FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

kula plazmowa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> kula plazmowa
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#31 06 Sep 2010 22:50   

Re: kula plazmowa

Witam, zastanawiałem się jak wpuścić ten gaz do środka i potem jeszcze ją uszczelnić tak by nic się nie wydostało nie mam pojęcia czym to zrobić :/

Dodano po 34 [minuty]:

ale znalazłem stronkę gdzie jest opisany następujący sposób
http://www.mylab.pwii.pl/?d=mylab&s=zarowki
można tak ?
Back to top

Sqerty
Poziom 16
Poziom 16

Post#32 07 Sep 2010 15:02   

Oczywiście :) Wszystko masz ładnie opisane.Kiedyś sam użyłem tego sposobu (ale nie w tym celu) i się sprawdził.
Back to top

elvis990
Poziom 1
Poziom 1

Post#33 14 Nov 2010 17:01   

Ja natomiast mam następujące pytanie dotyczące lampy plazmowej. Przeczytałem na necie w opisie lampy coś takiego :"po położeniu na lampę dowolnego przewodnika i przysunięciu do niego innego przewodnika tworzy się między nimi łuk elektryczny o barwie wstąg plazmy wewnątrz kuli". I moje pytanie jest następujące: czy napięcie tego łuku pomiędzy tymi przewodnikami jest takie samo co wewnątrz kuli i tym samym grozi jakieś niebezpieczeństwo ? Dziękuje za odpowiedzi.
Back to top

dudis69
Poziom 7
Poziom 7

Post#34 14 Nov 2010 20:50   

Witam. Bardzo zgrabny projekt. :)
Odnośnie elvis 990... przeczytałeś prawidłowo, podczas pracy takiej lampy wytwarza sie silne pole elektrostatyczne ( jonizacja) wokół niej i nie jest to koniecznie zdrowe :))))))) Na przykładzie efektownej lampy Heinekena udało mi się błyskawicznie rozgrzać klucz do mieszkania, a następnie odpalić papierosa przykładając go między plastikową kopułę lampy a wspomniany klucz.
Back to top

virus213
Poziom 11
Poziom 11

Post#35 19 Jan 2011 23:27   

witam mam pytanie dla was pewnie banalne, czy masa całego układu musi być połączona z ziemią? :)
Back to top

Sqerty
Poziom 16
Poziom 16

Post#36 25 Jan 2011 11:56   

virus213 wrote:
witam mam pytanie dla was pewnie banalne, czy masa całego układu musi być połączona z ziemią? :)

Nie, nie musi ale niektórzy zalecają to zrobić.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> kula plazmowa
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Kula plazmowa ;) z żarówki (62)
Kula Plazmowa (Lampa Plazmowa) (28)

Page generation time: 0.122 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed