Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Profesjonalne ->Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Tusze
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Tomasz
Poziom 18
Miasto: P-ce
Dołączył: 24 Lip 2002
Posty: 383
Pomógł: 5
Tomasz
Poziom 18
Post#1 15 Maj 2008 20:39  Autor tematu   

Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Witam.

Wszedłem w posiadanie kasy fiskalnej Optimus FrigoII+. Kasa jest wycofana z eksploatacji, ma wymontowaną pamięć fiskalną itp.
Chciałbym ją wykorzystać do celów szkoleniowych (nauka obsługi itp.) jednak kasa po włączeniu wyświetla komunikat " brak pamięci fiskalnej" i nie ma możliwości jej dalszego uruchomienia.

Mam w związku z tym pytanie: czy można jakoś obejść ten problem bez kupowania nowej pamięci fiskalnej? Rejestrowanie w pamięci nie jest mi potrzebne, tak więc pamięci może nie być.

Jak uruchomić tę kasę?

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
copytechnik
Poziom 14
Miasto: -
Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 156
Pomógł: 2
Ocena postów: 1
copytechnik
Poziom 14
Post#2 15 Maj 2008 21:31    

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Nie ma takiej możliwości program autodiagnostyczny kasy będzie prosił o zamontowanie epromu. Trzeba załatwić jeszcze nie zamknięty na podmianę

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tomasz
Poziom 18
Miasto: P-ce
Dołączył: 24 Lip 2002
Posty: 383
Pomógł: 5
Tomasz
Poziom 18
Post#3 16 Maj 2008 19:48  Autor tematu   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


A nie ma takiej możliwości, aby pamięć fiskalną zastąpić inną pamięcią?Dorobić taki moduł .

Czy ktoś wie jak jest zbudowana pamięć fiskalna?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
olekewaagata
Poziom 25
Miasto: Kielce
Dołączył: 08 Lis 2003
Posty: 642
Pomógł: 64
Ocena postów: 1
olekewaagata
Poziom 25
Post#4 17 Maj 2008 16:01    

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Nie ma uniwersalnych pamięci fiskalnych.
Każdy producent ma swoje pamięci i nie udostępnia ich protokół transmisji i rozcokołowanie, a więc nie masz raczej szans cokolwiek podłączyć.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
vojak21
Poziom 11
Miasto: Dąbrowa Górnicza
Dołączył: 25 Gru 2004
Posty: 58
Pomógł: 3
Ocena postów: 2
vojak21
Poziom 11
Post#5 18 Maj 2008 10:36    

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Niekoniecznie ,kiedyś na szkoleniu kas SHARP w APOLLO W-wa mieli zamontowaną pamięć serwisową.Po każdej "edukacyjnej fiskalizacji" czyścili ją na nowo.
Proponuje poszukać przedstawiciela producenta,może pomogą aczkolwiek z drugiej strony raczej w zaproponują kupno i montaż nowej pamięci fiskalnej w kasie

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
oleq_30
Poziom 30
Miasto: Nysa
Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 1483
Pomógł: 84
Ocena postów: 1
oleq_30
Poziom 30
Post#6 19 Maj 2008 21:31    

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Tomasz napisał:
Witam.

Wszedłem w posiadanie kasy fiskalnej Optimus FrigoII+. Kasa jest wycofana z eksploatacji, ma wymontowaną pamięć fiskalną itp.


Przez wymontowanie z tego co czytam to mam rozumieć żekasa ma fizycznie wyjęty moduł ?
Co się z nim stało ? Kasa po odczycie powinna przez 5 lat leżeć oplombowana, do dyspozycji urzędu skarbowego, moduł ma prawo wyciągnąć tylko producent sprzętu , w przypadku jej wymiany, numer unikatowy kasy jest przypisany do numeru seryjnego i pod takowymi figuruje zarówno w Urzędzie skarbowym jak i u producenta sprzętu.

Tomasz napisał:

Chciałbym ją wykorzystać do celów szkoleniowych (nauka obsługi itp.) jednak kasa po włączeniu wyświetla komunikat " brak pamięci fiskalnej" i nie ma możliwości jej dalszego uruchomienia.


Jeżeli kasa miała zamykaną pamięć a tak powinno być wg przepisów to w Epromie jest zapisywana o tym informacja i nawet jeżeli wsadzisz nową pamięć , to EPROM będzie sygnalizował jej zamknięcie , komunikatem PAMIĘĆ FISKALNA PEŁNA

Tomasz napisał:

Mam w związku z tym pytanie: czy można jakoś obejść ten problem bez kupowania nowej pamięci fiskalnej? Rejestrowanie w pamięci nie jest mi potrzebne, tak więc pamięci może nie być.


Pamięć zawsze musi być w kasie inaczej oprogramowanie kasy będzie sygnalizować jej bład.



Tomasz napisał:

Jak uruchomić tę kasę?.

wymieniając moduł pamięci fiskalnej i ewentualnie EPROM
sprawdz PW

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tomasz
Poziom 18
Miasto: P-ce
Dołączył: 24 Lip 2002
Posty: 383
Pomógł: 5
Tomasz
Poziom 18
Post#7 19 Maj 2008 22:12  Autor tematu   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Moduł jest fizycznie wymontowany (wycięty) razem z kawałkiem obudowy kasy. Wewnątrz jest przewód przyłączeniowy do modułu fiskalnego.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
boniek666
Poziom 9
Miasto: legnica
Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 11
boniek666
Poziom 9
Post#8 20 Maj 2008 23:29    

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


witam jestem serwisantem kas fiskalnych jedyna kasa która działa poprawnie bez modułu fiskalnego to Euro 1000 i Euro 2000.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Profesjonalne -> Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kasa fiskalna - jak sprawdzic transakcje? (7)
Kasa fiskalna DSA 45. Jak uruchomic wbudowany akumulator? (2)
Kasa fiskalna Elcom Euro 1000 - jak programować? (16)
Kasa fiskalna SPAZIO i komputer (2)
Kasa fiskalna Elemis piko (35)
Kasa Fiskalna ELZAB JOTA (4)
Kasa fiskalna Elemis Piko (10)
kasa fiskalna apollo hida (3)
kasa fiskalna + komputer rs232 (8)
Kasa FIskalna Posnet Bingo HS EJ (5)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS