| Author |
bobek_wb Poziom 10

|
02 May 2008 12:17 Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
Witam!
Po przeszukaniu internetu oraz próby otrzymania odpowiedzi na forum, postanowiłem jednak wykonać odbiornik ze schematu Driver-.
Może się uda zdobyć części, lub jakieś zamienniki.
I oto moje pytania:
1. Na schemacie jest kondensator 1000pF rozumiem że mam użyć 1nF.
2. Jest też kilka wartości kondensatorów o dziwnej wartości tj. 2pF, 1,6nF,
23pF. Czy mogę użyć wartości zbliżonych do tych co są podane, takie które
można dostać? To samo tyczy się cewki 3uH, bo znalazłem tylko 3,3uH.
3. Kwarc 11,165MHz jest niedostępny, praktycznie nigdzie o nim nic nie
pisze po wpisaniu w google. Może powinna być jakaś inna wartość? Albo skąd taki zdobyć?
4. Co dać w zamian filtrów 7x7? Bo nie można dostać takich jakie są potrzebne.
5. Co to jest na schemacie 10M7?
Będzie mi brakowało wsadu do syntezy, ale myślę że się coś wymyśli np. sterowanie TSA6057 przez PC.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 May 2008 12:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Driver- Poziom 22

|
02 May 2008 15:05 Re: Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
| bobek_wb wrote: |
| 1. Na schemacie jest kondensator 1000pF rozumiem że mam użyć 1nF. |
Tak 1000p=1n, 1000n=1µ.
| 2. Jest też kilka wartości kondensatorów o dziwnej wartości tj. 2pF, 1,6nF, 23pF. Czy mogę użyć wartości zbliżonych do tych co są podane, takie które można dostać? To samo tyczy się cewki 3uH, bo znalazłem tylko 3,3uH. |
Nie wszystkie elementy możesz zamienić na inne o wartościach przyblizonych. Dławiki 3µH możesz dać 3,3µH, zamiast kondensatora 2pF możesz dać 2,2pF. Łącząc kondensatory równolegle możesz uzyskać odpowiednie wartości 2p=1p+1p itp.
| 3. Kwarc 11,165MHz jest niedostępny, praktycznie nigdzie o nim nic nie pisze po wpisaniu w google. Może powinna być jakaś inna wartość? Albo skąd taki zdobyć? |
Za kwarc 11,165 możesz dać 10,235 MHz lub 10,240 dostępny na http://www.cyfronika.com.pl/kwarce.htm różnice 5 kHz w Fp.cz. 460 kHz dostroisz filtrami II p.cz. Z kwarcem 10,245 otrzymasz Fp.cz.=455 kHz więc można też zastosować filtry o częstotliwości 455 kHz z odbiorników radiowych lub z uszkodzonych radiotelefonów CB.
| 4. Co dać w zamian filtrów 7x7? Bo nie można dostać takich jakie są potrzebne. |
Filtry 7x7 dostaniesz na http://www.cyfronika.com.pl/dlawiki7.htm w pierwszej p.cz. za 202 możesz dać 216 z zewnętrznym kondensatorem 100pF podłączonym do nóżek 1 i 3 uzwojenie wtórne na nóżkach 2 i 5. W drugiej p.cz. filtr 104 jest dostępny a za 103 możesz dać 110 z kondensatorem zewnętrznym 2150pF.
| 5. Co to jest na schemacie 10M7? |
Jest to filtr kwarcowy 10,7 MHz najlepszy z łatwo dostępnych to jugosłowiański MCF 10,7-15E.
| Będzie mi brakowało wsadu do syntezy, ale myślę że się coś wymyśli np. sterowanie TSA6057 przez PC. |
Nie musi być koniecznie synteza na TSA6057 może być dowolna inna z rastrem 25 kHz. Docelowo na pasmie lotniczym ma być wprowadzony raster 8,33 kHz. Na razie stary 25 kHz raster jest używany a podstawowe częstotliwości nie uległy zmianie.
Jak będziesz miał jakieś pytania pisz. Postaram sie też wrzucić schemat blokady szumów tranzystorowej i na układach UL1111.
|
|
| Back to top |
|
 |
bobek_wb Poziom 10

|
08 May 2008 12:40 Re: Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
Witam ponownie!
Driver- jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Filtr MCF 10,7-15E już mam, filtry 7x7 są załatwiane, istnieje możliwość, że zdobędę te jakie są na schemacie.
Mam też kilka nowych pytań:
1. Zamiast TCA440 mogę użyć zamiennika UL1203?
2. Masz może schemat płytki PCB? Zacząłem sam projektować w Eagle ale niezbyt szybko mi to idzie.
3. Trymery 25pF jaki powinny mieć najlepiej przedział regulacji? Może być np. ten:
http://tme.pl/trymer-foliowy-2-5-27pf-7-5mm-czerwony/arts/pl/a09/ft7_1_4-10.html
Chodzi o ten 2.5-27pF.
Czekam na odpowiedz w sprawie tych filtrów 7x7 i będę zamawiał brakujące elementy. A potem do dzieła...
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Driver- Poziom 22

|
08 May 2008 20:26 Re: Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
| Filtr MCF 10,7-15E już mam, filtry 7x7 są załatwiane, istnieje możliwość, że zdobędę te jakie są na schemacie. |
Świetnie 202 są bardziej odpowiednie do filtru MCF 10,7-15E. Widziałem na Allego Twój zakup. :)
Mam też kilka nowych pytań:
1. Zamiast TCA440 mogę użyć zamiennika UL1203? |
Możesz dać UL1203 to odpowiednik 440-tki, ma nawet deko mniejsze szumy własne.
| 2. Masz może schemat płytki PCB? Zacząłem sam projektować w Eagle ale niezbyt szybko mi to idzie. |
Na swoim kompie mam Linuxa i w związku z tym do schematów i projektowania płytek używam programu kiCad, jest też wersja na Windows. Projekt płytki mam lecz na do I wersji z filtrami pasmowymi i z heterodyną wewnętrzną TCA. Wersja II, którą robił Marek_34 z przestrajanymi filtrami w.cz. i oddzielną heterodyną II p.cz. jeszcze nie powstała. Ponieważ dodałem blokadę szumów, S-metr i dodatkowy wzmacniacz na wyjście linowe do komputera, chcę płytkę zrobić już z tymi dodatkami, lecz ciągle brakuje mi czasu aby to zakończyć. Poniżej wrzucam dwie blokady szumów. Jedną prostą na µA741 i paru tranzystorach i drugą na układach UL1111. Ta druga jest bardziej skomplikowana ale działa zdecydowanie lepiej. W działającym odbiorniku marek_34, zaadaptowałem blokadę szumów z radiotelefonu Radmor R-2432. Adaptacja polega na wymianie tranzystorów PNP na NPN odwrotnym zamontowaniu elektrolitów i diod (bieguny zgodnie z zasilaniem z minusem na masie) oraz usunięciu diody zenera C12V i zasileniu blokady z +12V.
Możesz dać ten foliowy 27pF z powodzeniem zapewni odpowiedni zakres, a i tak cewką I heterodyny będziesz musiał się wstrajać a zakres przestarajania dostroić tym trymerem. Polecam wesję II z przetrajanymi obwodami w.cz. ponieważ łatwiej dostroisz te obwody. W wersji I z filtrami pasmowymi bez wobuloskopu uzyskanie rówmomiernego przenoszenia filtrów jest praktycznie badzo trudne lub wręcz niemożliwe.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 May 2008 20:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bobek_wb Poziom 10

|
21 May 2008 16:56 Re: Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
Witam ponownie!
Udało mi się zdobyć filtry 7x7 o oznaczeniach 103, 104 i 202, są już w drodze do mnie.
Mam tylko mała prośbę Driver-, czy mógłbyś mi udostępnić twój schemat, ja postaram się go przerobić do najnowszej wersji, bo tworzenie od podstaw mi coś nie idzie. Nie mogę znaleźć biblioteki z filtrami 7x7 i innymi.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Driver- Poziom 22

|
26 May 2008 19:13 Re: Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
Znalazłem chwilę i przerobiłem płytkę. W spakowanym zipem katalogu masz pliki air.sch - schemat, air.cache.lib - biblioteki schematu, air.net - lista połaczeń i modułów, air.cmp - lista komponentów air.brd - płytka (kopiujesz do katalogu e.g. projects), air.mod - elementy, air.mcd - opis elementów (kopiujesz do katalogu e.g. modules). Oczywiście wszystkie pliki do kiCad'a. Na płytce fioletową linią zaznaczone są ekrany głowicy. Na płytce zostało trocę miejsca, więc będziesz mógł coś jeszcze upchać.
|
|
| Back to top |
|
 |
bobek_wb Poziom 10

|
29 May 2008 11:17 Re: Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
Dzięki wielkie za schemat płytki.
Ale tak patrze na nią i są na niej zaznaczone filtry 12x12. Tak ma być czy to jakiś błąd, bo w te otwory raczej nie wejdą 7x7. Albo to nie jest płytka do ostatniego schematu? Pytam bo się pogubiłem trochę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Driver- Poziom 22

|
29 May 2008 13:51 Re: Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
Nie to nie błąd, zastosowałem footprint dla filtrów 12x12 ponieważ najbardziej pasują wymiarami. Cewki w.cz. możesz nawinąć na karkasach z filtrów 12x12, o 7x7 na UKF możesz zapomnieć mają za małe wymiary i nie nawiniesz na tym karkasie cewki na UKF o odpowiedniej dobroci. Po za tym rdzeń musi być materiału o odpowiedniej przenikalności początkowej i częstotliwości pracy np. POLFER - U-11, FERROXCUBE - 4E1, TDK - K8, FDK-FUJI - H56Z, TOKIN - 10L, NEOSID/MMG - F29. Najlepiej do tego celu nadają się cewki z głowic UKF. W odbiorniku prototypowym zostały użyte karkasy Φ 4mm z rdzeniami walcowymi POLFER - U-11 3mm z gwintem, od głowicy radiotelefonu RADMOR R-2432. Cewki zostały nawinięte drutem CuAg 1mm a uzwojenie sprzęgające z mieszaczem drutem DNE Φ 0,3 nawiniętym pomiędzy zwojami cewki obwodu rezonansowego od strony "+" zasilania. Możesz też nawinąć takim samym drutem cewki powietrzne lub z rdzeniem mosiężnym na karkasie o innej średnicy np. 5-7mm, ale trzeba by ponownie przeliczyć indukcyjność. Trzeba też pamiętać że im większa średnica tym wieksza pojemność własna cewki i niższa częstotliwość rezonansu własnego cewki. Średnica cewki nie może być za duża ponieważ pojemność własna cewki rzutuje również na pasmo przestrajania. Trzeba też zachować odpowiednią odległość cewki od ekranu cewki czy głowicy, aby nie zmniejszał drastycznie jej indukcyjności i dobroci. Jest wiele niuansów, króre trzeba uwzglęgnić na UKFie. Mają one wpływ pracę wzmacniacza w.cz. a w szczególności na jego selektywność, zakres przestrajania i wzmocnienie.
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
29 May 2008 16:25 Re: Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
:arrow: bobek_wb
Zastanów się w jakim dziale zamieszczasz swój post!
Przeniosłem z Radiotechnika Serwis.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 May 2008 16:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bobek_wb Poziom 10

|
21 Sep 2008 19:33 Re: Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
Driver- czy wszystkie elementy na schemacie z KICad'a są właściwe?. Pytam iż na tym schemacie użyłeś dwóch filtrów 103 a w oryginale był jeden 104, no chyba że tylko takiego fotoprintu użyłeś.
|
|
| Back to top |
|
 |
Driver- Poziom 22

|
21 Sep 2008 19:50 Re: Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
Użyłem footprintu 103 dla obu filtrów 7x7 II p.cz. Ten w detektorze ma być 103 a pierwszy filtr II p.cz 104. LM386 to wzmacniacz m.cz. (głośnikowy).
|
|
| Back to top |
|
 |
damkar Poziom 3

|
19 Mar 2010 11:01 Re: Zamienniki do odbiornika lotniczego wg. Driver- |
|
|
|
Witam wszystkich zainteresowanych tematem,
Nawiązując do tematu głównego chciałbym zapytać jaki wpływ będzie miało użycie filtra MCS 10,7 "7.5" zamiast "15". Rozumiem, że pasmo filtru jest zawężone o połowę -czy uda się więc dostroić odbiornik? Zastanawiam się czy dołączona synteza da radę przy obecnym skoku?
Pozdrawiam,
|
|
| Back to top |
|
 |