Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny
Author
Message
koffix
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4

Post#1 Post from the author of the topic 04 Jun 2008 23:13   

Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Witam

Mam problem z napędem w Acer 5620z, Vista oraz bios nie widzi napędu optycznego, napęd nie reaguje na przycisk otwarcia tacki... wygląda jakby był "martwy". Jest jakiś na to sposób ?

Oraz w razie czego jakiego zamiennika szukać do tego modelu notebook'a ?

proszę o pomoc:cry:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Jun 2008 23:13   





Back to top
   
jaro-44
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 25 Nov 2007
Posts: 17
Location: kielce

Post#2 04 Jun 2008 23:47   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


witam
najprawdopodobniej umarlo mu sie
i nic z niego nie bedzie
a jesli chodzi o wymiane to najlepiej wyjac go z kompa
i zobaczyc jakiej jest firmy i kupic takiej samej firmy coby panel pasowal
problemu z wymiana nie ma
zwroc uwage na grubosc tego napedu
wystepuja tylko 2
9 mm
i 12,5 mm

Helpful message? + -

Back to top
   
DriverMSG
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Joined: 28 Feb 2005
Posts: 30119
Location: Prowincja Liege

Post#3 04 Jun 2008 23:58   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Sprawdź najpierw czy jest prawidłowo podłączony do płyty gł.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Jun 2008 23:58   





Back to top
   
soviet100
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Joined: 24 Mar 2008
Posts: 324
Location: Cavan

Post#4 05 Jun 2008 02:25   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Driver na pewno jest podłączony bo to laptop jest a wiesz co spróbuj ? docisnąć go bo może nie był dokręcony i poprostu wyleciał z gniazda troszkę (tak nawiasem spróbuj zanim kupisz inny bo to może być uszkodzone gniazdo a wtedy powodzenia )

Helpful message? + -

Back to top
   
koffix
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4

Post#5 Post from the author of the topic 05 Jun 2008 02:47   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


dzięki wielkie za odpowiedzi. próbowałem go ruszyć za pomocą MtkFlash, napędu wogóle nie wykrywa, coś się rypło z firmware w takim razie. A to jest taki dziwny napęd (niby bo LiteOn - bo tak doczytałem na zagranicznych forach, ale na obudowie jest napisane "Philips & Benq Digital Storage Coroparation"), że szkoda gadać Sad nie mogę znaleźć identycznego. Model tej to: DS-8A1P 04C

Więc dam sobie z nim spokój , bo i tak dziwnie nagrywał płytki :/

Jeśli można to proszę o podpowiedzi co do wyboru innej nagrywarki, z panelem jakoś się obejdę, aby nagrywało mi konkretnie.

Wymiar obudowy to 12,5 mm.

Z góry dzięki

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Jun 2008 02:47   





Back to top
   
darekace
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 02 May 2008
Posts: 165

Post#6 05 Jun 2008 09:21   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Zobacz w Everescie jakie firmware ma nagrywarka. Jesli CA11, to na forum jest do niej firmware, wiem bo dawalem je. Pozatym to jest juz Lite-On chociaz pisze ze jest Philips Smile

koffix wrote:
Gdyby tylko mój komputer widział ten sprzęt to by było dobrze, a tak to nie widzi tego ani bios, ani OS.


No tak, nie masz jak sprawdzic. Ale raczej napewno masz nagrywarke do ktorej CA11 trzeba wgrac. W tym modelu tylko takie nagrywarki chyba montowali od Lite-On. Tylko czy wogle cos sie wgra, jesli bios jej nie widzi.

Sciagnij LtnFW i firmware CA11 z elektrody i sprobuj. Moze bios w laptopie wymien na nowszy, chyba ze masz juz 1.32.

Helpful message? + -

Back to top
   
koffix
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4

Post#7 Post from the author of the topic 05 Jun 2008 10:44   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Gdyby tylko mój komputer widział ten sprzęt to by było dobrze, a tak to nie widzi tego ani bios, ani OS.

Helpful message? + -

Back to top
   
kurg
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 01 Mar 2003
Posts: 20
Location: Kraków

Post#8 05 Jun 2008 13:25   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Ja miałem podobne objawy w IBM (najprawdopodobniej po zainstalowaniu NHC i ustawieniu maksymalnej żywotności baterii). Pomogło przywrócenie standardowych ustawień biosu. Pozdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
koffix
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 04 Jun 2008
Posts: 4

Post#9 Post from the author of the topic 05 Jun 2008 15:46   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


darekace wrote:

No tak, nie masz jak sprawdzic. Ale raczej napewno masz nagrywarke do ktorej CA11 trzeba wgrac. W tym modelu tylko takie nagrywarki chyba montowali od Lite-On. Tylko czy wogle cos sie wgra, jesli bios jej nie widzi.

Sciagnij LtnFW i firmware CA11 z elektrody i sprobuj. Moze bios w laptopie wymien na nowszy, chyba ze masz juz 1.32.


próbowałem LtnFW, ale niestety, wogóle nie widać napędu. Oczywiście mam zaaktulizowany bios 1.32 od dawna...

Jedyne co mi przychodzi do głowy to chwyt z podmianą napędu, gdy już się wybiera napęd i chce się zmienić firmware podmienić szybko nagrywarki i siłowo powinno pójść, bynajmniej tak mi się zdaje, ale co mi po tym pomyśle jak nie mam drugiego takiego samego napędu...Neutral

próbowałem na wszelkie sposoby, dosem mtkflashem, nic a nic nie drga, tak jakby stanął postęp w miejscu, wybiera się kanał i po wyborze kicha, stoi jakby nigdy nic.

Gdy jest Post Screen, na jakąś minute się w tym momencie zatrzymuje, tak jakby coś poszukiwał, ale żadnej reakcji napędu nie ma.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Jun 2008 15:46   





Back to top
   
barboy
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Feb 2005
Posts: 6
Location: Tarnów

Post#10 19 Jun 2008 12:04   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Mam identyczny problem z tym modelem (Ds-8A1P 04C, Acer Aspire 5610Z).

Podczas wgrywania nowego firmware napęd przestal być widoczny w biosie. Próby z mtkflash pod dosem dały identyczne rezultaty, co u kolegi powyżej.

Gdyby ktoś miał na to radę czekam na podpowiedź co z tym zrobić.

Helpful message? + -

Back to top
   
Machallo
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 03 Nov 2005
Posts: 7
Location: Kowiesy

Post#11 24 Jun 2008 14:13   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


do tej pory nic nie ruszyło z tym sprzętem, chyba czeka Cie @barboy kupienie zamiennika jak mnie, ale jakoś jeszcze się nie zebrałem na kupno...

Helpful message? + -

Back to top
   
adeptmarine
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 10 Feb 2008
Posts: 10

Post#12 25 Nov 2008 20:15   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


mam ten sam problem na Acer 5100 kupilem nową nagrywarkę Pioneera i problem dalej występuje...znaczy że albo kontroler napędu padł a to juz kłopot nie do naprawienia...
nie wiem co zrobie chyba oddam nową nagrywarkę i wezmę na usb coś...
ma ktoś jakiś pomysł?
PS komp juz po gwarancji

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny
Page 1 of 1
Similar topics
Acer Extensa 5620z i WinXP - napęd nie odczytuje CD pod OS (2)
Amilo M7800 - Nie widoczny napęd w BIOS, widoczny w WIN 98, XP (2)
Acer Aspire V3-572-C4FA - Jaki napęd optyczny dobrać (6)
Acer Extensa 5620Z - Nie startuje, zawiesza sie na logo acer (6)
Napęd optyczny LG - nie czyta płyt (4)
Napęd optyczny nie odczytuje płyt (4)
Napęd optyczny DVD, nie rysujący płyt (5)
Samsung NP535U4C - Napęd optyczny nie reaguje na przycisk (2)
Packart Bell EasyNote SJ51 nie działa napęd optyczny (6)
Compaq Evo N150 napęd widoczny jest w sys. XP, a biosie nie (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.046 seconds

elektroda.pl topic RSS feed