Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


  Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional ->Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Tomasz
Level 18
Location: P-ce
Joined: 24 Jul 2002
Posts: 383
Helped: 5
Post rating: 2
Tomasz
Level 18
Post#1 15 May 2008 20:39  Topic author   

Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Witam.

Wszedłem w posiadanie kasy fiskalnej Optimus FrigoII+. Kasa jest wycofana z eksploatacji, ma wymontowaną pamięć fiskalną itp.
Chciałbym ją wykorzystać do celów szkoleniowych (nauka obsługi itp.) jednak kasa po włączeniu wyświetla komunikat " brak pamięci fiskalnej" i nie ma możliwości jej dalszego uruchomienia.

Mam w związku z tym pytanie: czy można jakoś obejść ten problem bez kupowania nowej pamięci fiskalnej? Rejestrowanie w pamięci nie jest mi potrzebne, tak więc pamięci może nie być.

Jak uruchomić tę kasę?

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
copytechnik
Level 14
Location: -
Joined: 10 Sep 2005
Posts: 157
Helped: 2
Post rating: 1
copytechnik
Level 14
Post#2 15 May 2008 21:31    

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Nie ma takiej możliwości program autodiagnostyczny kasy będzie prosił o zamontowanie epromu. Trzeba załatwić jeszcze nie zamknięty na podmianę

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Tomasz
Level 18
Location: P-ce
Joined: 24 Jul 2002
Posts: 383
Helped: 5
Post rating: 2
Tomasz
Level 18
Post#3 16 May 2008 19:48  Topic author   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


A nie ma takiej możliwości, aby pamięć fiskalną zastąpić inną pamięcią?Dorobić taki moduł .

Czy ktoś wie jak jest zbudowana pamięć fiskalna?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
olekewaagata
Level 25
Location: Kielce
Joined: 08 Nov 2003
Posts: 642
Helped: 64
Post rating: 4
olekewaagata
Level 25
Post#4 17 May 2008 16:01    

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Nie ma uniwersalnych pamięci fiskalnych.
Każdy producent ma swoje pamięci i nie udostępnia ich protokół transmisji i rozcokołowanie, a więc nie masz raczej szans cokolwiek podłączyć.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
vojak21
Level 11
Location: Dąbrowa Górnicza
Joined: 25 Dec 2004
Posts: 58
Helped: 3
Post rating: 2
vojak21
Level 11
Post#5 18 May 2008 10:36    

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Niekoniecznie ,kiedyś na szkoleniu kas SHARP w APOLLO W-wa mieli zamontowaną pamięć serwisową.Po każdej "edukacyjnej fiskalizacji" czyścili ją na nowo.
Proponuje poszukać przedstawiciela producenta,może pomogą aczkolwiek z drugiej strony raczej w zaproponują kupno i montaż nowej pamięci fiskalnej w kasie

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
oleq_30
Level 30
Location: Nysa
Joined: 17 Jan 2005
Posts: 1484
Helped: 84
Post rating: 1
oleq_30
Level 30
Post#6 19 May 2008 21:31    

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Tomasz wrote:
Witam.

Wszedłem w posiadanie kasy fiskalnej Optimus FrigoII+. Kasa jest wycofana z eksploatacji, ma wymontowaną pamięć fiskalną itp.


Przez wymontowanie z tego co czytam to mam rozumieć żekasa ma fizycznie wyjęty moduł ?
Co się z nim stało ? Kasa po odczycie powinna przez 5 lat leżeć oplombowana, do dyspozycji urzędu skarbowego, moduł ma prawo wyciągnąć tylko producent sprzętu , w przypadku jej wymiany, numer unikatowy kasy jest przypisany do numeru seryjnego i pod takowymi figuruje zarówno w Urzędzie skarbowym jak i u producenta sprzętu.

Tomasz wrote:

Chciałbym ją wykorzystać do celów szkoleniowych (nauka obsługi itp.) jednak kasa po włączeniu wyświetla komunikat " brak pamięci fiskalnej" i nie ma możliwości jej dalszego uruchomienia.


Jeżeli kasa miała zamykaną pamięć a tak powinno być wg przepisów to w Epromie jest zapisywana o tym informacja i nawet jeżeli wsadzisz nową pamięć , to EPROM będzie sygnalizował jej zamknięcie , komunikatem PAMIĘĆ FISKALNA PEŁNA

Tomasz wrote:

Mam w związku z tym pytanie: czy można jakoś obejść ten problem bez kupowania nowej pamięci fiskalnej? Rejestrowanie w pamięci nie jest mi potrzebne, tak więc pamięci może nie być.


Pamięć zawsze musi być w kasie inaczej oprogramowanie kasy będzie sygnalizować jej bład.



Tomasz wrote:

Jak uruchomić tę kasę?.

wymieniając moduł pamięci fiskalnej i ewentualnie EPROM
sprawdz PW

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Tomasz
Level 18
Location: P-ce
Joined: 24 Jul 2002
Posts: 383
Helped: 5
Post rating: 2
Tomasz
Level 18
Post#7 19 May 2008 22:12  Topic author   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Moduł jest fizycznie wymontowany (wycięty) razem z kawałkiem obudowy kasy. Wewnątrz jest przewód przyłączeniowy do modułu fiskalnego.

Helpful post? + 0
Back to top
boniek666
Level 9
Location: legnica
Joined: 24 Jan 2006
Posts: 11
boniek666
Level 9
Post#8 20 May 2008 23:29    

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


witam jestem serwisantem kas fiskalnych jedyna kasa która działa poprawnie bez modułu fiskalnego to Euro 1000 i Euro 2000.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?
Page 1 of 1

Similar topics to kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?

Kasa fiskalna - jak sprawdzic transakcje? (7)
Kasa fiskalna DSA 45. Jak uruchomic wbudowany akumulator? (2)
Kasa fiskalna Elcom Euro 1000 - jak programować? (16)
Kasa fiskalna SPAZIO i komputer (2)
Kasa fiskalna Elemis piko (35)
Kasa Fiskalna ELZAB JOTA (4)
Kasa fiskalna Elemis Piko (10)
kasa fiskalna apollo hida (3)
kasa fiskalna + komputer rs232 (8)
Kasa FIskalna Posnet Bingo HS EJ (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops