Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Systemy operacyjne
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#1 01 Maj 2008 22:01  Autor tematu   

Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Witam.
Czy moze mi ktos pomoc w ustawieniu bootowania z plyty cd? Ponizej na zdjeciu jest pokazane menu biosu z ustawieniami bootowania, proboje na wszystkie sposoby i nie idzie... Instalowalem windowsa na innym komputerze i potem wlozylem tylko dysk do tego z ktorego plyta sie nie bootuje ale dochodzi do pewnego momentu i staje na czarnym ekranie i tylko w lewym gornym rogu miga jakis kursor... :( A musze zaintsalowac windowsa jakos na tym komputerze z ktorego sie nia wlacza... Dodam tylko ze nie ma zadnej reakcji na plyte w napedzie pomimo tego ze komputer wykrywa naped cd...

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
kranzio
Poziom 22
Miasto: Nowy Sącz
Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 435
Pomógł: 71
Ocena postów: 40
kranzio
Poziom 22
Post#2 01 Maj 2008 22:06    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


W Boot sequence na 1 screenie dajesz na początek CD-ROM.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#3 01 Maj 2008 22:08  Autor tematu   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Tak robilem ale nie idzie... ;/

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Łódź
Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32813
Pomógł: 1784
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#4 01 Maj 2008 22:16Pomocny post    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Spróbowałbym na miejscu kolegi wymienić napęd optyczny.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
spinnaker
Poziom 32
Miasto: Białystok
Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1541
Pomógł: 188
Ocena postów: 3
spinnaker
Poziom 32
Post#5 01 Maj 2008 22:18Pomocny post    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Po tymże ustawieniu oczywiście dawałeś "Save & Exit Setup"? Próbowałeś np. F8 podczas POSTowania klikać aby uruchomić Boot Menu?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#6 01 Maj 2008 22:37  Autor tematu   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


-Zmiana napedu nie pomaga...
-oczywiscie po kazdej zmianie dawalem "Save & Exit Setup" z F8 takze probowalem ale nie uruchamialo sie boot menu tylko menu w ktorym sie wybiera tryb uruchomienia tryb awaryjny itp i wszystkich probowalem... :/

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kranzio
Poziom 22
Miasto: Nowy Sącz
Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 435
Pomógł: 71
Ocena postów: 40
kranzio
Poziom 22
Post#7 01 Maj 2008 22:48    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Płytka z windowsem jest botowalna?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#8 01 Maj 2008 22:50  Autor tematu   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Plyta jest jak najbardziej bootowalna. Sprawdzalem na innym komputerze i normalnie startuje...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
kranzio
Poziom 22
Miasto: Nowy Sącz
Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 435
Pomógł: 71
Ocena postów: 40
kranzio
Poziom 22
Post#9 01 Maj 2008 22:54    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Spróbuj podpiąć CD-Rom na jednej taśmie z HDD. HDD-master, CD-Rom-slave.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
spinnaker
Poziom 32
Miasto: Białystok
Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1541
Pomógł: 188
Ocena postów: 3
spinnaker
Poziom 32
Post#10 01 Maj 2008 22:54    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Od kiedy to masz? Tak nagle czy może jakieś przygody z kompem były? Aktualizacja biosu może coś da.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#11 01 Maj 2008 23:02  Autor tematu   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


-W tym pc sa tylko dwie tasmy. Jedna do CD i HDD a druga dla FDD wiec inaczej nie da rady podlaczyc. HDD oczywiscie master a CD slave.

-Komputer jest kolegi i mialem mu wrzucic nowy system. Ale nie poszlo... Wiec nie wiem od kiedy tak sie dzieje...

A jak podlacze stacje dyskietek to wyskakuje jakis blad (40 chyba).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
spinnaker
Poziom 32
Miasto: Białystok
Dołączył: 09 Paź 2005
Posty: 1541
Pomógł: 188
Ocena postów: 3
spinnaker
Poziom 32
Post#12 01 Maj 2008 23:07    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Error 40 często wyskakuje jak odwrotnie wpięta taśma jest. Sprawdź czy będzie chciał bootować z flopa właśnie.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#13 01 Maj 2008 23:10  Autor tematu   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Dodam tylko ze jest to bardzo stary komputer... :) zprockiem Plll 400mhz o ile sie nie myle.

Dodano po 2 [minuty]:

Jak odwrotnie przekrece tasme to sie pali caly czas lampka w FDD i ten sam komunikat wyskakuje... Nie mam zadnej sprawnej dyskietki. ;/

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
slawekb61
Poziom 15
Miasto: Warszawa
Dołączył: 16 Cze 2006
Posty: 119
Pomógł: 8
slawekb61
Poziom 15
Post#14 02 Maj 2008 12:40    

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Na stronie Biosu "Standard Cmos Setup" ustaw wszystkie kanały IDE na AUTO

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mefiu2580
Poziom 18
Miasto: Okolice Wa-wy
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 364
Pomógł: 13
mefiu2580
Poziom 18
Post#15 02 Maj 2008 13:52  Autor tematu   

Re: Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?


Wszystkie kanaly byly ustawione na auto ;)

Problem rozwiazany. Usterka polegala na tym ze musiala byc dobrze podlaczona stacja dyskietek i w okienku BOOT SEQUENCE powinno byc ustawienie takie jak na zdjecie A, CDROM, C.

Tylko nie wiem dlaczego wczoraj wyskakiwal mi ERROR 40 skoro tasme podlaczalem do floppy na dwa mozliwe sposoby...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Jak ustawic bootowanie z plyty w tym biosie?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak ustawic bootowanie z płyty (1)
Jak ustawić bootowanie z płyty w biosie? (5)
Lenovo G 585 - Jak ustawić w biosie bootowanie z płytki CD/DVD . (3)
Jak sprawdzic lub ustawic tryb EPP w biosie (7)
Bootowanie plyty CD (3)
Jak ustawic port drukarki na EPP gdy jest ECP+EPP w biosie. (2)
Samsung 355V5C (NP355V5C-S05PL) - bootowanie plyty Windows 8 (5)
IBM T41 - bootowanie systemu z niewidocznego w biosie dysku SSD (2)
benq joybook a52 - bootowanie systemu z usb. Nie widzi pendrive w biosie. (23)
Klawiatura - dziala w biosie, w systemie a nie podczas rozruchu plyty win (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.126 seconds

elektroda.pl temat RSS