| Author |
Pi0trek121 Poziom 18

|
03 Jun 2008 15:29 Jak wgrać windowsa viste na laptopie |
|
|
|
Mam taki problem, jutro dostane laptopa, na ktory mam wgrac winsowsa viste, niby nic trudnego, ale dowiedziałem sie, ze ten windows jest "w srodku" tzn trzeba nagrac na płyte go i pozniej z płyty dopiero instalowac, ale moje pytanie jest następujące.... jak mam nagrac plyte skoro niema na tym kompuiterze windowsa, i gdzie znajde ta instalke tego windowsa?
bardzi prosze o szybka odpowiedz,
pozdro!
|
|
| Back to top |
|
 |
zetdeel Poziom 21

|
03 Jun 2008 15:35 Re: Jak wgrać windowsa viste na laptopie |
|
|
|
Jeśli jest to nowy komp ze sklepu, to przy pierwszym uruchomieniu odpali się instalator systemu. Przed pierwszym uruchomieniem koniecznie naładuj akumulator.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jun 2008 15:35 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Murdoc84 Poziom 11

|
03 Jun 2008 15:38 Re: Jak wgrać windowsa viste na laptopie |
|
|
|
To zalezy od producenta laptopa, ogolnie zakupic 2 plyty DVD (powinny starczyc) wlaczyc system i w menu start poszukac programu ktory nazywa sie roznie w zaleznosci od producenta (zazwyczaj ma cos wspolnego z Recovery) nagrac . Jedna plyte prawdopodobnie utworzy startowa a 2 z obrazem, najpierw wrzucamy startowa i postepujemy zgodnie z instrukcjami na ekranie.
W gdyby to byl lenovo to niedaleko przycsku power masz przycisk z taka jakby skrzynka narzedzi i kluczem na niej (pomaranczowy rysunek) nacisnij to przy uruchamianiu komputera (w momencie kiedy normalnie bys naciskal pryci do wejscia do biosu)
Ogolnie sama preinstalacja jest latwa, nawet latwiejsza niz normalna instalacja :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jun 2008 15:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Pi0trek121 Poziom 18

|
03 Jun 2008 15:42 Re: Jak wgrać windowsa viste na laptopie |
|
|
|
Tak, jest to nowy komputer, ze sklepu, tak samo bedzie jesli zostanie wymieniony dysk?, a w przypadku juz zainstalowania i checi reinstalacji windowsa, to gdzie i skad nalezy nagrac tego windowsa? bedzie jakas specjalna partycja z tym windowsem?
Dodano po 1 [minuty]:
jest to ACER EXT762OG-5A1G16
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Jun 2008 15:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Murdoc84 Poziom 11

|
03 Jun 2008 15:49 Re: Jak wgrać windowsa viste na laptopie |
|
|
|
Jak ze sklepu to uruchamiasz i o nic sie nie martwisz, dopiero pod koniec klikasz pare razy i masz gotowy system, zas jezeli chodzi o ewentualna wymiane dysku to zrob sobie Recovery Disk ... gdzies w systemie bedziesz mial programik do tego. Jezeli chodzi o naladowanie baterii to nie rob tak jak mowi zetdeel bo baterai napewno bedzie wstepnie lekko naladowana a jak ja podlaczysz do ladowania to nie uda ci sie w pelni jej sformatowac i nie bedziesz mial maksymalnej pojemnosci.
Jak bedizesz mial lapciaka w rekach to wyjmij baterie, podlacz zasilacz i pracuj na zasilaczu, przynajmniej w czasie preinstalacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Pi0trek121 Poziom 18

|
03 Jun 2008 15:54 Re: Jak wgrać windowsa viste na laptopie |
|
|
|
Dzieki wielkie za pomoc i szybka odpowiedź!!
pozdro!
|
|
| Back to top |
|
 |
zetdeel Poziom 21

|
04 Jun 2008 01:12 Re: Jak wgrać windowsa viste na laptopie |
|
|
|
| Murdoc84 wrote: |
Jezeli chodzi o naladowanie baterii to nie rob tak jak mowi zetdeel bo baterai napewno bedzie wstepnie lekko naladowana a jak ja podlaczysz do ladowania to nie uda ci sie w pelni jej sformatowac i nie bedziesz mial maksymalnej pojemnosci.
Jak bedizesz mial lapciaka w rekach to wyjmij baterie, podlacz zasilacz i pracuj na zasilaczu, przynajmniej w czasie preinstalacji. |
Musisz mieć pełny akumulator, bo jak się w czasie instalacji powali zasilanie, to dopiero będziesz miał schody :cry:
Bez przesady, akumulator zdążysz uformować po instalacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jun 2008 01:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Murdoc84 Poziom 11

|
04 Jun 2008 10:22 Re: Jak wgrać windowsa viste na laptopie |
|
|
|
| zetdeel wrote: |
| \Musisz mieć pełny akumulator, bo jak się w czasie instalacji powali zasilanie, to dopiero będziesz miał schody :cry: |
Jak bedzie robil z wyjetym akumulatorem to mu sie on nie wyczerpoie i zasilania nie straci bo bedzie podpiety do sieci ... wiec to jest zdecydowanie lepsze rozwiazanie niz robienie tego na akumulatorze ...
|
|
| Back to top |
|
 |
zetdeel Poziom 21

|
04 Jun 2008 14:30 Re: Jak wgrać windowsa viste na laptopie |
|
|
|
| Murdoc84 wrote: |
| Jak bedzie robil z wyjetym akumulatorem to mu sie on nie wyczerpoie i zasilania nie straci bo bedzie podpiety do sieci ... wiec to jest zdecydowanie lepsze rozwiazanie niz robienie tego na akumulatorze ... |
A jak elektrownia wyłączy prąd, to co wtedy?
|
|
| Back to top |
|
 |