pire Poziom 2

|
16 Jan 2011 17:21 Re: Kolumny a`la GREGOR na USHERACH |
|
|
|
Witam autora i użytkowników tego forum, to mój pierwszy wpis na elektrodzie,
Wątek ma już grubo ponad 2 lata i jak się okazuje nadal może być pomocny i inspirujący. Od pewnego czasu noszę się z samodzielnym wykonaniem kolumn, początkowo podłogówek, teraz po przeanalizowaniu uwarunkowań, będą to relatywnie duże monitory. Szukając podobnych rozwiązań na Usherach 8945A + 9930 brałem pod uwagę zakup projektu Akkusa, niestety już nie sprzedają projektów (zwrotnice + głośniki), znalazłem projekt na Parts Express:
http://www.parts-express.com/projectshowcase/indexn.cfm?project=Usher701#About%20the%20Designer
i na koniec wpadłem na ten projekt, który wydaje najbliższy mojej idei.
Pewne uwarunkowania doprowadziły moje obudowy do formy zbliżonej do górnej komory prezentowanego powyżej projektu (z odcięciem komory ze zwrotnicami), przednia ścianka jest również nachylona, pojemność trochę mniejsza - 20 litrów, niestety b.r. musi znaleźć się na froncie.
Biorąc pod uwagę moje zerowe doświadczenie w projektowaniu zwrotnic i w akustyce, wolałbym ograniczyć własną radosną twórczość do minimum i najchętniej skorzystałbym z Twojego i innych doświadczeń w tej materii.
Zależy mi szczególnie na rozwiązaniu zwrotnicy, bas refleksu i lokalizacji głośników.
Jeśli jest taka możliwość będę bardzo wdzięczny za pomoc.
|
|