Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizator


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizator
Autor
Wiadomość
Taiger
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 31 Maj 2004
Posty: 39

Post#1 Post autora tematu 18 Maj 2008 19:20   

Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizator


Witam

Od kilku miesięcy borykam sie z niskim napięciem sieciowym, głównie problem jest z komputerem, który zbyt często sie resetuje.
Zastosowałem UPS ale zbyt często się włączał co prowadziło do szybkiego rozładowania akum.
Pomyślałem o stabilizatorze napięcia 230V. - Link.
Ale to rozwiązanie jest jak na mnie zbyt drogie, poszukuje więc schematu tak- aby samemu wykonać taki stabilizator na jakieś 500W - chyba że macie inne propozycje o które oczywiście bardzo proszę.

T.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Maj 2008 19:20   





Powrót do góry
   
konrad940
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 10 Cze 2007
Posty: 637
Miasto: Częstochowa

Post#2 18 Maj 2008 19:38   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Mogę ci załatwić taki stabilizator stary ale sprawny. Tylko muzę spytać kolegi bo on to ma.
Jak będę wiedział coś więcej to dam ci znać na pw.
Powrót do góry
   
trebuch1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 671
Miasto: Kielce

Post#3 18 Maj 2008 19:40   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Czegos tu nie rozumiem. UPS rozładowuje się jak nie ma napiecia a nie jak jest za niskie. Ponadto komputery nie sa az tak wrazliwe na obnizenie napięcia. Są natomiast bardzo wrażliwe na chwilowe zaniki, wówczas nawet stabilizator nie pomoże. Zalecam sprawdzenie stanu intalacji.
Podejrzewam ze wystepuja wadliwe połączenia.
Powrót do góry
   
Taiger
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 31 Maj 2004
Posty: 39

Post#4 Post autora tematu 18 Maj 2008 19:47   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Okolica słynie z niskiego napięcia, jeśli są krótkotrwałe braki w napięciu wyłapie to UPS, jeśli napięcie jest tak niskie że przełączy się ups na podtrzymanie awaryjne a napięcie w tym czasie nie wróci do normy dochodzi do rozładowania akumulatorów, przykładowo w tym samym czasie radio chodzi OK.
Powrót do góry
   
trebuch1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 06 Gru 2005
Posty: 671
Miasto: Kielce

Post#5 18 Maj 2008 21:25   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


W takim razie UPS wymaga zasilania przez stabilizator napiecia.
Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2406
Miasto: M-ce

Post#6 19 Maj 2008 17:28   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


No to nieźle, UPS załącza się chyba przy napięciu coś około 180 V, a większość zasilaczy w komputerach dobrze ciągnie przy 90 V, to się nadaje do reklamacji do energetyki, muszą coś z tym zrobić. Przecież na takim napięciu nic by nie chodziło, poza tym nie mieści się w normach.
Powrót do góry
   
janhen
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 19 Kwi 2003
Posty: 591

Post#7 20 Maj 2008 13:00   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Witam
Jeżeli faktycznie napięcie zasilania sieciowego nn. jest zaniżone to obowiązkiem zapisanym w przepisach i umową z odbiorcą jest zapewnienie właściwego poziomu napięcia a więc + - 10% znamionowego napięcia 230V.
Czyli napięcie poniżej 203 V i powyżej 253 V jest odbiegające od wymaganej przepisami wartości i przy braku odpowiedniej jakości energii elektrycznej odbiorca ma prawo domagać się od ZE dotrzymania warunków umowy.Jeżeli wina leży po stronie ZE należy sporządzić pismo do ZE ,najlepiej by było podpisane przez możliwie najwięcej osób dotkniętym tym problemem,wówczas interwencja może być bardziej skuteczna.Można zainteresować też Urząd Gminy by wsparł interwencję swoich mieszkańców.Być może wystarczy podnieść napięcie w transformatorze stacji trafo przez zmianę odczepów na uzwojeniu nn. transformatora.Z powodu zbyt niskiego napięcia "cierpią" nie tylko komputery.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
zibq
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 617
Miasto: podkarpackie

Post#8 20 Maj 2008 13:24   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Miałem swego czasu podobne problemy, szczególnie w zimie i komputer wyłączał się poniżej ok. 190V.
Rozwiązaniem jest UPS online-owy, APC robi takie z serii SMART o ile się nie mylę. Nie wiem czy można jeszcze dostać stabilizator napięcia przemiennego, kiedyś były takie ciężkie skrzynki z całą kupą dławików.
Powrót do góry
   
MARCIN.SLASK
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 6062
Miasto: Chorzów

Post#9 20 Maj 2008 13:31   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Dziwne. Przecież zasilacz komputerowy powinien poprawnie pracować nawet przy 115V. Co prawda jest przełącznik, ale jedynie przełącza połączenie kondensatorów Na 230V są w szereg, na 115V są równolegle. Same kondensatory są na 200V.
Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14915
Miasto: -... -.--

Post#10 20 Maj 2008 13:55   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


MARCIN.SLASK napisał:
Dziwne. Przecież zasilacz komputerowy powinien poprawnie pracować nawet przy 115V. Co prawda jest przełącznik, ale jedynie przełącza połączenie kondensatorów Na 230V są w szereg, na 115V są równolegle. Same kondensatory są na 200V.
To nie jest tak, jak sobie myślisz, wcale nie przełącza - ten przełącznik - połączenia kondensatorów... :cry:
Pisałem dziś o podobnej sprawie po sąsiedzku, ZOBACZ.
Powrót do góry
   
MARCIN.SLASK
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 6062
Miasto: Chorzów

Post#11 20 Maj 2008 14:15   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Czyli rozumieć należy, że zasilacz komp. w pozycji 115V idzie na podwajacz napiecia, a na 230V normalnie na prostownik. Z ciekawości zajrzę dziś i obejrzę uważnie układ połączeń.
Powrót do góry
   
Taiger
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 31 Maj 2004
Posty: 39

Post#12 Post autora tematu 27 Maj 2008 21:14   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Witam

Najlepsze rozwiązanie to reklamacja w Zakładzie Energetycznym - pod warunkiem ze jestem "właścicielem licznika", jeśli wynajmujesz mieszkanie nie jest już tak kolorowo. A spadek napięcia bywa o różnych porach czasami gdy Panowie z ZE przyjadą na pomiar wszystko jest OK i co w tedy?
Najlepszym rozwiązaniem byłby ups z stabilizatorem, ale czy takie są :?:

Jeśli coś wiecie na ten temat proszę o info.

T.
Powrót do góry
   
Arturo2005
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Lis 2006
Posty: 1834
Miasto: Studzieniec

Post#13 27 Maj 2008 21:20   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


A może coś takiego?
http://www.1klik.pl/sklep/Zasilacze_awaryjne_UPS/Stabilizator_napiecia_APC_Line_R_1200VA_Automatic_Voltage_Regulator_LE1200I/c17/p146863/
Niestety ale bez ups
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Maj 2008 21:20   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#14 28 Maj 2008 21:20   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Odstępy od normy napięcia w dostawie mogą się wahać w okolicach 10% czyli 23V+ -.Jak przekroczy można zgłaszać reklamacje, włóczyć się po sądach itp itd.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Maj 2008 21:20   





Powrót do góry
   
maromarol
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 117
Miasto: warszawa

Post#15 28 Maj 2008 21:57   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


1) Jak napięcia jest prawie stale na niższym poziomie niż 220-230V to zaryzykowałbym podłączenie transformatora uzwojeniem pierwotnym równolegle do sieci a wtorne szeregowo do sieci tak aby napięcia sie sumowały, to jest dosyć stary sposób, dla 500W wystarczyłoby trafo 50VA i 12V na wyjściu. nawet gdy napięcie w sieci będzie takie jak trzeba to jego podwyższenie o 12V czyli 242v na wyjściu raczej nie powinno nic zepsuć, dopiero do takiego ukladu podłączyc UPS a do UPS komputer,UPS nie powinien wtedy tak czesto się załanczać, a jak się boisz zbyt wysokiego napięcia spróbuj najpierw z trafem na np: 6v .ponadto UPS-y takze reaguja na zbyt wysokie napiecie więc lepiej przetestowac transformatory z różnymi napięciami(12V to chyba rozsądne maximum) , sposób prosty i tani choć ma wiele wad.
2) druga "tania" opcja jest taka żeby pod akumulator w UPS podłaczyć drugi o wiele większej pojemności wtedy jego zapas energi może starczyć na czas użytkowania komputera a w czasie postoju bedzie sie doładowywał, co do pojenmności akumulatora to można poeksperymentować z takim 2 do 4 razy wiekszą pojemnością niż ten fabryczny co siedzi w UPS, nie radze podłanczać większego bo może sie nie zdązyć naładować na czas.
3) I trzecia najprostsza i najmniej kombinatorska i najbespieczniejsza metoda to kupić UPS który dłużej trzyma czyli ma większą moc.
Powrót do góry
   
jorgkrab
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 11 Kwi 2008
Posty: 292
Miasto: KSU.........

Post#16 30 Maj 2008 21:24   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Proponuje wysłać pismo do ZE. On to ma zapewnić prawidłową wartość napiecia w sieci, tolerancja do 3%wartości znamionowej. Zobaczysz co ci odpowiedza, jeżeli jesteś na koncu linii to takie efekty, być może wielu ludzi używa w tym czasie urządzen obciażajacych sieć a skoro znajdujesz sie na koncu lini to przy rozruchu tych urzadzen napiecie spada do bardzo malych wartosci. Może postawią nowe TRAFO. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
maromarol
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 117
Miasto: warszawa

Post#17 30 Maj 2008 22:47   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


jorgkrab napisał:
Proponuje wysłać pismo do ZE. On to ma zapewnić prawidłową wartość napiecia w sieci, tolerancja do 3%wartości znamionowej.

3% czyli 223,4V do 236,6V to jakiś żart sąsiad włączy czajnik bezprzewodowy i po prawidłowej wartości:cry:
Taaak po interwencji jednego mieszkańca wydadzą xxtyś zł na nową podstację trafo, ciężko wygrać z takimi molochami jak ZE, TPSA, ZUS itp. ale nie mówię że niemożna, tym upartym życzę powodzenia może ktoś coś zdziała i nastepnym będzie łatwiej.
Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2406
Miasto: M-ce

Post#18 31 Maj 2008 11:30   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Tolerancja napięcia w sieci 230 V to +/- 10%, czyli 207-253 V.
Powrót do góry
   
maromarol
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 27 Paź 2007
Posty: 117
Miasto: warszawa

Post#19 04 Cze 2008 11:35   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Tak to prawda i wie o tym większość z nas ale kolega podał tolerancje 3% , chyba chodziło o parametry wychodzącego napięcia ze stacji transformatorowej bo żeby utrzymać takie parametry na calej lini to jakiś kosmos.
Powrót do góry
   
MARCIN.SLASK
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 02 Paź 2007
Posty: 6062
Miasto: Chorzów

Post#20 04 Cze 2008 12:59   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


...

Dostałem oficjalną odpowiedż od mojego dostawcy energii i już jasne.

oto część listu:
"Uprzejmie informuję, że od początku 2004 roku w Polsce obowiązują nowe standardy techniczne w sieci niskich napięć. W sieci jednofazowej napięcie wynosi 230V, a w sieci trójfazowej 400V. Tak, więc zostało podwyższone napięcie z 220V do 230V i z 380V do 400V.
Napięcie znamionowe w sieci jednofazowej osiąga wartość 230V z dopuszczalnym odchyleniem od -10% do +10%, czyli minimum 207V i maksimum 253V.
Napięcie znamionowe w sieci trójfazowej osiąga wartość 400V z dopuszczalnym odchyleniem od -10% do +10%, czyli minimum 360V i maksimum 440V.
W Polsce podstawą prawną do wprowadzonej zmiany napięcia jest Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 14.09.1999 r. w sprawie obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm (Dz. U. nr 80, poz. 911 ze zm).

Rozporządzenie to wprowadza do obowiązkowego stosowania zapisy Polskiej Normy PN-IEC 60038:1999 "Napięcie znormalizowane IEC", ustanowiona przez Polski Komitet Normalizacji w dniu 18 marca 1999 r. uchwałą nr 14/99-o.

Standardy jakościowe, określające dopuszczalne odchylenia napięcia reguluje rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 4 maja 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego (Dz. U. z 2007 r Nr 93, poz. 623)."
Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2406
Miasto: M-ce

Post#21 04 Cze 2008 16:46   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


No to podali ci tylko tolerancję i nic nie wynika z tego pisma.

Najpierw to ty musisz sprawdzić dokładnie jakie masz napięcie i wtedy coś działać.
Powrót do góry
   
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6753
Miasto: Małopolska

Post#22 04 Cze 2008 20:39   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


To ci pozostaje transformator dodawczy , znacznie tanszy niż bezcelowe włóczenie się po gabinetach urzędasów.
Powrót do góry
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 1918
Miasto: Chojnice

Post#23 04 Cze 2008 21:25   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


I tak wprowadzili Cię w błąd bowiem obecnie obowiązuje odchylenie -10% +6% od napięcia znamionowego.
Powrót do góry
   
Taiger
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 31 Maj 2004
Posty: 39

Post#24 Post autora tematu 04 Cze 2008 22:21   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Transformator dodawczy - to jedyne rozwiązanie ponieważ:
- nie jestem właścicielem umowy nie mam prawa do reklamacji / wynajmuje mieszkanie/
- nie posiadam drogiego miernika z atestem - mój odczyt jest niewiarygodny dla Zakładu Energetycznego.
- spadki napięcia bywają o różnych porach i różnych odstępach czasu

Czy jest jakieś sterowanie takiego tr. dodawczego, co w przypadku gdy napięcie wróci do normy ?
Powrót do góry
   
Marek1137
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 5
Miasto: Wrocław

Post#25 04 Cze 2008 22:54   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Transformator "dodawczy" nie jest dobrym rozwiązaniem - ponieważ napięcie wtórne transformatora jest przesunięte fazowo w stosunku do uzwojenia pierwotnego. Na wyjściu nie będzie to czyste napięcie sinusoidale. Można jedynie zastosować transformator "separacyjny" 500W 230V/230V i dowinąć do uzwojenia wtórnego 10V.
Powrót do góry
   
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6753
Miasto: Małopolska

Post#26 05 Cze 2008 07:05   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Sterowanie to odczepy.

Marek1137--
Z dodania dwóch sin zawsze bedzie sin bo pochodną sin jest -cos .
Powrót do góry
   
mczapski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Kwi 2004
Posty: 4176
Miasto: Warszawa

Post#27 05 Cze 2008 09:22   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Ciekawe, czy szanownym dyskutantom chodzi o rozwiązanie problemu, czy o naukowe dyskusje. Jakoś nie dopatrzyłem się konkretów na jakie właściwie jest to napięcie u osoby pytającej oraz w jakich okolicznościach. Przecież jeśli jest to wyłącznie efekt obciążania sieci przez innych użytkowników przyłącza to należ rozumieć, że wahania w pełnym zakresie normy i poza. Co zatem dadzą jakiekolwiek transformatory? Chyba, że szybciej doprowadzą do uszkodzenia odbiorów. Coś nie pasuje z wyłączaniem się komputera przy spadkach do 190 V. Może zasilacz komputera jest za skąpy i generalnie brakuje mocy. Także funkcjonowanie UPSa coś nielogiczne. Chyba należy się przyjrzeć sprawie dokładniej. A może najzwyczajniej instalacja w obiekcie w marnym stanie i tylko należy czekać kiedy coś się spali?
Powrót do góry
   
Tony J.
Spec od samochodów
Spec od samochodów


Dołączył: 28 Wrz 2004
Posty: 371
Miasto: Kutno

Post#28 05 Cze 2008 16:15   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Marek1137 napisał:
Transformator "dodawczy" nie jest dobrym rozwiązaniem - ponieważ napięcie wtórne transformatora jest przesunięte fazowo w stosunku do uzwojenia pierwotnego. Na wyjściu nie będzie to czyste napięcie sinusoidale. .


Masz głowę i *** to kombinuj-czemu na byc problem w przesunięciu fazy? Kwestia odpowiedniego podpięcia.
A sinusoidka czemu będzie niby koślawa?
W radioelektroniku z 1986 roku był schemat stabilizatora , gdzie zastosowano transformator dodawczy.
Powrót do góry
   
romoo
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 28 Cze 2003
Posty: 6753
Miasto: Małopolska

Post#29 05 Cze 2008 17:11   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Taiger kup sobie stabilizator prądu przemiennego taki z podmagnesowywanym prądem stałym.
http://allegro.pl/item374982081_stabilizator_napiecia_unitra_zatra_sm200_2.html
http://allegro.pl/item375833732_stabilizator_napiecia_rn_300_1.html
Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2406
Miasto: M-ce

Post#30 05 Cze 2008 17:46   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


stomat napisał:
I tak wprowadzili Cię w błąd bowiem obecnie obowiązuje odchylenie -10% +6% od napięcia znamionowego.


Nie prawda, taki zakres tolerancji obowiązywał w okresie przejściowym w przechodzeniu na wyższe napięcie. Okres się zakończył więc powinno być +/-10%.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Cze 2008 17:46   





Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizator
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Pulsujące napięcie sieciowe (4)
Stabilizator napięcia sieci 230V/2kW (3)
Za niskie napięcie w gniazdach (1)
Za niskie napięcie instalacji na działce. (4)
Energetyka - niskie napięcie - pytania (10)
Zbyt niskie napięcie w sieci (5)
EnkoderPP - niskie napięcie na wyjściach (2)
Regulatora ładowania i niskie napięcie (9)
Prostownik rosyjski- niskie napięcie ładowania. (9)
Elektryzator Corral N60, za niskie napięcie... (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS