FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Praca dyplomowa - Zdalnie sterowany samobieżny manipulator..

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Praca dyplomowa - Zdalnie sterowany samobieżny manipulator..
Author
Poziom 8
Poziom 8

Post#31 04 May 2008 22:37   

Re: Praca dyplomowa - Zdalnie sterowany samobieżny manipulat

Super manipulator, wiem ile trzeba pracy że to zadziałało, sam robiłem manipulator do szkoly ale wykonywał tylko trzy ruchy i sterowany był przełącznikami hehe. Co do konstrukcji to nie jest trudna alenapewno bardzo pracochłonna. żebym kumał elektronikę to napewno tez z chęcią cos takiego bym zrobił. Pozdro eMzetkowiczu hehhe
Back to top

MADevil
Poziom 17
Poziom 17

Post#32 05 May 2008 09:08   

Nigdzie nie widzę co studiujesz dokładnie, samą elektronikę czy coś mieszanego? Widzę inventora w użyciu, czyżby Mechatroniczny kolega? ;)

praca fajna, pozazdrościć ;)
Back to top

swator
Poziom 1
Poziom 1

Post#33 06 May 2008 21:28   

Gratulacje!!! Jestem pełen podziwu. Wiem ile to kosztowało wysiłku i pracy. Sam jestem przed obroną ,zaprojektowałem model druciarki elektrycznej sterowanej numerycznie. Szukając pewnych schematów natknąłem się na
Twoje dzieło.
Życzę dalszych sukcesów i wytrwałości która jest nam naprawdę potrzebna.
Back to top

portal_ski
Poziom 9
Poziom 9

Post#34 28 May 2008 17:50   

hmmm a może szanowny kolega JStan studiuje robotykę i automatykę? :)
Back to top

JStan
Poziom 15
Poziom 15

Post#35 Post from the author of the topic 29 May 2008 16:19   

Dzięki :) Tak jak w pracy inżynierskiej zostało pisane studiowałem w instytucie mechaniki i budowy maszyn i taki kierunek skończyłem :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 May 2008 16:19   

Back to top

JStan
Poziom 15
Poziom 15

Post#36 Post from the author of the topic 10 Aug 2008 11:39   

Witam!!

Chciałem pokazać jeszcze kilka zdjęć, miałem to zrobić już dawno ale jakoś mi umkneło, mianowicie mówiłem że przygotowuje dla manipulatora specjalne miejsce ekspozycji. Biały atłas, szkło i oświetlenie katodami, miejsce akurat na taki sprzęt :-)

Praca dyplomowa - Zdalnie sterowany samobieżny manipulator.. Praca dyplomowa - Zdalnie sterowany samobieżny manipulator.. Praca dyplomowa - Zdalnie sterowany samobieżny manipulator..

Pozdrawiam!!
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#37 10 Aug 2008 12:13   

Witam,

eeeeh jak to widzę to jak zawsze aż mnie ciarki po plecach przechodzą :) ... super ekspozycja

ale mam jeszcze pytanko, bo o ile fajnie kolega pokazał na zdjeciach proces obróbki laminatu i świetnie, to ja jeszcze dopytam, bo aż zazdrość mnie chwyta - jak koega tak ładnie obrobił tą plexi na obudowę. Ta pokrywa jak widać jest ładnie pozaginana i tak rózniutko poobcinana i powycinana co najważniejsze. Jak tego udało się dokonać? może też kilka albo kilkanaście słów na ten temat można prosić mistrza od obróbki takich materiałów?

pozdrawiam
Back to top

JStan
Poziom 15
Poziom 15

Post#38 Post from the author of the topic 10 Aug 2008 13:58   

Witam Mirku!!

Jak najbardziej już spiesze z odpowiedzią :-) Pleksi to które widzisz na zdjęciu nie jest kupowane w markecie budowlanym tylko zamówiłem je w firmie Light Plastics(robili mi obudowe do Traingla na wymiar ale że sie pomylili i dwa kawałki wycieli o złych wymiarach to musieli mi dosłać odpowiednio docięte a te dwa zostały i jak widać sie przydały) Pisze to ponieważ zauważyłem że ich pleksi jest lepsze od tego które kiedyś kupowałem w markecie.

Apropo samej obróbki to potrzeba nam do tego mini dremelka z tarczą korundową lub podobną oraz stacje z gorącym powietrzem. Najpierw planujemy rozmiary i wykonujemy otwory wiertarką (uważać przy wierceniu na krawędzi może odprysnąć, lepsze troche tępe wiertło) Następnie wykonujemy docięcia na wymiar ew. wycięcia na przewody itp. przy użyciu tarczy, należy przy tym uważać na odpryski gorącego materiału. Wszystkie cięcia wykonujemy tak aby za bardzo nie nadtapiać obrabianych krawędzi. Po wierceniu/cięciu usuwamy z krawędzi pozostałości materiału, które lubią zostawać i powietrzem o temperaturze około 150 stopni najlepiej małą dyszą dmuchamy wszystkie krawędzie, robimy to kilkukrotnie, wówczas wszelkie nierówności rozpraszające światło znikają i otrzymujemy dośc gładką połyskującą powierzchnie. Teraz czas na gięcie, Przygotowujemy jakiś element na którym będziemy mogli uzyskać porządany kształt, ja np wziałem obudowe Z3 bodajże i na niej unieruchomiłem kawałkiem taśmy dwustronnej płytke pleksi tak by wystawała poza krawędź obudowy częścią która ma być zagięta. Powietrze ustawiamy w zależności od wielkości zaginanej powierzchni i grubości pleksi na 150-190 stopni(pleksi staje się plastyczna chyba w 150 stopniach ale mamy do podgrzania większą powierzcnie) musimy grzać równomiernie przesuwając dysze wzdłuż krawędzi gięcia, pamiętając o równomiernych ruchach, szybszych przy końcach krawędzi tam gdzie zawracamy dyszą. Nie dopuszczamy do zbyt silnego rozgrzania co może spowodować powstanie bąbli i deformacji materiału poprostu co chwilke próbujemy delikatnie zagiąć pleksi co w pewnym momencie się uda, wówczas utrzymujemy tą pozycje i ochładzamy krawędź gięcia, jak pleksi już nieco stężeje zdejmujemy ją z formy i kładziemy na stole i weryfikujemy uzyskany kąt(np 90 stopni) wówczas możemy go nieco skorygować i tak zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przydatna uwaga, wszystkie etapy możemy wręcz zalecam wykonać z nałożoną folią ochronną na pleksi, w miejscahc gdzie sie przytopi nic się nie stanie, potem i tak ładnie schodzi.

Życzę dobrych wyników w obróbce tego trudnego ale wdzięcznego materiału:)

Pozdrawiam!!
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#39 10 Aug 2008 21:57   

Witam,

Wielkie dzięki za dokładny opis. Wkrótce też taką metodą spróbuję tym bardziej, że mam stację lutowniczą z dmuchawą. Hmmm nie próbowałem oczywiście ciąć dremelkiem ale skoro mówisz, że da radę ??? i jak mówisz te rodzaje plexi. Mi jeszcze zostało troszkę tego materiału właśnie z castoramy. Poćwiczę na nim a jak coś to też zamówię.

Jak wszystko mi ładnie wyjdzie to jestem ci dłużny dobre piwo plus jedno dla twojego robota :) (dam znać w swoim czasie)

pozdrawiam
Back to top

papla170
Poziom 9
Poziom 9

Post#40 13 Dec 2008 21:34   

Witam,

mam ogrooomne pytanie... jaki zasieg ma cały sprzęt?? jak daleko mozna oddalić się od nadajnika?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Dec 2008 21:34   

Back to top

JStan
Poziom 15
Poziom 15

Post#41 Post from the author of the topic 16 Dec 2008 00:31   

Wszystko jest w pracy dyplomowej:) Taki test był rónież przeprowadzany.

Pozdrawiam!!
Janek
Back to top

TJmelody
Poziom 1
Poziom 1

Post#42 07 Mar 2009 22:06   

Mam pytanie o obróbkę laminatu. Czy gdy lutowałeś obudowę manipulatora robiłeś to z obu stron łączeń? Gratuluje, świetna robota. I z góry przepraszam, że tak po imieniu:D
Back to top

JStan
Poziom 15
Poziom 15

Post#43 Post from the author of the topic 13 Mar 2009 16:39   

Elementy były spajane jedynie "od dołu" szpary powstałem na górze zostały zaszpachlowane i wygładzone. Opis w pracy.

Pozdrawiam!!
Back to top

marekdrobin
Poziom 12
Poziom 12

Post#44 22 Jul 2009 13:27   

Mógłbyś mi udostępnić jakieś materiały albo polecić dzięki którym nauczę się tworzyć programy (na PC) do obsługi takiego robota. Chodził by mi dokładniej w jaki sposób napisać program sterujący jakimś portem komputera.
Prosił bym o pomoc pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Jul 2009 13:27   

Back to top

wyzelster
Poziom 2
Poziom 2

Post#45 17 Feb 2010 13:51   

wszystko przedstawia sie dosyc fajnie ale przegladajac twoja prace moglbym sie pokusic o stwierdzenie ze jest wyssana z palca
brak jakichkolwiek obliczen dotyczacych doboru przelozen silnikow oporow toczenia i calej reszty potrzebnych obliczen

sam jestem w trakcie projektowania robota gasienicowego do inspekcji pomieszczen gospodarczych

i problemy jakie stawia wykonanie tego robota ty nie rozwiazales nawet 1/3
Back to top

Crasher96
Poziom 6
Poziom 6

Post#46 03 Aug 2010 00:01   

nie wiem czy autor jeszcze tutaj zagląda. W tym roku również robiłem manipulator na pracę dyplomową. Szkoda, że nie widziałem Twojego projektu wcześniej, może coś bym zaczerpnął. Teraz dla własnej satysfakcji próbuje dorobić do niego sterowanie i wzorując się na Twoim programie stworzyłem w C# coś własnego jednak nie bardzo wiem jak okiełznać pada. W Twoim kodzie wygląda na to, że całą obsługą transmisji zajmuje się gotowa kontrolka jednak podobnej w C# nie mogę odnaleźć. Orientujesz się w jakiej postaci przesyłane są dane z pada do PC??
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Praca dyplomowa - Zdalnie sterowany samobieżny manipulator..
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Zdalnie sterowany stół na kółkach (5)
Zdalnie sterowany mini vibrobot (2)
Zdalnie sterowany robot do golfa (4)
Zdalnie sterowany czołg parowy (13)
Zdalnie sterowany pająk parowy (7)
AirCar zdalnie sterowany (24)
Poduszkowiec zdalnie sterowany (31)
Bluerider - samobieżny pojazd sterowany przez bluetooth (27)
Zdalnie sterowany samochód przez IR (2)
Zdalnie sterowany pistolet ASG (4)

Page generation time: 0.206 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed