Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



cyfrowy polsat + astra


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis ->cyfrowy polsat + astra Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
widoczner
Poziom 2
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 4
widoczner
Poziom 2
Post#1 07 Maj 2008 19:45  Autor tematu   

cyfrowy polsat + astra


Wiem, ze temat byl pewnie poruszany kilkakrotnie, ale nigdzie nie znalazlem czegos, co by mi pomoglo.
Posiadam dekoder DSB-616 i zakupionego Monoblocka. Chcialbym odbierac jednoczesnie HotBird i Astre, ale z ta druga satelita sa problemy. Podpialem Monoblocka na miejsce starego konwertera i staralem sie ustawic wszystko w menu dekodera.
Porty LNB - 2
Przełącznik - DISEq 1.4
LNB1 - uniwersalny LNBF, sat. HotBird, port 1
LNB2 - uniwersalny LNBF, sat. Astra 1, port 2

I w wyszukiwaniu kanalow
HotBird 13.0 wschod, tp - 10719/V, zielona lampa sie swieci, tryb szukania - siec

Astra 1 19.2 wschod, tp - 10788/V (najnizsze, jakie jest na liscie do wyboru), kontrolka swieci sie na czerwono, tryb szukania - siec

Przy probie znalezienia jakis kanalow, oczywiscie niczego nie lapie. Jesli ktos ma jakis pomysl, w czym lezy problem, serdecznie z gory dziekuje;)

Glownie zalezaloby mi na kanale TVP Historia

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tyktyk
Poziom 24
Miasto: N 52° 33' 45.00" E 16° 50' 25.0"
Dołączył: 03 Cze 2004
Posty: 852
Pomógł: 61
Ocena postów: 6
tyktyk
Poziom 24
Post#2 07 Maj 2008 20:23    

Re: cyfrowy polsat + astra


Jaką miałeś wcześniej satelitę ustawioną Astrę jeśli tak to nie dobrze musisz przestawić na hotbird i zezować Astrę.

Powinieneś mieć zamontowane tak jak na zdjęciu <specjalnie dla ciebie zrobiłem fote mojej anteny) Najpierw szykujesz hotbirda i to on jest na wprost taleza bo ma słabszy sygnał. Astra ma mocniejszy więc jest w zezie

cyfrowy polsat + astra

Pamietaj że ostatnio była przesiadka na transponderach i TVP HISTORIA jest gdzie indziej

ASTRA 19,2° E
częstotliwość 10 773 Mhz
polaryzacja pozioma H
symbol rate 22 Msymb/s
FEC 5/6
transponder 1.053
system MPEG-2

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Roman_5000
Poziom 19
Miasto: 51°16'N, 15°34'E
Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 427
Pomógł: 25
Ocena postów: 6
Roman_5000
Poziom 19
Post#3 07 Maj 2008 21:58    

Re: cyfrowy polsat + astra


Domniemam, że jeżeli podpiąłeś monoblock w miejsce starego konwertera to raczej miałeś ustawioną antenę na Hotbirda. (mało kto w Polsce ustawia singla na Astrę).
Tak więc jeżeli nie działa ci na ustawieniach takich jak wyżej podałeś to zmień porty:
LNB1 - uniwersalny LNBF, sat. HotBird, port 2
LNB2 - uniwersalny LNBF, sat. Astra 1, port 1
Są monoblocki różnego typu. W jednych pierwszy z lewej jest to port 1 w innych port 2.
Jeszcze jedna mała uwaga patrząc na antenę od strony jak na powyższej fotce lewy konwerter (zezujący na Astrę) musi być lekko opuszczony w stosunku konwertera głównego (HB). Jak się przyjrzysz to to zauważysz na fotce.

Pzdr, Romek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tyktyk
Poziom 24
Miasto: N 52° 33' 45.00" E 16° 50' 25.0"
Dołączył: 03 Cze 2004
Posty: 852
Pomógł: 61
Ocena postów: 6
tyktyk
Poziom 24
Post#4 07 Maj 2008 22:20    

Re: cyfrowy polsat + astra


Nic nie pisałeś o średnicy anteny. Powinna być min 80cm
Jeśli złożyłej monobloka do 60 np. polsatu lub cyfry to raczej ciężo będzie ci chwycić astre.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
widoczner
Poziom 2
Dołączył: 07 Maj 2008
Posty: 4
widoczner
Poziom 2
Post#5 08 Maj 2008 10:37  Autor tematu   

Re: cyfrowy polsat + astra


Wydaje mi sie, ze Monoblocka mam ustawionego dobrze, HotBirda odbiera bezproblemowo (i ta satelite mialem ustawiona wczesniej). Zmiana portow nic nie dala niestety, a co do anteny to zapomnialem napisac - 90cm. Przy wyszukiwaniu kanalow ciagle swieci i tak ta czerwona kontrolka... na HitBirdzie wszystko dobrze, TP ustawione na 10719/V i lapie sygnal, a na astrze znowu najnizsza jaka jest do wyboru na liscie jak juz pisalem - 10788/V i czerwona lampka caly czas, zreszta przy zadnym innym TP nie swieci na zielono. A jesli chce wpisac recznie ustawienia, wtedy tez nie idzie. Jeszcze jakies pomysly moze?:D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tyktyk
Poziom 24
Miasto: N 52° 33' 45.00" E 16° 50' 25.0"
Dołączył: 03 Cze 2004
Posty: 852
Pomógł: 61
Ocena postów: 6
tyktyk
Poziom 24
Post#6 08 Maj 2008 10:50    

Re: cyfrowy polsat + astra


Jeśli Hotbird jest ok i monoblok ustawiony tak jak na fotce. To astra praktycznie jest ustawiona-mała korekcja ewentualnie ale kąt jest auto :)
Posądzam, że problem tkwi w tunerze tz w ustawieniach itd. Mniej prawdopodobne żeby trfiony był monoblok.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
LeDy
Poziom 43
Miasto: "-"
Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10475
Pomógł: 1031
LeDy
Poziom 43
Post#7 08 Maj 2008 15:00    

Re: cyfrowy polsat + astra


W ustawieniach Hotbird -port1 Astra -port 2 powinno być dobrze.
W ustawieniach ma być 2 LNB i później na dole Hotbird i Astra . Zrób przeszukanie Astry np. 10773 czy coś znajdzie. Nie pamiętam dokładnie ale trzeba jak robisz szukanie obok 12188 są częstotliwości Astry i tam trzeba ustawić dodaj, dopisz , nowy kanał lub coś podobnego i szukać tylko FTA.
Dla Hotbirda z zieloną diodą ma być 12188 . Dla 12188 przeszukanie sieć znajdzie Polsat . Dla Astry albo FTA albo transponder .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Roman_5000
Poziom 19
Miasto: 51°16'N, 15°34'E
Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 427
Pomógł: 25
Ocena postów: 6
Roman_5000
Poziom 19
Post#8 08 Maj 2008 21:56    

Re: cyfrowy polsat + astra


Czy zezujący na Astrę konwerter jest po tej stronie co na powyższej fotografii?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ianus
Poziom 11
Miasto: Tarnowskie Góry
Dołączył: 23 Cze 2005
Posty: 52
Pomógł: 2
ianus
Poziom 11
Post#9 09 Maj 2008 13:21    

Re: cyfrowy polsat + astra


Miałem przez jakiś czas Echostara 616 i też nie radził sobie z monoblokiem - wystarczyło w jego miejsce podpiąć Samsunga i problemy się skonczyły. Antena i konwerter jak się okazało były ok. Ale ten sam Echostar radził sobie np. z monoblokiem twin - tak więc albo wymiana tunera albo szukanie takiego konwertera, który mu spasuje.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
LeDy
Poziom 43
Miasto: "-"
Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 10475
Pomógł: 1031
LeDy
Poziom 43
Post#10 09 Maj 2008 21:51    

Re: cyfrowy polsat + astra


Nie wieżę , że nie radzi sobie z monoblockiem. Prędzej ustawienia portów 1-2 .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> cyfrowy polsat + astra
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Polsat cyfrowy + astra (1)
Cyfrowy Polsat + Astra (12)
Polsat Cyfrowy/Hotbird+Astra???? (3)
Cyfrowy Polsat a Astra (wyrzuca kanały z astry) (6)
Jaki konwerter? HotBird, Astra, Cyfrowy Polsat, Tnk. (7)
TV Polsat - Cyfrowy Polsat lub antena - brak sygnału (3)
Cyfrowy Polsat - mini cyfrowy dekoder satelitarny - pilot. (1)
Cyfrowy Polsat - Polsat News (8)
Cyfrowy Polsat (2)
Cyfrowy polsat?? (5)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.182 seconds

elektroda.pl temat RSS