| Author |
Wojtek_P Poziom 13

|
10 Jun 2004 12:45 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
| qmc wrote: |
Witam. Elektroniką zajmuje się już dłuższą chwilę, ale coraz częściej zachodzi potrzeba zrobienia jakiegoś układu na procesorkach, więc chcialbym się nauczyć pisać proste programy np. pod PIC-a, a że jestem w tym "zielony' to mam do Was kilka pytan z tym związanych:
- jaki język programowania najlepiej wybrać
- jakis dobry kurs danego języka
- programy w których mógłbym pisać kod źródłowy
Z góry dzięki i pozdrawiam. |
Ja też stanąłem przed podobnymi pytaniami jak Ty :D Nie mogę się równać wiedzą w temacie z wszystkimi którzy przede mną pisali odpowiedzi i nie będę włączał się do dyskucji na temat C, Asm czy Bascom - jak sobie radzę z podobnymi pytaniami, to możesz ewentualnie poczytać na mojej stronie Ja wybrałem dość karkołomną drogę - uczę się równolegle wszystkich 3 języków :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Thorgrim Poziom 3

|
29 Jun 2004 00:42 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
Hej
Ja piszę pod pice w asemblerze i w c.
Zaczynałem od asemblera - dzięki niemu poznałem doładnie jak działa procek. Używałem do tego MPLABA.
Później znalazłem PIC C LITE (dodatek do MPLAB) i teraz piszę w C o wiele szybciej swoje programy, choć czasem wracam do asm, albo daję wstawki w nim gdy wiem że zrobienie tego w asm jest o wiele szybsze.
Pomaga bardzo książka HELIONA - "Mikrokontrolery PIC" :)
|
|
| Back to top |
|
 |
jumpee Poziom 7

|
25 Jul 2004 23:12 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
Witam!
Masz racje Thorgrim na początek polecam takze tą książke, a reszta to juz czas pokaze.
Sam zaczynam zabawe z pic-ami i wiem ze asm to nie wszystko, stanołem nad problemami konwersji hex na dec liczb 24 bitowych i powiem ze asm to naprawde dobra podstaw ale reszta to odkrywanie ameryki na nowo wic trzeba podpierać sie narzedziami które ułatwiają życie i oszczędzają czas
sam zabieram sie do PICBASIC ale podstawa to dobra znajomość budowy i działania uC.
|
|
| Back to top |
|
 |
Fakiros Poziom 12

|
27 Aug 2004 23:46 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
Moje zadanie na ten temat kompilatorów wyższego i niższego poziomu jest takie. Rozważe tu aspekt ekonomiczny
W ASM opłaca się pisać tylko wtedy gdy is tnieje ku temu ściśle określony powód.
Jeżeli robi się pod urządzenia które będą sprzedane w 2 mln stuk to zaoszczędzenie 1 dolara na tańszym mikrokontrolerze przy sztuce dla 2mln urządzeń da nam 2mln dolarów co jest sumą niebagatelna, i wtedy warto robić w ASM.
Jeżeli natomiast nie będzie to więcej niż 100sztuk to szkoda czasu aby pisać w ASM, gra nie warta świeczki, lepiej C lub Basic, o ile wie co sie robi, i umie się to poprawnie w tych środowiskach zrobić. i zakupić sobie nawet większy mikrokontroler - wtedy bardziej liczy się czas wykonania projektu a nie jego rozmiary i szybkość.
W brew pozorom i w takim Bascomie też trzeba pomyśleć co sie robi (a zwłąszcza co dane skróty nam robią i w co ingerują) na sprzęcie, bo bardziej skomplikowany program i już może być problem.
W każdym z tych środowisk trzeba znać architekture procesora, ale nie trzeba w nich już pamiętać i zaglądać do wszystkich instrukcji procesora, i nie martwić się o ograniczenia, większość z nich rozwiązują kompilatory, choć i te nie są pozbawione błędów.
|
|
| Back to top |
|
 |
gummis Poziom 14

|
28 Aug 2004 00:27 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
W tym tygodniu robilem dwa projekty.obydwa na tym samym procesorze PIC16F84.Jeden prosty uklad mial za zadanie sterowac przez i2c dwoma ukladami isd, byla tez obsluga wyswietlacza LCD.W c juz siedze ladnych pare lat lecz i tak niezbyt skomplikowany algorytm zarypal mi caly procesor.Ledwo co ale sie zmiescilem i to po optymalizacji niektorych elementow kodu.Drugi projekt pisalem w asm.O wiele bardziej skomplikowany , duzo warunkowych instrukcji .Sama klawiatura to 27 przyciskow.wyswietlacz led - 4 cyfrowy,24 diody led,
softwerowo zrobiony uart do komunikacji z portem MIDI.
I ten projekt tez mi sie zmiescil w tym samym procesorze (tez ledwo co).
Wez to porownaj.Same instrukcje if w c by mi zjadly cala pamiec procesora.A roznica jest taka ze tamten projekcik w c pisalem kilka godz a ten w dwa dni robocze(po 8 godz).I klient zadowolony bo maly , tani procesorek jest wykorzystany calkowicie.I na kazdym urzadzeniu zyska jakies kilka zlotych.Bo piszac w c musialbym dac procesor z conajmniej 2k flash-romu.
Po drugie czasami jest tak ze sa takie sytuacje przy ktorych za pomoca jezyka wyzszego poziomu mozesz nierozwiazac problemu.
np. gdy reakcja na przerwanie musi byc natychmiastowa a kompilator dodaje ci instrukcje przeladowujace rejestry.
C jest dobre wtedy gdy piszesz program gdzie jest pelno obliczen matematycznych, no i w ogole kiedy projekt jest duzy.wtedy zazwyczaj jest procesor o duzej ilosci wyprowadzen co wiaze sie najczesciej z duza iloscia flashu.
|
|
| Back to top |
|
 |
kogucikk Poziom 9

|
28 Aug 2004 10:20 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
Hej ja niedawno zaczalem uczyc sie asemblera do prockow Atmela czyli np at89c2051 i tym podobnym Niestey nie moge Ci doradzic w czym najlepiej pisac i na jaki rodzaj prockow ale to co ja zauwazylem to wiele wiecej materailow w sieci na temat tych prockow i kursu asemblera poza tym latwo mozna zdobyc programy sluzace do kompilacji swojego progamu na jezyk maszynowa a jezeli moja informacja cie nie zadowala to zostal opublikowany bardzo dobry kurs asemblera na w.w. procki na lamach edw. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Aug 2004 10:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gummis Poziom 14

|
28 Aug 2004 13:55 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
| kogucikk wrote: |
| Hej ja niedawno zaczalem uczyc się asemblera do prockow Atmela czyli np at89c2051 i tym podobnym Niestey nie moge Ci doradzic w czym najlepiej pisac i na jaki rodzaj prockow ale to co ja zauwazylem to wiele wiecej materailow w sieci na temat tych prockow i kursu asemblera poza tym latwo mozna zdobyc programy sluzace do kompilacji swojego progamu na jezyk maszynowa a jezeli moja informacja cie nie zadowala to zostal opublikowany bardzo dobry kurs asemblera na w.w. procki na lamach edw. Pozdrawiam |
nie wiem czy to odpowiedz na moj post , ale ja wlasnie od takiego procesora zaczynalem, chyba wiekszosc zaczynala od 51.Pewnie ze jest wiecej materialow bo to stara rodzina procesorow, chyba najpopularniejsza.Lecz w pewnym momencie zauwazysz ze trzeba sie przerzucic na cos lepszego.Np. AVR lub PIC.
chociaz sa modyfikacje tych procesorow ktore pracuje nawet w jednym cyklu zegara wiec w sumie nie trzeba sie przesiadac.Co do dokumentacji to nie tylko AT89C jest dobrze opisany.Kazda szanujaca sie firma udostepnia dokumentacje na temat swoich procesorow.
|
|
| Back to top |
|
 |
e-mega Poziom 13

|
28 Aug 2004 17:16 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
| calinka wrote: |
| (...)W przypadku C sprawa się komplikuje, bo to są narzędzia komercyjne. (...) |
Może jestem jeszcze za młody, może nie znam się na programowaniu, może nie skończyłem technikum, może nie jestem studentem, może się nie urodziłem, może tego nie napisałem, może jestem cholernym filozofem...
ale nie zbyt mogę się z tym zgodzić.
Nie wypowiadam się odnośnie AVR, '51 i innych procesorków, ale jeśli chodzi o PIC'e, to jestem pewien, że są pod nie darmowe kompilatory C, Pascala, Basic-a itd.
Proponuję trochę poszukać w necie i zaraz się pojawią. Kiedyś dodałem jeden do postu na forum, ale ten post już nie isnieje, bo właśnie go szukałem.
Osobiście itak preferuję asemblera pod PIC'e, ale tylko dlatego, że innego jezyka nie znam wystarczająco dobrze. Może kiedyś nauczę się C lub Basica pod PIC'e :roll:
ASM dla PIC ma zaledwie 35 rozkazów (średnie procesorki jak PIC16F84, PIC16F628 itp.) oraz 75 rozkazów (bardziej skomplikowane procesorki).
Załączam podstawową listę rozkazów, może komuś się przyda.
O ile rozkoduje oznaczenia....
| Filename: |
lista rozkazów.pdf |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
99.49 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
ACULA Poziom 23

|
28 Aug 2004 17:48 Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp.)? |
|
|
|
Demo C dla PICów, działające z kilkoma najpopolarniejszymi prockami udostępnia Custom Computer Service. Jedynym ograniczeniem jest tylko model procka.
|
|
| Back to top |
|
 |
251mz Poziom 16

|
14 Feb 2005 00:53 Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp.)? |
|
|
|
apropo poczatku dyskusji/postu to wiekszosc mowi ze jezyki wyszego rzedu s lepsze wsumei na ten czas tak ale czy napewno. no nie do konca bo co kiedy napisany program w wyzszym jezyku bedzie zamował juuz za duzo i skoncza sie granice udoskonalania go jezykiem wyzszyum . no wlasnie i wtedy przydajsie si znajomosc ASMa bo to wlasnie on jest pierwszym najprostszym jezykiem programowania on okresla wszystko od zera nim mozna wszystko definiowaci dlatego kiedy przekroczenie granicy unowoczesniania modyfikacji programu jezykiem wyzszym staje sie juz niemozliwa wtedy modyfiacje kodu programu jezykiem takim jak ASM staja sie zbawienne mozna powiedziec ze zdziałuja cuda
|
|
| Back to top |
|
 |
TWK Poziom 15

|
17 Nov 2005 19:21 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
| ACULA wrote: |
| Demo C dla PICów, działające z kilkoma najpopolarniejszymi prockami udostępnia Custom Computer Service. Jedynym ograniczeniem jest tylko model procka. |
Z tego, co widzę: http://www.ccsinfo.com/demo.shtml teraz jest trochę więcej ograniczeń (30 dni, max 2kB). Czy da się skądś ściągnąć starszą wersję demo bez tych ograniczeń?
Pozdrawiam
TWK
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2005 19:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
vibrasphere Poziom 13

|
17 Nov 2005 20:02 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
Najlepiej poprogramować w c na normalnym komputerze wcześniej. Docelowo wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest pisanie w c, jednak kompilatory c istnieją na KAŻDY mikrokontroler. Nie zapominajcie że poza 8051 jest jeszcze ARM, 68HCx etc. Np na arma chyba bascoma nie ma. Jeśli nie odpowiada nam kod wygenerowany przez kompilator c, krytyczny moduł można napisać w asmie, jeśli jest to istotne, więc jego też znać. Wszystko to dotyczy oczywiście poważnych zastosowań.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Nov 2005 20:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
upanie Poziom 17

|
14 May 2006 09:08 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
A ja tak sobie czytam i obserwuję.
Od ostatniego postu minęło kilka miesięcy ale mimo wszystko się wypowiem.
Panowie o czym my tu mówimy? Napewno nie o językach programowania.
W kilku postach pojawiło się hasło: LENISTWO i to jest prawdziwy problem.
Jak ktoś chce to bez względu od jakiego języka zacznie to i tak dojdzie do
jedynie (dla niego samego) słusznego.
Ja już jestem staruszkiem (30 lat) i czegoś tam się w życiu nauczyłem.
Zacząłem swoją przygodę z prockami od C64 (COMMODORE) i pisałem tam
programiki w ASM i BASIC. Później na PC w BASIC-u i trochę ASM-ie a dalej
to już tylko C i czasami ASM. Obecnie coraz częściej C++ (nawet w uC).
Jak już poznałem C (prosty język i szybko się można nauczyć) to już nigdy nie wróciłem do BASICa. Nie znam kompletnie BASCOMa ale podejrzewam, że nigdy nie poznam, C/C++ jest lepsze ze względu na jego niskopoziomowość. Tak C jest językiem niskopoziomowym, niewiele wyższym od ASM. Dlatego kompilatory generują świetny kod wynikowy.
Mimo to jest prosty i zrozumiały dla człowieka. ASM-a wstawia się w ostateczności.
A co do darmowych kompilatorów to przecież jest GCC chyba na wszystkie procki świata.
Jednym słowem LENISTWO. Jak mówiłem ja jestem stary a masa wypowiadających się ludzi na elektrodzie i nie tylko to młodziki, którym nawet nie chce się nauczyć języka POLSKIEGO. TAK, czasami trudno zrozumieć wypowiedź. To jak można oczekiwać, że taki ktoś zechce nauczyć się jęzka programowania? Otóż nie można i gościowi, bądź gościówie, który się pyta jakiego języka ma się nauczyć, należy przedstawić kilka możliwości i niech sam wybiera. Często jednak nie wybierze żadnego, bo to już jest zbyt skomplikowane (sam wybór).
Znam takie przypadki z autopsji. Poprostu zniechęcają się na samym starcie. Teraz jest pokolenie PC-towców i internetu. Po co robić coś samemu, spędzić przy tym wiele tygodni pracy jak można to kupić za 100 zł w sklepie internetowym i za dwa dni będzie to w domu? Przecież lepiej jest iść na balangę, ogolić łeb na zero i rozwalić kilka samochodów.
Niestety takie są obecne czasy, ale na szczęście jest jeszcze trochę młodych ludzi chcących coś zrobić i poczuć satysfakcję z dobrze wykonanej roboty. Gorąco zachęcam.
I na koniec.
Ja polecam C a dalej C++. C++ nadaje się do większych procków np. ARM.
upanie
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
14 May 2006 10:19 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
Z pewnością na dziś optymalny jest C, natomiast jutro z pewnością odda część pola Javie, która uzyskuje wsparcie sprzętove w nowszych procesorach. Szkoda, że nie PASCAL.
|
|
| Back to top |
|
 |
upanie Poziom 17

|
14 May 2006 11:31 Re: Jakiego języka prog. najlepiej jest się nauczyć (PIC itp |
|
|
|
Ooo właśnie!
Przecież obecnie ARM-y (niewielka część narazie) posiadają jednostkę o nazwie JAZZELLE, która jest maszyną wykonującą bytecode JAVA-ovy. Z czasem może więcej procesorów będzie wspomagać ten język. W końcu po to właśnie on powstał aby można było pisać programy w jednym języku na wiele platform sprzętowym.
Język ten jest jednak bardzo wysokiego poziomu dlatego raczej 8 czy 16-to bitowe uC go nigdy nie uświadczą.
upanie[/url]
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |