FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Niedziałające Gry. Bus Driver, czarny ekran, log z ComboFixa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Niedziałające Gry. Bus Driver, czarny ekran, log z ComboFixa
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 23 May 2008 14:02   

Niedziałające Gry.

Witam

Ściągnąłem sobie demo gry "Bus Driver" i nie chce mi działać. Po dwukrotnym kliknięciu na ikonkę gry pojawia się okno z ustawieniami i przyciskiem start. Klikam na start, okienko znika obok kursora myszy pojawia się klepsydra i nic się nie dzieje. Nie można już potem nic uruchomić na komputerze i muszę go resetować. Miałem też demo symulatora helikoptera i kiedy go chciałem uruchomić pojawiał się czarny ekran. Dopiero po kliknięciu przycisku na klawiaturze z symbolem Windows'a można było zamknąć tą grę. Jak temu zaradzić? Podaję również log z ComboFix'a.

Pozdrawiam

ComboFix.txt
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  ComboFix.txt
 Contents:  
 Filesize:  155.58 KB
 Punkty:  0

Back to top

Bogdanor
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 23 May 2008 14:16   

Re: Niedziałające Gry.

Czy komputer spełnia wszystkie wymagania tych gier ? Masz zainstalowane najnowsze sterowniki do karty graficznej, dźwiękowej oraz DirectX 9.0c ? Narzędzie diagnostyczne DirectX nie raportuje błędów ? (start>uruchom> i wpisz tam "dxdiag") Co do logu to nie wiem.
Back to top

Wini 230
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 Post from the author of the topic 23 May 2008 15:48   

Witam

Mam DirectX 9.0c. Nowych sterowników nie mam. Z kąd można je pobrać?
Załączam screen'y z narzędzi diagnostycznych DirectX.

Pozdrawiam
Back to top

Bogdanor
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 23 May 2008 16:01   

Myślę ze w twoim przypadku problemem jest dosyć "egzotyczna" karta graficzna.. Spróbuj zastosować DriverUpdate:
http://driveragent.com/
Ale niestety i tak nie będziesz miał gwarancji że wszystkie gry będą działać z twoją kartą.
Back to top

Wini 230
Poziom 16
Poziom 16

Post#5 Post from the author of the topic 23 May 2008 16:35   

Witam

Ściągnąłem ten program, przeskanowałem komputer i wyszło mi, że brakuje następujących programów:

http://obrazki.elektroda.net/92_1211556491.jpg

Ale ściągnięcie ich jest płatne.

Pozdrawiam
Back to top

tronic1
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 23 May 2008 17:06   

Podaj dokładnie dane sprzętu.
Back to top

Mikroprocesor
Poziom 12
Poziom 12

Post#7 23 May 2008 17:14   

Ja też mam problem z grami, ale inny, np. kiedyś działał mi 18 Wheels Of Steel Haulin', a teraz ani rusz podobnie z Worms 3D. Proszę o pomoc. W Haulinie pojawia się błąd Prism3D. Nie zmieniałem konfiguracji sprzętowej i systemowej.

Pozdrawiam :D!

P.S.:Przepraszam że wcinam się do tematu, ale jestem załamany że moje ulubione gry nie działają
Back to top

tronics
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 23 May 2008 17:28   

@Wini - ściągnij sterowniki do płyty głównej, potem do grafiki...ta to wygląda, że jedziesz na DEFAULTOWYCH czyli domyślnych windowsowych. Pozdrawiam (PS. co masz w komputerze możesz sprawdzić m.in. Sandrą lub Everestem)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 May 2008 17:28   

Back to top

Bogdanor
Poziom 20
Poziom 20

Post#9 23 May 2008 17:44   

Chyba najpierw trzeba zainstalować Via Hyperion:
http://www.viaarena.com/Driver/via_hyperionpro_v517a.zip
, a po restarcie grafikę.:
http://drivers.softpedia.com/get/GRAPHICS-BOARD/S3/S3-VGA-DeltaChrome-151011-WHQL.shtml
Back to top

Wini 230
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 Post from the author of the topic 23 May 2008 20:14   

Witam

Bogdanor wrote:
Chyba najpierw trzeba zainstalować Via Hyperion:
http://www.viaarena.com/Driver/via_hyperionpro_v517a.zip
, a po restarcie grafikę.:
http://drivers.softpedia.com/get/GRAPHICS-BOARD/S3/S3-VGA-DeltaChrome-151011-WHQL.shtml

Zainstalowałem to wszystko, ale nic to nie pomogło.

Być może coś jest ze sterownikami płyty głównej. Wcześniej miałem płytę G-Force i miałem grę Wheels of Steel, która działała bardzo dobrze. Po wymianie płyty głównej na Asus gra już nie chciała sie uruchomić. Inne gry działały ale wolniej.

Załączam raport z Everestu. Przepraszam, że taki długi, ale nie wiedziałem co jest ważne.

Mikroprocesor wrote:
P.S.:Przepraszam że wcinam się do tematu, ale jestem załamany że moje ulubione gry nie działają

Nic nie szkodzi :wink:

Pozdrawiam

Raport2.txt
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  Raport2.txt
 Contents:  
 Filesize:  153.64 KB
 Punkty:  0

Back to top

Bogdanor
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 23 May 2008 20:36helpful post - solution   

Nie wiem, może przesadzam, ale ogólnie ta karta (s3 delta..), ma bardzo słabe wsparcie twórców gier.. Być może po prostu te gry na niej nie pójdą i już. Zastanów nad jakąkolwiek karta ati lub nvidii, każda będzie lepsza..
Back to top

Wini 230
Poziom 16
Poziom 16

Post#12 Post from the author of the topic 23 May 2008 21:24   

Witam

Ale kiedyś gry Wheels of Steel i Rally działały na tej karcie bardzo dobrze, natomiast po wymianie płyty głównej na Asus pierwsza przestała wogóle działać, a druga działała znacznie wolniej.
Czy da się jeszcze coś zrobić, aby uniknąć wymiany karty?

Pozdrawiam
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#13 23 May 2008 21:29   

Wini 230 wrote:
Wcześniej miałem płytę G-Force i miałem grę Wheels of Steel, która działała bardzo dobrze. Po wymianie płyty głównej na Asus gra już nie chciała sie uruchomić. Inne gry działały ale wolniej.

Wini 230 wrote:
Ale kiedyś gry Wheels of Steel i Rally działały na tej karcie bardzo dobrze, natomiast po wymianie płyty głównej na Asus pierwsza przestała wogóle działać, a druga działała znacznie wolniej.

Najwyraźniej kolega "plącze się" w zeznaniach. Kolega dość swobodnie używa wymiennie pojęć "karta" i "płyta", czego robić nie powinien. Proszę podać, jaka była konfiguracja komputera przez wymianą "karty" a jaka jest teraz.
Back to top

Wini 230
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 Post from the author of the topic 23 May 2008 21:37   

Witam

Karta graficzna nie była wymieniana nigdy. Natomiast była wymieniana z powodu awarii na gwarancji płyta główna firmy G-Force (co do tej nazwy mogę się mylić, ponieważ nie pamiętam dokładnie) na Asus.

jankolo wrote:
Proszę podać, jaka była konfiguracja komputera przez wymianą "karty" a jaka jest teraz.

Ja słabo znam się na komputerach i niestety nie wiem, jaka była konfiguracja.

Pozdrawiam
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#15 23 May 2008 21:47   

G-Force nie ma nic wspólnego z nazwą płyty głównej, natomiast ma dużo wspólnego z typem karty graficznej. Jakie oznaczenie ma płyta główna, którą kolega ma aktualnie w komputerze?
Back to top

Wini 230
Poziom 16
Poziom 16

Post#16 Post from the author of the topic 23 May 2008 21:50   

Witam

Na instrukcji pisze K8V-VM.

Pozdrawiam
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#17 23 May 2008 22:12helpful post - solution   

Karta graficzna znajdująca się na tej płycie głównej jest "cieniutka" i stąd problem z grami. Domyślam się, że przed przeróbką kolega miał układ graficzny GForce, który był z całą pewnością lepszy od tego, co kolega ma obecnie. Co prawda w cud nie wierzę, ale niech koleg uprzejmie zajrzy na tylną ścianę komputera i sprawdzi, czy nie ma przypadkiem dwóch gniazd dla podłączenia monitora: jednegu ustawionego poziomo, a drugiego pionowo.
Back to top

Wini 230
Poziom 16
Poziom 16

Post#18 Post from the author of the topic 23 May 2008 22:36   

Witam

Z tyłu komputera są takie gniazda:

Nie wiem od czego to jest, ale mam jakąś instrukcję, na której pisze nvidia GeForce. Są też na dole książeczki jakieś oznaczenia GA-K8N51GMF oraz GA-K8N51GMF-RH. Jest też napis AMD Socket 754 Processor Motherboard.

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 May 2008 22:36   

Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#19 23 May 2008 22:42helpful post - solution   

To jest książeczka od poprzedniej płyty głównej, która też miała wbudowany układ graficzny, ale znacznie lepszy od aktualnego, bo NVIDIA® GeForce 6100. Przykro mi, ale z punktu widzenia grafiki albo kolega zrobił nienajlepszy interes, albo ktoś kolegę wpuścił w maliny.
Back to top

Wini 230
Poziom 16
Poziom 16

Post#20 Post from the author of the topic 23 May 2008 22:52   

Witam

Bratu był pilnie potrzebny komputer, bo pisał na nim pracę dyplomową, a ta stara płyta zepsuła się dwa razy. Pierwszy raz czekaliśmy na naprawę ponad miesiąc i dwa tygodnie po naprawie znowu się zepsuła. Dlatego brat poszedł do serwisu i kupił płytę Asus, a starą wysłali do naprawy. Jednak potem zwrócili nam pieniądze, bodajże za Asus'a, ale starej płyty nam nie oddali.
Czyli trzeba dokupywać nową kartę graficzną?

Pozdrawiam
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#21 23 May 2008 23:15helpful post - solution   

Niestety tak. Przy czym, ponieważ opisane przez kolegę przypadki uszkodzeń płyt głównych nie zostaly wyjaśnione, to na wszelki wypadek niech kolega poda nam dokładne oznaczenie zasilacza.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 May 2008 23:15helpful post - solution   

Back to top

Bogdanor
Poziom 20
Poziom 20

Post#22 23 May 2008 23:19helpful post - solution   

Dla tej K8V-VM było by to naprawdę wskazane, kolega zapłaci ok. 100 zł a oszczędzi sobie kłopotów z grami.
Back to top

Wini 230
Poziom 16
Poziom 16

Post#23 Post from the author of the topic 24 May 2008 11:07   

Witam

Podaję oznaczenia i parametry zasilacza.

Jeszcze mam taki problem z komputerem, że zanim pojawi się przy włączaniu niebieski ekran z napisem "zapraszamy" to komputer czasami się sam resetuje. Teraz jak go włączałem, to zresetował mi się trzy razy.

Pozdrawiam
Back to top

Damian_x
Poziom 16
Poziom 16

Post#24 24 May 2008 11:22helpful post - solution   

Jeżeli zasilacz jest w pełni sprawny, to nie powinien mieć problemów z zasilaniem komputera, tym bardziej z powodu zintegrowanej karty.
Ale jeżeli zasilacz ma w środku coś uwalone to możliwe że komputer się resetuje bo zasilacz nie wyrabia z mocą.
A te psucia się poprzedniej płyty możliwe, że są spowodowane właśnie zasilaczem, dlatego sugerowałbym wymianę.
pozdrawiam....
Poprawiłem TONI_2003
Back to top

Wini 230
Poziom 16
Poziom 16

Post#25 Post from the author of the topic 24 May 2008 13:16   

Witam

Narazie nie mam funduszy na kartę graficzną, czy zasilacz. Natomiast komputer jest jeszcze na gwarancji. Czy to, że komputer się resetuje przy włączaniu nadaje się do reklamacji? Szczerze mówiąc mnie to nie przeszkadza, ale czy to nie spowoduje większego uszkodzenia komputera? Gwarancja kończy mi się za dwa i pół miesiąca.

Pozdrawiam
Back to top

Damian_x
Poziom 16
Poziom 16

Post#26 24 May 2008 13:54helpful post - solution   

Ja bym radził na początek podpiąć zasilacz pożyczony od kolegi i wtedy sprawdzić.
Jeżeli to sprawka zasilacza to możesz oddać do serwisu, jeżeli oczywiście nie straciłeś gwarancji wymieniając płytę.
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#27 24 May 2008 15:09helpful post - solution   

Zasilacz - delikatnie mowiąc - nie zasługuje na nazwanie go zasilaczem. Objaw podany przez kolegę wydaje się wskazywać na niesprawne kondensatory elektrolityczne. Więc jeżeli na płycie głównej nie ma kondensatorów napuchniętych lub z wyciekami, to mogą znajdować się one właśnie w zasilaczu. Przypominam, że jedna płyta główna już "umarła", a powodem jej "śmierci" mógł być właśnie zasilacz. Jeżeli maszyna jest na gwarancji to w oparciu o podany objaw zażądałbym wymiany zasilacza.
Back to top

Mikroprocesor
Poziom 12
Poziom 12

Post#28 24 May 2008 15:14helpful post - solution   

jankolo wrote:
Zasilacz - delikatnie mowiąc - nie zasługuje na nazwanie go zasilaczem. Objaw podany przez kolegę wydaje się wskazywać na niesprawne kondensatory elektrolityczne. Więc jeżeli na płycie głównej nie ma kondensatorów napuchniętych lub z wyciekami, to mogą znajdować się one właśnie w zasilaczu. Przypominam, że jedna płyta główna już "umarła", a powodem jej "śmierci" mógł być właśnie zasilacz. Jeżeli maszyna jest na gwarancji to w oparciu o podany objaw zażądałbym wymiany zasilacza.

Zgodzę się z kolegą w zupełności, a co do karty to pozbieraj pieniędzy w miarę możliwości i kup jakąś, jak by co to pomogę ci w wyborze tej karty :wink:
Back to top

Wini 230
Poziom 16
Poziom 16

Post#29 Post from the author of the topic 24 May 2008 15:52   

Witam

Muszę skontaktować się jeszcze z bratem, bo nie wiem gdzie ma te papiery do komputera. Być może kupimy nową kartę graficzną. Jakby co to napiszę jeszcze na forum odnośnie wyboru karty graficznej.

Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Niedziałające Gry. Bus Driver, czarny ekran, log z ComboFixa
Page 1 of 1
Similar topics
Log z Combofixa - do sprawdzenia (3)
Log z combofixa-co dalej?? (12)
8800gt - czarny ekran podczas gry w GTAIV (26)
THPS3 - czarny ekran przy uruchomieniu gry (4)
GTA IV - Czarny ekran tuż po uruchomieniu gry (21)
Arfeakty czarny ekran podczas gry (2)
Czarny ekran i zawieszka po włączeniu gry np CS 1.6 (12)
Podczas uruchamiania gry czarny ekran. (12)
Czarny ekran po odpaleniu gry (14)
Log z ComboFixa. Do sprawdzenia. (8)

Page generation time: 0.108 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed