Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Programowanie pilota do bramy.


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Automatic Gates -> Programowanie pilota do bramy.
Author
Message
kendit
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 44

Post#1 Post from the author of the topic 03 Jun 2008 17:22   

Programowanie pilota do bramy.


Witam i od razu przepraszam bo to nie do końca dział który mnie interesuje.

Mieszkam w budynku J W construction w Warszawie i pod blokiem jest parking w którym brama jest otwierana pilotem (posiadam takowy pilot) ale mam tez inny pilot zmienno kodowy którego używam do otwierania bramy (beninca) w innym domu. I tu sie pojawia moje pytanie czy w jakiś sposób mogę ten pilot od bramy bennica zaprogramować żeby działał mi w bramie pod blokiem?
Przy tej bramie jest tylko taka skrzynka z 2 przyciskami żeby otworzyć brame i zamknąć.
A moze jest jakaś możliwość sczytania kodu z pilota który jest już zaprogramowany do tej bramy.


ps mógł bym oczywiście pójść do administracji i to załatwić ale już widzę jak czekam miesiąc bez pilota bo oni czekają na goscia który się tymi sprawami zajmuje Smile
pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Jun 2008 17:22   





Back to top
   
daduszeryf
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 27 Apr 2006
Posts: 1022
Location: Zambrów

Post#2 03 Jun 2008 17:26   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Cześć.Raczej jest to niemożliwe.Są to bowiem dwie różne centralki.

Helpful message? + -

Back to top
   
kendit
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 44

Post#3 Post from the author of the topic 03 Jun 2008 17:46   

Re: Programowanie pilota do bramy.


o tym ze jest to mozliwe to ja wiem... bo na tym pilocie od bramy beninca to mam zaprogramowana jeszcze inna bramę o której już nie pisałem. Takie udogodnienia daja właśnie te piloty zmienno kodowe ale mi chodzi o sam algorytm programowania bo w roznych centralkach jest inaczej i czy wogole ta centrala tylko z tymi 2 guzikami pozwala zaprogramować pilot?
Np. u mnie w domu pilot programuje sie zdejmując obudowę i naciskając w środku pewien przycisk potem na pilocie i zaprogramowane (moze nie dokladnie tak ale algorytm jest podobny dokladnie nie pamietam) wiem ze podobnie programuje sie szlabany, a jak jest z taka centrala ? pozdrawiam

dodam ze chcial bym zaprogramowac pilot wygladajacy tak http://www.serwisbram.pl/sklep/index.php?p78,cu2gwv-cupido-433-92mhz
lub ten pilot
http://www.serwisbram.pl/sklep/index.php?p174,t2wv-atmosfera-433-92-mhz

Helpful message? + -

Back to top
   
SP5ANJ
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 22 Jan 2007
Posts: 10010
Location: Warszawa

Post#4 03 Jun 2008 18:05   

Re: Programowanie pilota do bramy.


kendit wrote:
o tym ze jest to mozliwe to ja wiem...

Problem jest zupełnie w innym kontekście tzw. sprawy.

Każdy instalator a także i administrator budynku , NIE chce dopuszczać innych osób (pilotów) do systemu otwierania bramy z podstawowych przyczyn. NIE każdy kto "chciałby" może sobie doprogramowywać inne piloty a i (jeżeli nawet mógłby) to jaka to korzyść dla administratora czy instalatora , gdyby nie mógł "zarobić" jakiejś tam dodatkowej kaski, co ??? Very Happy

W takich obiektach jest podstawowa zasada. TYLKO administrator budynku jest w stanie zlecić taką usługę dla konserwatora/instalatora.
Musi jednak być zachowana "prywatność" wjazdu na takie obiekty. Przecież po to właśnie buduje się takie systemy aby ograniczały możliwość wjazdu "komukolwiek".

Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
kendit
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 16 Feb 2005
Posts: 44

Post#5 Post from the author of the topic 03 Jun 2008 18:23   

Re: Programowanie pilota do bramy.


no to straszna bieda... i zaprogramowanie pilota od pilota tez nie da rady ?

Helpful message? + -

Back to top
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 405
Location: Białystok

Post#6 29 Aug 2008 11:52   

Re: Programowanie pilota do bramy.


zwykle w centralkach programowanie pilota mozliwe jest przy wykorzystaniu juz zaprogramowanego pilota. Wciska sie na 15 sekund pilota starego, pozniej 3x nowego itd ale to w przypadku nice, beninca moze miec inaczej trzeba sciagnac manuala a przedewszystkim dowiedziec sie jakie radio jest przy tym napedzie, jezeli innej firmy to raczej nie pojdzie

Helpful message? + -

Back to top
   
pael80
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 05 Feb 2008
Posts: 4
Location: Leszno

Post#7 02 Dec 2008 20:34   

Re: Programowanie pilota do bramy.


W pilotach beninca nie da sie przeniesc kodu z pilota do pilota szczególnie wtedy gdy jeden jest na kod zmiemy inny na stały. Żeby zakodowac pilota na kod zmienny trzeba miec dostep do centralki jesli chodzi o kod staly wystarczy ustawic te same kody w pilotach no o oczywiscie musza sie one zgadzac z kodem w radiodbiorniku. Są radioodbiorniki które obsługuja kod zmienny i staly i takie które dzialaja tylko na zmienny lub tylko na stały.

Helpful message? + -

Back to top
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 405
Location: Białystok

Post#8 02 Dec 2008 22:21   

Re: Programowanie pilota do bramy.


z tym nicem jest tak ze kazdy zaprogramowany pilot ma uprawnienia do wlaczenia radia w stan "uczenia" sie nowych pilotow, nie ma czegos takiego jak klonowanie pilotow

Helpful message? + -

Back to top
   
qbelt
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 13 May 2009
Posts: 6

Post#9 13 May 2009 16:30   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Witam,
mam pytanie odnośnie klonowania pilota do bramy garażowej. Otóż posiadam pilota Satel P-4 (o takiego: Link, który już jest zaprogramowany. Dokupiłem takiego samego pilota, ale jeszcze nie wiem jak go zaprogramować. Szukałem po necie, ale nigdzie takiej instrukcji nie mogę znaleźć. Sad
Jeżeli ktoś może mi pomóc, będę wdzięczny.
pozdrawiam,
qbelt

Helpful message? + -

Back to top
   
sp7mfu
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 12 Jul 2005
Posts: 271
Location: Kielce

Post#10 13 May 2009 19:35   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Wygląda na to, że do tego Satela bedzie trzeba "zaprzyjaźnić" sterownik bramy. Powinien być przycisk/przyciski i procedura programowania w stylu:
- naciśnij przycisk/kombinację przycisków sterownika
- naciśnij przycisk pilota, który ma otwierać bramę
- naciśnij przycisk sterownika
- naciśnij przycisk pilota, który ma zamykać bramę
- zatwierdź przyciskiem sterownika bramy.
Trzeba będzie szukać po modelu sterownika - bo piloty Keeloga mogą być bardzo uniwersalne. Ja do swojego sterownika bramy "wkodowałem" nieużywane przyciski pilota alarmu Challenger.

Helpful message? + -

Back to top
   
qbelt
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 13 May 2009
Posts: 6

Post#11 14 May 2009 09:30   

Re: Programowanie pilota do bramy.


hej, dzieki za odpowiedz.
pytanie tylko, jak wyglada taka procedura? Smile
sterownik to horman A445. szukalem w instrukcji, ale tam nic nie jest napisane niestety. Sad

Helpful message? + -

Back to top
   
sp7mfu
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 12 Jul 2005
Posts: 271
Location: Kielce

Post#12 14 May 2009 19:09   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Moją procedurę udostępnił mi producent (krajowy), sprzedając nowego pilota (jeden zaginął).

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 May 2009 19:09   





Back to top
   
qbelt
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 13 May 2009
Posts: 6

Post#13 14 May 2009 21:20   

Re: Programowanie pilota do bramy.


ok, juz znalazlem sposob. Smile
dzieki za pomoc

Helpful message? + -

Back to top
   
SP5IT
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 25 Jul 2004
Posts: 7154
Location: Beeftown

Post#14 14 May 2009 21:49   

Re: Programowanie pilota do bramy.


qbelt wrote:
ok, juz znalazlem sposob. Smile
dzieki za pomoc
Miło by było jakbys opisał jaki. Przyda sie potomnym. Bez tego wątek nie ma racji bytu.
Michał

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 May 2009 21:49   





Back to top
   
MasterWOO
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 01 Sep 2009
Posts: 1

Post#15 01 Sep 2009 12:19   

Re: Programowanie pilota do bramy.


qbelt wrote:
Witam,
mam pytanie odnośnie klonowania pilota do bramy garażowej. Otóż posiadam pilota Satel P-4 (o takiego: Link, który już jest zaprogramowany. Dokupiłem takiego samego pilota, ale jeszcze nie wiem jak go zaprogramować. Szukałem po necie, ale nigdzie takiej instrukcji nie mogę znaleźć. Sad
Jeżeli ktoś może mi pomóc, będę wdzięczny.
pozdrawiam,
qbelt


Witam wszystkich,
jak już seria takich pytań, to ja z podobnym, aczkolwiek u mnie chodzi o zaprogramowanie pilota ale firmy elmes electronic typ UMB100HT ----> Link i także mam jednego działającego pilota, a chciałbym mieć dwa.

Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
WOO

Helpful message? + -

Back to top
   
jdzianott
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 28 Mar 2010
Posts: 1
Location: gniezno

Post#16 28 Mar 2010 11:50   

Re: Programowanie pilota do bramy.


jak zaprogramowac pilota do bramy??

1.Otwieramy skrzynkę
2.Na prawo są dwa przyciski obok dwóch diód
3.Przyciskamy najpierw ten wyzej i za chwile ale dosłownie po sekundzie ten nizej
4.Jesli dwie diody sie palą to trzymamy na pilocie ten przycisk który chcemy
zaprogramowac do otwierania bramy i trzymamy około 40-50 sekund i mamy zaprogramowanego pilota.

Dziękuje za uwage pozdrawiam

Dodano po 4 [minuty]:

Helpful message? + -

Back to top
   
kepa416
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 10 Jul 2009
Posts: 10
Location: Jelenia Góra

Post#17 04 May 2010 21:00   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Witam sorka za odkop ale posiadam pilota : http://www.serwisbram.pl/sklep/index.php?p214,rollkey-elegant-433-92-mhz jeśli używam jednego przycisku który uległ uszkodzeniu czy jest możliwość przeniesienia funkcji bramy na drugi przycisk który nigdy nie był używany?

Helpful message? + -

Back to top
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 405
Location: Białystok

Post#18 05 May 2010 14:58   

Re: Programowanie pilota do bramy.


prawdopodobnie istnieje tylko trzeba wczytac drugi kanał pilota do radia. Napisz jaką masz centrale lub radio to postaram się podesłać instrukcję wczytywania. Druga opcja to przelutować miejscami sw1 i 2 w pilocie Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
kepa416
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 10 Jul 2009
Posts: 10
Location: Jelenia Góra

Post#19 05 May 2010 16:56   

Re: Programowanie pilota do bramy.


no właśnie przylutowane było miał być przycisk w dobre miejsce ale jakimś cudem elektryk przylutował tak że w tym miejscy gdzie dział wcześniej teraz nie działa a działa drugi ten co wcześniej nie działał czyli jednym słowem zrobił to jakoś na odległość i to chyba wyłącznie tym przyciskiem 3 w środku pilota.

Edit firma : Beninca

Helpful message? + -

Back to top
   
lutanet
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 16 Sep 2008
Posts: 2
Location: Wrocław

Post#20 02 Aug 2010 12:52   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Ja mam pilota Beninca TO.GO-WV i mając zaprogramowany drugi pilot bez rozkręcania obudowy sterownika programuje je następująco:

1. W pilocie znajduje się microswitch (obok baterii). Trzeba stać przy napędzie i przycisnąć ten switch w zaprogramowanym pilocie
2. Następnie w tym samym pilocie przycisk otwierający bramę (brama nie powinna się otworzyć)
3. Następnie w drugim, niezaprogramowanym pilocie, przycisnąć przycisk który ma otwierać bramę
I gotowe.

Ja bawiłem się z sąsiadem i teraz jednym przyciskiem jednocześnie otwieram swój garaż, garaż sąsiada i bramę wjazdową ?
Czy ktoś może wie jak to wszystko wykasować? Przynajmniej garaż sąsiada Smile

-- już wiem jak to zrobić, ale niestety trzeba zdjąć obudowę sterownika

Trzeba na płytce sterownika napędu przytrzymać przycisk PG bardzo długo, około 15 sekund aż dioda na płytce zacznie szybko migać gdzieś 2 razy/sekundę. To resetuje wszystko z pamięci. Nie znalazłem możliwości usunięcia pojedynczego pilota.

Przy dodawaniu pilota trzeba przycisk PG przytrzymać około 5 s . Wtedy dioda miga rzadziej, 1 raz / sekundę i przycisnąć rejestrowany przycisk w pilocie.


pozdrawiam
--
Wojtek

Helpful message? + -

Back to top
   
Eskalup
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 30 Dec 2010
Posts: 4
Location: Bytom

Post#21 06 Jan 2011 11:42   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Witam mam podobny problem jak kolega mianowicie.
Posiadam bramę z firmy schellenberg i wszystko było z nią w porządku do momentu kiedy brama zaczęła się sama otwierać. Zauważyłem, że brama reaguje na pilota od samochodu mojego sąsiada tzn w momęcie kiedy sąsiad zamyka samochód moja brama się otwiera. Próbowałem już wykasować piloty z urządzenia i zapisać je na nowo ale dalej problem istnieje. proszę o pomoc

Helpful message? + -

Back to top
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 405
Location: Białystok

Post#22 06 Jan 2011 11:54   

Re: Programowanie pilota do bramy.


na mój gust problem tkwi w samym odbiorniku, prawdopodobnie reaguje na byle jaki sygnał na 433,92 MHz i jakims cudem steruje tranzystorem, który załącza przekaźnik, zobacz czy radio nie jest zalane. jak zajdzie potrzeba to mam gdzieś radio tego producenta na 12V i szare piloty

Helpful message? + -

Back to top
   
Eskalup
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 30 Dec 2010
Posts: 4
Location: Bytom

Post#23 06 Jan 2011 13:02   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Czyli rozumiem że wymiana odbiornika powinna rozwiązać problem ?.
A nie mogę np spróbować podmienić piloty które działają na innych falach i je zaprogramować w odbiorniku ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Jan 2011 13:02   





Back to top
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 405
Location: Białystok

Post#24 07 Jan 2011 15:37   

Re: Programowanie pilota do bramy.


wymiana radia na sprawne i wczytanie pilotów powinno załatwić sprawę. Piloty działają na 433,92 MHz i są z kodem dynamicznie zmiennym więc piloty działające na innej częstotliwości nie będą pracowały z tym radiem. Piloty innej firmy też się nie wczytają bo mają inny kod producenta. Najtaniej będzie kupić uniwersalne radio na 433 - koszt 70zł (w tym 2 piloty)

Helpful message? + -

Back to top
   
Eskalup
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 30 Dec 2010
Posts: 4
Location: Bytom

Post#25 09 Jan 2011 11:21   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Dziekuje za pomoc jak uda mi sie wymienic radio to napisze czy poskutkowało

Helpful message? + -

Back to top
   
edwaku
Spec od PLC
Spec od PLC


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 388
Location: Kobyłka

Post#26 09 Jan 2011 22:11   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Witam.
Wielokrtonie programowałem piloty do bram Beninca (433,92MHz), programowałem zarówno piloty ze stałym kodem, jak również z kodem zmiennym. Proszę o przesłanie fotki radia - po zdjęciu obudowy jest po lewej stronie - prześlę instrukcję programowania. Fotka może być wysłana na mojego e-maila edwakumałpapoczta.fm

Helpful message? + -

Back to top
   
adambo
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 21 Nov 2010
Posts: 22

Post#27 12 Jan 2011 20:54   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Witam
Oj panowie, panowie. Po pierwsze piloty programowalne są tylko te z kodem stałym (programowanie np. poprzez ustawianie swich wewnątrz pilota ). W pilotach z kodem dynamicznie zmiennym programuje się radiolinię a nie pilota!. Procedur programowania może być tyle co i producentów lecz z autopsji wiem, że przeważa metoda opisana przez kolegę pare postów wyżej a mianowicie przytrzymać odpowiedni przycisk w centralce lub bezpośrednio w radiolinii po zapaleniu sie konrtolki przycisnąć przycisk pilota a dalej to różnie odczekać aż zgaśnie kontrolka czy przycisnąć coś tam coś tam tak jak wspominałem procedur może być wiele i tylko nieliczni producenci mają możliwość "uczenia" na odległość np. nice.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 405
Location: Białystok

Post#28 16 Jan 2011 20:12   

Re: Programowanie pilota do bramy.


co do radiolinii nice to te wczytywanie na odległość to straszny problem dla adminów. Montuje sie dobry, firmowy sprzęt a po kilku dniach wszyscy amatorzy mają już wczytane piloty. Nie ma opcji zabezpieczenia radia. Można jedynie wczytac na starcie 255 pilotów, żeby wyczerpać pamięć radia Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
logan65
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 21 Jan 2009
Posts: 3
Location: gniewkowo

Post#29 06 Jun 2011 21:15   

Re: Programowanie pilota do bramy.


Firma NICE daje możliwość zabezpieczenia radioodbiornika, poczytaj o programatorze O-BOX pilotów i radiówek:
http://www.e-napedy.pl/go/_info/?id=444&...#nclid=350969b93e1e53a4fca80a7dc0e36380.
Jest wiele możliwości, których nie można było zrobić wcześniej.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
przysniciel
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Apr 2003
Posts: 405
Location: Białystok

Post#30 07 Jun 2011 12:52   

Re: Programowanie pilota do bramy.


fakt, można. Minus jest taki, że trzeba kupić programator za 922zł. Opłaca się dla tych, którzy montują samego nice-a

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Automatic Gates -> Programowanie pilota do bramy.
Page 1 of 3 Go to page 123  Next
Similar topics
hormann promatic - Programowanie pilota od bramy wjazdowej dla bramy garażowej (1)
Programowanie pilota do bramy (1)
Programowanie pilota - 2 bramy w jednym (3)
Wiśniowski - Programowanie pilota bramy (3)
Programowanie pilota FLO1 do bramy Nice (11)
Programowanie pilota do bramy z napędem Beninca (3)
Programowanie pilota do bramy Alphatools ta160 (6)
janus, pilot, programowanie - Bramy Janus Splendoor - programowanie pilota. (2)
Dwie bramy wiśniowski naped Mido programowanie pilota (4)
Hormann - programowanie pilota AVIDSEN do bramy Hormann (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.08 seconds

elektroda.pl topic RSS feed