FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

XP a zamykanie systemu

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> XP a zamykanie systemu
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#1 Post from the author of the topic 24 Jan 2004 12:51   

XP a zamykanie systemu

Gdy dam zamknij system windows sie normalnie zamyka, tylko ze komputer nie zawsze sie wylacza, czasem sie restartuje. Jest to napewno wina windowsa bo linux prawidlowo wylacza komputer, moze jakas latka potrzebna ??
Back to top

marcin_17
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 25 Jan 2004 01:24   

XP a zamykanie systemu

Problemu takiego nie mam, ale z braku innych koncepcji pobawilbym bym sie w biosie opcjami ACPI. Mialem troszke inne problemy i pomoglo. Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 25 Jan 2004 01:24   

Back to top

DukE
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 Post from the author of the topic 25 Jan 2004 13:57   

Re: XP a zamykanie systemu

To napewno nie sprawa BIOS'u bo ustawienia zawsze mialem takie jakie mam, a jak juz wspomnialem Linux sobie z tym bez zadnych problemow radzi. Na linuxie tez mialem kiedys podobny blad, ale to byla juz kwestia paru rzeczy w jadrze.
Back to top

marcinus128
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 25 Jan 2004 22:47   

słuchajcie najpierw miałem win98 na to wrzuciłem XP a potem linuxa...
jak zrobie kill linux.... zamyka go bez problemu...i wyłacza zasilacz...
jak wyłacze...w 98 tez jest ok...
ale w xp... na koncu pokazuje.... "teraz mozna bezpiecznei wyłaczyc komp." tak jak bym miał zasialacz. tylko AT a przeciez mam ATX wiec w czym problem?
dzieki narka hey
Back to top

DukE
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 Post from the author of the topic 25 Jan 2004 22:55   

poszperaj w XP w opcjach zasilania, zarzadzaniu energia.. cos musi byc. Ja osobiscie nigdy nie mialem problemow z XP, jesli jakies mialem to z win 98 ;]
Back to top

marcin_17
Poziom 14
Poziom 14

Post#6 25 Jan 2004 23:02   

XP a zamykanie systemu

O własnie taki mialem problem i pomimo tego ze wczesniej nic nie zmienialem w biosie, zmiana kilku opcji ACPI(bios) przywrocila prawidlowy stan rzeczy :).
Back to top

Ross
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 28 Jan 2004 11:25   

Nie wiem czy moja pomoc się przyda ale podobne problemy miałem z Win98 też nie raz nie wyłączał kompa.
Wyczyściłem rejestr z nie istniejących wpisów (np. REGCleaner) nastał spokuj ale do czasu i problem wrócił więc przesiadłem się na XP jak narazie nie mam takich problemów z zamykaniem kompa (do czasu).Wina na pewno leży po stronie Wina
Back to top

koks
Poziom 2
Poziom 2

Post#8 28 Jan 2004 11:40   

wiecie niewim czy dobrze główkuje bo miałem xp ale jakos nigdy niemaiłem z nim problemów ale dlamnie ten system jest za łatwy wiec zmieniłem go ja bym pobawił sie w opcjach systemowych i tam poszukał problemu bo moze jest coś nie tak tam przypomina mi sie jedna historiatylko z xp-kiem jak miałem ze jak wszedł mi w komp ten wirus co uniemozliwiał wchodzenie w innternet i po 3 minutach zamykał mi system to niezdeinstałowałem xp tylko pogłowkowałem w opcjach sysytemowych i wyłączyłem ten rąbany komunikat o błedach i mi sie wiecei komp nie wyłączałe le wirus dalei był a jak ja tak sie bawiałem moi koledzy robili sobie problem i deinstalowali xp a ja sie z nich potem troszke nabijałem bo przychodzili domnie właczali ant wira on znajdował wirusa a ja tak buszowałem po necie wiec moim zdnaie w opcjach systemowych sie bym pobawił w biosie rzecz jasna moze byc tez problem wiec zajrzał bym tu i tu ciekawe czy sie przyda wam to na coś :?: :?: :?: :D
Back to top

grzeskk
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 28 Jan 2004 12:50   

XP a zamykanie systemu

ja miałem podobny problem z win98 i pomogło przeinstalowanie systemu, a na nowym mam inny problem - wyłączam go, on się zamyka, wyłącza dyski po czym dyski startują raz jeszcze odczytuje obrazek "Teraz można bezpiecznie..." i wyłącza się na dobre. czy można to gdzieś zmienić?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jan 2004 12:50   

Back to top

Krzysi0
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 28 Jan 2004 12:56   

XP a zamykanie systemu

W XP trzeba wejśc do panelu sterowania/Opcje zasilania i zaznaczyć zaawansowane zarządzanie energią. Po tej operacji powinien XP się wyłączać do końca.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#11 28 Jan 2004 13:14   

Ten problem występował przy procesorach AMD Athron. Jeżeli masz taki procesor to prawdopodobnie on jest sprawcą takiego zamieszania.
Back to top

marcin_17
Poziom 14
Poziom 14

Post#12 28 Jan 2004 16:57   

XP a zamykanie systemu

Ze problem lezy po stronie wina to w to nie watpie :P (jak zwykle),ale przy zmianie ACPI w biosie (nie wiem juz jaka opcja) win wykrywal wszystkie sprzety od nowa, zamykanie powrocilo do normy. Mi pomoglo moze i Wam pomoze.Pozdrawiam.
Back to top

DukE
Poziom 18
Poziom 18

Post#13 Post from the author of the topic 31 Jan 2004 00:27   

Chyba nie wszyscy czytaja co tu pisze ;] Wczesniej nie mialem problemow, procesor nie ma z tym nic wspolnego... ustawienia w XP tez sa ok. Tylko komputer na 10 zamkniec 9 x rebootuje sie, 1 x normalnie sie wylacza.

