FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kolumny a`la GREGOR na USHERACH

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Acoustics-TOP -> Kolumny a`la GREGOR na USHERACH
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#31 Post from the author of the topic 16 Feb 2009 14:34   

Re: Kolumny a`la GREGOR na USHERACH

Ciężko jest wypowiadac mnie się na temat ich brzmienia bo nie mam porównania z innymi zestawami podobnej klasy... Jak dla mnie sprawdzają się wyśmienicie w każdym rodzaju muzyki ale to dośc subiektywna opinia... Gdybym tylko mógł posłuchac Peerlesów, vif, scanów to mógłbym napisac coś więcej.
Jeśli chodzi o wzmak to moim cichym marzeniem jest lampiak ale to chyba zbyt odległa przyszłośc... :-(
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 16 Feb 2009 14:34   

Back to top

pire
Poziom 2
Poziom 2

Post#32 16 Jan 2011 17:21   

Witam autora i użytkowników tego forum, to mój pierwszy wpis na elektrodzie,

Wątek ma już grubo ponad 2 lata i jak się okazuje nadal może być pomocny i inspirujący. Od pewnego czasu noszę się z samodzielnym wykonaniem kolumn, początkowo podłogówek, teraz po przeanalizowaniu uwarunkowań, będą to relatywnie duże monitory. Szukając podobnych rozwiązań na Usherach 8945A + 9930 brałem pod uwagę zakup projektu Akkusa, niestety już nie sprzedają projektów (zwrotnice + głośniki), znalazłem projekt na Parts Express:

http://www.parts-express.com/projectshowcase/indexn.cfm?project=Usher701#About%20the%20Designer

i na koniec wpadłem na ten projekt, który wydaje najbliższy mojej idei.
Pewne uwarunkowania doprowadziły moje obudowy do formy zbliżonej do górnej komory prezentowanego powyżej projektu (z odcięciem komory ze zwrotnicami), przednia ścianka jest również nachylona, pojemność trochę mniejsza - 20 litrów, niestety b.r. musi znaleźć się na froncie.

Biorąc pod uwagę moje zerowe doświadczenie w projektowaniu zwrotnic i w akustyce, wolałbym ograniczyć własną radosną twórczość do minimum i najchętniej skorzystałbym z Twojego i innych doświadczeń w tej materii.
Zależy mi szczególnie na rozwiązaniu zwrotnicy, bas refleksu i lokalizacji głośników.
Jeśli jest taka możliwość będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Back to top

kiszuriwalilibori
Poziom 3
Poziom 3

Post#33 28 Jan 2012 12:00   

Witam,

Gregor, jedno pytanie: w jakiej odległości od sciany stoją kolumny a zwłaszcza czy są wrażliwe na zmniejszanie tj odległości? Teorię wszyscy znają ale w praktyce wychodzą różne rzeczy.

P.S. Jeżeli faktycznie możesz podesłac wymiary płyt będę wdzięczny
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Acoustics-TOP -> Kolumny a`la GREGOR na USHERACH
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Kolumny a`la GREGOR na STX & TONSIL (31)

Page generation time: 0.099 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed