| Author |
zenobeusz Poziom 23

Joined: 02 Apr 2003 Posts: 3439 Location: Nowy Sącz / Kraków
|
18 May 2008 23:23 Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World |
|
|
|
Witam. Sprawa chyba jest trochę skomplikowana. Istnieje taka strona Orange World, na którą można wejść tylko przez telefon w sieci orange. Można tam zostawiać komentarze np. do obrazków czy artykułów. Ktoś zrobił mojej siostrze bardzo brzydki kawał i umieścił jej numer telefonu wraz z "ogłoszeniem towarzyskim", w rezultacie czego ciągle otrzymuje smsy i telefony z pytaniami "za ile" i takie podobne. Musiała przez to zmienić numer. Podejrzewam kogoś, jednak nie chcę robić dymu niewinnej osobie. Pytanie: czy da się uzyskać jakiekolwiek dane o urządzeniu z którego wysłany był taki komentarz? Jest to gdzieś logowane? Zapewne telefon wchodząc na stronę www ma swoje IP. Tylko czy ono jest stałe czy zmienia się z każdym połączeniem?
Wystarczyłby mi jakikolwiek parametr urządzenia(model, numer, IMEI, IP), który mógłbym porównać z podejrzanym urządzeniem. Nie wiem czy Orange loguje takie rzeczy, zwłaszcza że jest to strona mobilna. I pewnie nawet jeżeli da się to sprawdzić, będzie problem aby takie informacje uzyskać :?
Jeżeli jest ktoś chociaż trochę zorientowany w temacie, proszę o pomoc, ponieważ moim zdaniem sprawa jest poważna.
PS jeżeli temat jest w złym dziale, proszę moderatora o przeniesienie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 May 2008 23:23 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
movzx Poziom 23

|
18 May 2008 23:45 Re: Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World |
|
|
|
Zapewne jest to do sprawdzenia, ale jestem niemal na 100% pewien że udostępnią takie informacje tylko na wniosek prokuratury. Myślę że musiałbyś złożyć zawiadomienie o przestępstwie, tylko jeszcze trzeba znaleźć paragraf... może zniesławienie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 May 2008 23:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zenobeusz Poziom 23

|
19 May 2008 00:06 Re: Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World |
|
|
|
Kurcze, właśnie nie bardzo mam ochotę zgłaszać sprawę na policję, chciałbym tylko mieć pewność kto to jest...
Orientuje się ktoś, czy numer IP jest na stałe przypisany do danego telefonu/numeru, czy też zmienia się za każdym razem kiedy łączymy się z wapem?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 May 2008 00:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
K_o_n_r_a_d Poziom 16

|
19 May 2008 01:18 Re: Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World |
|
|
|
IP zmienia się za każdym razem, więc po tym nie dojdziesz, ale oczywiście dla policji/prokuratury to nie będzie żaden problem (o ile dojdą "w śledztwie" do tego etapu).
|
|
| Back to top |
|
 |
zenobeusz Poziom 23

|
19 May 2008 01:39 Re: Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World |
|
|
|
A gdybym poprosił Orange o potwierdzenie czy to ta konkretna osoba(parametry telefonu mógłbym dostarczyć do porównania)? W ten sposób nie ujawniają niczyich danych, tylko potwierdzą lub zaprzeczą, a więc chyba nie złamią w ten sposób ustawy o ochronie danych osobowych?
|
|
| Back to top |
|
 |
k4be Poziom 22

|
19 May 2008 10:19 Re: Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World |
|
|
|
A myślisz że by się im chciało?
|
|
| Back to top |
|
 |
zenobeusz Poziom 23

|
19 May 2008 13:08 Re: Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World |
|
|
|
No właśnie o to chodzi... :?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
19 May 2008 13:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Tommy82 Poziom 23

Joined: 22 Feb 2005 Posts: 3743 Location: Centrum Dowodzenia Światem
|
19 May 2008 15:06 Re: Jak dostać informacje o autorze posta na Orange World |
|
|
|
Orange to ty sobie możesz porsić.
Odsyłam do lektury ustawy O ochronie danych osobowych to rozwieje wszystkie twoje wątpliwości w tej materii.
Orange jest inna ustawa zobowiązane do retencji takich danych jak kto z jakiego IP. Jednak tylko na wniosek odpowiednich służb je udostępni (o ile w ogóle będzie miała na to ochotę i sie nie wykręci).
Po zatem jeśli to był numer aktywowany jako prepaid to już w ogóle życzę powiedzenia w udowodnieniu komukolwiek czegokolwiek.
|
|
| Back to top |
|
 |