| Author |
ViP3R Poziom 16

|
04 Jun 2008 21:28 Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
Witam sprawa wygląda pokrótce jak w temacie a teraz dokładny opis problemu.
Najpierw przedstawię historię :)
Posiadam dysk WD 120GB na ATA. Od pewnego czasu dysk miał chwile słabości ale po szeregu zabiegów zawsze udawało mi się go namówić do współpracy. W pewnym momencie kielich goryczy się przelał(tak, wiem: użytkownicy komputerów dzielą się na 2 grupy, na tych którzy robią kopie zapasowe danych i na tych którzy nigdy nie mieli awarii dysku)
Dysk odmawiał posłuszeństwa w sposób następujący: Zaczynały stukać głowice, windows się wieszał. Czasem nie wykrywał go bios. Odłączałem delikwenta na jakiś czas lub podłączałem go pionowo i jakoś ruszał.
W pewnym momencie siadając do kompa zauważyłem, że widoczna jest tylko jedna partycja. Druga była jakby pusta. Total commander nie widział żadnych danych. Intuicyjnie postanowiłem zrestartować komputer i to był ostatni raz kiedy zobaczyłem dysk pod windowsem.
Od tej chwili widzę go tylko w biosie.
Po długich staraniach udało mi się zdobyć dysk o identycznej pojemności seagate w celu stworzenia kopii 1:1.
Uszkodzony dysk jest ustawiony na master, dysk przeznaczony na kopię na slave. Uruchomiłem copyr'a z bootowalnej płytki i zaczęło się!
Program owszem działa ale w "oszałamiającym" tempie! Minęło prawie 24h od momentu rozpoczęcia operacji i mam skopiowane nieco ponad 6 milionów sektorów. Wszystkich jest 234 miliony. W takim tempie operacja klonowania dysku będzie trwała około miesiąc. Tak to wygląda na chwilę obecną:
Co jakiś czas kopiowanie sektorów jakby przyśpiesza. Następuje to około pół godziny, czasem dłużej. Wtedy w "jednej chwili" skopiowanych zostaje około 100 tys sektorów. Następnie wszystko wraca do "normy" i kopiowanych jest około 50, 80 sektorów na 2 sekundy (tak przynajmniej zmienia się licznik).
Na koniec chyba najgorsza informacja. Na dysku są (lub jak kto woli były) 2 partycje. Obie są zaszyfrowane DriveCrypt'em. Do zaszyfrowania każdej partycji został użyty inny klucz. Klucze oczywiście mam.
Czy można w jakiś sposób przyśpieszyć proces klonowania dysku? Dane są dla mnie dość ważne ale miesiąc bez dostępu do komputera to trochę za dużo..
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
04 Jun 2008 21:41 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
| Quote: |
| Wtedy w "jednej chwili" skopiowanych zostaje około 100 tys |
- kolego w dyskach WD na jedna glowica wypada mniej wiecej strefa ~33000 sektorow i z tego wynika ze 3 glowicy cztaja poprawnie a jedna z niepoprawna summa kontrolna ale dla copyra tu jest to samo jak dla hdd regeneratora dane odczytane bez sprawdzenia summ kontrolnych bez zadnych innych bledow, ale jest jeden plus copyr nie uszkodzi oryginala.
Tak ze kolega tu najpierw trzeba zrobić dokładna analiza jak u nas z odczytem i po jakiej z głowic dokładnie, po tym zbudowanie mapy lba i odczyt tylko po nie uszkodzonym głowicom, a już tylko po tym przyjmujemy jakaś decyzja co dalej. .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jun 2008 21:41 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
04 Jun 2008 22:56 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
Dziękuję za odpowiedź :)
Niestety jestem laikiem w tych sprawach. Przeczytałem FAQ HDD i jedyne co mi przychodzi do głowy to wykonanie testu powierzchni za pomocą MHDD. Nie wiem natomiast jak zdiagnozować stan głowic. Może użyć chek_wd
Być może pomocny też będzie bardziej dokładny opis dysku:
Jeszcze jedno, copyr'a uruchomiłem z bootowalnej płyty. Czy dla któregokolwiek z narzędzi diagnostycznych ma znaczenie sposób bootowania? Nie mam stacji dyskietek i tworzę bootowalną płytę z zawierającą odpowiednie programy.
Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
04 Jun 2008 23:12 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
Nie ma sensu jego męczyć testami i skanami, jeżeli koledze zależy na danych, już tu nie bawić się, a jak najprędzej oddać dysk fachowcu, bo oprócz tego ze dysk jest uszkodzony jest jeszcze zaszyfrowany, tu naumyślnie nie wymyślisz aż takiej bedy.
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
04 Jun 2008 23:19 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
No cóż. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak pożegnanie się z danymi. Niestety nie stać mnie na wydanie kilkuset złotych.
Na chwilę obecną jedyne co mi przychodzi do głowy to pożyczenie jakiegoś starego kompa, podłączenie dysku i czekanie miesiąc na wykonanie kopii 1:1.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
PS. Wszystkiego najlepszego :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
04 Jun 2008 23:30 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
Nie ma sensu nawet czekać , lepiej kolego odłóż ten dysk do szuflady, za ten miesiąc może coś zmieni się ale sam dysk chociaż będzie w tym stanie w którym jest teraz .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Jun 2008 23:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
05 Jun 2008 00:14 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
Najprawdopodobniej tak zrobię ponieważ niedługo będę zmuszony do oddania dysku na którym miała być kopia 1:1.
Mam jeszcze pytanie teoretyczne (na chwilę obecną):
Jeśli zostawiłbym dyski w takim stanie jak w tej chwili i po kilkudziesięciu dniach copyr odczytałby wszystkie sektory z dysku (zakładam ze liczba error'ów nie wzrosłaby znacząco) to byłaby duża szansa na odzyskanie danych?
Jeśli miałbym kopię dysku z mała ilością błędnie (lub w ogóle nie odczytanych) sektorów to po podłączeniu takiego dysku pod Windowsa da sie skopiować dane? Oczywiście uruchomiłbym DriveCrypt'a i wczytał klucze szyfrujące od tego dysku.
Innymi słowy czy przynajmniej w teorii nawet tak długotrwały proces tworzenia kopii 1:1 miałby sens?
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
05 Jun 2008 01:21 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
Nie byłoby szansy bo 25% lba to była by uszkodzona zawartość (najprędzej same 00) , kolego tu nie są zwykły błędy jak kolego sobie myśli to już są blendy translatora, ale zęby dokładniej powiedzieć potrzebna analiza dla czego po jednej z głowic mamy taki odczyt jak w przypadku kiedy czytamy nie z tej powierzchni.
|
|
| Back to top |
|
 |
BIGOLSEN Poziom 21

|
05 Jun 2008 08:01 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
W tej chwili najważniejsza jest kopia posektorowa 1:1 , całej zawartości dysku . Warunek powodzenia , czy jak kto woli prawidłowego odzysku danych , to sprawne wszystkie głowice . Tylko to cię ratuje . Inaczej dane nie zostaną odkodowane po podaniu klucza .
Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
05 Jun 2008 15:23 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
BIGOLSEN wiem, dlatego tak sie upierałem przy pozostawieniu copyr'a nawet na miesiąc (na innym kompie). Dziś rano zresetowałem komputer, kiedy wstając zobaczyłem wynik 11,5 miliona skopiowanych sektorów.
Mam nadzieję, że za kilka miesięcy będzie mnie stać na wykonanie kopii 1:1 przez jakąś firmę..
W chwili wolnego czasu poczytam więcej o translatorze w dyskach WD. Na stronie okzo są informacje na ten temat. Być może po przyswojeniu wiedzy zaryzykuję i spróbuję sam naprawić translator.
Właśnie dzwoniłem do jednej z Łódzkich firm.. Po opisaniu sytuacji (podałem dokładny opis zachowania programu copyr - a pracownik stwierdził, że program jest kiepski :) ) usłyszałem cenę 2000 PLN. Pozostaje grać w totka :)
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
05 Jun 2008 22:50 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
Kolego więcej nawet nie dzwon do tej firmy, już po takim wypowiedziom można konstatować ze firma jak najmniej jest amatorska naciagalka klientów. Opis zachowania nie dotyczył samego oprogramowania a tylko samego dysku, i takie oświadczenia zwalające wszystko na to ze jakiś soft jest kiepski prosto świadczy ze firma nie wie o czym gada. Są problemy w rozwiązaniu których żaden soft jest bezradny, i trzeba umieć odróżnić to, bo inaczej to zazwyczaj kończy się w sposób fatalny dla danych i dysku, kiedy firma nie wie ze żaden soft nie ma szans, bo poprostu nie wie o co chodzi i na darmo próbuje wszystkiego co się da (raczej wszystkiego co wie).
Teraz co do translatora , tu nie jest tak jak kolego myśli. Sam translator jest w porządku (dla tego właśnie napisałem ze potrzebna dokładna analizę, dla czego jedna z głowic czyta w taki sposób jak by czytała nie z tej powierzchni ), jezeli był by problem z samym translatorem to on by występował na całym obszarze już po tej ewentualnie uszkodzonej z głowic. Bez dokładnej analizy żadnego kopiowania już kolego nawet nie próbuj, bo z tego szansy będą równe 0 .
|
|
| Back to top |
|
 |
ViP3R Poziom 16

|
05 Jun 2008 23:03 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
Nie chiało mi sie dokładnie rozpisywać na temat wypowiedzi pracownika tej firmy ale po Twoim poście aż sie na usta ciśnie :)
Człowiek ten stwierdził, że skoro u mnie sektory kopiują się tak wolno to w firmie będzie tak samo (tu już uważam, że sam sobie zaprzeczył oczerniając copyr'a). Ponadto stwierdził, że do takiej operacji potrzebny jest komputer z procesorem 2-rdzeniowym, który musi pracować pełną parą (tu o mało co sie roześmiałem w czasie rozmowy) i zajmując takie stanowisko na ponad 2 tygodnie cena musi być odpowiednio wysoka ;)
Jeśli chodzi o analizę to mógłbym prosić o jakieś linki opisujące sposób przeprowadzenia takowej? Język PL lub EN. Być może po lekturze i głębszym poznaniu tematu będę w stanie ją przeprowadzić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Jun 2008 23:03 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
msthhk Poziom 20

|
05 Jun 2008 23:07 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
Powiedz proszę, że Ty żartujesz... On faktycznie tak powiedział? Żal nie napisać nazwy firmy ;)
EDIT:
Nazwę firmy dostałem na PW, szanuję wolę autora o niepublikowaniu jej ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
BIGOLSEN Poziom 21

|
06 Jun 2008 08:03 Re: Problem z odzyskaniem danych z dysku WD 120GB |
|
|
|
Tak jak napisał ci to już kolega msthhk , problem nie dotyczy translatora .
Co do firmy i kwoty 2000 zł. , to pozostawiam pod ocenę ogółu . Serwisant , nie mógł większych bzdur powiedzieć zarówno o programie , jak i o wymaganiach co do sprzętu .
Tak jakby to od procesora komputerowego , zależało jak szybko uda się wykonac kopię dysku ?
Aż przykro takich wypowiedzi słuchać/czytać . Tacy ludzie jak on , wyrabiają markę całej rzeszy ludzi zajmujących się tą profesją .
Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |