| Author |
bestia1978 Poziom 12

|
18 May 2008 16:26 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Dobre Rzuuf. Gratuluje dobrego humoru. Nawet mnie rozbawiłeś.
|
|
| Back to top |
|
 |
markopololop Poziom 17

|
19 May 2008 07:37 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Widzę że spora większość forumowiczów naśmiewa się z założyciela tematu. Tak nie powinno być.
|
|
| Back to top |
|
 |
bestia1978 Poziom 12

|
19 May 2008 11:39 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Tak bywa często jak ktoś robi coś dziwnego. Dziękuje za poparcie. Jak zostanę wynalazcą to naśmiewanie sie może się nieco zmniejszyć. Tak było z pionierami często. Andrew Crosse nie kontaktował sie z innymi badaczami i dzięki temu doszedł do nowych odkryć. Był samoukiem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Quarz Poziom 26

|
19 May 2008 12:37 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
| bestia1978 wrote: |
| Tak bywa często jak ktoś robi coś dziwnego. Dziękuje za poparcie. Jak zostanę wynalazcą to naśmiewanie sie może się nieco zmniejszyć. Tak było z pionierami często. Andrew Crosse nie kontaktował sie z innymi badaczami i dzięki temu doszedł do nowych odkryć. Był samoukiem. |
Taaa... Tomasz Alva Edison też był samoukiem... :D
Czytałem (w oryginale) swego czasu Jego Dzienniki ... zapisywał wszystko, najmniejsze duperele... :!: :idea: ...nawet kolor spalonego włosa z Jego rudej brody i dziwił się dlaczego ten nie przewodzi prądu elektrycznego (spodziewał się tam przewodzącego węgla) - poszukiwał odpowiedniego materiału na włókno żarówki (jest jej wynalazcą)... :D
P.S. O odkryciach Andrew Crosse zobacz, np. TU .
|
|
| Back to top |
|
 |
bestia1978 Poziom 12

|
19 May 2008 16:18 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Moc z mojej instalacji jest marna. Niecałe 3mW. Do puki nie wpadnę jak ją zwiększyć to zawieszam projekt. Nie mogę przecież kopać na 80 km. Tam są dużo większe prądy. Pozdrawiam wszystkich którzy mi doradzali.
|
|
| Back to top |
|
 |
revolt Poziom 23

|
19 May 2008 17:22 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Proponuję kopać w okolicy linii kablowych. Prądy będą większe :)
|
|
| Back to top |
|
 |
daniel93 Poziom 22

|
19 May 2008 18:58 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
A może zwiększ powierzchnię elektrod?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 May 2008 18:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
konrad940 Poziom 19

|
19 May 2008 19:54 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Ja uważam że to dobry temat i jutro się biorę do roboty.
Niedawno coś mnie natknęło i zmierzyłem nap. miedzy kratką odprowadzającą wodę a ziemią. Wynik jaki uzyskałem to 0,63v 10mA
|
|
| Back to top |
|
 |
romoo Poziom 25

|
19 May 2008 20:59 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Prądy płyną w glębi ziemi i tylko włożenie kabla do 2 czynnych wulkanów spowoduje powstanie małej elektrowni .
|
|
| Back to top |
|
 |
bestia1978 Poziom 12

|
20 May 2008 08:39 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
| daniel93 wrote: |
| A może zwiększ powierzchnię elektrod? |
Moje obie elektrody mają powierzchnie 2m kwadratowe. Nie mam więcej blachy.
|
|
| Back to top |
|
 |
konrad940 Poziom 19

|
20 May 2008 18:18 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Niestety dziś nic nie zdziałam bo cały czas pada.
Ale mam już wszystko przygotowane.
|
|
| Back to top |
|
 |
daro4x4 Poziom 3

|
23 May 2008 21:09 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Poszukajcie sobie w sieci o facecie, który wyciągał prąd z ziemi nieco inną metodą. Nazywał się FRANK PRENTICE.
|
|
| Back to top |
|
 |
bestia1978 Poziom 12

|
04 Jun 2008 12:31 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Witam ponownie. Na razie z tych prądów ziemnych mogę zasilać pozytywkę od kartki grającej albo małe radyjko. Nie uczyniłem dużych postępów. Jak dotąd 2 uziemienia w odległości 40 m od siebie. Prąd 0,5V , 7mA z kawałkiem. Jak bym tak dał uziemienie na kilkaset metrów? Ale nie dysponuje takim terenem. Kable można tanio kupić na złomie. Mój kolega prowadzi skup i różne rzeczy dla mnie odkłada. Prąd od 2 tygodni jest stały i nic się nie zmienia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Lechu_AF1 Poziom 15

|
04 Jun 2008 18:53 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
| Quote: |
| Na razie z tych prądów ziemnych mogę zasilać pozytywkę od kartki grającej albo małe radyjko. |
Pokaż mi to na filmie.
|
|
| Back to top |
|
 |
konrad940 Poziom 19

|
04 Jun 2008 20:08 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
A co nie wierzysz w to??
Ja jutro mogę Ci nagrać filmik z moich testów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rzuuf Poziom 24

|
04 Jun 2008 21:00 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
konrad940 !
To nie jest nawet kwestia wiary, lub nie, ale kwestia sensu technicznego - i jeszcze bardziej - ekonomicznego.
Jeśli Twoim nakładem sił i środków uzykujesz rezultat, który jest do nakładów niewspółmierny (a tym bardziej wcale nie konkurencyjny do powszechnie stosowanych technologii), to Twoje wysiłki nie zostanę, niestety, nagrodzone sukcesem ekonomicznym, a tylko taki jest w stanie zapewnić dalszy rozwój Twoich pomysłów.
To trochę tak, jakbyś próbował wytopu stali używając zapałek: 1 pudełko - 10 pudełek - 100 pudełek ...
To nie jest tak, że nikt przed Tobą nie próbował czegoś takiego zrobić, raczej można powiedzieć, że ileś tam prób podobnych do Twoich nie zakończyło się sukcesem, i największe prawdopodobieństwo (oparte na znanych teoriach o prądach tellurycznych, które jednak opierają się na jakichś danych pomiarowych, niedostepnych dla Ciebie) jest takie, że twoje doświadczenia też nie przyniosą sukcesu.
Wcześniej już pisałem: są miliony ton złota w wodzie morskiej, ale z tego źródła nikt złota nie uzyskuje ...
|
|
| Back to top |
|
 |
bestia1978 Poziom 12

|
28 Jan 2009 16:19 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Witam po dłuższej przerwie. Ten czas wykorzystałem na żmudne prace w kierunku owych prądów ziemnych. Długo nie odnosiłem żadnych sukcesów. Lecz postęp nastąpił. 1,2 Wata przy łącznej powierzchni elektrod 3m2. Oddalone od siebie nie znowu bardzo daleko. Nie umieszczone też jakoś nadzwyczaj głęboko. 1,2 W dają przy napięciu 5,3V. To nadszedł wreszcie czas aby się pochwalić.
Dodano po 49 [minuty]:
Oto uproszczony schemat instalacji.
| Description: |
|
| Filesize: |
123.46 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
bestia1978 Poziom 12

|
28 Jan 2009 16:21 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Toroid nie może być ferrytowy. Musi być najlepiej ze stali nierdzewnej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jan 2009 16:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bestia1978 Poziom 12

|
29 Jan 2009 14:09 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
A teraz mały konkurs! Czy ktoś potrafi wytłumaczyć mi na jakiej zasadzie działa instalacja z powyższego rysunku? Zaznaczam że ona działa. Ale jak to się dzieje? Rysunek jest bardzo uproszczony ale podstawowe rzeczy na nim są zawarte. Będę wdzięczny za każdą sugestię .
|
|
| Back to top |
|
 |
ak-dk Poziom 12

|
29 Jan 2009 15:56 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Myślę że większość energii pochodzi z fal radiowych... ta górna elektroda która nie jest w ziemi służy za antenę. Powinieneś na wyjście instalacji dać filtr blokujący w.cz. Po za tym przydały by się zdjęcia instalacji, szczegółowy schemat, dane tej cewki toroidalnej, i innych elementów. Proponował bym ci przetestować coś takiego : http://obrazki.elektroda.net/97_1233254860.gif Obwody rezonansowe L1 C1 ,L2 C2 dostroić do częstotliwość rezonansu schumanna (7,83 Hz)( http://pl.wikipedia.org/wiki/Rezonans_Schumanna ). Gnd 1 to zwykłe uziemienie (pręt wbity w ziemię lub rura wodociągowa, Gnd2 to duży arkusz blachy/ folii odizolowanej od ziemi(sztuczne uziemienie).
|
|
| Back to top |
|
 |
RazielBabul Poziom 1

|
12 Mar 2010 09:39 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
Hmm, widze, ze wiele "madrych" glow pozwala sobie na niedowierzanie zalozycielowi tematu. Powiem wam tak, nie znam sie na technikaliach, ale nie mam najmniejszych watpliwosci, ze nasza planeta wytwarza prad indukcyjny. Celtowie o tym wiedzieli, Egipcjanie, Chinczycy, praktycznie wszystkie stare cywilizacje, ich monumenty stoja na przecieciach sie takich pradow. Poszukajcie sobie mapy monumentow w stylu stonehenge, anglia wyglada wtedy jakby nalozono na nia jakas siatke. Pewnie wszyscy mnie wysmieja, ale ja naprawde uwazam, ze stare cywilizacje uzyskiwaly w ten sposob czysta energia z implozji, a nie tak jak my z brudnej zanieczyszczajacej eksplozji. Warto tez poczytac co nie co o badaniach Tesli, i o tym dlaczego FBI je utajnilo. Rysunek wczesniej przedstawiony tutaj przez kogos, bardzo przypomina urzadzenie Tesli, ktore faktycznie pobieralo prad z ziemi. A i przekroj piramidy w gizie (ktore to piramidy swoja droga leza, na przecieciu dwoch najsilniejszych pradow tellurycznych ziemi) wyglada podobnie. To byly elektrownie. Ale jesli ktos dalej chce wierzyc, ze jednak grobowce, to prosze bardzo. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
DVDM14 Poziom 22

|
12 Mar 2010 09:59 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
@Rzuuf: A ja powiem tyle, że w przypadku tego i mu podobnych tematów mogą nie liczyć się zyski, tylko samo powiększenie wiedzy. Nie zarobki czynią naukowcem.
Tyle że niestety, może się okazać że do wyjaśnienia tego zjawiska mogą być potrzebne spore nakłady i specjalistyczna aparatura badawcza (żeby dokładnie wyjaśnić to zjawisko), którymi niestety autor tematu nie dysponuje. To może być dosłownie wszystko, mi się wydaje że może to być efekt galwaniczny wynikający z rozpuszczenia w różnych częściach gleby różnych soli metali (zróżnicowanie jej składu chemicznego).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 09:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Hyper44 Poziom 14

|
05 Jun 2010 22:50 Re: Prądy Telluryczne (ziemne) i ich wykorzystanie |
|
|
|
| DVDM14 wrote: |
| To może być dosłownie wszystko, mi się wydaje że może to być efekt galwaniczny wynikający z rozpuszczenia w różnych częściach gleby różnych soli metali (zróżnicowanie jej składu chemicznego). |
Zróżnicowanie składu elektrolitu nie da przepływu prądu, jeśli elektrody będą wykonane z tego samego materiału. Zresztą napięcie 5,3 V jest zbyt duże, aby uzyskać je z jednego ogniwa, niezależnie od użytych metali.
Z drugiej strony powstawanie prądów zimnych jest bezpośrednio związane z promieniowaniem słonecznym i dlatego w nocy zanika niemal całkowicie - a tu było bez zmian.
|
|
| Back to top |
|
 |
kybernetes Poziom 22

|
11 Jun 2010 21:06 Re: Prądy Telluryczne (ziemne) i ich wykorzystanie |
|
|
|
| Hyper44 wrote: |
| Zróżnicowanie składu elektrolitu nie da przepływu prądu, jeśli elektrody będą wykonane z tego samego materiału. |
Niestety tak nie jest, prosze zapoznac sie z mechanizmami korozji chocby zwyklej stali.
|
|
| Back to top |
|
 |
Hyper44 Poziom 14

|
12 Jun 2010 02:38 Re: Prądy Telluryczne (ziemne) i ich wykorzystanie |
|
|
|
W korozji stali kluczowe są wewnętrzne mikroogniwa żelazo-węgiel, a prąd płynie wewnątrz rdzewiejącego gwoździa. Cała "uzyskana" energia to utlenianie żelaza, która zamienia się w ciepło.
A zresztą o jakiej różnicy stężeń soli można mówić w glebie na odcinku kilkudziesięciu metrów? Nie tędy droga.
|
|
| Back to top |
|
 |
kybernetes Poziom 22

|
12 Jun 2010 15:08 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
W korozji stali wazne znaczenie maja roznice potencjalow pomiedzy obszarami zanurzonymi w elektrolicie o roznej zawartosci tlenu.
Osobiscie uwazam, ze ten spor nie ma sensu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Hyper44 Poziom 14

|
12 Jun 2010 19:04 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
| kybernetes wrote: |
| W korozji stali wazne znaczenie maja roznice potencjalow pomiedzy obszarami zanurzonymi w elektrolicie o roznej zawartosci tlenu. |
Ok, tylko napisz proszę jeszcze jaką uzyskasz w ten sposób różnicę potencjałów w glebie, bo o tym przecież rozmawiamy.
|
|
| Back to top |
|
 |
kybernetes Poziom 22

|
13 Jun 2010 00:13 Re: Prądy Telluryczne ( ziemne) i ich wykorzystanie. |
|
|
|
| kybernetes wrote: |
| W korozji stali wazne znaczenie maja roznice potencjalow pomiedzy obszarami zanurzonymi w elektrolicie o roznej zawartosci tlenu. |
Ok, tylko napisz proszę jeszcze jaką uzyskasz w ten sposób różnicę potencjałów w glebie, bo o tym przecież rozmawiamy. |
A wcale nie, bo rozmawialismy o Twoim stwieredzeniu, ze:
| Zróżnicowanie składu elektrolitu nie da przepływu prądu, jeśli elektrody będą wykonane z tego samego materiału. |
Co zas do tych 5 woltow i 1,2 wata to jestem gleboko sceptyczny, zwlaszcza ze zupelnie nie moge sie rozeznac w tych bazgrolach co tam kolega bestia1978 na "rysunku bardzo uproszczonym" nabazgral, wiec i powtorzyc eksperymentu nie ma jak...
|
|
| Back to top |
|
 |