Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 04 Cze 2008 16:40
    Kedziu Giz
    Poziom 8  

    Witajcie.
    Mam duży problem.
    Kiedyś używałem mikrofon, który podłączało się z tyłu komputera.
    Gdy teraz kupiłem nowy sprzęt (słuchawki i mikrofon).
    Podłączam go i nic nie działa prócz słuchawek.
    Mógł by mi ktoś powiedzieć co jest nie tak? lub
    może ktoś wytłumaczy mi od 0. :)
    Od razu mówię, że u kogoś innego działa.
    Karta muzyczna to:
    C-Media Wave Device (Zintegrowana)
    Coś koledzy mi mówią, że czegoś nie zrobiłem.
    Ale czego?
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
    Poprawiłem TONI_2003

  • Pomocny post
    #2 04 Cze 2008 16:47
    Szymciosek
    Poziom 19  

    Podłączasz mikrofon do różowego wejścia na karcie muzycznej

    Później kliknij 2x na ikonek głośnika w trayu
    Opcje >> właściwości
    Na dole zaznacz MIKROFON
    kliknij na OK
    i zobaczysz że pojawi się suwak
    Ustaw go na MAX i odznacz WYCISZ

  • #3 04 Cze 2008 16:48
    Kedziu Giz
    Poziom 8  

    Ok. Zrobiłem już to i dalej nie działa.

  • Pomocny post
    #4 04 Cze 2008 17:03
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  

    Zaznacz jeszcze podbicie mikrofonu o 20dB w zaawansowanych (mikrofon boost).

  • #5 04 Cze 2008 17:08
    Kedziu Giz
    Poziom 8  

    Dalej nie działa.

  • Pomocny post
    #6 04 Cze 2008 17:20
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  

    Może włącznik mikrofonu jest uszkodzony albo mikrofon. Masz miernik ?

  • #7 04 Cze 2008 20:34
    Kedziu Giz
    Poziom 8  

    W tym mikrofonie nie ma włącznika.
    Mam podobny problem co ten pan.
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic946170.html
    Bardzo proszę o wielką pomoc.
    Potrzebuje rozmowy.
    Może jest coś nie tak z komputerem?
    Mam nadzieje, że nie myślicie,że to jest już koniec tematu :P

  • Pomocny post
    #8 04 Cze 2008 21:43
    Szymciosek
    Poziom 19  

    Nie, wątpie żeby kto kolwiek myślał

    a moze uszkodzone ?

  • Pomocny post
    #9 04 Cze 2008 21:46
    trance84
    Poziom 28  

    A pod wejscie jakiego koloru podpiąłeś ten mikrofon?
    Pamiętaj :
    -zielone > wyjscie na głośniki/wzmacniacz/słuchawki
    -niebieskie > wejscie liniowe
    -różowy > mikrofon

  • #10 04 Cze 2008 23:04
    Kedziu Giz
    Poziom 8  

    No to wiem. :D

    Tak jest podłączone do różowego :)

  • Pomocny post
    #11 04 Cze 2008 23:08
    trance84
    Poziom 28  

    I nie masz innych mixerów w systemie gdzie mogłeś dać ustawienie mikrofonu na min?

  • #12 04 Cze 2008 23:09
    Kedziu Giz
    Poziom 8  

    Wiesz, mam od nie dawna komputer.:)

    Mam tylko 3D Audio Configuration i te Systemowe (Głośnik). :)

    A gdzie moge sprawdzić "tego mixera"

  • Pomocny post
    #13 04 Cze 2008 23:13
    trance84
    Poziom 28  

    To poszperaj w tym 3D Configuratorze.
    Być może że masz ustaswione wejście mikrofonowe jako wyjście do systemu 5.1 i to dlatego nie działa.

    Ustaw tam poprostu ilość kolumn na 2 czyli stereo.

  • #14 04 Cze 2008 23:14
    Kedziu Giz
    Poziom 8  

    Ehh.. Ale tak jest. :/

    A ten mixer można ściągnąć? bo mój kolega to ma i może kożystać z mikrofonu.

  • Pomocny post
    #15 04 Cze 2008 23:17
    trance84
    Poziom 28  

    To jeszcze szperaj w ustawieniach audio musi gdzies być opcja żeby odznaczyć wejście mikrofonowe od wyjścia na wzmacniacz.

  • Pomocny post
    #16 05 Cze 2008 08:57
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  

    W panelu sterowania / dźwięki i urządzenia audio / w zakładce głos oraz audio ustaw urządzenia domyślne na C-Media i zrób testowanie sprzętu. A w samym Skypie mikrofon reaguje ? Bo w C-Media mikrofon działał tylko w samych programach. W Skypie też ustaw urządzenia domyślne na C-Media.

  • Pomocny post
    #17 05 Cze 2008 09:53
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Proszę nam podać dokładny model płyty gł. i jeśli to możliwe - model mikrofonu .

  • #18 05 Cze 2008 17:35
    Kedziu Giz
    Poziom 8  

    Zrobiłem test i wyskoczyło coś takiego :
    Nowe słuchawki i mikrofon, ale mikrofon nie działa?
    Powtarzam u kolegi działa bez zarzutu.

  • Pomocny post
    #19 05 Cze 2008 17:44
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  

    A podłącz mikrofon do "niebieskiego" i zmień na karcie, że tam jest podłączony - wyeliminuje to ew. uszkodzone gniazdo.

  • #20 05 Cze 2008 17:46
    Kedziu Giz
    Poziom 8  

    Próbowałem już tego. A gniazdo nie jest uszkodzone. Ponieważ zwykły mikrofon (bez słuchawek) działa.

  • Pomocny post
    #21 05 Cze 2008 17:51
    trance84
    Poziom 28  

    No to poco nabijasz sobie posty jak temat jest prosty:

    Twój nowy mikrofon jest walnięty i tyle lub nie będzie za chiny ludowe współpracował z tą kartą muzyczną w co za bardzo nie wierzę.

    Bo sam osobiście podpinałem pod wejście mikrofonowe samą gitarę elektryczną i gram na niej.

    Do tego mam SB Audigy 2 i nie potrzebuje żadnych efektów bo mam wszystko w kompie.

  • #22 05 Cze 2008 17:55
    Kedziu Giz
    Poziom 8  

    A może, coś jest nie tak? Bo ja w Panel Sterowania/ Dźwięk i urządzenia audio / Głos / Mam wszędzie "C Media Wave Device" i na nic innego nie mogę zmienić.


    PS.
    Nie nabijam postów. Ponieważ kożystam z tego forum pierwszy raz. Gdy problem będzie rozwiązany wtedy zakończe moje pytania.

  • Pomocny post
    #23 05 Cze 2008 18:05
    Szymciosek
    Poziom 19  

    Pożycz sobie od kogoś słuchawki z mikrofonem i sprawdź dla pewności

  • Pomocny post
    #24 05 Cze 2008 18:24
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Przecież to definitywnie wskazuje na źle zainstalowane sterowniki karty muzycznej - odinstaluj je w trybie awaryjnym , następnie wyczyść rejestr i zainstaluj najnowsze ze strony producenta .

  • Pomocny post
    #25 05 Cze 2008 18:46
    soviet100
    Użytkownik obserwowany

    DriverMSG napisał:
    Przecież to definitywnie wskazuje na źle zainstalowane sterowniki karty muzycznej - odinstaluj je w trybie awaryjnym , następnie wyczyść rejestr i zainstaluj najnowsze ze strony producenta .


    No to powiedz mi czemu sam mikrofon działa u niego a ze słuchawkami nie ?

  • Pomocny post
    #26 05 Cze 2008 18:57
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    soviet100 napisał:
    DriverMSG napisał:
    Przecież to definitywnie wskazuje na źle zainstalowane sterowniki karty muzycznej - odinstaluj je w trybie awaryjnym , następnie wyczyść rejestr i zainstaluj najnowsze ze strony producenta .


    No to powiedz mi czemu sam mikrofon działa u niego a ze słuchawkami nie ?


    Wcześniej napisał że u innych ten mikrofon działa

  • Pomocny post
    #27 05 Cze 2008 18:59
    soviet100
    Użytkownik obserwowany

    Kedziu Giz napisał:
    Próbowałem już tego. A gniazdo nie jest uszkodzone. Ponieważ zwykły mikrofon (bez słuchawek) działa.


    Driver o to mi chodziło

  • Pomocny post
    #28 05 Cze 2008 19:10
    trance84
    Poziom 28  

    A co maja sterowniki do tego skoro na innym mikrofonie wpiętym do tego gniazda działa wszystko i mikrofon spełnia swoją role?

    Mnie wydaję się że cos jest z mikrofonem.

    Ale dla świętego spokoju i pewności wywal całą dźwiękówke z systemu przeładuj system i sprawdź jak się zainstaluje od nowa czy się polepszyło.

  • Pomocny post
    #29 05 Cze 2008 19:22
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Nasuwa mi się jeszcze jedna rzecz - mianowicie spotkałem się z mikrofonami które potrzebują dodatkowego zasilania - maja one mini Jack stereo taki jak w słuchawkach , ale nie wszystkie karty muzyczne obsługują te mikrofony .
    Pytanie więc - na jakim sprzęcie był testowany ten że nieszczęsny mikrofon ?

  • Pomocny post
    #30 05 Cze 2008 19:38
    trance84
    Poziom 28  

    No przecież autor postu pisze że ma kartę :

    Karta muzyczna to:
    C-Media Wave Device (Zintegrowana)

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty