FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Samsung SV-DVD1E - pick-up SOH-D2A

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Samsung SV-DVD1E - pick-up SOH-D2A
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 23 Jan 2004 16:30   

Samsung SV-DVD1E - pick-up SOH-D2A

To jest combo. Wymieniłem czytnik laserowy, ale może trzeba coś skontrolować, poustawiać pr-kiem? Przed wymianą nieco nim kręciłem. Dwa scalaki odpowiedzialne za czytanie: S5L1462A01 oraz S5L1454A01. Może ktoś kto posiada SM do DVD Samsunga przejrzy w jakim modelu zastosowano je - chodzi mi o sygnały w kilku punktach pomiarowych.
DVD działa, ale nie chciałbym, żeby za szybko padło przez zbyt mocne ustawienie lasera. Aha typ pickup to SOH-D2A
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Jan 2004 16:30   

Back to top

MORTEM
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 23 Jan 2004 17:06   

Re: Samsung SV-DVD1E chassis?

Lasery nowe z fabryki przychodzą już ustawione i kręcenie prk-iem tylko może pogorszyć. SM do tego modelu nie przewiduje regulacji po wymianie lasera. Jedyna regulacja jaka jest to ustawianie bitów w pamięci ale to dotyczy tylko magnetowidu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Jan 2004 17:06   

Back to top

GrzesieG
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 23 Jan 2004 20:53   

Dzięki za info. Wnioskuję, że masz jakiś SM do tego lub podobnego modelu.
Na nowym pickup'ie nie kręciłem - wiem że fabryka ustawia. Kręciłem na starym oraz pot. VR1 (zaraz przy złaczu do DVD)
Sądziłem, że w SM coś powinno być o przebiegach w punktach: SP100, SP34 i SP1. To są jedyne duze pola w pobliżu tych wymienionych powyżej scalaków. W SP100 jest RF o ampl. 1V, w SP34 powyżej 2V, a SP1 jest 1,5V DC. Punkt SP100 to to samo co punkt RF na płytce pod czytnikiem. Punkt SP34 jest chyba tym właściwym punktem RF (co się mierzy moc lasera). SP1 to napięcie stałe zależne od mocy lasera.
Na starym ledwo czytającym czytniku, wartości w SP100 i SP34 były ponad dwukrotnie mniejsze. Po założeniu nowego czytnika, zmierzyłem SP34 i jak wyszło ponad 2Vpp (na płycie CD) to sobie pomyślałem, czy nie za dużo. Kręcąc VR1 i obserwując SP34 mogłem zejść do ampl. poniżej 1Vpp i normalnie czytane były płyty. Dla DVD już nieco gorzej ale praktycznie 1Vpp wystarcza aby przeczytać płytę. W punkcie SP1 gdy napięcie osiągnie 0V to płyta DVD praktycznie przestaje być czytana.
Nie chcę aby laser był ustaawiony za mocno bo się szybciej zużyje. Za słabo też nie, bo lekkie zabrudzenie i przestanie czytać. No i ta różnica amplitud między starym a nowym...
Jeśli masz jeszcze inne SM do DVD zobacz, może gdzieś piszą coś o ustawianiu czegokolwiek :?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Jan 2004 20:53   

Back to top

MORTEM
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 23 Jan 2004 22:32   

Samsung nie przewiduje w żadnym modelu DVD regulacji lasera. Ale w tajemnicy powiem, że potrafią przysłać popsuty laser. Niestety już kilka razy nasiedziałem się nad sprzętem bo po wymianie laserka nadal nie czytał. No i po wielkich bojach okazało się, że przysłali uszkodzoną czesć.
Back to top

GrzesieG
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 Post from the author of the topic 24 Jan 2004 02:38   

Przypomniało mi się jeszcze jedno:
Po zdjęciu przodu ukazuje się dodatkowy switch "test" (obok power). Jedyne co udało mi się wyczaić to, że jak nacisnę test i potem play to się włącza drum i capstan (jak combo w trybie vcr). Do czego służy ten przycisk? Może tym razem coś znajdziesz z opisu?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 24 Jan 2004 02:38   

Back to top

lbear
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 15 Aug 2004 11:13   

Witam
Również posiadam odtwarzacz combo Samsunga SV-DVD1E.
Zastanawiam się czy nie ma jakiegoś wadliwego lasera ponieważ
czasami nie może znaleźć płyty CD, ale jak wysunę tackę i ponownie załaduje to ją znajduje. Pozatym gorzej radzi sobie z porysowanymi płytami w porównaniu do innych odtwarzaczy CD. Nie ma tego problemu z płytami DVD nawet bardzo porysowanymi z wypożyczalni.
A zachowywał się tak od nowości.
Szukałem schematu do tego modelu ponieważ chcę dorobić wyjście Video i Audio wychodzące bezpośrednio z płytki DVD.
Potrzebne do zgrania filmu DVD na kasetę poprzez dekoder.
Szukałem, aż znalazłem stronę z której można ściągnąć serwisówkę do tego modelu.
http://depanetout.no-ip.info/
Z niej dowiedziałem się że laser w tym modelu to SOH-D2A
i w sklepie http://www.cybor-tech.com.pl/ kosztuję 241 zł.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Samsung SV-DVD1E - pick-up SOH-D2A
Page 1 of 1
Similar topics
[Kupię] Laser SOH-DH2 do DVD SAMSUNG. (1)
[Kupie] Laser SOH-DR3 do DVD Samsung (6)
Laser soh aau nie obraca cd Samsung mm-b3 (9)
Laser SOH AAU Samsung nie obraca CD (2)
wieza SAMSUNG MAX-25 i laser SOH-AD3 (3)
Lasery SOH-DP10U oraz SOH-DP1 + mechanika - ekwiwalenty ? (2)
DVD/VCR Samsung SV-DVD1E - częściowo działający pilot (2)
DVD Combo Samsung SV-DVD640 - SOH DSSB za SOH DT2? (1)
DVD Samsung - w jakich mod. dvd znajdę laser soh-d2a/dm2a (2)
Mikrowieża Samsung - czym zastąpić laser SOH-AAF (2)

Page generation time: 0.174 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed