Forum Index

Rules | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.
Using this website you agree to cookies in accordance with the current browser settings.

VW Polo 1,4 60KM 97r. czasami gasnie przy redukcji biegu

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics -> VW Polo 1,4 60KM 97r. czasami gasnie przy redukcji biegu
Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 01 Jun 2008 17:43   

VW Polo 1,4 60KM 97r. czasami gasnie przy redukcji biegu

Witam

Od kilku miesiecy mam problem z silnikiem, po jezdze gdy zwalniam wciskam sprzeg³o i zauwazam ze.... czasami auto ga¶nie, wlasnie w chwili gdy jest wcisniete sprzeg³o... zauwa¿y³em, ze ma to zwi±zek z utrzymaniem obrotów pracy. Podczas jazdy gdy wciskam sprzeg³o czêsto obroty spadaj± ponizej tych typowych 900/min i wtedy czujê ze silnik tak jakby za bardzo zwalnia, przydusza siê i gasnie... co ciekawe na wolnych obrotach trzyma bardzo dobrze nie ma falowania, obroty s± stabilne, dodatkowo gdy na luzie przygazujê i puszcze gaz, obroty powracaj± spokojnie do tych 900/min.... wtedy nie zga¶nie, tylko gdy jadê na jakim¶ biegu i np dojezdzaj±c do skrzyzowania wciskam sprzeg³o... pro¶ba o podpowiedz w czym upatrywaæ problemu.

Na marginesie, auto zapala szybko, trzyma obroty i ma moc, podczas jazdy zachowuje sie normalnie.

Dziêkujê

pozdr KN
Back to top

adam7009
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 01 Jun 2008 22:28helpful post - solution   

Re: VW Polo 1,4 60KM 97r. czasami gasnie przy redukcji biegu

Czyszczenie i adaptacja przepustnicy powinna pomóc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Jun 2008 22:28helpful post - solution   

Back to top

knmp
Poziom 19
Poziom 19

Post#3 Post from the author of the topic 05 Jun 2008 21:43   

Witam

Dziêki za podpowiedz, widzê ¿e temat przepustnicy pojawia³ siê wielokrotnie...

to tak, zdj±³em pokrywê filtru powietrza wraz z filtrem, wykona³em czyszczenie ale tylko górnej czê¶ci przepustnicy i krawêdzi jej styku z korpusem.... niewielka operacja ale efek zauwa¿alny pd razu... auto nie ga¶nie spokojnie powraca do obrotów biegu ja³owego ale... zauwa¿y³em ze zmieni³a sie charakterystyka gazu... troszeczkê za pozno reaguje na gaz... z pewnym opoznieniem przyspiesza.... podobnie przy zwalnianiu... gdy powoli zwalniam ujmuj±c gazu, auto za szybko zaczyna hamowac silnikiem... na biegu ja³owym obroty stabilne nic nie faluje... pytanie... czy istnieje szansa ze przepustnica sama sie zaadaptuje... czy jednak nalezy to wykonaæ dodatkowo...?

dziêki

pozdr KN
Back to top

adam7009
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 05 Jun 2008 22:57   

Po czyszczeniu najlepiej zrobic adaptacje jak masz mo¿liwo¶c to efekt gwarantowany.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Jun 2008 22:57   

Back to top

knmp
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 Post from the author of the topic 04 Jun 2009 21:41   

No i problem wróci³, niestety mam problem z adaptacj±. Wyczy¶ci³em przepustnice bez jej domenta¿u, zdjêty filtr itp, wymy³em spirytusem ca³e otoczenie przepustnicy i j± sam± krawêdzie itp... podzas czyszczenie otwiera³em przepustnice pokrecaj±c ko³em spre¿yny któr± naci±ga linka peda³u gazu. I mam teraz klopot, obrotyu faluj± do 2tys. zatrzymuj± sie na 1,5ty¶.. wykona³em adaptacjê i po uruchomieniu silnika nie ma roznicy wyskakuje b³ad:

00533 - Idle Speed Regulation
09-00 - Adaptation Limit Surpassed

Wydaje mi siê ze za du¿o powietrza dostane siê przez przepustnice, gdy zakryje sie wlot obroty normalniej±. Zauwa¿y³em, ¿e gdy na wy³aczonym silniku tak jakby domknie siê przepustnicê tak, ¿e p³ytka jest pod katem prostym do gardzieli to po uruchomieniu silnika jest super obroty 850 i trzymaja sie ok, niestety po ruszeniu i przejechaniu problem wraca.

Czy Przepustnica domy¶lnie powinna byæ max zamknieta czy powinna byc lekko pochylona?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Jun 2009 21:41   

Back to top

markom13
Poziom 7
Poziom 7

Post#6 12 Mar 2010 01:01   

Od¶wie¿e temat.Czy ktos moze dokonczyæ ten watek ? mam to samo ,czysci³em tak samo i mam ten sam problem co knmp. A moze kolega juz sie upora³ z tym problemem ?
Back to top

jarekidamian
Poziom 3
Poziom 3

Post#7 22 Sep 2010 08:37   

mia³em podobny problem tylko spraiem wyczysci³em przepustnice a teraz mam 2,2 tys obroty i nie moge zrobic adaptacji bo softa mam do bani jak ktos ma cós takiego to poprosze z góry dzieki ciesielskidamian(malpa)hotmail.com
Back to top

jarekidamian
Poziom 3
Poziom 3

Post#8 24 Sep 2010 04:28   

knmp a jaki rodzaj silnika masz apq
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Sep 2010 04:28   

Back to top

knmp
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 Post from the author of the topic 26 Sep 2010 21:37   

silnik AEX, problem rozwi±za³em poprzez wymianê czujnika temperatury cieczy, dopiero po tym zabiegu uda³o siê wykonaæ adaptacjê i wszystko siê ustabilizowa³o... stary temat
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Mechanics -> VW Polo 1,4 60KM 97r. czasami gasnie przy redukcji biegu
Page 1 of 1
Similar topics
VW Polo 1,3 1995 rok benzyna - gasnie przy odpalaniu (2)
Polo 1.4 8v 97r. Szarpie przy przyspieszaniu (4)
Czasami gasnie silnik POLO (1043 cm,93 r.) :-( (6)
Golf 3 Skrzynia biegów. Przy redukcji biegu na 1 trzeba siê wysiliæ. (6)
Fiat Tipo 1.4 ga¼nik, przy redukcji i zmiane biegow gasnie. (10)
problem z golf2-d³awienie sie chwilowe przy redukcji biegu (3)
Corsa C 1.2 benzyna ga¶nie przy redukcji biegu na ni¿szy (22)
opel corsa B gasnie podcza redukcji biegow (3)
astra f 1.4 60km 97r. nie pali (18)
astra f 1.4 60km 97r. pali jak jest zimna (14)

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Widgets and banners || Contact

Page generation time: 0.24 seconds

elektroda.pl topic RSS feed 

opony