Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?
Author
Message
Tomasz
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Jul 2002
Posts: 383
Location: P-ce

Post#1 Post from the author of the topic 15 May 2008 20:39   

Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Witam.

Wszedłem w posiadanie kasy fiskalnej Optimus FrigoII+. Kasa jest wycofana z eksploatacji, ma wymontowaną pamięć fiskalną itp.
Chciałbym ją wykorzystać do celów szkoleniowych (nauka obsługi itp.) jednak kasa po włączeniu wyświetla komunikat " brak pamięci fiskalnej" i nie ma możliwości jej dalszego uruchomienia.

Mam w związku z tym pytanie: czy można jakoś obejść ten problem bez kupowania nowej pamięci fiskalnej? Rejestrowanie w pamięci nie jest mi potrzebne, tak więc pamięci może nie być.

Jak uruchomić tę kasę?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 May 2008 20:39   





Back to top
   
copytechnik
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 10 Sep 2005
Posts: 154
Location: -

Post#2 15 May 2008 21:31   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Nie ma takiej możliwości program autodiagnostyczny kasy będzie prosił o zamontowanie epromu. Trzeba załatwić jeszcze nie zamknięty na podmianę

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 May 2008 21:31   





Back to top
   
Tomasz
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Jul 2002
Posts: 383
Location: P-ce

Post#3 Post from the author of the topic 16 May 2008 19:48   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


A nie ma takiej możliwości, aby pamięć fiskalną zastąpić inną pamięcią?Dorobić taki moduł .

Czy ktoś wie jak jest zbudowana pamięć fiskalna?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 May 2008 19:48   





Back to top
   
olekewaagata
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 08 Nov 2003
Posts: 642
Location: Kielce

Post#4 17 May 2008 16:01   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Nie ma uniwersalnych pamięci fiskalnych.
Każdy producent ma swoje pamięci i nie udostępnia ich protokół transmisji i rozcokołowanie, a więc nie masz raczej szans cokolwiek podłączyć.

Helpful message? + -

Back to top
   
vojak21
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 25 Dec 2004
Posts: 57
Location: Dąbrowa Górnicza

Post#5 18 May 2008 10:36   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Niekoniecznie ,kiedyś na szkoleniu kas SHARP w APOLLO W-wa mieli zamontowaną pamięć serwisową.Po każdej "edukacyjnej fiskalizacji" czyścili ją na nowo.
Proponuje poszukać przedstawiciela producenta,może pomogą aczkolwiek z drugiej strony raczej w zaproponują kupno i montaż nowej pamięci fiskalnej w kasie

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 May 2008 10:36   





Back to top
   
oleq_30
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 17 Jan 2005
Posts: 1485
Location: Nysa

Post#6 19 May 2008 21:31   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Tomasz wrote:
Witam.

Wszedłem w posiadanie kasy fiskalnej Optimus FrigoII+. Kasa jest wycofana z eksploatacji, ma wymontowaną pamięć fiskalną itp.


Przez wymontowanie z tego co czytam to mam rozumieć żekasa ma fizycznie wyjęty moduł ?
Co się z nim stało ? Kasa po odczycie powinna przez 5 lat leżeć oplombowana, do dyspozycji urzędu skarbowego, moduł ma prawo wyciągnąć tylko producent sprzętu , w przypadku jej wymiany, numer unikatowy kasy jest przypisany do numeru seryjnego i pod takowymi figuruje zarówno w Urzędzie skarbowym jak i u producenta sprzętu.

Tomasz wrote:

Chciałbym ją wykorzystać do celów szkoleniowych (nauka obsługi itp.) jednak kasa po włączeniu wyświetla komunikat " brak pamięci fiskalnej" i nie ma możliwości jej dalszego uruchomienia.


Jeżeli kasa miała zamykaną pamięć a tak powinno być wg przepisów to w Epromie jest zapisywana o tym informacja i nawet jeżeli wsadzisz nową pamięć , to EPROM będzie sygnalizował jej zamknięcie , komunikatem PAMIĘĆ FISKALNA PEŁNA

Tomasz wrote:

Mam w związku z tym pytanie: czy można jakoś obejść ten problem bez kupowania nowej pamięci fiskalnej? Rejestrowanie w pamięci nie jest mi potrzebne, tak więc pamięci może nie być.


Pamięć zawsze musi być w kasie inaczej oprogramowanie kasy będzie sygnalizować jej bład.



Tomasz wrote:

Jak uruchomić tę kasę?.

wymieniając moduł pamięci fiskalnej i ewentualnie EPROM
sprawdz PW

Helpful message? + -

Back to top
   
Tomasz
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Jul 2002
Posts: 383
Location: P-ce

Post#7 Post from the author of the topic 19 May 2008 22:12   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


Moduł jest fizycznie wymontowany (wycięty) razem z kawałkiem obudowy kasy. Wewnątrz jest przewód przyłączeniowy do modułu fiskalnego.

Helpful message? + -

Back to top
   
boniek666
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 24 Jan 2006
Posts: 11
Location: legnica

Post#8 20 May 2008 23:29   

Re: Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?


witam jestem serwisantem kas fiskalnych jedyna kasa która działa poprawnie bez modułu fiskalnego to Euro 1000 i Euro 2000.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Printer, photocopier service -> Printers, Photocopier Professional -> Kasa fiskalna bez pamięci fiskalnej-jak uruchomić?
Page 1 of 1
Similar topics
Kasa fiskalna - jak sprawdzic transakcje? (7)
Kasa fiskalna DSA 45. Jak uruchomic wbudowany akumulator? (2)
Kasa fiskalna Elcom Euro 1000 - jak programować? (16)
Kasa fiskalna SPAZIO i komputer (2)
Kasa fiskalna Elemis piko (35)
Kasa Fiskalna ELZAB JOTA (4)
Kasa fiskalna Elemis Piko (10)
kasa fiskalna apollo hida (3)
kasa fiskalna + komputer rs232 (8)
Kasa FIskalna Posnet Bingo HS EJ (5)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.045 seconds

elektroda.pl topic RSS feed