FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Mini cewka tesli

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Mini cewka tesli
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#31 30 May 2008 01:48   

Re: Mini cewka tesli

Primo. To oczywiste że w ten sam sposób (bo to cewka Tesli) jednak pewne konkretne szczegóły będą się różnić. I to nie tylko zasilaniem.
Secundo. To widziałem na fotkach, ale nie chce mi się jakoś snuć domysłów co jak i z czym, poza tym lubię czasem sobie spojrzeć na schemat obwodu. Jasne?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 May 2008 01:48   

Back to top

spazz19
Poziom 10
Poziom 10

Post#32 30 May 2008 14:06   

zasilanie na przetwornicy z trafem wn z TV(generator na ne555 kluczujący tranzystor) reszta tak samo jak w tradycyjnej tesli (diody prostującej nap.na wyjściu trafa tam nie widzę)
Back to top

Mariusz G.
Poziom 15
Poziom 15

Post#33 31 May 2008 05:28   

Oczywiście spazz19 że nie widzisz diody i nie zobaczysz bo jest w trafopowielaczu (i to nie jedna). W sumie to dzięki za odrobinę wysiłku włożonego w przybliżenie idei jednak zasadniczo nie tego oczekiwałem. Ale przyjrzałem się fotkom i przyznam że lechoo miałeś rację, po prostu na początku dość pobieżnie spojrzałem i dopiero za drugim razem zobaczyłem iskiernik. Ale wiecie, nie ma głupich pytań, są co najwyżej niewłaściwie postawione.
Najgorzej jak się nie ma czasu. Ale jak będę miał parę wolnych chwil to też sobie takie cacko postawię.
Back to top

lechoo
Poziom 24
Poziom 24

Post#34 31 May 2008 10:42   

Wszystkim budowniczym mniejszych i większych cewek Tesli polecam stronę Tomka Bartkowskiego:
-> http://teslacoil.republika.pl
Jest to moim zdaniem najlepsza polskojęzyczna strona przybliżająca tą tematykę - polecam :)

Obecnie mamy łatwy dostęp do wysokoprądowych półprzewodników mocy (tranzystory IGBT), więc budowanie tradycyjnych cewek z iskrownikiem powoli traci sens...
Back to top

eternal656
Poziom 11
Poziom 11

Post#35 07 Dec 2008 13:22   

witam cię underground125 czy dał byś mi schemat twojej cewki tesli na NE555 , albo kto ma schemat taki ?????

proszę o pomoc

pozdro do wszystkich;d;d;d
Back to top

Otaku9
Poziom 19
Poziom 19

Post#36 07 Dec 2008 22:06   

http://www.myzlab.pl/hv/solid/
Ostatni u dołu strony, ale to tylko przykład. Najlepiej sam skonstruuj własny schemat na kostce 555, zależnie jakim napięciem i mocą zasilasz TC.
Jeśli wybierasz tą konstrukcje ze względu na jej prostotę to od razu mówię, aby nie kupować IRF510, raz ze względu na niskie napięcie przebicia-100V(a tu w piku dochodzi do 300v), i dwa, że się mocno grzeje, i 50W nie starczy, potrzeba IRF640, 740, lub 840.
Znajomy, kiepski elektronik, w uparte kupuje IRF520 bo tak miał na schemacie (mimo to jego lampa plazmowa chwilami działa).

Dodano po 7 [minuty]:

Znaczne bardziej polecam kluczowanie mosfeta mocy np. irfp450, pośrednio przez driver mosfet/igbt, lub driver motor(tych nie widziałem). Tu zasilanie może iść prosto z sieci, przez kondensator blokujący.
Kość 555 umożliwia tu płynną regulacje częstotliwości uzwojenia pierwotnego.

Co jeszcze o układzie użytym tu do budowy TC. Ważny jest naprawde duży radiator, układ się mocno grzeje.
Back to top

tymek95
Poziom 14
Poziom 14

Post#37 31 May 2010 20:25   

Witam
Troszke odnawiam temat ale...
Mógłbys zdradzić skad masz rurke 3,3cm?
Pozdrawiam
Tymek
Back to top

Otaku9
Poziom 19
Poziom 19

Post#38 31 May 2010 22:12   

Rurka na której ja wykonałem uzwojenie wtórne do E-clasSSTC miała 2,7cm średnicy i była to resztka z budowy układu grzewczego ,sądzę że podobnego pochodzenia możesz znaleźć i rurkę o odpowiednich tobie wymiarach. Trochę dziwnym pomysłem było by kupowanie w sklepie hydraulicznym nawet 0,5m odcinka rury (co mogło by sie spotkać z odmową), dlatego zazwyczaj początkujący konstruktorzy, używają pozostałych im po wcześniejszych pracach resztek elementów.
Pamiętaj że wymiary uzwojenia wtórnego powinny być uzależnione min. od mocy transformatora zasilającego układ uzwojenia pierwotnego T Tesli.
Jeżeli potrzebujesz pomocy pytaj tutaj, nie ma po co zaśmiecać elektrodę nowymi tematami, jeżeli zagadnienie wpisuje się w temat już istniejącego wątku.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 May 2010 22:12   

Back to top

tymek95
Poziom 14
Poziom 14

Post#39 31 May 2010 22:39   

No właśnie chciałem zrobić identyczną cewke jak autor projektu...
i poszukałem w domu i nigdzie nie mogłem znaleźć rurki 3,3cm:/
i nie wiem czy szukac dl\alej czy zrobić inne proporcje??
Pozdrawiam
Tymek
Back to top

Chrusta
Poziom 16
Poziom 16

Post#40 10 May 2012 22:19   

A ja mam takie pytanie, bo robię cewkę tesli z tej samej strony co autor tego projektu.

Mam trafo HR7452, opis wyprowadzeń i jego zdjęcie jest tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1586280.html

Wiem, że nie można użyć tego trafa do lampy plazmowej z powodu diod na uzwojeniu wtórnym, ale czy mogę takie trafo użyć do cewki tesli?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 May 2012 22:19   

Back to top

Otaku9
Poziom 19
Poziom 19

Post#41 19 May 2012 16:17   

Można, ale bardziej polecanym układem ze względu na większą niezawodność i brak strat cieplnych na kluczach tranzystorowych jest oparcie tego typu mini SGTC na przetwornicy ZVS.
Ta użyta w tym projekcie ma szereg wad powodujących grzanie sie klucza tranzystorowego, i w efekcie krótką żywotność układu.
Ale do sedna sprawy, trafo wymienione przez ciebie powinno być dobre, ale trzeba uważać by nie wystąpiły przebicia do uzwojenia pierwotnego( tych kilku zwoi nawiniętych przez ciebie na rdzeniu trafa) co sie czasem zdarza.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Mini cewka tesli
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Cewka tesli na lampie GU81 (26)
Cewka Tesli zasilana bateryjnie (19)
Lampowa cewka tesli (VTTC) (2)
półprzewodnikowa cewka Tesli (49)
Półprzewodnikowa Cewka Tesli (32)
Cewka tesli na 6p45s (34)
Cewka Tesli 700W (20)
Mini cewka Tesli z pleksi (1)
SSTC-Półprzewodnikowa cewka tesli (186)
Półprzewodnikowa cewka tesli by Decado (16)

Page generation time: 0.178 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed