Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?
Author
Message
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Location: Okolice Wa-wy

Post#1 Post from the author of the topic 01 May 2008 22:01   

Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Witam.
Czy moze mi ktos pomoc w ustawieniu bootowania z plyty cd? Ponizej na zdjeciu jest pokazane menu biosu z ustawieniami bootowania, proboje na wszystkie sposoby i nie idzie... Instalowalem windowsa na innym komputerze i potem wlozylem tylko dysk do tego z ktorego plyta sie nie bootuje ale dochodzi do pewnego momentu i staje na czarnym ekranie i tylko w lewym gornym rogu miga jakis kursor... Sad A musze zaintsalowac windowsa jakos na tym komputerze z ktorego sie nia wlacza... Dodam tylko ze nie ma zadnej reakcji na plyte w napedzie pomimo tego ze komputer wykrywa naped cd...

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 May 2008 22:01   





Back to top
   
kranzio
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 06 Sep 2007
Posts: 434
Location: Nowy Sącz

Post#2 01 May 2008 22:06   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


W Boot sequence na 1 screenie dajesz na początek CD-ROM.

Helpful message? + -

Back to top
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Location: Okolice Wa-wy

Post#3 Post from the author of the topic 01 May 2008 22:08   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Tak robilem ale nie idzie... ;/

Helpful message? + -

Back to top
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 10 Jan 2005
Posts: 32927
Location: Łódź

Post#4 01 May 2008 22:16helpful post - solution   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Spróbowałbym na miejscu kolegi wymienić napęd optyczny.

Helpful message? + -

Back to top
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1542
Location: Białystok

Post#5 01 May 2008 22:18helpful post - solution   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Po tymże ustawieniu oczywiście dawałeś "Save & Exit Setup"? Próbowałeś np. F8 podczas POSTowania klikać aby uruchomić Boot Menu?

Helpful message? + -

Back to top
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Location: Okolice Wa-wy

Post#6 Post from the author of the topic 01 May 2008 22:37   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


-Zmiana napedu nie pomaga...
-oczywiscie po kazdej zmianie dawalem "Save & Exit Setup" z F8 takze probowalem ale nie uruchamialo sie boot menu tylko menu w ktorym sie wybiera tryb uruchomienia tryb awaryjny itp i wszystkich probowalem... :/

Helpful message? + -

Back to top
   
kranzio
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 06 Sep 2007
Posts: 434
Location: Nowy Sącz

Post#7 01 May 2008 22:48   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Płytka z windowsem jest botowalna?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 May 2008 22:48   





Back to top
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Location: Okolice Wa-wy

Post#8 Post from the author of the topic 01 May 2008 22:50   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Plyta jest jak najbardziej bootowalna. Sprawdzalem na innym komputerze i normalnie startuje...

Helpful message? + -

Back to top
   
kranzio
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 06 Sep 2007
Posts: 434
Location: Nowy Sącz

Post#9 01 May 2008 22:54   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Spróbuj podpiąć CD-Rom na jednej taśmie z HDD. HDD-master, CD-Rom-slave.

Helpful message? + -

Back to top
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1542
Location: Białystok

Post#10 01 May 2008 22:54   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Od kiedy to masz? Tak nagle czy może jakieś przygody z kompem były? Aktualizacja biosu może coś da.

Helpful message? + -

Back to top
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Location: Okolice Wa-wy

Post#11 Post from the author of the topic 01 May 2008 23:02   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


-W tym pc sa tylko dwie tasmy. Jedna do CD i HDD a druga dla FDD wiec inaczej nie da rady podlaczyc. HDD oczywiscie master a CD slave.

-Komputer jest kolegi i mialem mu wrzucic nowy system. Ale nie poszlo... Wiec nie wiem od kiedy tak sie dzieje...

A jak podlacze stacje dyskietek to wyskakuje jakis blad (40 chyba).

Helpful message? + -

Back to top
   
spinnaker
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1542
Location: Białystok

Post#12 01 May 2008 23:07   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Error 40 często wyskakuje jak odwrotnie wpięta taśma jest. Sprawdź czy będzie chciał bootować z flopa właśnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Location: Okolice Wa-wy

Post#13 Post from the author of the topic 01 May 2008 23:10   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Dodam tylko ze jest to bardzo stary komputer... Smile zprockiem Plll 400mhz o ile sie nie myle.

Dodano po 2 [minuty]:

Jak odwrotnie przekrece tasme to sie pali caly czas lampka w FDD i ten sam komunikat wyskakuje... Nie mam zadnej sprawnej dyskietki. ;/

Helpful message? + -

Back to top
   
slawekb61
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 16 Jun 2006
Posts: 122
Location: Warszawa

Post#14 02 May 2008 12:40   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Na stronie Biosu "Standard Cmos Setup" ustaw wszystkie kanały IDE na AUTO

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 May 2008 12:40   





Back to top
   
mefiu2580
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Location: Okolice Wa-wy

Post#15 Post from the author of the topic 02 May 2008 13:52   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Wszystkie kanaly byly ustawione na auto Wink

Problem rozwiazany. Usterka polegala na tym ze musiala byc dobrze podlaczona stacja dyskietek i w okienku BOOT SEQUENCE powinno byc ustawienie takie jak na zdjecie A, CDROM, C.

Tylko nie wiem dlaczego wczoraj wyskakiwal mi ERROR 40 skoro tasme podlaczalem do floppy na dwa mozliwe sposoby...

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?
Page 1 of 1
Similar topics
Jak ustawic bootowanie z płyty (1)
Jak ustawić bootowanie z płyty w biosie? (5)
Lenovo G 585 - Jak ustawić w biosie bootowanie z płytki CD/DVD . (3)
Jak sprawdzic lub ustawic tryb EPP w biosie (7)
Bootowanie plyty CD (3)
Jak ustawic port drukarki na EPP gdy jest ECP+EPP w biosie. (2)
Samsung 355V5C (NP355V5C-S05PL) - bootowanie plyty Windows 8 (5)
IBM T41 - bootowanie systemu z niewidocznego w biosie dysku SSD (2)
benq joybook a52 - bootowanie systemu z usb. Nie widzi pendrive w biosie. (23)
Klawiatura - dziala w biosie, w systemie a nie podczas rozruchu plyty win (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl topic RSS feed