Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> CarAudio Ogólne -> Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza
Autor
Wiadomość
kozikowski11
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 327
Miasto: Gorzów Wlkp.

Post#1 Post autora tematu 31 Maj 2008 09:29   

Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Witam, wczoraj dostalem swoj wzmacniacz. Podlaczam go narazie pod trafo 12V i mostkiem prostowniczym, super ekstra, nawet dioda sie pali, ale zadnego wzmacnienia, na wyjsciu wzmacniacza nic. Nie wiem co jest, moze zle go podlaczam, a moze kupilem uszkodzony. Zalaczam zdjecia:
Wlasciwe podlaczenie wzmacniaczaWlasciwe podlaczenie wzmacniaczaWlasciwe podlaczenie wzmacniacza

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Maj 2008 09:29   





Powrót do góry
   
qstosz
Moderator CarAudio
Moderator CarAudio


Dołączył: 07 Mar 2005
Posty: 3864
Miasto: wawa

Post#2 31 Maj 2008 09:47   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


przeczytaj FAQ Nazara
Powrót do góry
   
kozikowski11
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 327
Miasto: Gorzów Wlkp.

Post#3 Post autora tematu 31 Maj 2008 10:22   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Jesli chodzi o REMOTE, to jak widac na zdjeciu, podaje mu 12V, czyli powinno zadzialac. Ale wzmocnienia nie ma, wiec problem jest dalej. Prosze o pomoc.
Powrót do góry
   
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6398
Miasto: Lublin

Post#4 31 Maj 2008 11:34   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


To wynalazek o oznaczeniu C238?Dales mu jakis sygnal na wejsciu?
Powrót do góry
   
kozikowski11
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 327
Miasto: Gorzów Wlkp.

Post#5 Post autora tematu 31 Maj 2008 14:15   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Tak, to wynalazek C-238. No tak, jack - chincze, i do kompa. Probowalem pod LOW, bo na takim powinno dzialac, ale nie dzialalo wiec na HIGH probowalem, ale tez nie :P No wiec moze ktos wie co z tym szajsem? Zaznacze, ze jak odpalam ten wzmacniacz, to nawet nie ma trzasku w glosniku, a raczej to nie ma opoznionego zalaczania kolumn :D
Powrót do góry
   
xTrEmE_baSS
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 875
Miasto: silesia

Post#6 31 Maj 2008 15:03   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


no tak, to przecież Voice Kraft
Powrót do góry
   
kozikowski11
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 327
Miasto: Gorzów Wlkp.

Post#7 Post autora tematu 31 Maj 2008 15:08   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Sugerujesz cos? Wiec walniety wzmacniacz, czy jednak zle cos robie?
Powrót do góry
   
qstosz
Moderator CarAudio
Moderator CarAudio


Dołączył: 07 Mar 2005
Posty: 3864
Miasto: wawa

Post#8 31 Maj 2008 15:29   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


użyj szukaj
Powrót do góry
   
kozikowski11
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 327
Miasto: Gorzów Wlkp.

Post#9 Post autora tematu 31 Maj 2008 15:48   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Super, taka pomoc to wrecz marzenie. Owszem, uzylem tego komponentu i gdyby do cholery znalazl odpowiedz to bym tu nie pisal! Podaje napiecie na Remote, niby sie wlacza bo dioda rusza, podlaczam kable z sygnalem przekrecam na maxa podlaczam multimetr na wyjscie glosnikow i zadnych wskazan o napieciu. Powiedz mi przynajmniej, czy juz moge wyrypac ten wzmacniacz, czy on jest ok, tylko, ze ja nie umiem go podlaczyc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Maj 2008 15:48   





Powrót do góry
   
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6398
Miasto: Lublin

Post#10 31 Maj 2008 21:51   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Chyba martwy ten sprzet,mialem kiedys to w rekach i nawet bez podania sygnalu,na samym zasilaniu buczaly glosniki:D.Na sygnale z karty dzwiekowej powinien wyraznie ruszyc bo sygnal ma spory poziom.Odkreciles na maxa pokretlo gain?
Powrót do góry
   
Mirek1987
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 09 Sty 2008
Posty: 36
Miasto: Czerniewiczki

Post#11 31 Maj 2008 22:20   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


ten wzmacniacz to największy shit distępny na naszym rynku. Jeśli nie ma sygnału to poszła końcówka (8 zł nowa). Nie wiem czy warto w niego inwestować...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Maj 2008 22:20   





Powrót do góry
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 27165
Miasto: Oława

Post#12 31 Maj 2008 22:24   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


A ten transformator to jaki daje maksymalny prąd? Może po prostu jest za słaby? Może zmierz napięcie na zasilaniu po włączeniu tego wzmacniacza.
Powrót do góry
   
kozikowski11
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 327
Miasto: Gorzów Wlkp.

Post#13 Post autora tematu 31 Maj 2008 23:08   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Po wlaczeniu wzmacniacza na wyprostowanym jest 17V, sygnalu nie ma wogole, glosniki nie ruszaja. Ani kawalka Volta na wyjsciu nie ma. Trafo dobre, ciagne na nim generator WN, amperaz jest na nim dobry. Ludzie, odkrecilem potencjomatr, nie robie ze mnie juz jakiegos nie dorozwinietego do konca :D
Powrót do góry
   
Błażej
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Paź 2003
Posty: 27165
Miasto: Oława

Post#14 31 Maj 2008 23:15   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Zajrzeć w bebechy tego "wzmacniacza"... Pomierzyć napięcia... Sprawdzić elementy na przebicia i inne uszkodzenia...
Powrót do góry
   
kortyleski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 4231
Miasto: Warszawa

Post#15 31 Maj 2008 23:32   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Jak dostaje 17V a we wzmacniaczu są kondensatory co to napięcie podbiją do 17x1,41 czyli 23V to albo końcówka odeszla już w niebyt albo - jeśli masz szcęście - po prostu się wyłączyła. Piszesz żeby nie robić z ciebie niedorozwiniętego, a wzmacniacz na 12-14V podłączasz do 17? Żarówki w domu też puszczasz na 400?

Natomiast do "obeznanych" kolegów
Dlaczego wszyscy tak się uwzięliście żeby tego FIRSTA nazywać shitem i kazać go wyrzucać od razu?

Przecież w tej klasie cenowej jest to bardzo dobra końcówka, o znikomej mocy co prawda ale oferuje parametry podstawowego HI-FI
Powrót do góry
   
kozikowski11
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 327
Miasto: Gorzów Wlkp.

Post#16 Post autora tematu 31 Maj 2008 23:49   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Czlowieku, wg specyfikacji tego zlomu, wytrzymuje to napiecie do 18V na wejsciu, wiec mieszcze sie w normie.
Powrót do góry
   
mariuz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 2033

Post#17 01 Cze 2008 12:28   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Podłącz do zasilacza atx i sprawdź. Kolega kortylewski dobrze mówi z tym zabezpieczeniem/spaleniem końcówki.
A jak chcesz być taki super, że mieścisz się w normie to podaj napięcie twoje na końcówce mocy i jej model.
Powrót do góry
   
kortyleski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 4231
Miasto: Warszawa

Post#18 01 Cze 2008 12:49   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


NAPIĘCIE STAŁE do 18V! a ty podajesz 17 Vrms, co daje właśnie 23 szczytowego, które to napięcie zostaje przez kondensatory podtrzymane w razie braku sinusoidy. Chyba że mierzysz napięcie na podłączonym wzmacniaczu - czyli już z kondensatorami, wtedy rzeczywiście mieścisz się w normie - ale to chińska norma więc weź pod uwagę że parametry mają nieco płynne, może końcówka ma za dużo, podłacz pod cokolwiek co ma 12V i zobacz czy gra
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Cze 2008 12:49   





Powrót do góry
   
kozikowski11
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 27 Gru 2006
Posty: 327
Miasto: Gorzów Wlkp.

Post#19 Post autora tematu 01 Cze 2008 20:44   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


Podlaczym to pod ATX, to samo. Owszem mierzylem napiecie juz na wzmacniaczu:P. Wiec wymieniac w tym koncowke mocy? Pod jaka nazwa tego szukac? Wiem, moze nie warto tego kupowac, ale mam wzmachola tego za free, wiec moge dac te grosze i naprawic ten zlom.
Powrót do góry
   
mariuz
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 15 Sie 2004
Posty: 2033

Post#20 01 Cze 2008 23:37   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


No a nie ma symbolu na kostce? Mi chodziło o napięcie zasilanie już bezpośrednio na kostce końcówki mocy ;)
Powrót do góry
   
audiomaniak07
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 86
Miasto: Częstochowa, Olesno

Post#21 02 Cze 2008 21:15   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


jakis dziwny wynalazek masz w zasilaniu nie wiem co to jest... jakis bezpiecznik czy co tak to wgląda.... niew iem... w kazdym razie podlaczasz zasilanie: plus z akumlatora no wiadomo tam gdzie plus minus tak samo do minusa a remote moskujesz tylko z plusem i powinnon dzialac sprobuj tak =) ps. daj cynk jak zadziala;)
Powrót do góry
   
kortyleski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 4231
Miasto: Warszawa

Post#22 02 Cze 2008 22:42   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


To jest MOSTEK PROSTOWNICZY kolego audiomaniak07 !!!
Autor pisał że wzmacniacz podłącza do trafa, a owe trafo daje prąd zmienny, który to prąd do stanu stałego doprowadza ten właśnie "dziwny wynalazek".... Proponuję podciągnąć swoją wiedzę z zakresu podstaw elektroniki
Powrót do góry
   
audiomaniak07
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Maj 2008
Posty: 86
Miasto: Częstochowa, Olesno

Post#23 03 Cze 2008 08:12   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


skoro taki dobry jestes z elektroniki to czemu sam sobie nieporadzisz tylko prosisz o pomoc??? ;)
Nie potrafisz czytać forum ze zrozumieniem, masz tendencje do obrażania userów , praktycznie nic nie wnosisz(pożytecznego) do dyskusji , oscylujesz wokół ostrzeżenia i ... zwróciłeś moją uwagę [Sylwek]
Powrót do góry
   
xTrEmE_baSS
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 30 Sie 2007
Posty: 875
Miasto: silesia

Post#24 03 Cze 2008 15:55   

Re: Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza


nabijasz posty bez sensu! człowieku opamiętaj się!
po 2gie - on nie założył tematu...
po 3- idź się uczyć.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> CarAudio Ogólne -> Wlasciwe podlaczenie wzmacniacza
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wlasciwe podlaczenie HP i LP (3)
Podlaczenie dodatkowego wzmacniacza (3)
podlaczenie wzmacniacza mark 1.4 4*90 (3)
podlaczenie wzmacniacza tda1562q (31)
Podlaczenie wzmacniacza do telefonu (1)
Podlaczenie MP3 do wzmacniacza VK (4)
podlaczenie kabli do wzmacniacza (14)
podlaczenie wzmacniacza blaupunkt (7)
Wyjscie liniowe podlaczenie do wzmacniacza (3)
podlaczenie wzmacniacza pod zapalniczke ;/ ? (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.094 seconds

elektroda.pl temat RSS