FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Matryca LED i sterowanie poziomem świecenia każdej diody LED

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Matryca LED i sterowanie poziomem świecenia każdej diody LED
Author
Poziom 14
Poziom 14

Post#1 Post from the author of the topic 07 May 2008 20:07   

Matryca LED i sterowanie poziomem świecenia każdej diody LED

Witam

Zastanawiam się nad budową matrycy LED z regulowanym poziomem świecenia diod LED. Chciałbym żeby regulacja poziomu świecenia była możliwa dla każdej diody LED osobno. Wiem, że można coś takiego zrealizować poprzez PWM, ale powiedzmy, że buduje matryce 80x8 i chce wykorzystać ATmegi16.

Jasnością ilu LEDów będę mógł sterować poprzez taki mikroprocesor i PWM ?
Czy istnieje jakiś inny układ/sposób żeby sterować PWM w tańszy/łatwiejszy sposób ?

Zastanawiałem się też nad innym rozwiązaniem. Nie sterować płynnie jasnością każdej diody LED lecz stworzyć kilka stopni świecenia np. 3 dla każdej diody LED. Nie wiem jakim układem i czy przy wykorzystaniu PWM zostało to rozwiązane ale widziałem już takie rozwiązanie. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł w jaki sposób mogło to być zrealizowane to proszę o wskazówki. Oczywiście interesuje mnie rozwiązanie w miarę proste od strony sprzętowej i programowej.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 May 2008 20:07   

Back to top

gebus24
Poziom 12
Poziom 12

Post#2 09 May 2008 07:28helpful post - solution   

Re: Matryca LED i sterowanie poziomem świecenia każdej diody

Witam
wyświetlacz 80x8 bedziesz pewnie sterować odswieżając 80 linii po 8 ledów. Gdyby tak jeden led sterować 2 nóżkami uC?? Diode zapalać tranzystorem załączanym 2 rezystorami jeden do jedenj nozki drugi do drugiej. Przy odpowiednio dobranych wartościach rezystorów wydaje mi się że powino się dać uzyskać 3 poziomy świecenia i zgaszenie. Uniknął byś wtedy stosowania PWM.

pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 May 2008 07:28helpful post - solution   

Back to top

ksarim
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 Post from the author of the topic 09 May 2008 08:45   

Re: Matryca LED i sterowanie poziomem świecenia każdej diody

Witam

Dzięki za odpowiedź. Moim zdaniem super pomysł :) Myślę, że z doborem wartości tych rezystancji nie powinno być problemu i jeżeli już zdecyduje się na budowę takiego układu to dobiorę je doświadczalnie. Jest to rozwiązanie naprawdę proste i tanie czyli dokładnie takie o jakie mi chodziło :) Obejdzie się bez PWMu a więc sterowanie każdą diodą LED przy wykorzystaniu uC też nie ma sensu. Wykorzystam do tego celu rejestry przesuwne a ich pracą będzie sterował uC.

Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronic Circuits DIY ideas, problems -> Matryca LED i sterowanie poziomem świecenia każdej diody LED
Page 1 of 1
Similar topics
Diody LED zamias żarówek. Jakie diody? Jak połączyć? (5)
Matryca LED 10x25. Jak matryca ma wyglądać w praktyce? (7)
Problem z jasnością świecenia diod w matycy led. (13)
panel led z 6 diod LED - sterowanie (2)
PODTRZYMANIE ŚWIECENIA LED- 12V (20)
Diody mocy LED i 230. Jaki LED drive zastosować? (4)
Matryca led - PWM dla każdej diody (1)
Matryca diod LED (6)
Kołowa matryca LED 20x10 (12)
Diody LED UV ? (12)

Page generation time: 0.058 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed