Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware ->Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
koffix
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 4

koffix
Poziom 2
Post#1 Post autora tematu 04 Cze 2008 23:13   

Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Witam

Mam problem z napędem w Acer 5620z, Vista oraz bios nie widzi napędu optycznego, napęd nie reaguje na przycisk otwarcia tacki... wygląda jakby był "martwy". Jest jakiś na to sposób ?

Oraz w razie czego jakiego zamiennika szukać do tego modelu notebook'a ?

proszę o pomoc:cry:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 04 Cze 2008 23:13   



Powrót do góry
jaro-44
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 25 Lis 2007
Posty: 17
Miasto: kielce

jaro-44
Poziom 6
Post#2 04 Cze 2008 23:47   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


witam
najprawdopodobniej umarlo mu sie
i nic z niego nie bedzie
a jesli chodzi o wymiane to najlepiej wyjac go z kompa
i zobaczyc jakiej jest firmy i kupic takiej samej firmy coby panel pasowal
problemu z wymiana nie ma
zwroc uwage na grubosc tego napedu
wystepuja tylko 2
9 mm
i 12,5 mm

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DriverMSG
Admin grupy komputery
Admin grupy komputery


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 30457
Miasto: Prowincja Liege

DriverMSG
Admin grupy komputery
Post#3 04 Cze 2008 23:58   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Sprawdź najpierw czy jest prawidłowo podłączony do płyty gł.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
soviet100
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 324
Miasto: Cavan

soviet100
Użytkownik obserwowany
Post#4 05 Cze 2008 02:25   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Driver na pewno jest podłączony bo to laptop jest a wiesz co spróbuj ? docisnąć go bo może nie był dokręcony i poprostu wyleciał z gniazda troszkę (tak nawiasem spróbuj zanim kupisz inny bo to może być uszkodzone gniazdo a wtedy powodzenia )

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
koffix
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 4

koffix
Poziom 2
Post#5 Post autora tematu 05 Cze 2008 02:47   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


dzięki wielkie za odpowiedzi. próbowałem go ruszyć za pomocą MtkFlash, napędu wogóle nie wykrywa, coś się rypło z firmware w takim razie. A to jest taki dziwny napęd (niby bo LiteOn - bo tak doczytałem na zagranicznych forach, ale na obudowie jest napisane "Philips & Benq Digital Storage Coroparation"), że szkoda gadać Sad nie mogę znaleźć identycznego. Model tej to: DS-8A1P 04C

Więc dam sobie z nim spokój , bo i tak dziwnie nagrywał płytki :/

Jeśli można to proszę o podpowiedzi co do wyboru innej nagrywarki, z panelem jakoś się obejdę, aby nagrywało mi konkretnie.

Wymiar obudowy to 12,5 mm.

Z góry dzięki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
darekace
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 02 Maj 2008
Posty: 168

darekace
Poziom 14
Post#6 05 Cze 2008 09:21   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Zobacz w Everescie jakie firmware ma nagrywarka. Jesli CA11, to na forum jest do niej firmware, wiem bo dawalem je. Pozatym to jest juz Lite-On chociaz pisze ze jest Philips Smile

koffix napisał:
Gdyby tylko mój komputer widział ten sprzęt to by było dobrze, a tak to nie widzi tego ani bios, ani OS.


No tak, nie masz jak sprawdzic. Ale raczej napewno masz nagrywarke do ktorej CA11 trzeba wgrac. W tym modelu tylko takie nagrywarki chyba montowali od Lite-On. Tylko czy wogle cos sie wgra, jesli bios jej nie widzi.

Sciagnij LtnFW i firmware CA11 z elektrody i sprobuj. Moze bios w laptopie wymien na nowszy, chyba ze masz juz 1.32.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 05 Cze 2008 09:21   



Powrót do góry
koffix
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 4

koffix
Poziom 2
Post#7 Post autora tematu 05 Cze 2008 10:44   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Gdyby tylko mój komputer widział ten sprzęt to by było dobrze, a tak to nie widzi tego ani bios, ani OS.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 05 Cze 2008 10:44   



Powrót do góry
kurg
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 01 Mar 2003
Posty: 20
Miasto: Kraków

kurg
Poziom 7
Post#8 05 Cze 2008 13:25   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Ja miałem podobne objawy w IBM (najprawdopodobniej po zainstalowaniu NHC i ustawieniu maksymalnej żywotności baterii). Pomogło przywrócenie standardowych ustawień biosu. Pozdr.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 05 Cze 2008 13:25   



Powrót do góry
koffix
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 4

koffix
Poziom 2
Post#9 Post autora tematu 05 Cze 2008 15:46   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


darekace napisał:

No tak, nie masz jak sprawdzic. Ale raczej napewno masz nagrywarke do ktorej CA11 trzeba wgrac. W tym modelu tylko takie nagrywarki chyba montowali od Lite-On. Tylko czy wogle cos sie wgra, jesli bios jej nie widzi.

Sciagnij LtnFW i firmware CA11 z elektrody i sprobuj. Moze bios w laptopie wymien na nowszy, chyba ze masz juz 1.32.


próbowałem LtnFW, ale niestety, wogóle nie widać napędu. Oczywiście mam zaaktulizowany bios 1.32 od dawna...

Jedyne co mi przychodzi do głowy to chwyt z podmianą napędu, gdy już się wybiera napęd i chce się zmienić firmware podmienić szybko nagrywarki i siłowo powinno pójść, bynajmniej tak mi się zdaje, ale co mi po tym pomyśle jak nie mam drugiego takiego samego napędu...Neutral

próbowałem na wszelkie sposoby, dosem mtkflashem, nic a nic nie drga, tak jakby stanął postęp w miejscu, wybiera się kanał i po wyborze kicha, stoi jakby nigdy nic.

Gdy jest Post Screen, na jakąś minute się w tym momencie zatrzymuje, tak jakby coś poszukiwał, ale żadnej reakcji napędu nie ma.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
barboy
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 6
Miasto: Tarnów

barboy
Poziom 3
Post#10 19 Cze 2008 12:04   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


Mam identyczny problem z tym modelem (Ds-8A1P 04C, Acer Aspire 5610Z).

Podczas wgrywania nowego firmware napęd przestal być widoczny w biosie. Próby z mtkflash pod dosem dały identyczne rezultaty, co u kolegi powyżej.

Gdyby ktoś miał na to radę czekam na podpowiedź co z tym zrobić.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Machallo
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 03 Lis 2005
Posty: 7
Miasto: Kowiesy

Machallo
Poziom 3
Post#11 24 Cze 2008 14:13   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


do tej pory nic nie ruszyło z tym sprzętem, chyba czeka Cie @barboy kupienie zamiennika jak mnie, ale jakoś jeszcze się nie zebrałem na kupno...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Cze 2008 14:13   



Powrót do góry
adeptmarine
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 10

adeptmarine
Poziom 4
Post#12 25 Lis 2008 20:15   

Re: Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny


mam ten sam problem na Acer 5100 kupilem nową nagrywarkę Pioneera i problem dalej występuje...znaczy że albo kontroler napędu padł a to juz kłopot nie do naprawienia...
nie wiem co zrobie chyba oddam nową nagrywarkę i wezmę na usb coś...
ma ktoś jakiś pomysł?
PS komp juz po gwarancji

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> Napęd optyczny do Acer 5620z - nie widoczny
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Acer Extensa 5620z i WinXP - napęd nie odczytuje CD pod OS (2)
Amilo M7800 - Nie widoczny napęd w BIOS, widoczny w WIN 98, XP (2)
Acer Aspire V3-572-C4FA - Jaki napęd optyczny dobrać (6)
Acer Extensa 5620Z - Nie startuje, zawiesza sie na logo acer (6)
Napęd optyczny LG - nie czyta płyt (4)
Napęd optyczny nie odczytuje płyt (4)
Napęd optyczny DVD, nie rysujący płyt (5)
Samsung NP535U4C - Napęd optyczny nie reaguje na przycisk (2)
Packart Bell EasyNote SJ51 nie działa napęd optyczny (6)
Compaq Evo N150 napęd widoczny jest w sys. XP, a biosie nie (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS