FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

sieć LAN - Win. Me i Win. XP Home

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> sieć LAN - Win. Me i Win. XP Home
Author
Poziom 4
Poziom 4

Post#1 Post from the author of the topic 02 Jun 2008 20:55   

sieć LAN - Win. Me i Win. XP Home

Więc tak:

Na początku chciałbym wszystkich serdecznie przywitać :)

A teraz mój problem z którym borykam się już z 2 tygodnie i nic mi to nie wychodzi ;\

Mam w salonie stary komputer na Windows ME a w pokoju posiadam nowy komp z Windows XP home edition. Chciałbym te komputery połączyć w sieć, by móc poprostu grać w grę z kolegą np. w Medal of Honor Alied Assult.

Mam nadzieję że mogę liczyć na waszą szybką pomoc, ponieważ już mnie "coś" trafia :|

Najlepiej gdyby to nie były linki tylko poprostu wszystko punkt po punkcie napisane co i jak...

Pozdrawiam Damyl
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 02 Jun 2008 20:55   

Back to top

tom.jak
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 02 Jun 2008 21:07   

Re: sieć LAN - Win. Me i Win. XP Home

Musisz skonfigurować domową sieć jeśli nie potrafisz zrobić tego ręcznie to skorzystaj z opcji "Konfiguruj sieć w domu lub małej firmie" w Panelu sterowania - Połączenia sieciowe (na windows XP) kreator poprowadzi Cię za rękę i na koniec wygeneruje specjalną dyskietkę. Program na dyskietce skonfiguruje sieć na drugim komputerze. Mam nadzieję że masz w komputerach karty sieciowe i połączyłeś je odpowiednim kablem :)
Back to top

Damyl
Poziom 4
Poziom 4

Post#3 Post from the author of the topic 03 Jun 2008 14:11   

No tak mam kabel :P mam 2 karty sieciowe 100Mbit i mam nawet 2 czytniki dyskietek xD Zobaczymy ... bo wydaje mi sie ze tak juz robiłem ale nic to nie działało :(

Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

ehh zrobiłem wszystko tak i i tak nie działa ;\
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 Jun 2008 14:11   

Back to top

wins
Poziom 4
Poziom 4

Post#4 03 Jun 2008 15:48   

Czy masz na pewno odpowiedni kabel (skrętkę). Nie zapominaj ze jeżeli łączysz 2 kompy bezp. to musisz zastosować kabel krzyżowy ( również zwany krosem).
Back to top

tom.jak
Poziom 15
Poziom 15

Post#5 03 Jun 2008 15:59   

To zrób to inaczej. Wejdź w ustawienia protokołu TCP/IP (w XP to właściwości danego połączenia sieciowego) i ustaw na jednym komputerze :
adres IP: 192.168.0.10
maska: 255.255.255.0

a na drugim z Me (analogicznie we właściwościach połączenia sieciowego)
aders IP: 192.168.0.11
maska: 255.255.255.0

Oczywiście połącz obydwa komputery kablem sieciowym (jeżeli łączysz bezpośrednio kart sieciowe bez huba/switha to kabel musi być z tzw. przeplotem (poszukaj na sieci jest opis jak zrobić).
W komuterach udostępnij jakiś folder do dostępu z sieci nastepnie klikasz na komputerze z xp na "Start" "Uruchom" i wpisujesz "\\192.168.0.11\Nazwa_udostępnienia_z_kompa_z_Me" oczywiscie bez cudzysłowu i wpisujac odpowiednią nazwę po adresie IP

Jezeli nie zobaczysz plików z udostepnionego folderu zobacz czy komputery widzą się.

Start - Uruchom i wpisujesz "cmd" i enter w okienku wiersza poleceń wpisz "ping 192.168.0.11" i enter jeżeli połączenie jest to powinny pojawić się tego typu komunikaty:
Odpowiedź z 192.168.0.11: bajtów=32 czas=3ms TTL=64

jeżeli nie ma czsu odpowiedzi to znaczy że sieć nie działa i trzeba poszukać błędu

Dużo informacji znajdziesz jak postarasz się poszukać (google, elektroda i wiele innych)

Pozdrawiam
Back to top

Damyl
Poziom 4
Poziom 4

Post#6 Post from the author of the topic 04 Jun 2008 21:45   

Jeden mały problem...

Zrobiłem jak napisałeś, tyle że przy poleceniu PING nowy komp z XPkiem widzi stary ale stary z win ME nie widzi nowego xD

p.s. Wszystkie FIREWALLE są powyłączane...

Proszę o szybką odpowiedź bo właśnie to teraz robię...

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

OK udało się :D:D:D:D:D

Jedno pytanko jeszcze... Jest opcja abym mógł udostępnić sobie internet na win Me czyli tam na stasrym kompie??

Dodano po 18 [sekundy]:

OK udało się :D:D:D:D:D

Jedno pytanko jeszcze... Jest opcja abym mógł udostępnić sobie internet na win Me czyli tam na stasrym kompie??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Jun 2008 21:45   

Back to top

tom.jak
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 18 Jul 2008 23:28   

tak taka opcja istnieje ale poczytaj o tym w pomocy windows o udostępnianiu połączenia internetowego. Opisywanie tego tutaj jest trochę skomplikowane.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> sieć LAN - Win. Me i Win. XP Home
Page 1 of 1
Similar topics
win XP home edition, a win XP proffesional (2)
Win XP SP2 sieć LAN użytkownicy brak dost. (3)
Dwa systemy: Win XP Home i Win XP Pro - awaria pliku rejestru (10)
WIN XP HOME sieć. Ograniczenia do ilości komputerów w sieci? (5)
Sieć LAN i win XP (3)
Drukowanie w sieci LAN win XP Home. (3)
Wolna sieć na Win XP Home (7)
POMOCY!! SIEĆ LAN W WIN 2000 A WIN 98 PILNE!!!! (6)
Sieć krosowana - Win XP Pro i Win XP Home (2)
Sieć - win XP i Win 98, dlaczego XP nie widzi Win98? (3)

Page generation time: 0.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed