| Author |
marcinkulesza1989 Poziom 7

|
04 Jun 2008 13:21 Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
Cze¶æ
Jestem tutaj nowy i raczej pocz±tkuj±cy w dziedzinie elektroniki. Dosta³em od kolegi KIT zegarka na procesorze AVR. P³ytka tego jest dwustronna (wykonana w warunkach domowych) i powiedzia³ mi, ¿e muszê to tylko zlutowaæ i bedzie dzia³a³o, bo procek mam ju¿ zaprogramowany. Ale jest taki problem, ¿e ta p³ytka nie ma zrobionych przelotek, a jest dwustronna. W dodatku jedna przelotka jest pod AVRem, a druga pod wy¶wietlaczem siedmio-segmentowym, pozosta³e s± w ³atwo dostêpnych miejscach.
Czy wiecie w jaki sposób najlepiej wykonaæ tak± przelotkê? Najlepiej ¿eby wygl±da³o to estetycznie i nie sprawia³o problemów w dzia³aniu przy procku i wy¶wietlaczu.
My¶la³em o tym, ¿eby po prostu kawa³ek drucika w³o¿yæ w otwór i zalaæ to cyn± z dwóch stron.. chyba innego wyj¶cia nie mam?
Proszê o pomoc!!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jun 2008 13:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
madart Poziom 20

|
04 Jun 2008 16:06 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
Zgadza siê, innego wyj¶cia nie masz, chyba ¿e chcesz ci±gn±æ kabelkiem z jednej strony na drug± :twisted:
|
|
| Back to top |
|
 |
krzycho123 Poziom 22

|
04 Jun 2008 16:13 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
oczywi¶cie ¿e jak masz ten sam pad po obu stronach musisz daæ przelotkê , jak ¿e metalizacja jest poza zasiêgiem pozostaje srebrzanka albo cienka miedz i lutowanie z obu stron
|
|
| Back to top |
|
 |

|
04 Jun 2008 17:34 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
My¶la³em nad zastosowaniem do tego celu koñcówek nó¿ek rezystorów, bo zawsze zostaje tego pe³no. Nadaj± siê? W jaki sposób wykonaæ t± przelotkê pod wy¶wietlaczem 7-segmentowym? Bêdzie to ma³o estetyczne chyba :/ ale mam nadziejê, ¿e nie wp³ynie na dzia³anie ca³ego zegara. My¶la³em, o tym, aby podnie¶æ te wy¶wietlacze za pomoc± podstawek DIP, ale takich pod wy¶wietlacze 7-segmentowe 14mm, chyba nie dostanê nigdzie? Mo¿e da siê jako¶ dopasowaæ inne? Jak my¶licie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jun 2008 17:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzycho123 Poziom 22

|
04 Jun 2008 17:59 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
jasne ¿e siê nadaj± , postaraj siê robiæ tak te przelotki ¿eby by³y prawie równo z laminatem to nie bêdziesz mia³ problemu z wy¶wietlaczami . Lutuj±c drug± stronê nie grzej zbyt mocno ¿eby z drugiej strony nie pu¶ci³ lut wtedy wyjdzie ³adnie p³asko
|
|
| Back to top |
|
 |

|
05 Jun 2008 15:55 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie z cyklu "monta¿owych", ale nie zak³adam nowego tematu, aby nie za¶miecaæ forum.
Problem w tym, ¿e dosta³em jedynie transformator do druku, a nie do monta¿u w obudowie. Czy mo¿na w jaki¶ estetyczny sposób dokonaæ mocowania takiego trafo w obudowie, czy najlepszym wyj¶ciem jest po prostu umieszczenie transformatora na p³ytce uniwersalnej? Nie muszê chyba mówiæ, ¿e na p³ytce docelowej nie mam dla niego przewidzianego miejsca :(
Fajna zabawa z t± elektronik±, ale trochê brakuje mi praktyki....
Dziêkuje za wszystkie podpowiedzi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jun 2008 15:55 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
madart Poziom 20

|
05 Jun 2008 15:58 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
Je¶li ma tylko cienkie nó¿ki to lepiej wsadziæ w p³ytke, bo jak dolutujesz przewód i bêdziesz nim rusza³ to mo¿esz sobie urwaæ razem z nó¿k± i ju¿ po trafie.
|
|
| Back to top |
|
 |
kranzio Poziom 17

|
05 Jun 2008 16:07 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
Jaki to jest nr KIT tego zegarka? Transformatora samego nie podpinaj, bo zegar zapewne wymaga napiêcia sta³ego. Do trafka musia³by¶ do³o¿yæ mostek prostowniczy i kondensatory filtruj±ce.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
05 Jun 2008 17:14 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
To nie jest ¿aden sprzedawany KIT, ale zrobiony przez mojego kumpla.
Niestety nie mogê go udostêpniæ, bo mam wersjê jedynie "fizyczn±" czyli p³ytki i spis elementów.
Oczywi¶cie wiem, o tym, ¿e nie mogê pod³±czyæ tego trafo bezpo¶rednio ;)
mam na p³ytce jedynie z³±cze 6V AC, st±d problem z monta¿em trafoka.
Czy transformatory na tak ma³e napiêcie s± wogóle dostêpne do monta¿u do obudowy?
Spotka³ siê kto¶ mo¿e z podstawkami pod wy¶wietlacz 7-segmentowy 14mm?
|
|
| Back to top |
|
 |
krzycho123 Poziom 22

|
05 Jun 2008 17:49 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
trafo 6v do druku dostaniesz bez problemu a takie powinno pasowaæ do obudowy . Oczywi¶cie do 6v AC nie wystarczy samo trafo a musisz jeszcze "wyprostowaæ" za pomoc± jakiego¶ mostka lub diód ale tego chyba nie muszê tobie pisaæ.
Pod wy¶wietlacz led pasuj± podstawki pod szerokie uk³ady DIL 32-40 i wiêcej pin. S± te¿ ko³ki (do goldpin) pod uk³ady które te¿ powinny pasowaæ i mo¿esz je poci±æ .
|
|
| Back to top |
|
 |

|
05 Jun 2008 18:34 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
No w³a¶nie problem w tym, ¿e mam to trafko do druku, a potrzebowa³bym do monta¿u obudowy :( Szkoda, ¿e nie ma jakiej¶ podstawki do chasis pod taki transformator.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jun 2008 18:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzycho123 Poziom 22

|
05 Jun 2008 20:19 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
dla chc±cego nic trudnego , mo¿esz sobie dorobiæ jaki¶ uchwyt lub obejme . Kable lutujesz do wyprowadzeñ i bêdzie OK
|
|
| Back to top |
|
 |
telemah Poziom 20

|
08 Jun 2008 19:56 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
zmierz sobie szeroko¶æ trafka i nawieræ w takiej odleg³o¶ci otworki w obudowie nastêpnie przeci±gnij przez nie plastykow± opaskê samozaciskow± w³ó¿ trafo i zaci¶nij :!: opaski s± dostêpne w 3 kolorach bia³y, czarny i szary - wiêc nie bêd± siê odró¿niaæ od obudowy - poza tym otworki na opaskê mo¿esz wykonaæ w dolnej ¶ciance obudowy.Ja tak mocowa³em trafka w zasilaczach mia³em do wykonania kilka sztuk zasilaczy a mia³em trafka bez obejm w wersji do druku i w³asnie za pomoc± opasek zaciskowych sobie poradzi³em - trzyma siê to ¶wietnie .
|
|
| Back to top |
|
 |

|
11 Jun 2008 15:42 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
Dziêki za rady - hehe dok³adanie tak samo to wymysli³em! Muszê Ci powiedzieæ, ¿e to jest ¶wietny patent, trzyma siê wy¶mienicie, ja te opaski podklei³em do obudowy na SuperGlue i trzymaj± jak fabryczna robota :)
Teraz mam takie pytanie odno¶nie obudowy. Mam ju¿ wlutowane wy¶wietlacze LED, ale g³upio to bêdzie wygl±da³o tak "wystaj±co" z p³yty czo³owej. Go¶æ w sklepie powiedzia³ mi, ¿e do obudów KM s± dostêpne filtry i mo¿na wy¶wietlacze umie¶ciæ pod takimi filtrami.. hmm, nie bardzo to rozumiem.. robi³ tak ju¿ kto¶ z Was? Bêdê wdziêczny za wszelkie uwagi!
Informujê, te¿ ¿e wykona³em przelotki jak mi radzili¶cie - dzia³a. Niestety w jednym miejscu upali³em dziurê i muszê poci±gnaæ ten jeden pad kabelkiem - innej rady nie mam niestety :/
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Jarek 17a Poziom 2

|
13 Jun 2008 20:16 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
Filtry o których piszesz to nic innego jak zielona lub czerwona pleksa. W obudowie montujesz taki filtr i wtedy widaæ tylko pod¶wietlone segmenty wy¶wietlacza, Je¶li bêdzie widaæ wy¶wietlacz to mo¿na od wewn±trz t± pleksê prysn±æ czarnym lakierem ( oczywi¶cie zostawiaj±c nie zamalowan± czê¶æ z wy¶wietlaczem). Robi³em co¶ takiego i nie¼le wysz³o.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
21 Jun 2008 18:17 Re: Przelotka do p³ytki dwuwarstwowej w warunkach domowych |
|
|
|
Uruchomi³em zegarek ;) spieszy 3 sekundy na dobe ;)
Teraz muszê wszystko zamkn±c w obudowie KM. Mam wszystko zwymiarowane. Muszê w poziomie umie¶ciæ p³ytkê zasilacza. Na p³ytce mam w rogach 4 otwory na ¶ruby M3. Jak to przykrêciæ? Jakimi¶ dystansami metalowymi, wcze¶niej nawiercaj±c dziury? Bardzo proszê o wskazówki :(((
Wiêkszy problem bêdê mia³ z p³ytk± na której mam wy¶wietlacz bo muszê j± umie¶ciæ na filtrze, który kupi³em do KM - to ju¿ bêdzie w pozycji pionowej. Czy miêdzy wy¶wetlaczem a filtrem musi byæ trochê miejsca, czy mo¿e dotykaæ on do filtra? No i sprawa mocowania tego. Czy mo¿ecie podaæ jakie¶ linki ¿eby zobaczyæ jak to powinno wygl±daæ - daæ jakie¶ wskazówki jak estetycznie i poprawnie przytwierdziæ p³ytkê do filtra. Mam na niej te¿ mikroswiche do ustawienia godziny, wiêc musi to byæ dobrze przytwierdzone. Planujê ten filtr dodatkowo okleiæ zalaminowanym wydrukiem z opisem przycisków, i wyciêtym okienkiem na wy¶wietlacz, ale jak estetycznie ukryC ¶rubki? Mo¿e dystanse wkrêciæ do filtru, a nawierciæ tak, aby nie przesz³y na zewn±trz?
Liczê na Wasz± pomoc, bardzo proszê :( Nie mam kogo z kolegów o to wypytaæ a zale¿y mi na skoñczeniu tego ³adnie :)
|
|
| Back to top |
|
 |