| Author |
JIIIS Poziom 15

|
15 May 2008 17:47 Odległościomierz |
|
|
|
Projekt demonstruje użycie 16x1 liniowego wyświetlacza LCD w połączeniu z 16-pinowym mikrokontrolerem Nitron 68HC908QY4 do zbudowania prostego miernika odległości wykorzystywanego w rowerze.
Mikrokontroler wykorzystuje wewnętrzny oscylator i wewnętrzny reset, my dostarczamy tylko sygnały +VDD i VSS. Sygnałami używanymi przez wyświetlacz LCD są D4-D7, RS i E. Piny D0-D3 i R/W nie są wykorzystywane, więc zostały połączone z masą. Źródłem zasilania jest bateria ze zwykłą +5.1V diodą Zenera. Można użyć +9V baterii lub trzy 1.5V baterie AA. Układ powinien działać nawet, gdy zasilanie spadnie do +3V.
Oprogramowanie odległościomierza zostało napisane w C przy użyciu kompilatora ICC08. Będziesz potrzebował nieznacznej modyfikacji kodu programu, aby przystosować go do swojego roweru (średnica koła). Kody źródłowe są do ściągnięcia tutaj: http://www.kmitl.ac.th/~kswichit%20/distancemeter/lcd.c.
Źródło: http://www.kmitl.ac.th/~kswichit%20/distancemeter/distancemeter.html
|
|
| Back to top |
|
 |
piasek1990 Poziom 17

|
15 May 2008 20:43 Re: Odległościomierz |
|
|
|
A czy posiada ktos moze schemat urzadzenia ktore mierzy odleglosc i po zmianie odleglosci (oddalaniu) daje sygnal? cos jakby odwrotnosc czujnika parkowania
|
|
| Back to top |
|
 |
JIIIS Poziom 15

|
15 May 2008 20:45 Re: Odległościomierz |
|
|
|
a czy zasada nie bedzie podobna tylko w kodzie programu bedziesz sprawdzac, czy odleglosc nie rosnie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 May 2008 20:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JmL(TM) Poziom 19

|
15 May 2008 21:57 Re: Odległościomierz |
|
|
|
| JIIIS wrote: |
| a czy zasada nie bedzie podobna tylko w kodzie programu bedziesz sprawdzac, czy odleglosc nie rosnie? |
Zrobilbym to dokladnie w ten sam sposob. Po sprawdzeniu odleglosci przy kolejnym pomiarze porownac wartosci i jesli odleglosc wieksza to "biiip"!
Wiec modyfikacja programu sprowadza sie do zapisania "poprzedniej" wartosci i porownanie jej z "aktualna"...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 May 2008 21:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Stefan_2000 Poziom 13

|
16 May 2008 00:49 Re: Odległościomierz |
|
|
|
| Quote: |
Projekt demonstruje użycie 16x1 liniowego wyświetlacza LCD w połączeniu z 16-pinowym mikrokontrolerem Nitron 68HC908QY4.
Mikrokontroler wykorzystuje wewnętrzny oscylator i wewnętrzny reset, my dostarczamy tylko sygnały +VDD i VSS. Sygnałami używanymi przez wyświetlacz LCD są D4-D7, RS i E. Piny D0-D3 i R/W nie są wykorzystywane, więc zostały połączone z masą. Źródłem zasilania jest bateria ze zwykłą +5.1V diodą Zenera. Można użyć +9V baterii lub trzy 1.5V baterie AA. Układ powinien działać nawet, gdy zasilanie spadnie do +3V.
Oprogramowanie odległościomierza zostało napisane w C przy użyciu kompilatora ICC08. Będziesz potrzebował nieznacznej modyfikacji kodu programu, aby przystosować go do swojego roweru (średnica koła). Kody źródłowe są do ściągnięcia tutaj: http://www.kmitl.ac.th/~kswichit%20/distancemeter/lcd.c.
|
Przeczytałem ten opis i zacząłem się zastanawiać jak on się ma do hasła "Odległościomierz". Może ja coś przegapiłem, ale gdzie w tym opisie pojawia się choć słowo o mierzeniu odległości? O użytym czujniku? Cokolwiek? Dopiero z lektury wersji oryginalnej możemy się dowiedzieć, że użyto kontraktonu, a konstrukcja ma zostać wykorzystana w rowerze.
Nie bardzo rozumiem, co autor tego "tłumaczenia" chciał osiągnąć.
:arrow: piasek1990
Wydaje mi się, że powinieneś poszukać jakiegoś projektu bazującego na ultradźwiękach. Może to Ci się przyda. Sprecyzuj jaki zakres odległości Cie interesuje.
pozdrawiam
stefan
|
|
| Back to top |
|
 |
JIIIS Poziom 15

|
16 May 2008 00:57 Re: Odległościomierz |
|
|
|
Stefan_2000: racja, nie ta wersja miala pojsc na forum, jutro umieszcze lekko zmodyfikowana, dzisiaj juz troche pozno
|
|
| Back to top |
|
 |
k.marcin Poziom 17

|
16 May 2008 06:40 Re: Odległościomierz |
|
|
|
ten projekt ma charakter i sens tylko chyba edukacyjnie.. ja pare lat temu kopilem do rowera za pare groszy u ruskich na targowisku i dziala do dzisiaj..
|
|
| Back to top |
|
 |
Gigantor Poziom 15

|
16 May 2008 09:45 Re: Odległościomierz |
|
|
|
To bardzo sprytne, ustawić w programie promień koła na sztywno. Widocznie zabrakło ochoty na doprogramowanie ustawiania promienia przy użyciu chociażby switcha.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 May 2008 09:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piasek1990 Poziom 17

|
16 May 2008 12:11 Re: Odległościomierz |
|
|
|
[quote="Stefan_2000"]
| Quote: |
:arrow: piasek1990
Wydaje mi się, że powinieneś poszukać jakiegoś projektu bazującego na ultradźwiękach. Może to Ci się przyda. Sprecyzuj jaki zakres odległości Cie interesuje.
pozdrawiam
stefan |
Na ultradzwiekach juz próbowalem i nie zbyt mi wyszlo. Odleglosc jaka mnie interesuje to conajmniej 2m, najlepiej ze 4-5m. Dodam ze powierzchnia ktora ma sie oddalac jest dosyc duza ok 3.5x2.5m. I najwazniejsze zasilanie z 12 lub 24v
|
|
| Back to top |
|
 |
mosfet Poziom 20

|
18 May 2008 01:03 Re: Odległościomierz |
|
|
|
Czy ktoś kombinował z budową w warunkach domowych dalmierza laserowego?
Projekt przedstawiony w temacie, jest nazwany miernikiem odległości bardzo 'marketingowo'. W rzeczywistości to po prostu wyskalowany w metrach licznik impulsów z kontaktronu. Brak nastawy promienia koła oraz bajoński (jak na rowerowy licznik) pobór mocy sprawiają, że wartość konstrukcji jest jedynie edukacyjna.
|
|
| Back to top |
|
 |
benshee Poziom 4

|
18 May 2008 13:35 Re: Odległościomierz |
|
|
|
Troszkę uderza konstrukcja stabilizatora napięcia... najgorsza możliwa, duże straty, mała dokładność... w erze stabilizatorów scalonych lepiej chyba zastosować jakiś układ LM* lub 78*. Co prawda przestaje działać przy większym napięciu baterii, jednak mniejsze straty na nim powodują że zabawa i tak powinna potrwać dłużej. Co do nazwy... to po prostu mierzy przejechany dystans, a nie mierzy odległość od czegokolwiek...
Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |