| Author |
eko-miasto Poziom 4

|
28 Nov 2010 20:17 Re: HP CLJ 2600N - problem z wydrukiem z czerwonego koloru |
|
|
|
Rozebralem drukareczke, wyciagnalem z niej optyke. Oczyscilem szkielko z magenty, paleczka do uszu, rzeczywiscie bylo brudne. Jest juz poprawa, zaczal pojawiac sie czerwony, ale dalej bardzo duzo brakuje do tego co powinno byc.
Moge prosic o wskazowki jak dobrze wyczyscic optyke? Rozbierac ja i demontowac na czesci jakos? A jezeli tak, to co dokladnie zrobic, zeby niczego nie popsuc.
Zalaczam zdjecie optyki. Prosilbym o pomoc. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
LGrzechu Poziom 1

|
|
| Back to top |
|
 |
pitbaw Poziom 17

|
03 Feb 2011 23:06 Re: HP CLJ 2600N - problem z wydrukiem z czerwonego koloru |
|
|
|
Przepraszam, ale z doświadczenia wiem, że ta instrukcja czyszczenia sprawi że będzie jeszcze gorzej.
|
|
| Back to top |
|
 |
pgrom Poziom 17

|
08 Feb 2011 23:04 Re: HP CLJ 2600N - problem z wydrukiem z czerwonego koloru |
|
|
|
| rys57 wrote: |
| pitbaw wrote: |
| - wkładam taki skaner z elektroniką i działkiem skanera i z całą optyką i myję to wszystko miękkim pędzlem... |
Dość radykalne i ryzykowne rozwiązanie. :D |
Czy ryzykowne? Muszę się w tym miejscu nie zgodzić, odkąd pamiętam każdy skaner w drukarce hp po wymontowaniu motorów kąpię w wodzie z proszkiem, myję miękkim pędzlem a potem dokładnie suszę i zawsze pomaga. Nie ma mowy żeby ręcznie, np. "patyczkami" doczyścić optykę, to raczej niemożliwe. Poza tym po myciu wiem kiedy skaner jest rzeczywiście na wykończeniu bo odwzorowanie kolorów jest tak słabe że żadne czyszczenie już nie pomoże i konieczna jest jedynie wymiana.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Feb 2011 23:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marek1712 Poziom 11

|
22 Apr 2011 09:29 Re: HP CLJ 2600N - problem z wydrukiem z czerwonego koloru |
|
|
|
Witam.
Temat jeszcze nie jest taki stary więc napiszę o swoim przypadku.
Drukarka, którą naprawiałem również nie drukowała czerwonego, a na stronie pokazującej stan tonerów pasek magenty wyglądał jak gradient ;) Załączony obrazek pokazuje mniej-więcej o czym mowa (jak wiadomo kolor powinien być jednolity)...
Faktycznie - rozwiązaniem było przeczyszczenie lustra tego koloru (ktoś tu chyba napisał, że grawitacyjnie najwięcej na nie właśnie leci - widać to w sumie na ostatniej stronie załączonego PDFa - ukierunkowanie i grawitacja robią swoje).
PDF ten to świetna instrukcję dostania się do lasera (dzięki czemu nawet lama mojego pokroju sobie z tym poradzi) - made by HP.
Czyściłem miękkim papierem toaletowym nawiniętym na płaski wkrętak radiowy - wiem, że ekstremalne rozwiązanie i trzeba potem zbierać drobiny papieru ale wystarczyło.
Drobna uwaga - moduł lasera ma zapadkę, która z kolei jest złączona z nim sprężynką. Za pierwszym razem jej nawet nie spostrzegłem i po skręceniu budy cały czas mi się pokazywał komunikat o zacięciu papieru w szufladzie nr 2 ;)
Po jej założeniu problem zniknął i drukarka drukuje jak nowa.
|
|
| Back to top |
|
 |