Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?
Autor
Wiadomość
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 365
Miasto: Okolice Wa-wy

Post#1 Post autora tematu 01 Maj 2008 22:01   

Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Witam.
Czy moze mi ktos pomoc w ustawieniu bootowania z plyty cd? Ponizej na zdjeciu jest pokazane menu biosu z ustawieniami bootowania, proboje na wszystkie sposoby i nie idzie... Instalowalem windowsa na innym komputerze i potem wlozylem tylko dysk do tego z ktorego plyta sie nie bootuje ale dochodzi do pewnego momentu i staje na czarnym ekranie i tylko w lewym gornym rogu miga jakis kursor... :( A musze zaintsalowac windowsa jakos na tym komputerze z ktorego sie nia wlacza... Dodam tylko ze nie ma zadnej reakcji na plyte w napedzie pomimo tego ze komputer wykrywa naped cd...

Załączniki:
Powrót do góry
   
kranzio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 437
Miasto: Nowy Sącz

Post#2 01 Maj 2008 22:06   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


W Boot sequence na 1 screenie dajesz na początek CD-ROM.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Maj 2008 22:06   





Powrót do góry
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 365
Miasto: Okolice Wa-wy

Post#3 Post autora tematu 01 Maj 2008 22:08   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Tak robilem ale nie idzie... ;/
Powrót do góry
   
jankolo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 33254
Miasto: Łódź

Post#4 01 Maj 2008 22:16pomocny post - solucja   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Spróbowałbym na miejscu kolegi wymienić napęd optyczny.
Powrót do góry
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1542
Miasto: Białystok

Post#5 01 Maj 2008 22:18pomocny post - solucja   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Po tymże ustawieniu oczywiście dawałeś "Save & Exit Setup"? Próbowałeś np. F8 podczas POSTowania klikać aby uruchomić Boot Menu?
Powrót do góry
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 365
Miasto: Okolice Wa-wy

Post#6 Post autora tematu 01 Maj 2008 22:37   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


-Zmiana napedu nie pomaga...
-oczywiscie po kazdej zmianie dawalem "Save & Exit Setup" z F8 takze probowalem ale nie uruchamialo sie boot menu tylko menu w ktorym sie wybiera tryb uruchomienia tryb awaryjny itp i wszystkich probowalem... :/
Powrót do góry
   
kranzio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 437
Miasto: Nowy Sącz

Post#7 01 Maj 2008 22:48   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Płytka z windowsem jest botowalna?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Maj 2008 22:48   





Powrót do góry
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 365
Miasto: Okolice Wa-wy

Post#8 Post autora tematu 01 Maj 2008 22:50   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Plyta jest jak najbardziej bootowalna. Sprawdzalem na innym komputerze i normalnie startuje...
Powrót do góry
   
kranzio
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 437
Miasto: Nowy Sącz

Post#9 01 Maj 2008 22:54   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Spróbuj podpiąć CD-Rom na jednej taśmie z HDD. HDD-master, CD-Rom-slave.
Powrót do góry
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1542
Miasto: Białystok

Post#10 01 Maj 2008 22:54   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Od kiedy to masz? Tak nagle czy może jakieś przygody z kompem były? Aktualizacja biosu może coś da.
Powrót do góry
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 365
Miasto: Okolice Wa-wy

Post#11 Post autora tematu 01 Maj 2008 23:02   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


-W tym pc sa tylko dwie tasmy. Jedna do CD i HDD a druga dla FDD wiec inaczej nie da rady podlaczyc. HDD oczywiscie master a CD slave.

-Komputer jest kolegi i mialem mu wrzucic nowy system. Ale nie poszlo... Wiec nie wiem od kiedy tak sie dzieje...

A jak podlacze stacje dyskietek to wyskakuje jakis blad (40 chyba).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Maj 2008 23:02   





Powrót do góry
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1542
Miasto: Białystok

Post#12 01 Maj 2008 23:07   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Error 40 często wyskakuje jak odwrotnie wpięta taśma jest. Sprawdź czy będzie chciał bootować z flopa właśnie.
Powrót do góry
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 365
Miasto: Okolice Wa-wy

Post#13 Post autora tematu 01 Maj 2008 23:10   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Dodam tylko ze jest to bardzo stary komputer... :) zprockiem Plll 400mhz o ile sie nie myle.

Dodano po 2 [minuty]:

Jak odwrotnie przekrece tasme to sie pali caly czas lampka w FDD i ten sam komunikat wyskakuje... Nie mam zadnej sprawnej dyskietki. ;/
Powrót do góry
   
slawekb61
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 122
Miasto: Warszawa

Post#14 02 Maj 2008 12:40   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Na stronie Biosu "Standard Cmos Setup" ustaw wszystkie kanały IDE na AUTO
Powrót do góry
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 365
Miasto: Okolice Wa-wy

Post#15 Post autora tematu 02 Maj 2008 13:52   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Wszystkie kanaly byly ustawione na auto ;)

Problem rozwiazany. Usterka polegala na tym ze musiala byc dobrze podlaczona stacja dyskietek i w okienku BOOT SEQUENCE powinno byc ustawienie takie jak na zdjecie A, CDROM, C.

Tylko nie wiem dlaczego wczoraj wyskakiwal mi ERROR 40 skoro tasme podlaczalem do floppy na dwa mozliwe sposoby...
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak ustawic bootowanie z płyty (1)
Jak ustawić bootowanie z płyty w biosie? (5)
Lenovo G 585 - Jak ustawić w biosie bootowanie z płytki CD/DVD . (3)
Jak sprawdzic lub ustawic tryb EPP w biosie (7)
Bootowanie plyty CD (3)
Jak ustawic port drukarki na EPP gdy jest ECP+EPP w biosie. (2)
Samsung 355V5C (NP355V5C-S05PL) - bootowanie plyty Windows 8 (5)
benq joybook a52 - bootowanie systemu z usb. Nie widzi pendrive w biosie. (23)
jak ustawic ruter - nie wiem jak to ustawic (1)
Toshiba l300 nie bootuje z plyty (nie widzi napedu w biosie) (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.055 seconds

elektroda.pl temat RSS