FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 18 May 2008 23:23   

Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World

Witam. Sprawa chyba jest trochę skomplikowana. Istnieje taka strona Orange World, na którą można wejść tylko przez telefon w sieci orange. Można tam zostawiać komentarze np. do obrazków czy artykułów. Ktoś zrobił mojej siostrze bardzo brzydki kawał i umieścił jej numer telefonu wraz z "ogłoszeniem towarzyskim", w rezultacie czego ciągle otrzymuje smsy i telefony z pytaniami "za ile" i takie podobne. Musiała przez to zmienić numer. Podejrzewam kogoś, jednak nie chcę robić dymu niewinnej osobie. Pytanie: czy da się uzyskać jakiekolwiek dane o urządzeniu z którego wysłany był taki komentarz? Jest to gdzieś logowane? Zapewne telefon wchodząc na stronę www ma swoje IP. Tylko czy ono jest stałe czy zmienia się z każdym połączeniem?

Wystarczyłby mi jakikolwiek parametr urządzenia(model, numer, IMEI, IP), który mógłbym porównać z podejrzanym urządzeniem. Nie wiem czy Orange loguje takie rzeczy, zwłaszcza że jest to strona mobilna. I pewnie nawet jeżeli da się to sprawdzić, będzie problem aby takie informacje uzyskać :?

Jeżeli jest ktoś chociaż trochę zorientowany w temacie, proszę o pomoc, ponieważ moim zdaniem sprawa jest poważna.

PS jeżeli temat jest w złym dziale, proszę moderatora o przeniesienie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 18 May 2008 23:23   

Back to top

movzx
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 18 May 2008 23:45   

Re: Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World

Zapewne jest to do sprawdzenia, ale jestem niemal na 100% pewien że udostępnią takie informacje tylko na wniosek prokuratury. Myślę że musiałbyś złożyć zawiadomienie o przestępstwie, tylko jeszcze trzeba znaleźć paragraf... może zniesławienie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 May 2008 23:45   

Back to top

zenobeusz
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 Post from the author of the topic 19 May 2008 00:06   

Kurcze, właśnie nie bardzo mam ochotę zgłaszać sprawę na policję, chciałbym tylko mieć pewność kto to jest...

Orientuje się ktoś, czy numer IP jest na stałe przypisany do danego telefonu/numeru, czy też zmienia się za każdym razem kiedy łączymy się z wapem?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 May 2008 00:06   

Back to top

K_o_n_r_a_d
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 19 May 2008 01:18   

IP zmienia się za każdym razem, więc po tym nie dojdziesz, ale oczywiście dla policji/prokuratury to nie będzie żaden problem (o ile dojdą "w śledztwie" do tego etapu).
Back to top

zenobeusz
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 Post from the author of the topic 19 May 2008 01:39   

A gdybym poprosił Orange o potwierdzenie czy to ta konkretna osoba(parametry telefonu mógłbym dostarczyć do porównania)? W ten sposób nie ujawniają niczyich danych, tylko potwierdzą lub zaprzeczą, a więc chyba nie złamią w ten sposób ustawy o ochronie danych osobowych?
Back to top

k4be
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 19 May 2008 10:19   

A myślisz że by się im chciało?
Back to top

zenobeusz
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 Post from the author of the topic 19 May 2008 13:08   

No właśnie o to chodzi... :?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 19 May 2008 13:08   

Back to top

Tommy82
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 19 May 2008 15:06   

Orange to ty sobie możesz porsić.
Odsyłam do lektury ustawy O ochronie danych osobowych to rozwieje wszystkie twoje wątpliwości w tej materii.

Orange jest inna ustawa zobowiązane do retencji takich danych jak kto z jakiego IP. Jednak tylko na wniosek odpowiednich służb je udostępni (o ile w ogóle będzie miała na to ochotę i sie nie wykręci).
Po zatem jeśli to był numer aktywowany jako prepaid to już w ogóle życzę powiedzenia w udowodnieniu komukolwiek czegokolwiek.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Generally -> Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World
Page 1 of 1
Similar topics
Kto zna jakiś film...a z resztą zerknijcie na posta :D (2)
normalnie super że skasowaliście mi posta (2)
jak dodawać do posta załącznik (2)

Page generation time: 0.988 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed