziom 13

Post#22 05 May 2008 08:53   

PIEKNY1234 wrote:
jak dla mnie jesli panel nie jest sterowany w kierunku Słonca straty są duże!

może i są ale czasami czegoś robić się nie opłaca.

PIEKNY1234 wrote:
a takie urządzenie jest ciekawe i przydatne do pomiaru położeni i śledzenia trajektorii czy ktoś słyszał o takim wynalazku i ma na niego namiary? :)

W gadżet lab na T.. Turbo widziałem taki teleskop, ale on określał swoje położenie za pomocą GPS. Stukając nazwę danej gwiazdy sam się naprpwadzał i był "heliostatyczny"
Back to top

piotrekcrash
Poziom 11
Poziom 11

Post#23 05 May 2008 15:55   

Mam przed domem Panel słoneczny nagrzewający poprzez węzownice wode w zbiorniku. Chciałbym zbudować układ sterujący silnikiem obracajacym konstrukcje samoczynnie w strone slonca.

Dodam ze silnik jest juz na miesjcu to silnik pradu stalego od wycieraczek samochodu ciezarowego na 24V
Wszystko jest podlaczone na dwoch przyciskach jedne obraca w lewo a drugi w prawo.

zamiast silniczka M trzeba by uzyc jakiej modyfikacji

Tylko jak to ugryzc??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 May 2008 15:55   

Back to top

janek9bb
Poziom 3
Poziom 3

Post#24 05 May 2008 21:35   

Obracanie kolektora słonecznego podnosi jego ogólną wydajność o około 30%. Przy amatorskich konstrukcjach to dużo i warto o to powalczyć. Szczególnie , że układ jest tak prosty i tani.

Mam jeden kolektor do grzania wody na dachu, i chcę zrobić drugi obracany.
Może kolega Piotrekcrash coś podpowie.
Myślałem nad prostym układem zegarowym, który co 15-30 minut włączałby na chwilę silnik przez przekaźnik czasowy, a wyłącznik krańcowy zapewniłby obrót kolektora z powrotem.
Czy ktoś widział coś takiego?
Back to top

Mato3
Poziom 13
Poziom 13

Post#25 06 May 2008 11:08   

Jaką fotodiode moge zastosowac?
Back to top

kmr
Poziom 13
Poziom 13

Post#26 06 May 2008 15:19   

janek9bb wrote:
Obracanie kolektora słonecznego podnosi jego ogólną wydajność o około 30%. Przy amatorskich konstrukcjach to dużo i warto o to powalczyć. Szczególnie , że układ jest tak prosty i tani.

Jeślijest prosty to dlaczego go jeszcze ne masz???
Czy tani, prąd do napędu też kosztuje!!!!
Postawienie 30% więcej kolektorów może rozwiąże problem i będzie bardziej niezawodne???
Dążenie do uzyskania największej sprawności nie zawsze jest ekonomiczne opłacalne.
Back to top

areksz5
Poziom 17
Poziom 17

Post#27 21 Jun 2008 19:46   

Ja będe sobie chciał to zrobic ale mam panel słoneczny z lampki ogrodowej co ładuje bateryjke w dzień a w nocy się zaświeca tylko czy on wystarczy by zasilic silniczek??
Mam tam jeszce z tego układzik który z 1,2v robi 3v by się dioda zaświecała czy to będzie działac. Sorki że tyle pytam ale jak zrobic tak aby ten panel sie obracał czy on jest na jakiś trybach podłączony do silniczka ale w jaki sposób ? Proszę o szybką odpowiedź. POZDRO:P
Back to top

Krisstoferes
Poziom 17
Poziom 17

Post#28 23 Jun 2008 18:37   

Mam pytanie do konstruktora, jak zachowuje się urządzenie gdy zajdzie słońce na kilka godzin i pokaże się z innego kierunku? Czy "kwiatek" sam się nakieruje na nie i czy nap. po nocy gdy wschodzi rano słońce to też się sam nakieruje?

Do panów którzy mówią że można zyskać 30% dzięki obracaniu- można zyskać nawet 200% więcej jeżeli zastosuje się lustra albo czaszę która skupi światło i skieruje na panel, wtedy musi być układ podążny za słońcem bo bez niego to się nie uda.
Back to top

JIIIS
Poziom 15
Poziom 15

Post#29 Post from the author of the topic 23 Jun 2008 18:50   

Krisstoferes wrote:
Mam pytanie do konstruktora

Przeczytaj artykuł do końca i przemyśl co napisałeś powyżej :P
Back to top

Krisstoferes
Poziom 17
Poziom 17

Post#30 23 Jun 2008 19:43   

Wiem co napisałem.
Chodzi mi o to jak szeroki kąt widzenia słońca mają czujniki światła? Co się stanie jeżeli słońce będzie padać na nie pod kątem 90*?
Przykład - jest pochmurny poranek i światło jest równo rozproszone z każdego kierunku, układ stoi w miejscu i po południu wypogadza się i jest słońce - czy układ sam bez problemu się naprowadzi na słońce mimo że na czujniki nie padają bezpośrednio promienie słońca?
Jeden z czujników musiałby zostać oświetlony żeby układ zadziałał a jeżeli słońce jest pod takim kątem że nie świeci na czujniki to co się dzieje???

Czy 2 czujniki wystarczą czy nie trzeba ich więcej żeby wykryć słońce pod szerszym kątem?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Robot-kwiatek zasilany energią słoneczną
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Jest klimatyzacja zasilana energią słoneczną (13)
Prosty Miniball napędzany energią słoneczną (5)
Samolot zasilany energią słoneczną gotowy do podróży międzynarodowej (1)
Pierwszy zasilany energią słoneczną tuner do gitar (TC-1S) (3)
Wyciąg narciarski zasilany energią słoneczną (5)
Implant oka zasilany energią słoneczną (3)
Mikrorobot Picaxe zasilany energią słoneczną (5)
Wentylator zasilany energią słoneczną (3)
Ładowane energią słoneczną telefony wkraczają do Chin (7)
i-Cool Solar - klimatyzacja zasilana energią słoneczną (11)

Page generation time: 0.153 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed