Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

olinek2 07 Wrz 2009 08:02 210491 357
  • #151 07 Wrz 2009 08:02
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    artibpl napisał:
    :arrow: szachu-cad1
    Tranzystory BUP314 są zdecydowanie za wolne do pracy przy 40kHz. Połączenia od sterownika na bramki tranzystorów zdecydowanie za długie, to samo do przekładnika. Powinieneś wydrukować płytki, a nie robić pajęcznę na uniwersalnych.


    No tak, też podejrzewałem IGBT-y, BUP314 mają czas tdoff=420..560ns, dzisiaj będę miał 3szt. IRG4PC50UPBF - te mają czas tdoff rzędu 170...260ns - dzisiaj jestem po przeczytaniu chyba najbardziej obszernego tematu "minispawarki" i dochodzę do wniosku, że popełniłem kilka karygodnych błędów, na przykład z tymi przewodami do trafa i diod zwrotnych.

    set6666 napisał:
    A jaki dałeś rezystor R15 i ile masz zwoji w przekładniku ?


    Przekładnik na rdzeniu: http://www.tme.eu/pl/katalog/index.phtml#clea...ers%3D1%26search%3D25/15-3e25%26bf_szukaj%3D+

    ... 100 zwojów przewodem 0,3mm podwójnie emaliowanym, bardzo dokładnie nawiniętym (na styk)...całość obwinięta taśmą izolacyjną (do izolowania kabli na 6kV).
    Rezystor R15 ma wypadkową rezystancję 1R8 2W - przy 100A i 100 zwojach wychodzi mi 1A czyli U=I*R: 1A*1R8=1,8V - dobrze liczę napięcie wchodzące na ISense układu UC3845?

    olinek2 napisał:
    Połaczenia są za długie, szczególnie te diody zwrotne. Nie przypadkowo dałem taki, a nie inny układ płytki, aby można było w miarę sprawnie odpalić całość, nie mając problemów z układem. Płytki mają specjalnie poprowadzone ścieżki i pola masy, tak aby zminimalizować spadki i zapewnić mocne upakowanie elementów.


    Kolego Olinek2, diody zwrotne docelowo planuję dać tak jak w prototypie na zdjęciach, są to DSEI2x61-12B, a IGBT-y VISHAY-a: GA100NA60UP - i tak będę musiał wyprowadzić je na przewodach (wiadomo, jak najkrótszych). Proszę nie pytać czemu na takich modułach elektroizolowanych - tego będą wymagać warunki pracy spawarki.

    Kurcze, dzisiaj te IGBT-y przyjadą, aż się boję to ustrojstwo znowu podłączać... stopniowo będę uruchamiał wszystko blok po bloku i w miarę jak będzie śmigać dobrze (albo i nie) to wrzucę kilka fotek przebiegów.

    A tak ogólnie to dobierając IGBT-y to mam się tylko kierować czasami tdon i tdoff (wiadomo napięcie minimum 600V, prąd z 40A i impulsowy koło 150A)... chodzi mi o to, że np. te IRG4PC50UPBF dobierałem ze strony irf-a i tam według producenta jest to tranzystor ULTRAFAST 8-60kHz (tdon=32ns, tdoff=170...260ns) - czyli na 40kHz powinien styknąć z takimi czasami?

  • #152 07 Wrz 2009 16:32
    olinek2
    Poziom 23  

    A trafko dobrze wpięte, bo coś mi się zdaje że przekraczasz próg 50%...

  • #153 07 Wrz 2009 19:36
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    olinek2 napisał:
    A trafko dobrze wpięte, bo coś mi się zdaje że przekraczasz próg 50%...


    50% współczynnika wypełnienia? Przed spaleniem IGBT-ów udało mi się regulować współczynnik do 45%.

    Co do połączeń - to co widać na zdjęciach to tylko model edukacyjny, nie biorę się za gotowe płytki z EdW ponieważ docelowy rozkład podzespołów będzie całkiem inny niż w modelu kolegi Olinka2.

    Dzisiaj przyszły IGBT-y, zamocuję je całkiem inaczej niż na zdjęciach, jak najbliżej diod, za to falownik umieszczę na radiatorach tranzystorów - tak jak to robi większość.

    Ogólnie nie jest tak źle - jak pisałem wcześniej, sterownik falownika działa idealnie - przebiegi są bardzo czyste (do chwili kiedy podłączę trafo).

    Co do trafa głównego (bo do sterownika nawijałem sam - bardzo starannie) - czy jest możliwość sprawdzenia poprawności nawinięcia pierwotnego i wtórnego - trafo było nawijane w Ferysterze (nadarzyła się okazja to skorzystałem) według instrukcji z EdW - 21 pierwotnego i 7 wtórnego (wtórne taśmą która wytrzyma 150A, brak szczeliny)?
    Jak pisałem wcześniej - bez obciążenia trafo ćwierka lecz nie wygląda mi podejrzanie - nie mierzyłem też indukcyjności na pierwotnym i wtórnym (mogę zmierzyć).
    Dławik też taśmą nawijany, spokojnie wytrzyma 150A, indukcyjność mierzyłem - 15uH (szczelina 4mm). Oba rdzenie E71 materiał 3C90.

    Czy według kolegi Olinka2 indukcyjności są prawidłowe?
    Pozdrawiam

  • #154 17 Wrz 2009 20:30
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    OK. Po lekkich zmianach rozmieszczenia całość wygląda tak:
    http://obrazki.elektroda.net/76_1253211025.jpg

    Połączenia między sterownikiem a falownikiem są jak najmniejsze, HD i LD są ekranem dla HG i LG (przewód mikrofonowy), podobny przewód długości kilku centymetrów jest w przekładniku gdzie ekranem jest masa sterownika:
    http://obrazki.elektroda.net/37_1253211244.jpg

    Całość znowu zasiliłem z autotransformatora, jedynym obciążeniem dla kluczy tranzystorowych jest uzwojenie pierwotne transformatora głównego, wtórne wisi w powietrzu. Po wyprostowaniu napięcia na tranzystory podawane jest napięcie stałe 50V:

    -uzwojenie pierwotne trafa głównego:
    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

    -sygnał bramkowy dolny (górny taki sam) ze sterownikiem wpiętym do falownika:
    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

    -sygnał bramkowy dolny (górny taki sam) ze sterownikiem wypiętym z falownika:
    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

    -sygnał na tranzystorze dolnym (CE):
    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

    Jeżeli przebiegowi na trafie sterowniczym nic nie można zarzucić, to już na trafie głównym jest makabra - przeogromna szpilka, co to może być, na pewno nie sonda oscyloskopu?

  • #155 17 Wrz 2009 20:39
    -RoMan-
    Poziom 42  

    A ta wielka pętla przewodu masy sondy to niby do czego - poza łapaniem szpilek - służy?

    Na koniec sondy - jak zdejmiesz haczyk, to sam zobaczysz, że tam też jest masa - zakładasz wtyk BNC, do którego lutujesz max 1cm druciki i wpinasz tak zbudowaną sondę w układ.

    BTW: nigdzie nie widzę blokującego kondensatora foliowego pomiędzy emiterem dolnego a kolektorem górnego tranzystora...

  • #156 17 Wrz 2009 21:28
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    1. Dzięki za pomoc, a zamiast tych centymetrowych drucików nie da się dokonać pomiaru w bardziej bezpieczny sposób (no i to trochę taka partyzantka - chociaż pewnie pomoże)?

    2. A co do kondensatora, rzeczywiście go nie ma (równolegle z elektrolitami?), 100nF/630V wystarczy?, mam poliestrowe i polipropylenowe - pewnie lepiej dać te drugie.

    3. Jutro pokombinuję z tą sondą, a jeszcze pytanie - czy jak już będę chciał mierzyć właśnie owe napięcie na pierwotnym trafa głównego (przy pełnym zasilaniu z sieci), to czy sonda wysokonapięciowa 1,2kV z dzielnikiem 100:1 też będzie wprowadzała takie szpilki? Pytam, bo planuję zakup takiej sondy i teraz mam wątpliwości czy warto wydawać te 140zł.

    Pozdrawiam

  • #157 17 Wrz 2009 21:38
    -RoMan-
    Poziom 42  

    1. http://www.feryster.pl/polski/PDFFiles/der228.pdf str. 29 - oczywiście bez kondensatorów.

    2. Nie "równolegle z elektrolitami" tylko tak, jak napisałem dokładnie. Pomimo tego, że wydaje Ci się, że to to samo. I nie mniej niż 2.2uF/400V.

    3. Każda próba pomiaru z wielką pętlą przewodu masowego będzie wprowadzała błędy.

  • #158 17 Wrz 2009 22:02
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    -RoMan- napisał:
    Nie "równolegle z elektrolitami" tylko tak, jak napisałem dokładnie.


    Miałem na myśli połączenie ideowe na schemacie... a w rzeczywistości rozumiem, że ma być on jak najbliżej emitera dolnego i kolektora górnego.

    No tak, z tą sondą to rozumiem, nie mam dużego doświadczenia z pomiarami oscyloskopowymi i zapomniałem, że nawet te 10cm wiszącej w powietrzu masy może wprowadzić takie zakłócenia...

    A co do kondensatora... 2,2uF/400V - w artykule kolegi Olinka nie mogę dopatrzeć się owego elementu - czy w praktyce blokowanie taką pojemnością końcówek tranzystorów coś pomoże?

  • #159 17 Wrz 2009 23:44
    olinek2
    Poziom 23  

    Tu bardziej chodzi o wykluczenie wszelkich szpilek w najbardziej czułym miejscu (zasilanie falownika). Można dołożyć 2,2uF/400V stały dobrej jakości. Zawsze da on trochę więcej bezpieczeństwa całemu układowi...

  • #160 19 Wrz 2009 20:09
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    No dobra, udało mi się uruchomić całość z regulacją prądu - na wyjście spawarki podłączyłem grzałkę 0,8R - całość zasilona z 230VAC - i teraz co najlepsze, regulując prąd (potencjometr w sterowniku) udało mi się dojść do około 130A na wyjściu.

    Prądu na wyjściu nie mogę dokładnie zmierzyć, ponieważ po podłączeniu oscyloskopu na wyjście, jest tam przebieg prostokątny (przebiegu nie wrzucę, bo znowu strzeliły IGBt-y). Prąd liczę mnożąc napięcie na wejściu falownika przez prąd pobierany z sieci, wiem, że nie jest to dokładny pomiar, ale zawsze coś - przy PWM 50% całość pobiera z sieci 11A a napięcie spada z 310VDC do 270VDC - wychodzi jakieś 3kW - ale czy napięcie na wyjściu spawarki spada z 90V do 25V tego już nie wiem - oscyloskop pokazuje dziwne rzeczy.

    Co do szpilek na pierwotnym trafa głównego - dałem kondensator 2,2uF/630V polipropylenowy - niestety szpilki nie zniknęły nawet po tym jak podłączyłem sondę bez kabelka masy (według wcześniejszych zaleceń kolegi Romana).

    Całość hajcowałem dość długo pod pełnym obciążeniem (11A na wejściu) - aż grzałka prawie zagotowała wodę. Później, chciałem sprawdzić układ AS - po usunięciu zworki od blokowania AS, prąd na wejściu spadł z 11A do 4A, jednak po kilku sekundach strzeliły IGBT-y, ale najważniejsze, że działał przekładnik z regulacją PWM - od 5...50% - wszystko ładnie śmigało - nawet IGBT-y się mocno nie grzały.

    A czy na diodach prostowniczych (tych na wtórnym trafa głównego) ma znaczenie jak dam kondensator 4,7nF ceramiczny zamiast foliowego (poliestrowy lub polipropylenowy). Może ktoś mi poradzi jak najlepiej sprawdzić prąd na wyjściu, czy miernik cęgowy tu pomoże? Mam bocznik pomiarowy wykręcony ze starej spawarki na 300A - mierzyłem jego rezystancję i wychodzi, że ma 0,005R jednak na nim też oscyloskop pokazuje głupoty - na boczniku napisane jest: "250A 60mV" - jak tym ustrojstwem zmierzyć prąd?:

    http://obrazki.elektroda.net/87_1253384404.jpg

    Rezystancję najpierw mierzyłem mostkiem RLC - wyszło 0,020R w co nie chcę wierzyć - później włączyłem bocznik w obwód zasilony z zasilacza prądu stałego - przy 2A(DC), na boczniku odłożyło się 10mV - z tego wnioskuję, że to coś ma 0,005R.

    Dodam, że całość znowu uruchamiałem zwiększając stopniowo zasilanie przez autotransformator - kiedy chciałem uruchomić całość od razu z sieci (bez obciążenia), rezystor 15R/5W w falowniku od razu się spalił. Czy przy moim falowniku gdzie mam 3x470uF dać większy rezystor - jakieś 33R/10W?

    Ech, a tak mnie korci żeby coś pospawać...:cry:

  • #161 19 Wrz 2009 21:59
    lechoo
    Poziom 39  

    Coś masz pochrzanione ze sterownikiem, z oscylogramów wynika, że wypełnienie przebiegów sterujących IGBT minimalnie ale jednak przekracza 50%. Nie pozamieniałeś przypadkiem kierunków uzwojeń transformatora sterującego?

  • #162 19 Wrz 2009 22:22
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    O w morde... rzeczywiście jest tam o 1,5us za dużo :x (czyli zamiast 50% mam jakieś 55%)... czy to od tego mogą strzelać IGBT-y? Czy tylko pomylenie końcówek trafa sterowniczego ma wpływ na PWM? Jeżeli tak, to na którą stronę mam zwrócić uwagę, pierwotne czy wtórne, jak to najszybciej sprawdzić nie rozbrajając trafa?

    A co z kondensatorami na diodach - ceramiczne czy foliowe?

    A dałbym sobie rękę uciąć, że to trafo jest ok...

  • #163 19 Wrz 2009 22:45
    olinek2
    Poziom 23  

    Kondzioły mogą być jakie chcesz :) To nie ma zbytniego znaczenia...

    Co do trafa to mówiłem, sprawdź jeszcze, może masz odwrócone oba wyjścia trafa na drivery.

  • #164 19 Wrz 2009 22:48
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Mam obawy czy diody rozmagnesowujące są poprawnie połączone, skoro dodanie kondensatora i skrócenie połączeń sondy nie poprawiło przebiegów.
    Ale może faktycznie winne jest wypełnienie > 50%

  • #165 20 Wrz 2009 00:23
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    OK. Spróbuję zamienić końce wtórnego idącego na drivery. Diody rozmagnesowujące są na bank prawidłowo podłączone. No dobra panowie - dzięki za pomoc - jak tylko znajdę usterkę to dam znać - a mam zamiar uruchomić tą maszynkę więc będę ją maltretował do upadłego...

    Pozdrawiam

    Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

    No i proszę - wychodzi olewatorstwo...

    Przyczyną zwiększonego PWM była ogromna pętla masy przez którą był połączony tranzystor kluczujący pierwotne trafa sterowniczego, a dokładnie zbyt długie połączenie źródła owego tranzystora (IRF540) z anodą rozmagnesowującą pierwotne (Q1 i D5 - odsyłam do artykułu w gazetce) - o dziwo podobnie długa pętla jest w oryginale autorstwa kolegi Olinka2 (rys.9 - również odsyłam do gazetki) - no, u mnie jest troszeczkę dłuższa...

    U mnie bezpośrednie połączenie tych dwóch elementów odcinkiem drucika 2cm pomogło zmniejszyć PWM z 54% do 48%, oto wyniki:

    Wyjście UC3845:
    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

    Bramkowy górny, punkty HG i HD (dolny taki sam):
    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

    Przebiegi czyściutkie aż miło patrzeć :D, zdecydowanie lepiej niż poprzednio. No i w końcu może te szpilki znikną... bo jak by nie patrzeć to powstają one dokładnie tam gdzie było przepełnienie z 50% na 54% - mam nadzieję, że teraz przebieg na trafie głównym będzie idealny...
    Po usunięciu drucika, PWM znowu wzrasta do 54% - wniosek - JAK NAJKRÓTSZE POŁĄCZENIA I EKRAN gdzie tylko się da. Ciekaw jestem co na to kolega Olinek2.

    Przydałoby się coś posmarkać :D, ale to dopiero w poniedziałek...Pozdrawiam

  • #166 20 Wrz 2009 10:00
    olinek2
    Poziom 23  

    No a ja nic na to :) Pętla masy nawet taka długa u mnie nie przeszkadza, wypełnienie jest równiutkie 50%, a przebiegi czyste. Kwestia jak poprowadziłeś masę sterownika...
    Cieszę się, że wiele osób przeprowadza boje z moim projektem, bo zawsze to jakieś nowe problemy/doświadczenia :)

    Pozdrawiam i życzę pomyślnego odpalenia maszynki :P

  • #167 21 Wrz 2009 18:50
    metal67
    Poziom 9  

    hello
    im interested in this project.
    i need pcb i schemat could someone sent me please

    best regards

  • #168 23 Wrz 2009 07:41
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    Witam

    Maszynki jeszcze nie odpaliłem bo czekam na IGBT-y. Jednocześnie mam pytanko do Olinka2: w tym wątku:

    http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...ostorder=asc&highlight=minispawarka&start=840

    pisałeś, że przetwornica pomocnicza musi startować po jakiejś sekundzie, czy to jest bardzo ważne dla regulacji prądu poprzez UC3845? Ja mam na razie zasilacz na LM2575-15, i 14,8VDC układ podaje mi bez żadnej zwłoki - całe szczęście można wprowadzać w nim opóźniony start - jeżeli trzeba, to tak zrobię.

    A co myślicie panowie o takiej taśmie poliestrowej do ekranowania przekładnika i izolowania uzwojeń trafa sterowniczego:

    http://www.tme.eu/pl/katalog/index.phtml#clea...%3D1%26search%3D3M-1350F-1-12%26bf_szukaj%3D+

    Przyda się?

    Pozdrawiam

  • #169 23 Wrz 2009 08:49
    lechoo
    Poziom 39  

    Opóźnienie jest potrzebne tylko i wyłącznie do prawidłowego działania układu soft-start, czyli przez tą sekundę główne kondensatory ładują się łagodnie przez rezystor, który następnie jest zwierany przez styki przekaźnika zasilanego bezpośrednio z zasilacza. Soft-start można też rozwiązać inaczej... poniżej przykład z mojej mini-spawarki:

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

  • #170 23 Wrz 2009 10:19
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    OK
    Dzięki Lechoo, na tego Soft Starta dałem rezystor 47R/10W - a mam kondziory 3x470uF - dałem większe dlatego, że te 15R/5W strzelały, teraz jest OK.

  • #171 03 Paź 2009 17:29
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    Po dłuższej przerwie witam ponownie wszystkich.

    Maszynka wreszcie została odpalona i sprawdzona przez zawodowych spawaczy - jak na razie zbiera same pozytywne opinie. Do tej pory miałem okazje wypróbować tylko elektrody 2,5 (średniootulona elektroda rutylowa ER146) - układ AS sprawdza się znakomicie, elektroda klei się bardzo rzadko, a jeżeli już się przyklei to łatwo ją oderwać czego nie można powiedzieć przy zablokowanym AS, gdzie elektroda po przyklejeniu rozgrzewa się do czerwoności.

    Niestety nie mogę stwierdzić jak duży jest prąd wyjściowy - z wyliczeń na 100zw. przekładnika i 150A max. prądu wyjściowego rezystor przekładnika (R5) wychodzi 2R/2W i takowy wlutowałem do sterownika. Nie wiem jak koledzy mierzą prąd na wyjściu - u mnie wraz z regulacją prądu, na wyjściu spawarki zmienia się tylko współczynnik wypełnienia, a przy maksymalnym prądzie cała maszynka pobiera z sieci 17...18A (mierzone cęgami). Niestety cęgi mam tylko na prąd zmienny do 66Hz i nie jestem w stanie zmierzyć jego wielkości przy 40kHz. Z braku pomysłów próbowałem nawet mierzyć prąd hallotronem na zakres 300A - według niego prąd maksymalny to jakieś 100A przy 18A na wejściu spawarki - w co nie chce mi się wierzyć.

    Inna bajka jest natomiast z napięciem wyjściowym – jak widać na poniższych przebiegach, w stanie jałowym w szczycie mam na wyjściu 110V, które spada mi do 40…60V (w zależności od długości łuku – sprawdzałem przy spawaniu). Czy takie duże napięcia mam uważać za normalne? – dla mnie to nie ma znaczenia – ważne, że łuk łatwo się da zajarzyć i rozciągnąć – spawacze w pracy mówią, że spawa się nią o wiele lepiej niż inwerterami ze sklepów.

    Co do pisków z trafa głównego - były one związane ewidentnie z przekroczeniem progu 50% współczynnika wypełnienia - teraz, kiedy maszynkę podłączam od razu do sieci - z trafa dochodzi lekkie syczenie, które i tak ledwo co słychać - jednym słowem, gdyby nie wentylator, całość byłaby zupełnie cicha. Tu pragnę podkreślić, że piski pojawiają się przy obniżaniu napięcia wejściowego - czyli w momencie, kiedy sprawdzamy całość przy obniżonym napięciu wejściowym. U mnie piski pojawiają się już w momencie, kiedy obniżam napięcie z 230VAC do 170VAC. Jednocześnie z obniżaniem się napięcia wzrasta pobierany prąd z sieci – u mnie przy 230VAC cęgi pokazują 0,1A, natomiast przy 150VAC na wejściu prąd potrafi podskoczyć do 3…5A. WNIOSKI: Zwiększony prąd oraz piski z trafa głównego przy obniżonym napięciu wejściowym są normalnym zjawiskiem.

    A oto kilka fotek (cała maszynka, przewody o długości 4m i przekroju 35^, oraz obciążenie regulowane od 0,3R do 3,5R):

    http://obrazki.elektroda.net/74_1254581130.jpg
    http://obrazki.elektroda.net/37_1254581241.jpg
    http://obrazki.elektroda.net/3_1254581273.jpg

    Jak widać, jedyne zmiany jakich dokonałem przed ostatecznym odpaleniem , to wymiana kondensatorów gasikowych z ceramicznych na poliestrowe - jak widać na przebiegach, kondensatory na diodach wyjściowych robią swoje - bez nich przebieg jest naprawdę mocno zaśmiecony:

    BEZ OBCIĄŻENIA:

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał wchodzący na nóżkę 3 (CS) UC3845 z przekładnika,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał wyjściowy z UC3845,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał na drenie Q1 kluczującego pierwotne trafa sterowniczego,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał bramkowy górny, punkty HG i HD (dolny taki sam),

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Uzwojenie pierwotne trafa głównego,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Wyjście spawarki,


    Z OBCIĄŻENIEM 20% (3,6A pobierane z sieci):

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał wchodzący na nóżkę 3 (CS) UC3845 z przekładnika,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał wyjściowy z UC3845,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał na drenie Q1 kluczującego pierwotne trafa sterowniczego,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał bramkowy górny, punkty HG i HD (dolny taki sam),

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Uzwojenie pierwotne trafa głównego,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Wyjście spawarki,


    Z OBCIĄŻENIEM 60% (12A pobierane z sieci):

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał wchodzący na nóżkę 3 (CS) UC3845 z przekładnika,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał wyjściowy z UC3845,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał na drenie Q1 kluczującego pierwotne trafa sterowniczego,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Sygnał bramkowy górny, punkty HG i HD (dolny taki sam),

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Uzwojenie pierwotne trafa głównego,

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Wyjście spawarki,

    Z góry przepraszam za tyle wstawek, niestety, w czasie robienia zdjęć miałem tylko jedną sondę. Komentarze do przebiegów mile widziane - szczególnie tego z pierwotnym trafa głównego - czy tak mocno ścięta i poszarpana ujemna połówka przebiegu jest normalnym zjawiskiem?

    Pozdrawiam wszystkich, szczególnie autora tematu

  • #172 03 Paź 2009 19:42
    lechoo
    Poziom 39  

    Witam, na zdjęciach widać bocznik - czemu nie zmierzysz prądu wyjściowego metodą pośrednią?
    U mnie bez gasików na diodach wyjściowych trochę mocniej dzwoni, ale wielkiej tragedii nie ma: >LINK<

  • #173 03 Paź 2009 22:15
    -RoMan-
    Poziom 42  

    -> szachu-cad1

    Masz przekładnię 3:1 i nic dziwnego, że bez obciążenia na wyjściu masz 110V w szczytach - 325:3 = 108.33V.

    -> lechoo

    Nawiązując - to jest właśnie spawarka na transformatorze i dławiku z Ferystera i transformator na pewno spełnia normy (test 3 kV AC pomiędzy pierwotnym a wtórnym na pewno przechodzi). Jednak jak sam widzisz, napięcia w układzie do bezpiecznych nie należą.

  • #174 04 Paź 2009 11:17
    lechoo
    Poziom 39  

    Napięcie szczytowe jest w normie i nie ma co się go bać, średnia wartość jest mniejsza o około połowę. Moim zdaniem nawet lepiej się spawa (łuk jest stabilniejszy przy elektrodach zasadowych) gdy szczytowe jest większe (forward 2T) niż w pełnym mostku, gdzie napięcie szczytowe i średnie są zbliżone do siebie (ok. 65V).

    @Roman
    Mój amatorsko nawinięty transformator też przeszedł test 3kV AC bez problemów, mimo że pierwotne nawinąłem bez zalecanych marginesów.

  • #175 04 Paź 2009 12:08
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Ale pieczątki "zgodny z normą EN-PN 61558-2-17 Bezpieczeństwo transformatorów mocy, jednostek zasilających i podobnych" na nim przyłożyć nie możesz a o tym właśnie kiedyś rozmawialiśmy.
    Ja Ci przy okazji zwróciłem uwagę na paradoks - z jednej strony transformator trzeba wykonać zgodnie z normą EN-PN 61558-2-17, z drugiej - po stronie wtórnej występują napięcia niebezpieczne według norm innych. Nawet wersja pełnomostkowa ma napięcie za wysokie. Trzeba by przekładni 6:1, żeby zejść poniżej 60V - a to już utrudni zajarzenie łuku.

  • #176 04 Paź 2009 13:32
    lechoo
    Poziom 39  

    Dla prądu stałego przepisy BHP podają wyższe wartości napięć bezpiecznych niż dla prądu przemiennego -> http://www.ciop.pl/1407.html
    Amatorskie (marketowe) spawarki transformatorowe mają przez to napięcie ograniczone do 48V AC, co skutecznie ogranicza zakres ich stosowania.

  • #177 05 Paź 2009 12:36
    -RoMan-
    Poziom 42  

    Ciekawostki - testy palności (UL) dla nowej serii dławików dla spawarek na rdzeniu z materiału proszkowego HF - nawinięcie helikalne. Prąd w czasie testu - ponad 600A, na pirometrze brakło skali:

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

    W normalnych warunkach, przy wymuszonym chłodzeniu, prąd do 180A.

  • #178 06 Paź 2009 08:30
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    lechoo napisał:
    Witam, na zdjęciach widać bocznik - czemu nie zmierzysz prądu wyjściowego metodą pośrednią?


    Przebieg na boczniku przy 7A pobieranych z sieci:
    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

    A tu przebieg na boczniku przy pełnym obciążeniu, czyli 18A z sieci:
    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

    Jak mam interpretować taki wynik, do obliczeń mam użyć tylko wartości maksymalnej?
    Na boczniku widnieje napis 250A 60mV. Dokładnie nie wiem jaką ma rezystancję ten bocznik - miernik RLC wariuje, a jak obciążyłem bocznik prądem równym 2A(DC), wówczas na boczniku odłożyło mi się 10mV(DC) - wychodzi rezystancja 0,005R, dobrze liczę?
    Próbowałem też mierzyć napięcie miernikiem wskazówkowym, na zakresie stałym przyrząd wskazuje mi 30mV (przy pełnym obciążeniu) - a może lepszy będzie przyrząd cyfrowy?

    Pozdrawiam

  • #179 06 Paź 2009 08:42
    lechoo
    Poziom 39  

    Rezystancja bocznika jest bez znaczenia, chociaż łatwo ją obliczyć z parametrów bocznika: R=U/I=60mV/250A=0,24mΩ.
    Skoro przy prądzie znamionowym 250A występuje na boczniku spadek napięcia 60mV, to z proporcji otrzymujesz 125A dla zmierzonego napięcia 30mV.

  • #180 06 Paź 2009 15:35
    szachu-cad1
    Poziom 12  

    I tak samo mi wskazuje hallotron... czyli wszystko ok. To by się nawet zgadzało, jeżeli na wejściu mam około 18A przy 280VDC (spadek z 310VDC przy obciążeniu) to wychodzi jakieś 5kW - pomijając straty mocy mam na wyjściu uśrednione napięcie około: 5000/125A=40V.

    Czyli wszystko się zgadza, dzięki Lechoo.

    Dodano po 4 [godziny] 56 [minuty]:

    Widzę, że temat zaczyna wygaszać. Żeby nie było nudno, to sprawdzę jeszcze spawareczkę na dławiku helikalnym (obok dławik na rdzeniu E71 - też 15uH, na którym do tej pory odpalałem całość):

    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych
    Mała spawarka 130A do prac warsztatowych

    Jeżeli będą jakieś różnice to wszystko opiszę dokładnie.

 
Promocja -20%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
tme