Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak usunąć rootkita? Format? Avast.


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Pogotowie Antywirusowe ->Jak usunąć rootkita? Format? Avast. Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Kaczi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2

Kaczi
Poziom 2
Post#1 Post autora tematu 04 Cze 2008 00:19   

Problem z rootkitem


Witam, mam duży problem... na komputerze mam rootkita. Oto objawy:
-brak dostępu do internetu
-brak opcji kopjuj/wklej
-brak możliwości przesuwania ikon
-system strasznie sie muli i nieda sie nic włączyć
System nadawał się praktycznie tylko do formatowania bo nic innego sie nie dało zrobic, po formatowaniu draństwo nadal siedzi na dysku, avast wykrywa ale nieche usunąć, avg do rootkitów nic nie wykrywa, a jak tylko zresetowałem komputer znów stał sie bezużyteczny, jutro ide do kolegi zformatowac znów dysk, wtedy moze powiem cos więcej. Źródłem jest chyba plik "svchost" w system32. Wiem ze narazie niewiele powiedziałem, ale może ktos ustali wstępnie co to moze byc, a ja jutro po reinstalowaniu dokładniej przeskanuje...
(Pisze z laptopa...)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
DriverMSG
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 30745
Miasto: Prowincja Liege

DriverMSG
Admin grupy komputery
Post#2 04 Cze 2008 01:22   

Re: Problem z rootkitem


Zamiast formatować dysk , powinieneś go wyzerować - to zniszczy wszelkie dane.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dexi
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 12 Maj 2005
Posty: 1160
Miasto: Jersey City, NJ

dexi
Poziom 21
Post#3 04 Cze 2008 03:44   

Re: Problem z rootkitem


Spróbuj uruchomić antywirusa z CD (Avira powinna posiadać coś takiego, lub z jakąś dystrybucją linuxa (clamav)).
Jeżeli już formatujesz dysk, to zapisz od nowa MBR.
Avast to nie antywirus - tzn. są lepsze od niego. Z darmowych to tylko KAV i Avira.
Jeszcze raz formatowanie: zrób pełne formatowanie, lub wyzeruj dysk jakimś programem do partycjonowania.
Spróbuj zainstalować linuxa - na chwilę. Rootkit na 99% się na nim nie uruchomi, a linux pozmienia system plików i MBR.
Po zmianie partycji i formatowaniu (jeśli robisz to windowsem) zrestartuj komputer, by rootkit nir przetrwał w RAMie.

Skoro Avast wykrył szkodnika, to dlaczego nie podasz, pod jaką nazwą go wykrył.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32831
Miasto: Łódź

jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#4 04 Cze 2008 10:02   

Re: Problem z rootkitem


Proszę przeczytać i zastosować się:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic925089.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Kaczi
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2

Kaczi
Poziom 2
Post#5 Post autora tematu 04 Cze 2008 14:32   

Re: Problem z rootkitem


Tak wiem mój błąd..., komputer a właściwie dysk póki co nie do użytku, komputer narazię znajduje sie pod opieką informatyczną, gdyż rootkit nie pozwala na nic a system tak się wiesza ze nic nie chce się włączyć, więc mam nadzieje, że po tym będzie ok i z góry przepraszam za zamieszanie..

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Kolobos
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 13 Cze 2003
Posty: 43535
Miasto: Warszawa

Kolobos
Spec od komputerów
Post#6 04 Cze 2008 22:03   

Re: Problem z rootkitem


Trzeba bylo nie usuwac svchost.exe. Avast wypuscil zle syg. wirusow i program zaczal wykrywac svchost jako rootkita (juz poprawili ten blad).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Pogotowie Antywirusowe -> Jak usunąć rootkita? Format? Avast.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak usunąć rootkita z pamięci RAM (1)
Jak usunąć rootkita? Win32:VB-EAA [Trj] (9)
Jak usunąć rootkita.. ? Nie znika zamulanie komputera... (7)
AVAST wykrywa Rootkita!!! co mam zrobić (9)
Windows 7 - Avast wykrył rootkity - jak usunąć? (4)
x2csvg.exe jak usunąć? pomocy! avast szaleje (4)
Avast! Win32: Dropper-gen, Mobogenie i inne jak usunąć (1)
AVAST wykrył konia trojańskiego lecz nie wiem jak go usunąć? (10)
Nie mogę usunąć rootkita. Gmer go ciągle wykrywa. Windows 7. (9)
Win32:Dialer-gen13 [Trj] - jak to usunąć,avast nie daje rady (4)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.036 seconds

elektroda.pl temat RSS