FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Odległościomierz - zdjęcie, schemt, źródło

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Odległościomierz - zdjęcie, schemt, źródło
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 15 May 2008 17:47   

Odległościomierz

Projekt demonstruje użycie 16x1 liniowego wyświetlacza LCD w połączeniu z 16-pinowym mikrokontrolerem Nitron 68HC908QY4 do zbudowania prostego miernika odległości wykorzystywanego w rowerze.

Mikrokontroler wykorzystuje wewnętrzny oscylator i wewnętrzny reset, my dostarczamy tylko sygnały +VDD i VSS. Sygnałami używanymi przez wyświetlacz LCD są D4-D7, RS i E. Piny D0-D3 i R/W nie są wykorzystywane, więc zostały połączone z masą. Źródłem zasilania jest bateria ze zwykłą +5.1V diodą Zenera. Można użyć +9V baterii lub trzy 1.5V baterie AA. Układ powinien działać nawet, gdy zasilanie spadnie do +3V.

Oprogramowanie odległościomierza zostało napisane w C przy użyciu kompilatora ICC08. Będziesz potrzebował nieznacznej modyfikacji kodu programu, aby przystosować go do swojego roweru (średnica koła). Kody źródłowe są do ściągnięcia tutaj: http://www.kmitl.ac.th/~kswichit%20/distancemeter/lcd.c.

Źródło: http://www.kmitl.ac.th/~kswichit%20/distancemeter/distancemeter.html
Back to top

piasek1990
Poziom 17
Poziom 17

Post#2 15 May 2008 20:43   

Re: Odległościomierz

A czy posiada ktos moze schemat urzadzenia ktore mierzy odleglosc i po zmianie odleglosci (oddalaniu) daje sygnal? cos jakby odwrotnosc czujnika parkowania
Back to top

JIIIS
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 15 May 2008 20:45   

a czy zasada nie bedzie podobna tylko w kodzie programu bedziesz sprawdzac, czy odleglosc nie rosnie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 15 May 2008 20:45   

Back to top

JmL(TM)
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 15 May 2008 21:57   

JIIIS wrote:
a czy zasada nie bedzie podobna tylko w kodzie programu bedziesz sprawdzac, czy odleglosc nie rosnie?

Zrobilbym to dokladnie w ten sam sposob. Po sprawdzeniu odleglosci przy kolejnym pomiarze porownac wartosci i jesli odleglosc wieksza to "biiip"!
Wiec modyfikacja programu sprowadza sie do zapisania "poprzedniej" wartosci i porownanie jej z "aktualna"...
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 May 2008 21:57   

Back to top

Stefan_2000
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 16 May 2008 00:49   

Quote:

Projekt demonstruje użycie 16x1 liniowego wyświetlacza LCD w połączeniu z 16-pinowym mikrokontrolerem Nitron 68HC908QY4.

Mikrokontroler wykorzystuje wewnętrzny oscylator i wewnętrzny reset, my dostarczamy tylko sygnały +VDD i VSS. Sygnałami używanymi przez wyświetlacz LCD są D4-D7, RS i E. Piny D0-D3 i R/W nie są wykorzystywane, więc zostały połączone z masą. Źródłem zasilania jest bateria ze zwykłą +5.1V diodą Zenera. Można użyć +9V baterii lub trzy 1.5V baterie AA. Układ powinien działać nawet, gdy zasilanie spadnie do +3V.

Oprogramowanie odległościomierza zostało napisane w C przy użyciu kompilatora ICC08. Będziesz potrzebował nieznacznej modyfikacji kodu programu, aby przystosować go do swojego roweru (średnica koła). Kody źródłowe są do ściągnięcia tutaj: http://www.kmitl.ac.th/~kswichit%20/distancemeter/lcd.c.

Przeczytałem ten opis i zacząłem się zastanawiać jak on się ma do hasła "Odległościomierz". Może ja coś przegapiłem, ale gdzie w tym opisie pojawia się choć słowo o mierzeniu odległości? O użytym czujniku? Cokolwiek? Dopiero z lektury wersji oryginalnej możemy się dowiedzieć, że użyto kontraktonu, a konstrukcja ma zostać wykorzystana w rowerze.

Nie bardzo rozumiem, co autor tego "tłumaczenia" chciał osiągnąć.

:arrow: piasek1990
Wydaje mi się, że powinieneś poszukać jakiegoś projektu bazującego na ultradźwiękach. Może to Ci się przyda. Sprecyzuj jaki zakres odległości Cie interesuje.

pozdrawiam
stefan
Back to top

JIIIS
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 Post from the author of the topic 16 May 2008 00:57   

Stefan_2000: racja, nie ta wersja miala pojsc na forum, jutro umieszcze lekko zmodyfikowana, dzisiaj juz troche pozno
Back to top

k.marcin
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 16 May 2008 06:40   

ten projekt ma charakter i sens tylko chyba edukacyjnie.. ja pare lat temu kopilem do rowera za pare groszy u ruskich na targowisku i dziala do dzisiaj..
Back to top

Gigantor
Poziom 15
Poziom 15

Post#8 16 May 2008 09:45   

To bardzo sprytne, ustawić w programie promień koła na sztywno. Widocznie zabrakło ochoty na doprogramowanie ustawiania promienia przy użyciu chociażby switcha.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 May 2008 09:45   

Back to top

piasek1990
Poziom 17
Poziom 17

Post#9 16 May 2008 12:11   

[quote="Stefan_2000"]
Quote:

:arrow: piasek1990
Wydaje mi się, że powinieneś poszukać jakiegoś projektu bazującego na ultradźwiękach. Może to Ci się przyda. Sprecyzuj jaki zakres odległości Cie interesuje.

pozdrawiam
stefan

Na ultradzwiekach juz próbowalem i nie zbyt mi wyszlo. Odleglosc jaka mnie interesuje to conajmniej 2m, najlepiej ze 4-5m. Dodam ze powierzchnia ktora ma sie oddalac jest dosyc duza ok 3.5x2.5m. I najwazniejsze zasilanie z 12 lub 24v
Back to top

mosfet
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 18 May 2008 01:03   

Czy ktoś kombinował z budową w warunkach domowych dalmierza laserowego?

Projekt przedstawiony w temacie, jest nazwany miernikiem odległości bardzo 'marketingowo'. W rzeczywistości to po prostu wyskalowany w metrach licznik impulsów z kontaktronu. Brak nastawy promienia koła oraz bajoński (jak na rowerowy licznik) pobór mocy sprawiają, że wartość konstrukcji jest jedynie edukacyjna.
Back to top

benshee
Poziom 4
Poziom 4

Post#11 18 May 2008 13:35   

Troszkę uderza konstrukcja stabilizatora napięcia... najgorsza możliwa, duże straty, mała dokładność... w erze stabilizatorów scalonych lepiej chyba zastosować jakiś układ LM* lub 78*. Co prawda przestaje działać przy większym napięciu baterii, jednak mniejsze straty na nim powodują że zabawa i tak powinna potrwać dłużej. Co do nazwy... to po prostu mierzy przejechany dystans, a nie mierzy odległość od czegokolwiek...
Pozdrawiam :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> DIY Abroad -> Odległościomierz - zdjęcie, schemt, źródło
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Sześcionożny robocik - opis, zdjęcie, schemat, źródło (1)
Odtwarzacz mp3 na PIC - zdjęcie, schemat, źródło (13)
25 lat komputera Mac - zdjęcie, źródło (18)
Elektroniczne świeczki - zdjęcie, schemat, źródło (2)
Elektroniczna perksuja - zdjęcie, opis, źródło (6)
ParKontroller - zdjęcie, opis, schemat, źródło (7)
Zamek RGB - zdjęcie, schemat, źródło (9)
Mini sterownik PLC - zdjęcie, źródło (1)
Dekoder IR - zdjęcie, opis, źródło (11)
Choinka z diod OLED - opis, zdjęcie, źródło (4)

Page generation time: 0.176 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed