Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizator


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks ->Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizator Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Taiger
Level 9
Joined: 31 May 2004
Posts: 39
Taiger
Level 9
Post#1 18 May 2008 19:20  Topic author   

Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizator


Witam

Od kilku miesięcy borykam sie z niskim napięciem sieciowym, głównie problem jest z komputerem, który zbyt często sie resetuje.
Zastosowałem UPS ale zbyt często się włączał co prowadziło do szybkiego rozładowania akum.
Pomyślałem o stabilizatorze napięcia 230V. - Link.
Ale to rozwiązanie jest jak na mnie zbyt drogie, poszukuje więc schematu tak- aby samemu wykonać taki stabilizator na jakieś 500W - chyba że macie inne propozycje o które oczywiście bardzo proszę.

T.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
konrad940
Level 22
Location: Częstochowa
Joined: 10 Jun 2007
Posts: 631
Helped: 35
Post rating: 40
konrad940
Level 22
Post#2 18 May 2008 19:38    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Mogę ci załatwić taki stabilizator stary ale sprawny. Tylko muzę spytać kolegi bo on to ma.
Jak będę wiedział coś więcej to dam ci znać na pw.

Helpful post? + 0
Back to top
trebuch1
Level 24
Location: Kielce
Joined: 06 Dec 2005
Posts: 680
Helped: 62
Post rating: 16
trebuch1
Level 24
Post#3 18 May 2008 19:40    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Czegos tu nie rozumiem. UPS rozładowuje się jak nie ma napiecia a nie jak jest za niskie. Ponadto komputery nie sa az tak wrazliwe na obnizenie napięcia. Są natomiast bardzo wrażliwe na chwilowe zaniki, wówczas nawet stabilizator nie pomoże. Zalecam sprawdzenie stanu intalacji.
Podejrzewam ze wystepuja wadliwe połączenia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Taiger
Level 9
Joined: 31 May 2004
Posts: 39
Taiger
Level 9
Post#4 18 May 2008 19:47  Topic author   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Okolica słynie z niskiego napięcia, jeśli są krótkotrwałe braki w napięciu wyłapie to UPS, jeśli napięcie jest tak niskie że przełączy się ups na podtrzymanie awaryjne a napięcie w tym czasie nie wróci do normy dochodzi do rozładowania akumulatorów, przykładowo w tym samym czasie radio chodzi OK.

Helpful post? + 0
Back to top
trebuch1
Level 24
Location: Kielce
Joined: 06 Dec 2005
Posts: 680
Helped: 62
Post rating: 16
trebuch1
Level 24
Post#5 18 May 2008 21:25    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


W takim razie UPS wymaga zasilania przez stabilizator napiecia.

Helpful post? + 0
Back to top
michcio
Level 33
Location: M-ce
Joined: 20 Jul 2006
Posts: 2460
Helped: 118
Post rating: 54
michcio
Level 33
Post#6 19 May 2008 17:28    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


No to nieźle, UPS załącza się chyba przy napięciu coś około 180 V, a większość zasilaczy w komputerach dobrze ciągnie przy 90 V, to się nadaje do reklamacji do energetyki, muszą coś z tym zrobić. Przecież na takim napięciu nic by nie chodziło, poza tym nie mieści się w normach.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
janhen
Level 21
Joined: 19 Apr 2003
Posts: 588
Helped: 29
Post rating: 12
janhen
Level 21
Post#7 20 May 2008 13:00    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Witam
Jeżeli faktycznie napięcie zasilania sieciowego nn. jest zaniżone to obowiązkiem zapisanym w przepisach i umową z odbiorcą jest zapewnienie właściwego poziomu napięcia a więc + - 10% znamionowego napięcia 230V.
Czyli napięcie poniżej 203 V i powyżej 253 V jest odbiegające od wymaganej przepisami wartości i przy braku odpowiedniej jakości energii elektrycznej odbiorca ma prawo domagać się od ZE dotrzymania warunków umowy.Jeżeli wina leży po stronie ZE należy sporządzić pismo do ZE ,najlepiej by było podpisane przez możliwie najwięcej osób dotkniętym tym problemem,wówczas interwencja może być bardziej skuteczna.Można zainteresować też Urząd Gminy by wsparł interwencję swoich mieszkańców.Być może wystarczy podnieść napięcie w transformatorze stacji trafo przez zmianę odczepów na uzwojeniu nn. transformatora.Z powodu zbyt niskiego napięcia "cierpią" nie tylko komputery.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zibq
Level 25
Location: podkarpackie
Joined: 05 Oct 2006
Posts: 692
Helped: 57
Post rating: 17
zibq
Level 25
Post#8 20 May 2008 13:24    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Miałem swego czasu podobne problemy, szczególnie w zimie i komputer wyłączał się poniżej ok. 190V.
Rozwiązaniem jest UPS online-owy, APC robi takie z serii SMART o ile się nie mylę. Nie wiem czy można jeszcze dostać stabilizator napięcia przemiennego, kiedyś były takie ciężkie skrzynki z całą kupą dławików.

Helpful post? + 0
Back to top
MARCIN.SLASK
Specjalista AGD
Location: Chorzów
Joined: 02 Oct 2007
Posts: 7101
Helped: 520
Post rating: 204
MARCIN.SLASK
Specjalista AGD
Post#9 20 May 2008 13:31    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Dziwne. Przecież zasilacz komputerowy powinien poprawnie pracować nawet przy 115V. Co prawda jest przełącznik, ale jedynie przełącza połączenie kondensatorów Na 230V są w szereg, na 115V są równolegle. Same kondensatory są na 200V.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Quarz
Level 43
Location: -... -.--
Joined: 07 Oct 2006
Posts: 14812
Helped: 1636
Quarz
Level 43
Post#10 20 May 2008 13:55    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


MARCIN.SLASK wrote:
Dziwne. Przecież zasilacz komputerowy powinien poprawnie pracować nawet przy 115V. Co prawda jest przełącznik, ale jedynie przełącza połączenie kondensatorów Na 230V są w szereg, na 115V są równolegle. Same kondensatory są na 200V.
To nie jest tak, jak sobie myślisz, wcale nie przełącza - ten przełącznik - połączenia kondensatorów... :cry:
Pisałem dziś o podobnej sprawie po sąsiedzku, ZOBACZ.

Helpful post? + 0
Back to top
MARCIN.SLASK
Specjalista AGD
Location: Chorzów
Joined: 02 Oct 2007
Posts: 7101
Helped: 520
Post rating: 204
MARCIN.SLASK
Specjalista AGD
Post#11 20 May 2008 14:15    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Czyli rozumieć należy, że zasilacz komp. w pozycji 115V idzie na podwajacz napiecia, a na 230V normalnie na prostownik. Z ciekawości zajrzę dziś i obejrzę uważnie układ połączeń.

Helpful post? + 0
Back to top
Taiger
Level 9
Joined: 31 May 2004
Posts: 39
Taiger
Level 9
Post#12 27 May 2008 21:14  Topic author   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Witam

Najlepsze rozwiązanie to reklamacja w Zakładzie Energetycznym - pod warunkiem ze jestem "właścicielem licznika", jeśli wynajmujesz mieszkanie nie jest już tak kolorowo. A spadek napięcia bywa o różnych porach czasami gdy Panowie z ZE przyjadą na pomiar wszystko jest OK i co w tedy?
Najlepszym rozwiązaniem byłby ups z stabilizatorem, ale czy takie są :?:

Jeśli coś wiecie na ten temat proszę o info.

T.

Helpful post? + 0
Back to top
Arturo2005
Level 32
Location: Chodzież
Joined: 06 Nov 2006
Posts: 1844
Helped: 146
Post rating: 49
Arturo2005
Level 32
Post#13 27 May 2008 21:20    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


A może coś takiego?
http://www.1klik.pl/sklep/Zasilacze_awaryjne_UPS/Stabilizator_napiecia_APC_Line_R_1200VA_Automatic_Voltage_Regulator_LE1200I/c17/p146863/
Niestety ale bez ups

Helpful post? + 0
Back to top
Removed
Removed
Post#14 28 May 2008 21:20    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Odstępy od normy napięcia w dostawie mogą się wahać w okolicach 10% czyli 23V+ -.Jak przekroczy można zgłaszać reklamacje, włóczyć się po sądach itp itd.

Helpful post? + 0
Back to top
maromarol
Level 13
Location: warszawa
Joined: 27 Oct 2007
Posts: 117
Helped: 1
Post rating: 6
maromarol
Level 13
Post#15 28 May 2008 21:57    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


1) Jak napięcia jest prawie stale na niższym poziomie niż 220-230V to zaryzykowałbym podłączenie transformatora uzwojeniem pierwotnym równolegle do sieci a wtorne szeregowo do sieci tak aby napięcia sie sumowały, to jest dosyć stary sposób, dla 500W wystarczyłoby trafo 50VA i 12V na wyjściu. nawet gdy napięcie w sieci będzie takie jak trzeba to jego podwyższenie o 12V czyli 242v na wyjściu raczej nie powinno nic zepsuć, dopiero do takiego ukladu podłączyc UPS a do UPS komputer,UPS nie powinien wtedy tak czesto się załanczać, a jak się boisz zbyt wysokiego napięcia spróbuj najpierw z trafem na np: 6v .ponadto UPS-y takze reaguja na zbyt wysokie napiecie więc lepiej przetestowac transformatory z różnymi napięciami(12V to chyba rozsądne maximum) , sposób prosty i tani choć ma wiele wad.
2) druga "tania" opcja jest taka żeby pod akumulator w UPS podłaczyć drugi o wiele większej pojemności wtedy jego zapas energi może starczyć na czas użytkowania komputera a w czasie postoju bedzie sie doładowywał, co do pojenmności akumulatora to można poeksperymentować z takim 2 do 4 razy wiekszą pojemnością niż ten fabryczny co siedzi w UPS, nie radze podłanczać większego bo może sie nie zdązyć naładować na czas.
3) I trzecia najprostsza i najmniej kombinatorska i najbespieczniejsza metoda to kupić UPS który dłużej trzyma czyli ma większą moc.

Helpful post? + 0
Back to top
jorgkrab
Level 20
Location: KSU.........
Joined: 11 Apr 2008
Posts: 292
Helped: 39
Post rating: 12
jorgkrab
Level 20
Post#16 30 May 2008 21:24    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Proponuje wysłać pismo do ZE. On to ma zapewnić prawidłową wartość napiecia w sieci, tolerancja do 3%wartości znamionowej. Zobaczysz co ci odpowiedza, jeżeli jesteś na koncu linii to takie efekty, być może wielu ludzi używa w tym czasie urządzen obciażajacych sieć a skoro znajdujesz sie na koncu lini to przy rozruchu tych urzadzen napiecie spada do bardzo malych wartosci. Może postawią nowe TRAFO. Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
maromarol
Level 13
Location: warszawa
Joined: 27 Oct 2007
Posts: 117
Helped: 1
Post rating: 6
maromarol
Level 13
Post#17 30 May 2008 22:47    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


jorgkrab wrote:
Proponuje wysłać pismo do ZE. On to ma zapewnić prawidłową wartość napiecia w sieci, tolerancja do 3%wartości znamionowej.

3% czyli 223,4V do 236,6V to jakiś żart sąsiad włączy czajnik bezprzewodowy i po prawidłowej wartości:cry:
Taaak po interwencji jednego mieszkańca wydadzą xxtyś zł na nową podstację trafo, ciężko wygrać z takimi molochami jak ZE, TPSA, ZUS itp. ale nie mówię że niemożna, tym upartym życzę powodzenia może ktoś coś zdziała i nastepnym będzie łatwiej.

Helpful post? + 0
Back to top
michcio
Level 33
Location: M-ce
Joined: 20 Jul 2006
Posts: 2460
Helped: 118
Post rating: 54
michcio
Level 33
Post#18 31 May 2008 11:30    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Tolerancja napięcia w sieci 230 V to +/- 10%, czyli 207-253 V.

Helpful post? + 0
Back to top
maromarol
Level 13
Location: warszawa
Joined: 27 Oct 2007
Posts: 117
Helped: 1
Post rating: 6
maromarol
Level 13
Post#19 04 Jun 2008 11:35    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Tak to prawda i wie o tym większość z nas ale kolega podał tolerancje 3% , chyba chodziło o parametry wychodzącego napięcia ze stacji transformatorowej bo żeby utrzymać takie parametry na calej lini to jakiś kosmos.

Helpful post? + 0
Back to top
MARCIN.SLASK
Specjalista AGD
Location: Chorzów
Joined: 02 Oct 2007
Posts: 7101
Helped: 520
Post rating: 204
MARCIN.SLASK
Specjalista AGD
Post#20 04 Jun 2008 12:59    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


...

Dostałem oficjalną odpowiedż od mojego dostawcy energii i już jasne.

oto część listu:
"Uprzejmie informuję, że od początku 2004 roku w Polsce obowiązują nowe standardy techniczne w sieci niskich napięć. W sieci jednofazowej napięcie wynosi 230V, a w sieci trójfazowej 400V. Tak, więc zostało podwyższone napięcie z 220V do 230V i z 380V do 400V.
Napięcie znamionowe w sieci jednofazowej osiąga wartość 230V z dopuszczalnym odchyleniem od -10% do +10%, czyli minimum 207V i maksimum 253V.
Napięcie znamionowe w sieci trójfazowej osiąga wartość 400V z dopuszczalnym odchyleniem od -10% do +10%, czyli minimum 360V i maksimum 440V.
W Polsce podstawą prawną do wprowadzonej zmiany napięcia jest Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 14.09.1999 r. w sprawie obowiązku stosowania niektórych Polskich Norm (Dz. U. nr 80, poz. 911 ze zm).

Rozporządzenie to wprowadza do obowiązkowego stosowania zapisy Polskiej Normy PN-IEC 60038:1999 "Napięcie znormalizowane IEC", ustanowiona przez Polski Komitet Normalizacji w dniu 18 marca 1999 r. uchwałą nr 14/99-o.

Standardy jakościowe, określające dopuszczalne odchylenia napięcia reguluje rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 4 maja 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego (Dz. U. z 2007 r Nr 93, poz. 623)."

Helpful post? + 0
Back to top
michcio
Level 33
Location: M-ce
Joined: 20 Jul 2006
Posts: 2460
Helped: 118
Post rating: 54
michcio
Level 33
Post#21 04 Jun 2008 16:46    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


No to podali ci tylko tolerancję i nic nie wynika z tego pisma.

Najpierw to ty musisz sprawdzić dokładnie jakie masz napięcie i wtedy coś działać.

Helpful post? + 0
Back to top
romoo
Użytkownik obserwowany
Location: Małopolska
Joined: 28 Jun 2003
Posts: 6718
Helped: 241
Post rating: 75
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#22 04 Jun 2008 20:39    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


To ci pozostaje transformator dodawczy , znacznie tanszy niż bezcelowe włóczenie się po gabinetach urzędasów.

Helpful post? + 0
Back to top
stomat
Level 33
Location: Chojnice
Joined: 20 Dec 2005
Posts: 2209
Helped: 114
Post rating: 93
stomat
Level 33
Post#23 04 Jun 2008 21:25    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


I tak wprowadzili Cię w błąd bowiem obecnie obowiązuje odchylenie -10% +6% od napięcia znamionowego.

Helpful post? + 0
Back to top
Taiger
Level 9
Joined: 31 May 2004
Posts: 39
Taiger
Level 9
Post#24 04 Jun 2008 22:21  Topic author   

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Transformator dodawczy - to jedyne rozwiązanie ponieważ:
- nie jestem właścicielem umowy nie mam prawa do reklamacji / wynajmuje mieszkanie/
- nie posiadam drogiego miernika z atestem - mój odczyt jest niewiarygodny dla Zakładu Energetycznego.
- spadki napięcia bywają o różnych porach i różnych odstępach czasu

Czy jest jakieś sterowanie takiego tr. dodawczego, co w przypadku gdy napięcie wróci do normy ?

Helpful post? + 0
Back to top
Marek1137
Level 9
Location: Wrocław
Joined: 25 Jul 2007
Posts: 5
Marek1137
Level 9
Post#25 04 Jun 2008 22:54    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Transformator "dodawczy" nie jest dobrym rozwiązaniem - ponieważ napięcie wtórne transformatora jest przesunięte fazowo w stosunku do uzwojenia pierwotnego. Na wyjściu nie będzie to czyste napięcie sinusoidale. Można jedynie zastosować transformator "separacyjny" 500W 230V/230V i dowinąć do uzwojenia wtórnego 10V.

Helpful post? + 0
Back to top
romoo
Użytkownik obserwowany
Location: Małopolska
Joined: 28 Jun 2003
Posts: 6718
Helped: 241
Post rating: 75
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#26 05 Jun 2008 07:05    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Sterowanie to odczepy.

Marek1137--
Z dodania dwóch sin zawsze bedzie sin bo pochodną sin jest -cos .

Helpful post? + 0
Back to top
mczapski
Level 38
Location: Warszawa
Joined: 23 Apr 2004
Posts: 4236
Helped: 252
Post rating: 91
mczapski
Level 38
Post#27 05 Jun 2008 09:22    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Ciekawe, czy szanownym dyskutantom chodzi o rozwiązanie problemu, czy o naukowe dyskusje. Jakoś nie dopatrzyłem się konkretów na jakie właściwie jest to napięcie u osoby pytającej oraz w jakich okolicznościach. Przecież jeśli jest to wyłącznie efekt obciążania sieci przez innych użytkowników przyłącza to należ rozumieć, że wahania w pełnym zakresie normy i poza. Co zatem dadzą jakiekolwiek transformatory? Chyba, że szybciej doprowadzą do uszkodzenia odbiorów. Coś nie pasuje z wyłączaniem się komputera przy spadkach do 190 V. Może zasilacz komputera jest za skąpy i generalnie brakuje mocy. Także funkcjonowanie UPSa coś nielogiczne. Chyba należy się przyjrzeć sprawie dokładniej. A może najzwyczajniej instalacja w obiekcie w marnym stanie i tylko należy czekać kiedy coś się spali?

Helpful post? + 0
Back to top
Tony J.
Level 20
Location: Kutno
Joined: 28 Sep 2004
Posts: 371
Helped: 32
Post rating: 10
Tony J.
Level 20
Post#28 05 Jun 2008 16:15    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Marek1137 wrote:
Transformator "dodawczy" nie jest dobrym rozwiązaniem - ponieważ napięcie wtórne transformatora jest przesunięte fazowo w stosunku do uzwojenia pierwotnego. Na wyjściu nie będzie to czyste napięcie sinusoidale. .


Masz głowę i *** to kombinuj-czemu na byc problem w przesunięciu fazy? Kwestia odpowiedniego podpięcia.
A sinusoidka czemu będzie niby koślawa?
W radioelektroniku z 1986 roku był schemat stabilizatora , gdzie zastosowano transformator dodawczy.

Helpful post? + 0
Back to top
romoo
Użytkownik obserwowany
Location: Małopolska
Joined: 28 Jun 2003
Posts: 6718
Helped: 241
Post rating: 75
romoo
Użytkownik obserwowany
Post#29 05 Jun 2008 17:11    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


Taiger kup sobie stabilizator prądu przemiennego taki z podmagnesowywanym prądem stałym.
http://allegro.pl/item374982081 stabilizator napiecia unitra zatra sm200 2.html
http://allegro.pl/item375833732 stabilizator napiecia rn 300 1.html

Helpful post? + 0
Back to top
michcio
Level 33
Location: M-ce
Joined: 20 Jul 2006
Posts: 2460
Helped: 118
Post rating: 54
michcio
Level 33
Post#30 05 Jun 2008 17:46    

Re: Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizato


stomat wrote:
I tak wprowadzili Cię w błąd bowiem obecnie obowiązuje odchylenie -10% +6% od napięcia znamionowego.


Nie prawda, taki zakres tolerancji obowiązywał w okresie przejściowym w przechodzeniu na wyższe napięcie. Okres się zakończył więc powinno być +/-10%.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizator 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to za niskie napięcie sieciowe 230V - potrzebny stabilizator

Pulsujące napięcie sieciowe (4)
Stabilizator napięcia sieci 230V/2kW (3)
Za niskie napięcie w gniazdach (1)
Za niskie napięcie instalacji na działce. (4)
Energetyka - niskie napięcie - pytania (10)
Zbyt niskie napięcie w sieci (5)
EnkoderPP - niskie napięcie na wyjściach (2)
Regulatora ładowania i niskie napięcie (9)
Prostownik rosyjski- niskie napięcie ładowania. (9)
Elektryzator Corral N60, za niskie napięcie... (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.089 seconds