FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

"Przyspieszyc" Technics-a SU-A700 "AA"

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> "Przyspieszyc" Technics-a SU-A700 "AA"
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 21 Jan 2004 18:47   

Pytanie do elektronikow, audiofili, kombinatorow :) itd. Czy da sie cos poprawic w tym wzmacniaczu, jest to niby jakistam dobry model AA, 2x80W, przelaczanie wejsc na przekaznikach itd. ale troszke chcialbym poprawic klarownosc dzwieku, wydaje mi sie ze brakuje mu tego, podobno jest to plaga wsrod Technics-ow.

Pozdrawiam
Back to top

ozman
Poziom 18
Poziom 18

Post#2 21 Jan 2004 23:00   

Tak naprawdę to da się poprawić wszystko ;-)

1.ściągnij sobie schemat to zobaczysz co da się zrobić

2.je to widzę tak:wymiienić selektor wejść na przekażniki najlepiej telekomunikacyjne
3.wywalić tranzystory wyciszające ew. zmienić na coś mniej szumnego
4.wywalić balans tony wysokie i niskie chodzi oczywiście o regulatory one bardzo psują dzwięk
5.zmienić tone amp z UPC4570 na opa627 ew. 2604 no chyba że ad Ci bardziej odpowiada odsłuchowo-kwestia gustu
.6wywalić wszystkie elektrolity z tory audio a tam gdzie potrzebne wymienić na dobre firmowe np elna-ale np,styroflexowe,tantal,bipolar
7.konieczne dodać pojemności w zasilaczy końcówki japońce są wyjątkowo oszczedne
8.wymienić zasilacz na moćniejszy 250w -toroid przynajmniej lub mniejsze po jednym nakarzdy kanał-japońce lubia wyliczać ze wzoru moc trafa=moc wzmacniacza
9.dodać filtr do zasilania lub kupić gniazdo do kabla z filtrem rozmiar jak te od komputera i dać taki sam kabel ew. możesz urzyć listwy zasiłającej z filtrem
10.zfazować wszystkie urządzenia audio

Według mnie nie są to drastyczne zmiany-nadal będziesz mieć technicsa ale znacznie więcej usłyszysz w muzyce

Powodzenia
Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 21 Jan 2004 23:07   

Re: "Przyspieszyc" Technics-a SU-A700 "AA&

Faktycznie dosyc duzo trzeba poprawiac :) chcialbym jednak zrobic to stopniowo i "widziec" co sie bedzie dzialo, jako ze jestem laikiem, bede prosil o pomoc stopniowo, jesli podam kilka oznaczen np zacznijmy od kondziorkow bedziesz mi mogl powiedziec na jakie konkretnie podmienic? Nastepnie wywalic elektrolity z toru audio hm.. potem dopytam sie gdzie on jest :)

Potem pojdziemy dalej...

Pozdrawiam
Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 22 Jan 2004 11:14   

Z jakimi kolumnami on wspułpracuje.
Panasonic robi dobre elektrolity. Nieśpieszyłbym się tak z ich wymianą.
Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 22 Jan 2004 12:40   

Pracuje to u mnie na podlogowych Technics SB-T200 (100W DIN) BiAmp
Chyba ze wina braku klarownosci dzwieku lezy po stronie glosnikow?
Albo jak sugeruje wiekszosc audiofili opampy, ponoc fabrykat tam jest do bani, pytanie czy ja moge bezkarnie sobie go wymienic bez innych elementow?

Pozdrawiam
Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 22 Jan 2004 12:50   

Jest prawdą, że technicsy grają nijako i to nawet te drogie. Audiofile ich nie lubią bo ani nie ma za co chwalic, ani krytykować. Moja sugestia jest taka ten A700 wg mnie gra jak technics, ale analityczności mu raczej niebrakuje.
Zaraz mnie skrzyczą inni i wyzwą od audifilów, ale jkim kabelkiem masz go połączonego z kolumnami ?
Co do kolumn technicsa to kiedyś słyszałem jakies ( niestety nie znam modelu ) i mi się niepodobały.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Jan 2004 12:50   

Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 Post from the author of the topic 22 Jan 2004 13:03   

Tych kolumn juz od jakiegos czasu sie nie produkuje zastapili je modelami nie ma jak inaczej powiedziec badziewnymi SB-T100, a co do kabelka to mam podpiete przez 2x 3mm beztlen/kolumne. Mysle ze do basu i srodka nie ma sie co przyczepiac, do sopranu raczej tak, tzn jest wysoki ale cichy :(
Back to top

Dr.Zepsuj
Poziom 17
Poziom 17

Post#8 22 Jan 2004 13:14   

witam
nie smiej sie ze mnie - technics gra jak technics. jak ja bym go zaczol przerabiac to fabryczne zostałoby trafo, koncowki mocy i obudowa. rady kolegi ktory pierwszy ci odpisal są sensowne i dostosuj sie do nich. wymiana elektrolitow w torze niewiele pomoże. przelocznik wejsc na przekazniki , wywalenie tranzystorow wyciszajacych i kondki wieksze w zasilaczu duzo da koniecznie zrobic. wyciecie regulatora jedynie przelacznikiem tak zeby mozna bylo go wlaczyc, ale to chyba juz maja zrobione ale nie wiem jak, moze da sie to obejsc od wejscia do wyjscia. jak slysze pojecie wzmacniacz operacyjny w torze audio to mi sie zle robi jakikolwiek zabija dzwiek, najlepiej to wyrzucic. trafa bym nie ruszal. sa niezłe. okablowanie kolumn nastepująco - tanio i skutecznie - gora i srodek koncentryk antenowy a bas linka do kolumn 2x2,5 kwarat. da to mu troche swiezosci i delikatnisci ktorego tak tu brakuje.
Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 22 Jan 2004 13:16   

Nie wiem jak masz to poustawiane.
Zrób tak jeżeli kolumny stoją w rogach to wysuń je bardziej na środek pokoju. Zmiana kabli praktycznie nic jeżeli chodzi równowagę tonalną nie wniesie. Nie ma co się szarpać na drogie kable. Na prubę możesz je podłączyć zwykłym drutem instalacyjnym jakieś 1,5mm^2. Nie zwiekszy to wysokich, ale powinny być lepiej czytelne. Jeżeli nieusłyszysz róznicy to o kablach zapomnij. Słuchałem tego modelu niestety z altusami 140 i w tym przypadku wysokich było zadużo. Jeżeli masz zbyt mały pokuj, dotego kolumny stoją blisko ścian , to może być teki efekt , że jest zbyt dużo wyższych niskich tonów, a tym samym wysokie są zagłuszone.
Narazie zanim zaczniech grzebać w całkiem niezłym wzmacniaczu to sprubuj go posłuchać w innych konfiguracjach. Może u kolegi, albo pod pache i do salonu z kolumnami pod pretekstem wyboru nowych.
Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#10 Post from the author of the topic 22 Jan 2004 18:30   

A czym sie roznia przekazniki telekomunikacyjne od "tradycyjnych" ? Jakies tam sa bo kazde wejscie "cyka" jak sie przelacza, a co do odlaczania regulatorow to tez jest przekazniczek SOURCE robi "cyk" i regulatory nie dzialaja, wiec mysle ze te zabiegi beda zbedne, idac za waszymi wskazowkami wydaje sie byc na poczatku poprawienie pojemnosci w zasilaczu, ale jakie wielkosci, np mam kondziorek 80000uF +/- 50% duuuzy, ale chyba nie bedzie sie nadawal, no ale nie wiem, czym mam sie kierowac wybierajac pojemnosc dla zasilania?
Back to top

ozman
Poziom 18
Poziom 18

Post#11 22 Jan 2004 23:25   

jako kondziorki do zasilacza to lepiej mniejsze ale więcej zmniejsza to rezystancję szeragową(było już wielkie wykłócanie na forum co lepsze czy 1 duży czy parę małych) co prawda ma to duże znaczenie dlaczęstotliwości pracy zasilaczy pracujących z pare kHz ale na moje ucho to w zasilaczu wzmanka daje też poprawę

ale rzecz najwaniejsz ---ściągnij schemat---!!! bez tego ani rusz a przy okazji możes coś skopać

co do prekażników to robją cyk przy z mianie wejścia ale sygnał przechodzi równięż przez nju7312- selektor wejść to samo rozwiązanie jest też w słabszych modelach tu tylko wersja z przekaźnikami co nic nie daje ale skoro już są to łatwo przerobić by sygnał przechodził TYLKO przez przekażniki co da poprawę parametrów

co do cykania to cykaja jeszcze przekażniki od soft startu i załączania kolumn

co do klumn to możesz poekserymentować przy odsłuchu na różnych modelach i dobrać brzmienie które Ci odpowiada a to chyba ważniejsz od suchych paramertów-choc przy technicsie to jednak trzeba poprawić konstrukcję wzamaka

Dj.Zepsuj niewiem czy z tym koncetrykiem to dobry pomsł bo przecież ma on rezystancję 75omów-jak dorwę taki kabelek to sprawdzę ale możesz trochę więcej opowiedzieć o tym patencie i gdzie o tym usłyszałeś a ogólnie bi-wiring to dobry pomysł ale potrzeba do tego odpowiedniego wzmaka
Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 Post from the author of the topic 23 Jan 2004 12:41   

ma ktos taki schemat? Faktycznie by sie przydal :)
albo gdzie moge szukac czegos takiego.
Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#13 23 Jan 2004 15:39   

Gdybyś pooglądał wszystkie swoje wpisy, w których prosisz o schemat , chodzi mi o te na innych forach pewnie byś go już miał. Chyba , że straciłeś juz rachube co ? gdzie ? kiedy ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jan 2004 15:39   

Back to top

ozman
Poziom 18
Poziom 18

Post#14 23 Jan 2004 16:21   

zoltar ma rację trzeba ruszyć swoje cztery litery a nie czekac na gotowe
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jan 2004 16:21   

Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#15 23 Jan 2004 16:38   

To jest całkiem przyzwoity wzmacniacz. Jak tak bardzo chcesz go poprawiać to proponuję zacząć od zasilacza. Kondensatorów 8200mikro/50V nie wywalaj. Dołuż jeszcze 2 sztyki 4700miro.
Wymień diody D701 do D704 na mocniejsze. Najlepiej na Shottky'ego.
Konensatorów równoległych z diodami nie wywalaj ( duzo osób sugeruje żeby tak zrobić ).

Pozdrawiam
Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 Post from the author of the topic 23 Jan 2004 17:17   

Chyba zrobie jak radzicie, poprzestane na razie na zasilaniu + diody, jak dorwe schemat to jeszcze poprosze o rade, pozdrawiam i dzieki !!!
Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#17 23 Jan 2004 17:22   

Już niebedę taki.
Schemat jest na elektrodzie: plik nazywa się technics A-700.pdf
Nie umiem znaleźć gdzie on teraz jest. Ja go ściągałem jakieś pół roku temu.
Może admin mnie nie zabije jak go dam jeszcze raz

technics A-700.pdf
 Filename:  technics A-700.pdf
Download
 Contents:  
 Filesize:  273.33 KB
 Punkty:  0.53 = 0.318 for transfer + 0.212 for the user (set automatically)

Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#18 Post from the author of the topic 23 Jan 2004 18:54   

:D juz lookam za schematem
Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#19 23 Jan 2004 18:59   

Gdzie lukasz. Zamieściłem go w mojej ostatniej wiadomości. Teraz już przedostatniej.
Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#20 Post from the author of the topic 23 Jan 2004 19:07   

wlasnie przegladam, ale niektore oznaczenia sie roznia, cos zostalo zmienione, moze to MKII albo III, ale to chyba prawie to samo.
Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#21 24 Jan 2004 08:38   

Możliwe. Z tego schematu trudno wywnioskawać dokładnie do jakiego podmodelu on jest. No ale lepsze to niż nic.
Jak już porawisz zasilacz. Tylko ostroznie, żebyś nieuwalił końcówki mocy, bo naprawa o ile będzie mozliwa to będzie kosztowna. Bedzie trzeba sprawdzić czy jest sens przyśpieszeć preampa.
Najprościej zrobić to tak:
1. Na wejście końcówki podać sygnał prostokątny o stosunkowa małej amlitudzie tak żeby na wyjściu uzyskać góra 5W. ( można zrobić na TTL, CMOSACH taki prościutki na około 1khz )
2. Do wyjścia podpiąc rezystor, którego wartośc odpowida rezystancji kolumny i o mocy ok.10W.
3. Do rezystora podpiąc oscyloskop.
4. Jeżeli przebieg na wyjściu będzie kańciaty ( będzie dało się poznać , że wywodzi się z prostokątu ), po zboczu opadającym nie bedzie oscylacji, to jest sens kombinować z preampem.
Jeżeli będzie inaczej ,to przyśpieszanie preampa może doprowadzić do obnażenia się wad końcówki.
Gdyby było źle, to mozna przyśpieszyć preamp, i na wejściu końcówki dokonać kompensacji częstotliwości, ale to może być nieopłacalne w stosunku do uzyskanego efektu.
Natomiast dziwi mnie ( tak pisałeś wcześniej ) brak wysokich tonów.
Zadam może głupie pytanie, ale czy głośniki wysokotonowe masz sprawne ? Niewiem w jak dużej skali problem występuje. Jeżeli kożystasz z funkcji ludwis ( moze się inaczej nazywać ) z barwy tonu, to może warto by zweryfikować wartości elementów w torach korekcji.

Pozdrawim i życzę miłej zabawy
Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#22 Post from the author of the topic 24 Jan 2004 11:17   

Chcac przyblizyc moj "problem" postaram sie to zobrazowac, ciekawy efekt daje wylaczenie regulacji we wzmacniaczu a na karcie dziekowej delikatne podbicie 16-kHz, wtedy staja sie czytelniejsze dzwiek jest ladny, srodki ladnie graja w moich kolumnach, jest wtedy ok. Niestety nie moge tego zrobic w CD. Wiec o ile sie da chce to zrobic we wzmacniaczu:)
Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#23 Post from the author of the topic 24 Jan 2004 14:06   

-> Zoltar
Nie mam oscyloskopu ani generatora, jednak przeprowadze doswiadczenie korzystajac z soft-owego generatora, pozniej jak piszesz obciaze wyjscie i ponownie zarejetruje wykres sygnalu w komputerze, mysle ze nie bedzie to zbyt dokladne jednak bede w stanie okreslic krawedz opadajaca, pytanie tylko jaka rezystancje wstawic szeregowo na drodze koncowka -> komputer zeby karty nie przypalic i jaka ustawic glosnosc we wzmacniaczu, chyba ze to nie ma wiekszego znaczenia?
Back to top

ozman
Poziom 18
Poziom 18

Post#24 24 Jan 2004 19:56   

to nic ci nie da generator i oscyloskop na pc sa wyjątkowo niedokładne no chyba re masz audigy2 z dac'em na zewnątrz.co da ci sygnał 1k jest to standard testowy a prawdziwe zniekształcenia zaczynająsię od 15k w górę i tu należy badac który element jest lepszy
Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#25 Post from the author of the topic 24 Jan 2004 21:55   

chce to zrobic na 2 niezaleznych kartach dzwiekowych, mianowicie SB128 i SB Live 5.1, jest szansa powodzenia? jak zabespieczyc wejscie karty przed uszkodzeniem przez duzy sygnal ze wzmacniacza?
Back to top

ozman
Poziom 18
Poziom 18

Post#26 25 Jan 2004 10:56   

Po co się od razu łapac a oscyłoskop jak jest pare ładnych modów do których on jest zbędny. jak wymienisz preamp na coś od burrn brown'a to na ucho usłyszysz poprawę
Back to top

ainal
Poziom 18
Poziom 18

Post#27 Post from the author of the topic 25 Jan 2004 12:49   

-> Ozman dzieki, wiec biore sie za wymiane tego UPC4570C na OPA2134, jeszcze wracajac do usuniecia Input Selector-a, to chyba trzeba jakos pozaklejac zeby gralo nie? :)
Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#28 25 Jan 2004 14:02   

Wpierw należy określić gdzie jest wąskie gardło. Jak do zbyt wolniej i nieskompensowanej końcówki dasz, zaszybki preamp, to zpewnosćią usłyszysz zmianę. Tylko czy na lepsze ? Dobry wzmacniacz to w pewnym sensie dzieło sztuki. Wszystko musi być dosiebie dopasowane. Wystarczy niska częstotliwośc ok.1kHz. Przecież badamy odksztełcenia prostokątu. Przyządy niemuszą być dokładne. Ochdzi o zgróbne oszacowanie możliwości końcówki. Jeżeli chodzi o zniekształcenia to powyżej 10kHz one i tak nie mają znaczenia. Pirwsza harmoniczna wychodzi już na zakresie niesłyszalnym, a obwiednia dźwieku i tak zanim dotrze w postaci fali akustycznej do ucha zamienia sie na czyściutkie sinusoidy. Jak niewierzyscie to zastanówcie sie dlaczego CD wogole działa. Dwie próbki dla f > 10kHz przecież nie ma szans odtworzyć wiernie obwiedni. A jednak to wystarcza. Nieprawdaż ?
Back to top

ozman
Poziom 18
Poziom 18

Post#29 25 Jan 2004 23:51   

chodzi mo oto zoltarże jak lukasz do noty katalogowej i na wykres częstotliwości do zniekształceń to w słabych układach THD rośnie drastycznie dla wysokoch

co do podrasowania sprzętu to są standardy co mozna zmienić na lepsze np.preamp a z scaloną koncówką nie da się nic zrobic(no chyba że szlifierka) tylko mozna ją wymienic ale czy to ma sens?to juz będzie inny wzmak i lepiej sobie złożyc coś samemu od początku.zgadzam się z Tobą zoltar że w danie dobrego preampa do słabej końcówki tylko uwypukli jej niedoskonałości ale tu jest svi3205 co jest niezłą kością(ale hex-fet rulez!) i danie pre dobrego pomoże
Back to top

zoltar
Poziom 19
Poziom 19

Post#30 26 Jan 2004 09:24   

Być może jest to dobra końcówka. Do technicsów ciężko o noty katalogowe. Więc tego niewiem . Dlatego zaproponowałem wcześniejsze oszacowanie tego. Jeżeli twierdzisz, że ta końcówka jest dobra to O.K. Generelnie możesz zmniejszyć zniekształcenia całości, i odstep od zakłóceń. Może również wzrosnąć pasmo przenoszenia, lecz to i tak niebędzie słyszalne. Tak samo powiekszenie elektrolitów w zasilaczu nie zwiekszy wysokich tonów. Więc to jeszcze nierozwiąże problemu zgłaszającego temat.
Czyli przerobimy wzmaka na lepszy, z tym, że nie o to może chodzić :)))
Ja odnoszę wrażenie, że autorowi chodzi o lekkie podbicie najwyższych częstotliwości. Zakup korektora mógłby pomóc. Tak jak to robi z komputera.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jan 2004 09:24   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> "Przyspieszyc" Technics-a SU-A700 "AA"
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Radmor 3745 "murzynek" i "Swiat Radio" 3 (2)
Panasonic sc-akx50 lewy kanał "cyka", "brzęczy" (2)
Poszukuje schematu zasilacza "lg" model "42lg3000" chassis & (3)
emperor kenji "dz1" i "r718" jakie wart (1)
Siemens MCM 21T1 - "duchy" / "echa" obra (5)
Nad 319 - "pyka" mimo "miękkiego" startu (2)
Bose QC15 przeróbka "wtyczki samolotowej" na "Jack 3,5mm" (9)
SI " SIMECH " SI " POSTĘP " "JANUSZ" TSK 1 (13)
"Miękko", "twardo"? Czyli Diora WS442 (2)
Tuner"Sagem""Cyfrowego Polsatu"-przetwor (4)

Page generation time: 0.112 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed