Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software ->Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
mefiu2580
Level 18
Location: Okolice Wa-wy
Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Helped: 13
Post rating: 1
mefiu2580
Level 18
Post#1 01 May 2008 22:01  Topic author   

Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Witam.
Czy moze mi ktos pomoc w ustawieniu bootowania z plyty cd? Ponizej na zdjeciu jest pokazane menu biosu z ustawieniami bootowania, proboje na wszystkie sposoby i nie idzie... Instalowalem windowsa na innym komputerze i potem wlozylem tylko dysk do tego z ktorego plyta sie nie bootuje ale dochodzi do pewnego momentu i staje na czarnym ekranie i tylko w lewym gornym rogu miga jakis kursor... :( A musze zaintsalowac windowsa jakos na tym komputerze z ktorego sie nia wlacza... Dodam tylko ze nie ma zadnej reakcji na plyte w napedzie pomimo tego ze komputer wykrywa naped cd...

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
kranzio
Level 23
Location: Nowy Sącz
Joined: 06 Sep 2007
Posts: 440
Helped: 71
Post rating: 43
kranzio
Level 23
Post#2 01 May 2008 22:06    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


W Boot sequence na 1 screenie dajesz na początek CD-ROM.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mefiu2580
Level 18
Location: Okolice Wa-wy
Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Helped: 13
Post rating: 1
mefiu2580
Level 18
Post#3 01 May 2008 22:08  Topic author   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Tak robilem ale nie idzie... ;/

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jankolo
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Łódź
Joined: 10 Jan 2005
Posts: 32771
Helped: 1786
jankolo
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#4 01 May 2008 22:16Helpful post    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Spróbowałbym na miejscu kolegi wymienić napęd optyczny.

Helpful post? + 0
Back to top
spinnaker
Level 32
Location: Białystok
Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1541
Helped: 188
Post rating: 3
spinnaker
Level 32
Post#5 01 May 2008 22:18Helpful post    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Po tymże ustawieniu oczywiście dawałeś "Save & Exit Setup"? Próbowałeś np. F8 podczas POSTowania klikać aby uruchomić Boot Menu?

Helpful post? + 0
Back to top
mefiu2580
Level 18
Location: Okolice Wa-wy
Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Helped: 13
Post rating: 1
mefiu2580
Level 18
Post#6 01 May 2008 22:37  Topic author   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


-Zmiana napedu nie pomaga...
-oczywiscie po kazdej zmianie dawalem "Save & Exit Setup" z F8 takze probowalem ale nie uruchamialo sie boot menu tylko menu w ktorym sie wybiera tryb uruchomienia tryb awaryjny itp i wszystkich probowalem... :/

Helpful post? + 0
Back to top
kranzio
Level 23
Location: Nowy Sącz
Joined: 06 Sep 2007
Posts: 440
Helped: 71
Post rating: 43
kranzio
Level 23
Post#7 01 May 2008 22:48    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Płytka z windowsem jest botowalna?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
mefiu2580
Level 18
Location: Okolice Wa-wy
Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Helped: 13
Post rating: 1
mefiu2580
Level 18
Post#8 01 May 2008 22:50  Topic author   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Plyta jest jak najbardziej bootowalna. Sprawdzalem na innym komputerze i normalnie startuje...

Helpful post? + 0
Back to top
kranzio
Level 23
Location: Nowy Sącz
Joined: 06 Sep 2007
Posts: 440
Helped: 71
Post rating: 43
kranzio
Level 23
Post#9 01 May 2008 22:54    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Spróbuj podpiąć CD-Rom na jednej taśmie z HDD. HDD-master, CD-Rom-slave.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
spinnaker
Level 32
Location: Białystok
Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1541
Helped: 188
Post rating: 3
spinnaker
Level 32
Post#10 01 May 2008 22:54    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Od kiedy to masz? Tak nagle czy może jakieś przygody z kompem były? Aktualizacja biosu może coś da.

Helpful post? + 0
Back to top
mefiu2580
Level 18
Location: Okolice Wa-wy
Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Helped: 13
Post rating: 1
mefiu2580
Level 18
Post#11 01 May 2008 23:02  Topic author   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


-W tym pc sa tylko dwie tasmy. Jedna do CD i HDD a druga dla FDD wiec inaczej nie da rady podlaczyc. HDD oczywiscie master a CD slave.

-Komputer jest kolegi i mialem mu wrzucic nowy system. Ale nie poszlo... Wiec nie wiem od kiedy tak sie dzieje...

A jak podlacze stacje dyskietek to wyskakuje jakis blad (40 chyba).

Helpful post? + 0
Back to top
spinnaker
Level 32
Location: Białystok
Joined: 09 Oct 2005
Posts: 1541
Helped: 188
Post rating: 3
spinnaker
Level 32
Post#12 01 May 2008 23:07    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Error 40 często wyskakuje jak odwrotnie wpięta taśma jest. Sprawdź czy będzie chciał bootować z flopa właśnie.

Helpful post? + 0
Back to top
mefiu2580
Level 18
Location: Okolice Wa-wy
Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Helped: 13
Post rating: 1
mefiu2580
Level 18
Post#13 01 May 2008 23:10  Topic author   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Dodam tylko ze jest to bardzo stary komputer... :) zprockiem Plll 400mhz o ile sie nie myle.

Dodano po 2 [minuty]:

Jak odwrotnie przekrece tasme to sie pali caly czas lampka w FDD i ten sam komunikat wyskakuje... Nie mam zadnej sprawnej dyskietki. ;/

Helpful post? + 0
Back to top
slawekb61
Level 15
Location: Warszawa
Joined: 16 Jun 2006
Posts: 119
Helped: 8
slawekb61
Level 15
Post#14 02 May 2008 12:40    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Na stronie Biosu "Standard Cmos Setup" ustaw wszystkie kanały IDE na AUTO

Helpful post? + 0
Back to top
mefiu2580
Level 18
Location: Okolice Wa-wy
Joined: 14 Oct 2006
Posts: 364
Helped: 13
Post rating: 1
mefiu2580
Level 18
Post#15 02 May 2008 13:52  Topic author   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Wszystkie kanaly byly ustawione na auto ;)

Problem rozwiazany. Usterka polegala na tym ze musiala byc dobrze podlaczona stacja dyskietek i w okienku BOOT SEQUENCE powinno byc ustawienie takie jak na zdjecie A, CDROM, C.

Tylko nie wiem dlaczego wczoraj wyskakiwal mi ERROR 40 skoro tasme podlaczalem do floppy na dwa mozliwe sposoby...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?
Page 1 of 1

Similar topics to jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?

Jak ustawic bootowanie z płyty (1)
Jak ustawić bootowanie z płyty w biosie? (5)
Lenovo G 585 - Jak ustawić w biosie bootowanie z płytki CD/DVD . (3)
Jak sprawdzic lub ustawic tryb EPP w biosie (7)
Bootowanie plyty CD (3)
Jak ustawic port drukarki na EPP gdy jest ECP+EPP w biosie. (2)
Samsung 355V5C (NP355V5C-S05PL) - bootowanie plyty Windows 8 (5)
IBM T41 - bootowanie systemu z niewidocznego w biosie dysku SSD (2)
benq joybook a52 - bootowanie systemu z usb. Nie widzi pendrive w biosie. (23)
Klawiatura - dziala w biosie, w systemie a nie podczas rozruchu plyty win (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.072 seconds