Jak cos wykombinuje to napisze :)
Back to top

gader
Poziom 20
Poziom 20

Post#14 31 Jan 2004 18:22   

moze to:
text org CHIP 2 2002

cytat w png:

moze pomoze powodzenia

xp-reset.png
 Filesize:  27.37 KB

xp-reset.png

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jan 2004 18:22   

Back to top

Mrmol
Poziom 4
Poziom 4

Post#15 31 Jan 2004 19:17   

XP a zamykanie systemu

w ustawieniach zasilania ustaw sobie hibernacje jak go nie wyłączysz to zahibernojesz.
Back to top

Wolfgang15
Poziom 15
Poziom 15

Post#16 01 Feb 2004 00:53   

koks wrote:
wiecie niewim czy dobrze główkuje bo miałem xp ale jakos nigdy niemaiłem z nim problemów ale dlamnie ten system jest za łatwy wiec zmieniłem go ja bym pobawił się w opcjach systemowych i tam poszukał problemu bo moze jest coś nie tak tam przypomina mi się jedna historiatylko z xp-kiem jak miałem ze jak wszedł mi w komp ten wirus co uniemozliwiał wchodzenie w innternet i po 3 minutach zamykał mi system to niezdeinstałowałem xp tylko pogłowkowałem w opcjach sysytemowych i wyłączyłem ten rąbany komunikat o błedach i mi się wiecei komp nie wyłączałe le wirus dalei był a jak ja tak się bawiałem moi koledzy robili sobie problem i deinstalowali xp a ja się z nich potem troszke nabijałem bo przychodzili domnie właczali ant wira on znajdował wirusa a ja tak buszowałem po necie wiec moim zdnaie w opcjach systemowych się bym pobawił w biosie rzecz jasna moze byc tez problem wiec zajrzał bym tu i tu ciekawe czy się przyda wam to na coś :?: :?: :?: :D

to ze wyłączyłeś w zarządzaniu>usługi>zdalne wywoływanie procedur (RPC) nic nie da w tym wypadku a pozatym to nie jest zadna nowość i do tego nie trzeba być specem.
Back to top

DukE
Poziom 18
Poziom 18

Post#17 Post from the author of the topic 15 Mar 2004 00:03   

:arrow: gader, zmienilem wartosc tego klucza w rejestrze co podales.. komp sie zamknal, ale przy kolejnej probie wylaczenia znowu wszystko wrocilo do poprzedniego stanu. Widocznie mam innego BIOSa bo takich opcji o ktorych byla mowa w artykule nie bylo, jednak pozmienialem co innego i wszystko juz jest ok, dzieki wszystkim i pozdrawiam :)
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#18 16 Mar 2004 20:07   

DukE wrote:
Chyba nie wszyscy czytaja co tu pisze ;] Wczesniej nie mialem problemow, procesor nie ma z tym nic wspolnego... ustawienia w XP tez sa ok. Tylko komputer na 10 zamkniec 9 x rebootuje się, 1 x normalnie się wylacza.

Jak cos wykombinuje to napisze :)

Tak?! To po co firma "AMD" wprowadzała nową serię "Athlonuw" z dopiskiem "XP"?
Back to top

DukE
Poziom 18
Poziom 18

Post#19 Post from the author of the topic 17 Mar 2004 00:25   

Hmm jakby nie patrzec to problem juz jest rozwiazany i nie widze powodow kontynucaji tego tematu, a pozatym jesli cos sugerujesz to zapraszam na PW ;] pozdrawiam
Back to top

SPog
Poziom 12
Poziom 12

Post#20 17 Mar 2004 01:12   

Prawdopodobnie problem tkwi w ustawieniach IRQ kart rozszerzeń. WinXP nie wszystkie odpowiadają. Spróbuj zamienić karty w slotach PCI, ale zacznij od zmiany ustawień grafiki. Powinno pomóc.
U mnie było coś podobnego na plycie Acorp z procesorem PII350. Zamieniłem Rivę TNT 32MB na S3 Savage, karta ustawiła się na inne IRQ i znikło.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> XP a zamykanie systemu
Page 1 of 1
Similar topics
Windows XP zamykanie systemu (6)
ics a zamykanie systemu. (2)
Automatyczne zamykanie systemu (12)
Samowolne zamykanie systemu XP (3)
Nieoczekiwane zamykanie systemu (10)
(Auto)Zamykanie Systemu (3)
zamykanie automatyczne systemu (18)
Zamykanie systemu XP (1)
XP zamykanie systemu (2)
cdrom a zamykanie systemu (3)