Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Profesjonalne -> Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?
Autor
Wiadomość
Tomasz
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Lip 2002
Posty: 383
Miasto: P-ce

Post#1 Post autora tematu 15 Maj 2008 20:39   

Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Witam.

Wszedłem w posiadanie kasy fiskalnej Optimus FrigoII+. Kasa jest wycofana z eksploatacji, ma wymontowaną pamięć fiskalną itp.
Chciałbym ją wykorzystać do celów szkoleniowych (nauka obsługi itp.) jednak kasa po włączeniu wyświetla komunikat " brak pamięci fiskalnej" i nie ma możliwości jej dalszego uruchomienia.

Mam w związku z tym pytanie: czy można jakoś obejść ten problem bez kupowania nowej pamięci fiskalnej? Rejestrowanie w pamięci nie jest mi potrzebne, tak więc pamięci może nie być.

Jak uruchomić tę kasę?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Maj 2008 20:39   





Powrót do góry
   
copytechnik
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 10 Wrz 2005
Posty: 155
Miasto: -

Post#2 15 Maj 2008 21:31   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Nie ma takiej możliwości program autodiagnostyczny kasy będzie prosił o zamontowanie epromu. Trzeba załatwić jeszcze nie zamknięty na podmianę
Powrót do góry
   
Tomasz
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Lip 2002
Posty: 383
Miasto: P-ce

Post#3 Post autora tematu 16 Maj 2008 19:48   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


A nie ma takiej możliwości, aby pamięć fiskalną zastąpić inną pamięcią?Dorobić taki moduł .

Czy ktoś wie jak jest zbudowana pamięć fiskalna?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Maj 2008 19:48   





Powrót do góry
   
olekewaagata
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 08 Lis 2003
Posty: 642
Miasto: Kielce

Post#4 17 Maj 2008 16:01   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Nie ma uniwersalnych pamięci fiskalnych.
Każdy producent ma swoje pamięci i nie udostępnia ich protokół transmisji i rozcokołowanie, a więc nie masz raczej szans cokolwiek podłączyć.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Maj 2008 16:01   





Powrót do góry
   
vojak21
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 25 Gru 2004
Posty: 57
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#5 18 Maj 2008 10:36   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Niekoniecznie ,kiedyś na szkoleniu kas SHARP w APOLLO W-wa mieli zamontowaną pamięć serwisową.Po każdej "edukacyjnej fiskalizacji" czyścili ją na nowo.
Proponuje poszukać przedstawiciela producenta,może pomogą aczkolwiek z drugiej strony raczej w zaproponują kupno i montaż nowej pamięci fiskalnej w kasie
Powrót do góry
   
oleq_30
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 17 Sty 2005
Posty: 1483
Miasto: Nysa

Post#6 19 Maj 2008 21:31   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Tomasz napisał:
Witam.

Wszedłem w posiadanie kasy fiskalnej Optimus FrigoII+. Kasa jest wycofana z eksploatacji, ma wymontowaną pamięć fiskalną itp.


Przez wymontowanie z tego co czytam to mam rozumieć żekasa ma fizycznie wyjęty moduł ?
Co się z nim stało ? Kasa po odczycie powinna przez 5 lat leżeć oplombowana, do dyspozycji urzędu skarbowego, moduł ma prawo wyciągnąć tylko producent sprzętu , w przypadku jej wymiany, numer unikatowy kasy jest przypisany do numeru seryjnego i pod takowymi figuruje zarówno w Urzędzie skarbowym jak i u producenta sprzętu.

Tomasz napisał:

Chciałbym ją wykorzystać do celów szkoleniowych (nauka obsługi itp.) jednak kasa po włączeniu wyświetla komunikat " brak pamięci fiskalnej" i nie ma możliwości jej dalszego uruchomienia.


Jeżeli kasa miała zamykaną pamięć a tak powinno być wg przepisów to w Epromie jest zapisywana o tym informacja i nawet jeżeli wsadzisz nową pamięć , to EPROM będzie sygnalizował jej zamknięcie , komunikatem PAMIĘĆ FISKALNA PEŁNA

Tomasz napisał:

Mam w związku z tym pytanie: czy można jakoś obejść ten problem bez kupowania nowej pamięci fiskalnej? Rejestrowanie w pamięci nie jest mi potrzebne, tak więc pamięci może nie być.


Pamięć zawsze musi być w kasie inaczej oprogramowanie kasy będzie sygnalizować jej bład.



Tomasz napisał:

Jak uruchomić tę kasę?.

wymieniając moduł pamięci fiskalnej i ewentualnie EPROM
sprawdz PW
Powrót do góry
   
Tomasz
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Lip 2002
Posty: 383
Miasto: P-ce

Post#7 Post autora tematu 19 Maj 2008 22:12   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Moduł jest fizycznie wymontowany (wycięty) razem z kawałkiem obudowy kasy. Wewnątrz jest przewód przyłączeniowy do modułu fiskalnego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Maj 2008 22:12   





Powrót do góry
   
boniek666
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 11
Miasto: legnica

Post#8 20 Maj 2008 23:29   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


witam jestem serwisantem kas fiskalnych jedyna kasa która działa poprawnie bez modułu fiskalnego to Euro 1000 i Euro 2000.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Drukarki, ksero Serwis -> Drukarki, ksero Profesjonalne -> Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Kasa fiskalna - jak sprawdzic transakcje? (7)
Kasa fiskalna DSA 45. Jak uruchomic wbudowany akumulator? (2)
Kasa fiskalna Elcom Euro 1000 - jak programować? (16)
Kasa fiskalna SPAZIO i komputer (2)
Kasa fiskalna Elemis piko (35)
Kasa Fiskalna ELZAB JOTA (4)
Kasa fiskalna Elemis Piko (10)
kasa fiskalna apollo hida (3)
kasa fiskalna + komputer rs232 (8)
Kasa FIskalna Posnet Bingo HS EJ (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.092 seconds

elektroda.pl temat RSS