Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware ->Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
koffix
Level 2
Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4
koffix
Level 2
Post#1 04 Jun 2008 23:13  Topic author   

Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Witam

Mam problem z napędem w Acer 5620z, Vista oraz bios nie widzi napędu optycznego, napęd nie reaguje na przycisk otwarcia tacki... wygląda jakby był "martwy". Jest jakiś na to sposób ?

Oraz w razie czego jakiego zamiennika szukać do tego modelu notebook'a ?

proszę o pomoc:cry:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jaro-44
Level 10
Location: kielce
Joined: 25 Nov 2007
Posts: 17
Helped: 1
Post rating: 1
jaro-44
Level 10
Post#2 04 Jun 2008 23:47    

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


witam
najprawdopodobniej umarlo mu sie
i nic z niego nie bedzie
a jesli chodzi o wymiane to najlepiej wyjac go z kompa
i zobaczyc jakiej jest firmy i kupic takiej samej firmy coby panel pasowal
problemu z wymiana nie ma
zwroc uwage na grubosc tego napedu
wystepuja tylko 2
9 mm
i 12,5 mm

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DriverMSG
Admin grupy komputery
Location: Prowincja Liege
Joined: 28 Feb 2005
Posts: 34165
Helped: 2811
Post rating: 543
DriverMSG
Admin grupy komputery
Post#3 04 Jun 2008 23:58    

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Sprawdź najpierw czy jest prawidłowo podłączony do płyty gł.

Helpful post? + 0
Back to top
soviet100
Użytkownik obserwowany
Location: Cavan
Joined: 24 Mar 2008
Posts: 324
Helped: 13
soviet100
Użytkownik obserwowany
Post#4 05 Jun 2008 02:25    

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Driver na pewno jest podłączony bo to laptop jest a wiesz co spróbuj ? docisnąć go bo może nie był dokręcony i poprostu wyleciał z gniazda troszkę (tak nawiasem spróbuj zanim kupisz inny bo to może być uszkodzone gniazdo a wtedy powodzenia )

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
koffix
Level 2
Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4
koffix
Level 2
Post#5 05 Jun 2008 02:47  Topic author   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


dzięki wielkie za odpowiedzi. próbowałem go ruszyć za pomocą MtkFlash, napędu wogóle nie wykrywa, coś się rypło z firmware w takim razie. A to jest taki dziwny napęd (niby bo LiteOn - bo tak doczytałem na zagranicznych forach, ale na obudowie jest napisane "Philips & Benq Digital Storage Coroparation"), że szkoda gadać :( nie mogę znaleźć identycznego. Model tej to: DS-8A1P 04C

Więc dam sobie z nim spokój , bo i tak dziwnie nagrywał płytki :/

Jeśli można to proszę o podpowiedzi co do wyboru innej nagrywarki, z panelem jakoś się obejdę, aby nagrywało mi konkretnie.

Wymiar obudowy to 12,5 mm.

Z góry dzięki

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
darekace
Level 15
Joined: 02 May 2008
Posts: 170
Helped: 15
Post rating: 1
darekace
Level 15
Post#6 05 Jun 2008 09:21    

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Zobacz w Everescie jakie firmware ma nagrywarka. Jesli CA11, to na forum jest do niej firmware, wiem bo dawalem je. Pozatym to jest juz Lite-On chociaz pisze ze jest Philips :)

koffix wrote:
Gdyby tylko mój komputer widział ten sprzęt to by było dobrze, a tak to nie widzi tego ani bios, ani OS.


No tak, nie masz jak sprawdzic. Ale raczej napewno masz nagrywarke do ktorej CA11 trzeba wgrac. W tym modelu tylko takie nagrywarki chyba montowali od Lite-On. Tylko czy wogle cos sie wgra, jesli bios jej nie widzi.

Sciagnij LtnFW i firmware CA11 z elektrody i sprobuj. Moze bios w laptopie wymien na nowszy, chyba ze masz juz 1.32.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
koffix
Level 2
Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4
koffix
Level 2
Post#7 05 Jun 2008 10:44  Topic author   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Gdyby tylko mój komputer widział ten sprzęt to by było dobrze, a tak to nie widzi tego ani bios, ani OS.

Helpful post? + 0
Back to top
kurg
Level 10
Location: Kraków
Joined: 01 Mar 2003
Posts: 20
Post rating: 1
kurg
Level 10
Post#8 05 Jun 2008 13:25    

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Ja miałem podobne objawy w IBM (najprawdopodobniej po zainstalowaniu NHC i ustawieniu maksymalnej żywotności baterii). Pomogło przywrócenie standardowych ustawień biosu. Pozdr.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
koffix
Level 2
Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4
koffix
Level 2
Post#9 05 Jun 2008 15:46  Topic author   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


darekace wrote:

No tak, nie masz jak sprawdzic. Ale raczej napewno masz nagrywarke do ktorej CA11 trzeba wgrac. W tym modelu tylko takie nagrywarki chyba montowali od Lite-On. Tylko czy wogle cos sie wgra, jesli bios jej nie widzi.

Sciagnij LtnFW i firmware CA11 z elektrody i sprobuj. Moze bios w laptopie wymien na nowszy, chyba ze masz juz 1.32.


próbowałem LtnFW, ale niestety, wogóle nie widać napędu. Oczywiście mam zaaktulizowany bios 1.32 od dawna...

Jedyne co mi przychodzi do głowy to chwyt z podmianą napędu, gdy już się wybiera napęd i chce się zmienić firmware podmienić szybko nagrywarki i siłowo powinno pójść, bynajmniej tak mi się zdaje, ale co mi po tym pomyśle jak nie mam drugiego takiego samego napędu...:|

próbowałem na wszelkie sposoby, dosem mtkflashem, nic a nic nie drga, tak jakby stanął postęp w miejscu, wybiera się kanał i po wyborze kicha, stoi jakby nigdy nic.

Gdy jest Post Screen, na jakąś minute się w tym momencie zatrzymuje, tak jakby coś poszukiwał, ale żadnej reakcji napędu nie ma.

Helpful post? + 0
Back to top
barboy
Level 9
Location: Tarnów
Joined: 24 Feb 2005
Posts: 6
barboy
Level 9
Post#10 19 Jun 2008 12:04    

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Mam identyczny problem z tym modelem (Ds-8A1P 04C, Acer Aspire 5610Z).

Podczas wgrywania nowego firmware napęd przestal być widoczny w biosie. Próby z mtkflash pod dosem dały identyczne rezultaty, co u kolegi powyżej.

Gdyby ktoś miał na to radę czekam na podpowiedź co z tym zrobić.

Helpful post? + 0
Back to top
Machallo
Level 9
Location: Kowiesy
Joined: 03 Nov 2005
Posts: 7
Machallo
Level 9
Post#11 24 Jun 2008 14:13    

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


do tej pory nic nie ruszyło z tym sprzętem, chyba czeka Cie @barboy kupienie zamiennika jak mnie, ale jakoś jeszcze się nie zebrałem na kupno...

Helpful post? + 0
Back to top
adeptmarine
Level 8
Joined: 10 Feb 2008
Posts: 10
adeptmarine
Level 8
Post#12 25 Nov 2008 20:15    

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


mam ten sam problem na Acer 5100 kupilem nową nagrywarkę Pioneera i problem dalej występuje...znaczy że albo kontroler napędu padł a to juz kłopot nie do naprawienia...
nie wiem co zrobie chyba oddam nową nagrywarkę i wezmę na usb coś...
ma ktoś jakiś pomysł?
PS komp juz po gwarancji

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny
Page 1 of 1

Similar topics to napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny

Acer Extensa 5620z i WinXP - napęd nie odczytuje CD pod OS (2)
Amilo M7800 - Nie widoczny napęd w BIOS, widoczny w WIN 98, XP (2)
Acer Aspire V3-572-C4FA - Jaki napęd optyczny dobrać (6)
Acer Extensa 5620Z - Nie startuje, zawiesza sie na logo acer (6)
Napęd optyczny LG - nie czyta płyt (4)
Napęd optyczny nie odczytuje płyt (4)
Napęd optyczny DVD, nie rysujący płyt (5)
Samsung NP535U4C - Napęd optyczny nie reaguje na przycisk (2)
Packart Bell EasyNote SJ51 nie działa napęd optyczny (6)
Compaq Evo N150 napęd widoczny jest w sys. XP, a biosie nie (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.106 seconds