| Author |
Kingart Poziom 3

|
26 Jan 2004 18:15 Płyta Acorp 6BX81 wyłącza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Witam.
Mam problem z powyższą płytą.
Gdy zwieram zworki odpowiedzialne za włączenie płyty, wentylator uruchamia się na chwilę tak długą jak zwieram zworki lub gdy zwieram je dłużej wyłącza się mniej więcej po 4 sekundach. Testowałem na dwóch kartach graficznych (PCI, AGP), dwóch procesorach (sprawnych) i różnych pamięciach (8, 16, 31 MB) w różnych slotach. Sprzęt zawsze zachowuje się tak samo. Nie słychać też głośniczka (nic nie beepa :) Gdy raz nie zamontowałem pamięci głośniczek zapiszczał co znaczy że coś tam na płycie działa, tylko jak sądze nie wszystko :(
Z góry dzięki za jakieś info, które pomogą rozwiązać ten problem.
P.S.
Płyta została kupiona tydzień wcześniej w komisie, została tam przetestowana i działała.
Kilka dni poleżała i jak zacząłem ją instalować to problem wyszedła na jaw.
Art
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jan 2004 18:15 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
crazy_phisic Poziom 22

|
26 Jan 2004 18:31 Re: Płyta Acorp 6BX81 wyłącza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
postepowanie standardowe jak przy kazdej plycie :) jesli bez ramu zaczal piszczec to znaczy ze bios zaskoczyl, odpal tylko na procesorze - bez grafiki i ramu, jak da znac do dokladaj nastepne czesci... sporo tego na forum, wystarczy poszukac...
|
|
| Back to top |
|
 |
shadow125 Poziom 17

|
26 Jan 2004 18:39 Re: Płyta Acorp 6BX81 wyłącza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
sprawdź tą płytę wyciągniętą z obudowy- jak bedzie to samo to pożycz sobie od kogoś inny zasilacz i sprawdź czy objaw bedzie taki sa, poza tym posprawdzaj zworki od ustawień na płycie, płyta powinna załączyć zasilacz nawet podłączona bez procka, ramu i grafy. Mam taką plytę i sprawdziłem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kingart Poziom 3

|
28 Jan 2004 13:20 Re: Płyta Acorp 6BX81 wyłącza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Płyta jest poza obudową. Zworki ustawione: od pamięci na normal (nie pc-133), od procesora na normal (nie na turbo). Mnożnik jak sąddzę jest bez różnicy, ale jest ustawiony na 3x (próbowałem też na innych ustawieniach - bez zmian). Podłączyłem ją bez procka, pamięci i karty graficznej jednak płyta i tak nie rusza (max po 5 sek sie wyłącza). Spróbowałem też pod innym zasilaczem (starszym, ale działającym). Najpierw spróbowałem samą płytę. Jak długo zwierałem załączenie atx to wiatrak się kręcił, jak puściłem to się wyłączał. Później podłączyłem pamięć, procesor z wentylatorkiem i kartę grafiki (pomyślałem że jak trochę potrzymam atx to może pokaże się coś na monitorze) jednak gdy zwarłem zworkę od włączenia to wyraźnie moża było odczuć że wentylatorki kręcą się za wolno. Wynika z tego że coś na płycie pobiera sporą moc (efekt ten czuć tylko na starszym zasilaczu).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jan 2004 13:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
TONI_2003 Poziom 26

Joined: 02 Jul 2003 Posts: 9110 Location: 50°5'59.424"N, 18°59'34.944"E
|
28 Jan 2004 14:12 Re: Płyta Acorp 6BX81 wyłącza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
:arrow: proponuję kolego byś o ile masz taka możliwość miernikiem posprwdzał MOSFETY na płycie :idea: i wszytko co sie jeszcze da .Pozdrawiam :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
Sławek_ps Poziom 9

|
28 Jan 2004 17:02 Re: Płyta Acorp 6BX81 wyłącza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Witam, najprawdopodobniej masz uszkodzoną przetwornicę na płytcie głównej ( zakładam że zasilacz masz ok), aby się o tym przekonać sprawdż optycznie kondensatory( jest ich kilka) w pobliżu procesora na ogół są to 1500uF/6,3V od góry mogą być widoczne wygięte aluminiowe denka świadczące o ich złej kondycji, jeśli będą widoczne te objawy to wymień najpierw kondensatory na nowe. Jeśli nie masz widocznych śladów na kondensatorach to aby się szybko przekonać czy robią to kodnsatory możesz podgrzać je suszarką do włosów a nastepnie uruchom komputer. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Zibers Poziom 11

|
28 Jan 2004 17:56 Płyta Acorp 6BX81 wyłącza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
A przestaw w biosie CPU FAN PROTECTED na DISABLE i spróbuj kompa odpalić. Zbyt wolne obroty wentylatora bios odczytuje jako jego brak, albo uszkodzenie i wyłącza płytę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pieter Poziom 10

|
12 Mar 2004 13:06 Re: Płyta Acorp 6BX81 wyłącza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
Mam taki sam problem.
Płyta staruje na 5 sekund i wyłącza się, z tym że zgłasza sie bios, grafika
i wszystko działa ok. ( przez 5 sekund ).
Jak wymuszę działanie zasilacza to płyta działa aż do momentu gdy
przestaję wymuszać jego działanie.
Przypuszczam, że to wina układu załączającego zasilacz z płyty gł.
ale jeszcze nie wiem jak to naprawić.
Jak naprawię to dam znać.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2004 13:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
k0niu Poziom 19

|
24 Apr 2004 16:40 Re: Płyta Acorp 6BX81 wyłącza się zaraz po uruchomieniu |
|
|
|
mialem podobny problem na 6VIA86P Acorpa
zobacz czy kondensatory obok wtyki zasilania sa cale (czy nie sa moze wypukniete, albo suche) jezeli tak to wymien na podobna pojemnoesc, ale wieksze napiecie
u mnie to pomoglo
|
|
| Back to top |
|
 |