FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Wpadki!

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Wpadki!
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 31 May 2008 10:04   

Wpadki!

Witam,
Opiszcie wasze wpadki podczas składania układów (głupie błędy).
Back to top

transpacyfic93
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 31 May 2008 10:20   

Re: Wpadki!

Przypadkowo podane napięcie o odwrotnej biegunowości na TDA1554Q. Po kostce, zaczęła parzyć, itp, itd.
Back to top

dawix
Poziom 12
Poziom 12

Post#3 31 May 2008 10:30   

naprawde głupim błędem było złe podłączeni nóżek lm317 efekty to 6 LED'ków spalonych w tym jeden wybuchł :D
Back to top

Michal19881
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 31 May 2008 10:37   

Kiedyś podłączyłem multimetr pod gniazdku sieciowe a zakres ustawiłem na prąd stały :D
Kuuupa dymu... :idea::D
Back to top

Roman-Pila
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 31 May 2008 11:15   

Wziąlem do ręki baterie kondensatorów do kolejnego wzmacniacza lampowego... Według mnie powinny być "puste" bo sporo leżały, aż ty jak mnie nie "pier...wszego" ;-) .... i jeszcze przytrzymało ciut.... Kupa smrodu była.... o charakterze zapachowym HCL hehehe myśle, że wszyscy wiedzą dlaczego.... troszkę wstyd się przyznawać hihihihihi...... :-)
Dla podpowiedzi powiem, że.... byłem po obiedzie.... ;-)
Pozdrawiam
Roman Piła
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 May 2008 11:15   

Back to top

kar98k
Poziom 10
Poziom 10

Post#6 Post from the author of the topic 31 May 2008 11:24   

No to teraz ja.
Kiedyś, jak byłem mały, 4lata miałem kabel i wtyczkę zwarłem. Dwa kable z jednej strony, a wtyczkę do gniazdka, trochę iskier i 300zł mandatu bo w całym bloku poszedł prąd.
A tak teraz w tym wieku uwierzyłem w tolerancję kondensatora 16volt,, a było 25, nie wiem czemu i kondensator wybuchł mi w twarz, ale smród ! ;/
Back to top

Ash Ketchum
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 31 May 2008 12:15   

Daaawno temu jak składałem TDA7294 - pierwszy wzmacniacz z symetrycznym zasilaniem i dałem elektrolity w zasilaczu plusem do gałęzi ujemnej a minusem do masy. Po włączeniu prawie od razu wybuchły.
Back to top

Decado
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 31 May 2008 13:16   

Wczoraj przez przypadek zwarłem styki lampy która była sterowana triakiem BT137... triak wybuchł rezystory sie popaliły, lampa jakimś cudem cała... kupa smrodu i dymu;| Ale dowiedziałem się że wybuchający triak daje lepszy huk od petardy :D
Back to top

michgur
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 31 May 2008 13:48   

Mój tato kiedyś zrobił sobie taką klawiaturę na morsa. Wciskał jakaś literkę i mu piszczało. Wysyłał to w eter i robił łączności albo poprostu ćwiczył swojego morsa :D Budowa wyglądała tak:
Oczywiście kupił elementy(co w tamtych czasach graniczyło z cudem) wytrawił płytkę, zrobił naprawde genialną obudowę, polutował wszystko, a gdy już miał wszystko zrobione chciał to włączyć ale sie nie właczyło. Rozwścieczony cisnął tym, połamał płytkę, a się okazało że zasilania nie włączył :D
Po jakimś czasie odbudował swoją klawiaturkę... Chodzi to dziś i sprawuje się świetnie :)
Back to top

niutat
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 31 May 2008 14:14   

Witam
Pomyliłem kiedyś uzwojenia w jakimś małym trafo ( TS ), zrobiło się: sssss....pyk!, i trafko w koszu.
Back to top

ostry_18
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 31 May 2008 15:28   

Tez pomyliłem uzwojenia w jakiś 5-W TS. Wtórne poszło pod 230V, nie dośc że w sekundzie rdzeń był gorący to miernik się spalił od kilku KV na pierwotnym:)
Back to top

Madrik
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 31 May 2008 15:52   

Michal19881 wrote:
Kiedyś podłączyłem multimetr pod gniazdku sieciowe a zakres ustawiłem na prąd stały :D
Kuuupa dymu... :idea::D

Słaby multimetr... :D Kiedyś kumpel mnie zagadał w pracy tak, że się zapomniałem i podpiąłem IMI-341 pod zasilanie silnika pod napięciem.
Przez chwilę ładnie błyskało. Potem otworzyliśmy go bo "może się tylko jakiś rezystor przepalił".
Tak, przepalił się... I wszystkie inne elementy na płytce też, razem z ustrojem. Ładnie to nawet wyglądało - tak płytka bez elementów.

Może to ie moja wpadka, ale kiedyś w pracy, zakupionu czujniki ruchu zaworów wodnych do prasy hydraulicznej. Włoskie, specjalnie sprowadzone i cholernie drogie. A prasa miałą dość życia już w 1945, jak ją Stalin kradł z Niemiec.
Po tygodniu przestały działać. Kazali mi zdjąć jeden i sprawdzić. Wziąłem, otworzyłem i patrzę, jaka ta włoska technologia zawansowana - sama płytka drukowana... Co jest, myślę, elementy też nadrukowali, czy jak?
Zaglądam do środka obudowy... Ooo! Są wszystkie elementy, jednak nie zginęły... :D

Kiedyś, na początkach kariery zawodowej robiłem u prywaciarza jako pomocnik. Pracowaliśmy nad nową instalacją w nowo powstałym zakładzie produkującym izolacje z pianki. Było tam dwóch Koreańczyków (południowych), którzy jako eksperty składali zakupione w ich kraju maszyny do speniania tworzywa.
Kiedyś jedn z nich składał główną grzałkę - takie maleństwo o mocy 25kW. Nagle gaśnie światło w zakładzie. Przyczłapuje do nas Koreańczyk, mały starszy pan i fachowo się dogaduje:
- Boom! Macha rękami
- Psyyyy! - pokazuje palcem.
Trzeba pomóc bliźniemu. Bierzemy torbę idziemy do szafy. Nic. Nie ma napięcia na zasileniu. Nieszkodzi. Idziemy do szafy z przyłączem (zakład miał własne trafo). Otwieramy... Kłąb ciemnego dymu jak z opony.BM-y... po prostu zniknęły. Podstawa do wymiany. Miedź rozpylona na drzwiach jakieś drobne resztki z porcelany na dole...
Oczy w słup. Co jest u licha? BM-y 400A i poleciały?
Idziemy do Koreańczyka zobaczyć co zrobił. Całą robotę, którą robił przez cały dzień, zdążył skubaniec rozmontować na części (a trzeba przyznać, że potrafił się do roboty przyłożyć - zakładaliście kiedyś końcówkę na linkę i oznacznik przez pół godziny? Oni tak potrafili).
Patrzymy do szafy maszyny - no kurcze, ma wkładki BM-y 315... co jest.
Ale coś to dziwnie wygląda... Okazało się, że Koreańczycy nie znają większych wkładek niż 315 bo... Każdą fazę zabezpieczyli TRZEMA 315-kami połączonymi Równolegle... Widać nie lubili za często wymieniać bezpieczników. Musieliśmy im jeszcze zasilanie przerabiać...
A do dzisiaj nie wiem, co Koreańczyk zrobił że było Boom, Psyyy...
Back to top

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23

Post#13 31 May 2008 16:18   

Wzmacniaczu Chaos 500W!!
1. Wybuchł kondensator elektrolityczny Elwa KEO 150uF + 100uF + 47uF 350V, kondensator został wymieniony na nowy tego samego typu i wzmacniacz chodzi do dziś.

2. Bardzo cichy dźwięk, okazało się, że nie podłączyłem zasilania anodowego ECH21.

3. Bardzo silny przydźwięk sieciowy był przyczyną nie podłączenia masy kondensatora elektrolitycznego wysokonapięciowego Elwa KEO

Brak FM w niezniszczalnym Unitra Diora Amator 2b stereo DSS 201 po przestrojeniu, przyczyną były zamienione przewody zasilania głowicy UKF.

Brat kiedyś odwrotnie podłączył zasilanie radia samochodowego No Name (pomylił brązowy z niebieskim), spalił się TDA2003 i kondensator elektrolityczny, po wymianie tych elementów radio chodzi jak złoto.

Zwarcie radiatorów we wzmacniaczu 25W na BD243C, spaliły się tylko tranzystory sterujące.

Piszczenie z zasilacza impulsowego, przyczyną było zwarcie wyjścia na wyjściu. Oprócz tego nic się w tym zasilaczu nie spaliło.
Back to top

reflexone::..
Poziom 14
Poziom 14

Post#14 31 May 2008 16:47   

Pewnego razu w robocie rutynowo składałem wzmacniacz, więc bez patrzenia podłączałem przewody, w tym te od zasilania - na czuja. Podłączam wzmacniacz do sieci i bummmmm....
Okazało się, że przesunąłem wtyczkę od zasilania na jednym kanale i poszedł z dymem kodzio 47u / 25V - mała pierdoła, ale huk był taki, że się cała firma zleciała, jeszcze przez pół dnia śmierdziało, a ja gorzej słyszałem na jedno ucho...
Innym razem zdarzyło mi się odwrotnie przylutować jeden z kondensatorów w gł. filtracji czyli 10 000u / 80V - Jednak tym razem do tragedii nie doszło - zawsze sprawdzam czy na pewno dobrze są przylutowane, inaczej nie wiele by ze mnie zostało :D
To taki przykład co rutyna robi z ludźmi...

Jeszcze mi się przypomniało jak zaczynałem z elektroniką (ok. 8 rok życia) nie mogłem pojąć dlaczego amperomierz włącza się do obwodu tylko i wyłącznie z odbiornikiem... Po podłączeniu do gniazdka 230V bez niczego zrozumiałem.... xD
Do dzisiaj przypomina mi o tym zdarzeniu nadtopiona końcówka sondy od mojego / ojca multimetru.
Back to top

kar98k
Poziom 10
Poziom 10

Post#15 Post from the author of the topic 31 May 2008 20:29   

Quote:

Jeszcze mi się przypomniało jak zaczynałem z elektroniką (ok. 8 rok życia) nie mogłem pojąć dlaczego amperomierz włącza się do obwodu tylko i wyłącznie z odbiornikiem... Po podłączeniu do gniazdka 230V bez niczego zrozumiałem.... xD
Do dzisiaj przypomina mi o tym zdarzeniu nadtopiona końcówka sondy od mojego / ojca multimetru.

Tym mnie rowaliłeś.
Przypomniałem sobie też nigdy tego nie zrozumiełem ale w koncu przeczytałem.
[/code]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 31 May 2008 20:29   

Back to top

natan14
Poziom 19
Poziom 19

Post#16 01 Jun 2008 20:29   

Ehh dużo tego :(. Rozwaliłem wzmacniacz ws442 podłączając go do kolumn 4 ohm :D. Spaliłem dvd bawiąc się miernikiem w środku :). Naprawiłem monitor kosztem karty graficznej. Rozpiepszyłem chyba z 300 tranzystorów i około 1000 rezystorów :D. Podłączałem bazarowe głośniki do gniazda 230 v :P. Tak naprawiłem końcówkę na tda 7294 że zrobił się z tego lm3886 <lol>. Jeszcze dużo tego jest ale jestem zmęczony i idę spać :). NaRa!
Back to top

revolt
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 01 Jun 2008 23:41   

Silniczek z zabawki taki na 1,5V stałego wsadzony do gniazdka (oczywiście zachowałem środki bezpieczeńtwa- kabelki trzymała siostra :) ). Miałem może z 6 lat.
Back to top

mdm150
Poziom 19
Poziom 19

Post#18 02 Jun 2008 00:10   

Moja ostatnia wpadka była jak wstępnie uruchamiałem zasilacz impulsowy do cdromu. Na płytce miałem zmontowany kontroler PWM i mosfety a trafko bylo na kabelkach no i nie było obwodów wyjściowych. Odpaliłem to na zasilaczu atx i się wyłączył. Wtenczas się skapłem że rdzeń nie był złożony, Było już po fakcie- jeden z mosfetów ubity, a zasilacz atx szlag trafił. Prace zakończone zostały już z użyciem innego atx'a.:)
Back to top

Ture11
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 02 Jun 2008 20:58   

W zegarku TINY CLOCK wlutowałem przez nieuwagę odwrotnie kondensator filtrujący na jakieś 16v.
Podłączyłem to do dosyć mocnego akumulatora, bez żadnych zabezpieczeń (zastanawiałem się, czemu szły iskry przy podłączaniu, przecież Uc tyle nie pobiera...)Po paru sekundach był huk, dźwięk gotującej się wody(?), smród, ale zegarek chodził dalej..... Kondensator otworzył się od góry.
Szczęście, że założyłem płytkę przycisków, bo bym dostał w twarz....
Taki prosty błąd...
Back to top

ArthurCC
Poziom 19
Poziom 19

Post#20 02 Jun 2008 21:30   

Parę temu miałem okazję naprawiać TV Loewe. Sprawdziłem rutynowo kondensatorki w zasilaczu. Padnięte, no to do wymiany. Założyłem nowe. Byłem pewny, że to tylko one. Resztę podzespołów sprawdziłęm przy okazji, by nie było niespodzianek. Załączam tv, BUUM! Zgłupiałem. Patrzę na płytkę. Wysadzone. Oglądam co mogłem spaprać. Wylutowałem je, sprawdzam. Klucz przetwornicy do wymiany. Reszta wygląda ok. No cóz. Lutuję nowe. Wkładam je w otwory, Przekręcam płytę, i coś mnie tknęło... Przekłądam płytę na drugą stronę - co u licha? Po jednej stronie płyty + kondensatorów w prawo, po drugiej w lewo! Nie spojrzałem jak były wlutowane! No to schemat i jazda. No i dopiero go odpaliłem.
Dużo wcześniej, w wieku szczenięcym (kilka lat), bawiłem się silniczkami i bateryjkami. A że lubiłem majstrować, udało mi się otworzyć skrzynkę z głównymi bezpiecznikami (BM) w moim bloku. Pomyślałem - jakie fajne baterie, na takich to silniczki będą śmigać. No to buch obiema rękami do przeciwległych (autentyczne!). Obudziłem się pod ławką na której stałem. Zakręciłem pokrywę i chodu do domu by nikt nie zobaczył i mi nie wlał.
Back to top

arkolesz
Poziom 21
Poziom 21

Post#21 02 Jun 2008 23:43   

Dwie wpadki, pierwsza (moja) swieza, dzisiejsza - naprawa zasilacza impulsowego do laptopa, jedna z diod w mostku "padla" jednak nie myslac wiele od razu po odlaczeniu zasilacza zabralem sie za wylutowywanie jej. Ladunek zgromadzony w kondensatorach troche mnie zaskoczyl (ciekawe dlaczego?) i o malo nie spadlem z krzesla.
Druga wpadka - pieknosc! Znajomy po ciemku podlaczyl do gniazda sluchawkowego odtwarzacza mp3 (Creative) zasilacz 24V. Chwilowa jasnosc ktora zapanowala w pokoju dala mi do zrozumienia, ze wtyk "jack" nie jest odpowiedni do zasilaczy.
Back to top

żarówka rtęciowa
Poziom 23
Poziom 23

Post#22 03 Jun 2008 10:07   

arkolesz wrote:
Dwie wpadki, pierwsza (moja) świeża, dzisiejsza - naprawa zasilacza impulsowego do laptopa, jedna z diod w mostku "padła" jednak nie myśląc wiele od razu po odłączeniu zasilacza zabrałem sie za wylutowywanie jej. Ładunek zgromadzony w kondensatorach trochę mnie zaskoczył (ciekawe dlaczego?) i o mało nie spadłem z krzesła.

Raz też kopnął mnie prąd z zmodyfikowanego zasilacza impulsowego od ruskiego telewizora kolorowego. Stało się to podczas dotknięcia palcami jednej dłoni tranzystora KT838A po wyłączeniu zasilacza. Kondensatory 370uF 400V (150uF+220uF). Kopnięcie nie było mocne. Następnym razem zmierzyłem to napięcie i wynosiło ok. 80V.
Back to top

Tojtas
Poziom 17
Poziom 17

Post#23 03 Jun 2008 15:31   

Moja ostatnia wpadka wydarzyła się wczoraj. Składałem na szybko ZVS ale zobaczyłem ze nie mam mostka. Wziełem pierwszy lepszy z jakiejś ładowarki. Na szybko polutowłem ale nie zauwarzyłem ze jest zwarcie. Ładne iskry i dym się pojawił :) Na szczęscie chyba nieczego nie spaliłem :P
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Jun 2008 15:31   

Back to top

bartods
Poziom 15
Poziom 15

Post#24 04 Jun 2008 13:51   

Moja wpadka była taka że pewnego dnia wziąłem się za spawanie ramy do namiotu i spokojnie spawając skończyłem pierwszą elektrodę , przycupnąłem sobie w krótkich spodenkach na spawarce oczywiście nie wyłączając jej i zacząłem zakładać nową elektrodę bez rękawiczki na klemę.
Wymiana skończyła się tym że do domu musieli mnie wprowadzać bo chodzić nie mogłem, prócz porażenia rąk poraziło mnie jeszcze gdzie indziej :( .
Teraz zawsze mam pietra spawając.
Back to top

marekdrobin
Poziom 12
Poziom 12

Post#25 04 Jun 2008 14:10   

Niestety ja miałem już wiele wpadek jedną z było odwrotne podłączenie kondensatora elektrolitycznego. Biedak nie działał długo ale mnie tak jakby opluł. Następną wpadką była moja wpadka z pracą zaliczeniową w technikum robiliśmy z kolegami mikser (audio; muzyczny) dostałem od kolegi schemat myślałem że jest dobry (on był ze mną w grupie) i zacząłem robić go on zrobił wszystkie rysunki a ja miałem go wykończyć i kupić elementy. Wtedy zaczęły się schody wykaz elementów zgadzał się ale brakowało 6 kondensatorów i 5 rezystorów kruże miałem dobrać eksperymentalnie. Niestety nie mogłem przez długi czas dobrać niczego bo się coś zaczynało mi się albo palić albo nic nie było słychać. Dopiero w wakacje go skończyłem wtedy z nudów.

Polecam dokładne studiowanie schematów
Back to top

androot
Poziom 21
Poziom 21

Post#26 04 Jun 2008 14:19   

Tutaj jest dużo o wpadkach: WWW.WPADKA.PL
Back to top

bestia1978
Poziom 12
Poziom 12

Post#27 04 Jun 2008 14:33   

Moja wpadka była taka. Zbudowałem generator HV na cewce zapłonowej od samochodu zasilanej z sieci przez iskrownik. Dawała napięcie 60KV i spore natężenie. Wyczytałem na forum ze można zrobić lampę plazmową z żarówki. podłączyłem żarówkę pod HV i dotknąłem szkła żeby skupić promienie plazmy. Natężenie było na tyle wysokie że nieźle poszarpało mnie przez szkło. Dodam że mój generator nie był odseparowany od sieci.
Back to top

arkolesz
Poziom 21
Poziom 21

Post#28 04 Jun 2008 22:57   

No... A podobno "elektryka prad nie tyka" ;)
Back to top

mosfet
Poziom 20
Poziom 20

Post#29 04 Jun 2008 23:15   

Prototyp miernika, dla wygody wyprowadziłem kable bananowe: dwa do zasilacza 3V i dwa pomiarowe. Wgrałem najnowszy soft i chce sprawdzić jak działa pomiar napięcia zmiennego, podłączam kable do 220V i JEBUDU!!! po odzyskaniu przytomności spostrzegłem, że podłączyłem do 220V przewody zasilania a nie pomiarowe.. Prototyp, JTAG, port w kompie śmierć na miejscu.
Back to top

Marcin.l19
Poziom 8
Poziom 8

Post#30 05 Jun 2008 00:23   

Generalnie TDA7294 odwrotnie podlaczone zasilanie, bumm az sie palil.
Duzo przetwornic tma0505s zle wlutowany tantal np.
ze 2 trafa ts.
Amperomierz pod gniazdko (za malolata)
wiele diod LED, prostowniczych.

A co najlepsze bardzo emocjonujace doznania przy kalibratorze inmel sq33
dotkniecie do kabli napieciowych przy ustawieniu na 3x250v 8-O 8-O 8-O to bylo cos. Mam piekne trzy okragle blizny na jednym palcu. moge ostawic do 3x700V ale nie bede prubowal.

oczywiscie tez kilkukrotne porazenia za gniazdka
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> For fun Hydepark -> Wpadki!
Page 1 of 9 Go to page 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Next
Similar topics
Czy naprawiałeś kiedyś sprawny sprzęt - wpadki :) (71)
Wasze wpadki, przekłamania, przejęzyczenia... (29)

Page generation time: 0.315 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed