FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

konwersja plików PDF do HTML.

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> konwersja plików PDF do HTML.
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 30 Jan 2004 20:38   

Zastanawiam sie czy jest to wogóle osiągalne w zadowalającej formie. Jeśli tak to gdzie szukać dobrego "konwertera". Próbowałem zapisywać PDFa do HTML za pomocą Adobe Acrobat ale robi z tego "sieczke" i gubi polskie litery.

Jakby ktoś miał jakieś informacje na ten temat to proszę się podzielić wiedzą :)
Back to top

techrys
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 31 Jan 2004 16:20   

Re: konwersja plików PDF do HTML.

Jeżeli dysponujesz linuxem to zainteresuj się programikami pdf2txt i pdf2html. pdf2txt ma problem z ogonkami, więc ten drugi pewnie też, ale siorka pisze teraz pracę dyplomową i jest w miarę zadowolona z wyników konwersji.
Back to top

bobo
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 31 Jan 2004 18:22   

PDF2HTML pod okna jest do zlapania na stronie http://e-lunatic.net/.
W trakcie przetwarzania tworzy folder na dysku z odpowiednia zawartoscią. Nie wiem czy on ma tylko problem z "ogonami", u mnie robi poprawnie, natomiast z rysunkiem wprowadził mnie w osłupienie. Po konwersji pliku pdf ( 170kB ) plik html + obrazek miał rozmiar 1,8MB 8O

Pozdrówka
Back to top

jiwaniuk
Poziom 20
Poziom 20

Post#4 31 Jan 2004 23:08   

bobo
Czy możesz napisać jak można wejść na tą stronę, bo mi poza dłonią i napisem Lunatyk nic się nie pokazuje.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Jan 2004 23:08   

Back to top

bobo
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 31 Jan 2004 23:34   

Kliknij na napise LUNATIC ( patrz załącznik )
Pozdrowka

lunatic.JPG
 Filesize:  16.18 KB

lunatic.JPG

Back to top

LEM
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 Post from the author of the topic 01 Feb 2004 00:10   

Dzięki za informację. Ściągąłem program PDF2HTML i przyznać muszę, że działa znośnie. Jednak gubi mi polskie znaki :(

:arrow: bobo

Może masz jakiś sposób na to, aby nie "gubił" ogonków :?:
Back to top

bobo
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 01 Feb 2004 00:44   

Nie wiem czy jest bezpośredni związek pomiędzy Acrobatem a PDF2HTML. Piszę to dlatego ze, do tworzenia dokumentów w formacie PDF używam Worda ( teksty ) i dokonuje konwersji z pomoca AdobeDistillera. W komp. mam zainstalowana pełną wersje Adobe Acrobata 5.0 i fonty ( polskie ) Type1 oraz Type2. Po tej konwersji do pdf, dostaje już gotowy plik z "ogonami" ( patrz załacznik: bascom.pdf ). Dodam tylko że generalnie jestem maniakiem jednej czcionki Verdana i wszystkie dokumenty piszę tym fontem. Dalej, dokonuje konwersji z pomocą PDF2HTML ( patrz załącznik: bascom.html ).
Pozdrówka

bascom.rar
 Filename:  bascom.rar
Download
 Contents:  SST_MP_ISPV62.RPT , SST_MP_ISPv62.BAS , SST_MP_ISPV62.BIN , SST_MP_ISPV62.DBG , SST_MP_ISPV62.HEX
See all...
 Filesize:  67.85 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

Kondzior
Poziom 14
Poziom 14

Post#8 16 Feb 2004 04:07   

A tu cos dla skanujacych :) ABBYY Finereader 7.0 ma opcje czytania z obrazow (dowolnie-.jpg;.pdf) - osobiscie preferuje wlasnie jego-nie gubi zadnych polskich znakow.

Tutaj macie link do wersji TRIAL ze strony producenta...
http://fr7.abbyy.com/fr70pro/FR703966.exe
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Feb 2004 04:07   

Back to top

qrak_q
Poziom 2
Poziom 2

Post#9 13 Mar 2004 15:27   

moze tu:
http://www.gohtm.com/convert_html.asp
Back to top

nebo
Poziom 16
Poziom 16

Post#10 31 Mar 2004 07:20   

bobo wrote:
PDF2HTML pod okna jest do zlapania na stronie http://e-lunatic.net/.
W trakcie przetwarzania tworzy folder na dysku z odpowiednia zawartoscią. Nie wiem czy on ma tylko problem z "ogonami", u mnie robi poprawnie, natomiast z rysunkiem wprowadził mnie w osłupienie. Po konwersji pliku pdf ( 170kB ) plik html + obrazek miał rozmiar 1,8MB 8O

Pozdrówka

wiesz co na tej stronie już nie ma tego programu mółbyś go zamieści na forum albo ewentualnie wysłać mi go na maila kubus_(malpa)tenbit.pl ... byłbym bardzo wdzięczny......
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Mar 2004 07:20   

Back to top

bobo
Poziom 20
Poziom 20

Post#11 31 Mar 2004 17:34   

Nie bede umieszczal na forum tego programu, nie mam do tego prawa. Natomiast na wymienoinej witrynie trzeba troche "pogrzebac" i dostac sie do odpowiedniej strony na ktorej jest wym. program. Na dole strony sa ikony, dwie strzaleczki i domek ( patrz zalacznik ), nacisniecie tej w lewo cofa strony i tam na ktorejs z nich jest ten program.
Pozdrowka

luna.gif
 Filesize:  2.51 KB

luna.gif

Back to top

nez
Poziom 4
Poziom 4

Post#12 12 Apr 2004 19:07   

Cd. Konwersji plików -POMOCY !

WITAM
Jestem tu nowy i obcy. Całkiem przypadkowo trafiłem tu z wyszukiwarki.
Mam problem.
Chcę zrobić tłumaczenie przy użyciu DeuscheTranslatora z pliku PDF .Więc będę musiał go przekonwentowować na plik tekstowy.
Pilnie podążalem za wskazowkami umieszczonymi tu powyżej niestety nie radzę sobie technicznie z programem PDF2TXT -lub PDF2HTML po prostu nie umiem go obsłużyć .
W wyniku dzialania tegoż programu wychodzą mi pliki html-'owe tylko z jednym słowem "next" i/lub "Previous" pliki te mają po ok.360 bajtów lecz są puste .
TU MÓJ UKłON W KIERUNKU BOBO ,NEBO ,i LEM'a czy nie zechcielibyście podpowiedzieć krok po kroku jak postępować ? .. /Po polsku/ help po anngielsku do mnie też nie przemawia ;((
Z gory dziękuję .
POZDRAWIAM
nez
Back to top

nez
Poziom 4
Poziom 4

Post#13 12 Apr 2004 20:40   

cd. nez
Zeby ułatwić ewentualnie odpowiedź to napiszę jak ja to robię /może uda się wychwycić mój błąd .
Odpalam plik PDF Acrobatem 4.0 z tekstem do przekonwentorowania. Uruchamiam program PDF2TXT a w nim otwieram MRNU następnie tam wybieram opcję OPEN PDF FILE wskazuję na wybrany plik .Po zatwierdzeniu program dość szybko przetwarza i pyta o nazwę/lokalizację dla nowo tworzonego pliku txt lub html.
w pliku txt mam oprócz nazwy i ścieżki dostępu do pliku takie parametry:

>>Creator : PScript5.dll Version 5.2
Producer : Acrobat Distiller 5.0 (Windows)
Created Date : D:20040323183207+01'00'
Modified Date: D:20040323183207+01'00'
SavedBy :
Encrypt : No
Version : 1.3
Filesize : 2291605
Page Count : 18<<

plus 18 linijek >> ----<< tyle ile jest stronic tekstu pdf

PYTANIE :CO ROBIĘ ŹLE ?

Pozdrawiam
nez
Back to top

nebo
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 13 Apr 2004 09:13   

no tak ale acrobat reader jest taka opcja ze możesz zaznaczyś tekst i go np. skopiować
pod tym adresem znajdziesz skriny jak to zrobić a może później wstawie tutaj te obraski...

http://www.pa.piwko.pl
Back to top

eudajmonion
Poziom 16
Poziom 16

Post#15 13 Apr 2004 10:43   

nebo napisal:

Quote:
no tak ale acrobat reader jest taka opcja ze możesz zaznaczyś tekst i go np. skopiować

w wiekszosci przypadkow to dziala, ale nie zawsze

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=592074#592074
Back to top

bobo
Poziom 20
Poziom 20

Post#16 13 Apr 2004 19:23   

Podstawową sprawą jest spowodowanie aby program PDF2HTML, stał się w pełni fukcjonalny ( służy do tego dodatek na tej samej odsłonie e-lunatic ). W samym programie aby go obsługiwać nie trzeba "odkrywać
koła", jest tak prosty że aż "boli". Jedynie należy zwrócić uwagę na pewne ustawienia w File/Preferens/General ( można wywołać Ctrl + D ), jest tam pozycja Page Range, ma być ustawione All, reszta ustawień domyślna. Wynikowy produkt (plik html) jest obrazem strony pdf i o tym trzeba pamiętać, to nie jest konwersja typu ocr. Odnośnie Adobe Distillera, ten program też należy poprawnie skonfigurować aby rezultaty byly zadowalające. Najważniesze jest ustawienie Job options i tutaj mamy do wyboru: Press, Print, eBook, Screen, najlepsze jakościowo pliki ale zarazem największe rozmiarami uzyskujemy w ustawieniu Press, w miare dobre rezultaty daje ustawienie eBook.
Pozdrowka
Back to top

nez
Poziom 4
Poziom 4

Post#17 13 Apr 2004 21:03   

No fajnie Dziękuję Wam Wszystkim za wlożony tu trud by mnie oświecić ale : -NADAL JESTEM CIEMNY JAK TABAKA W ROGU
1) Do NEBO Po co zaznaczać i kopiować tekst i co dalej z tym robić ?
2) Do BOBO jeżeli nie jest to konwersja OCR-owa to czy jest szansa na zrobienie z tego pliku tekstowego ?
Niestety ponieważ nie znam angielskiego a więc jestem kaleką w sieci ten program dla mnie to "odkrywanie koła
Jeszcze raz piękne dzięki dlej będę się z tym "pałował"
Z pozdrowieniem.
nez
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Apr 2004 21:03   

Back to top

bobo
Poziom 20
Poziom 20

Post#18 13 Apr 2004 21:43   

RE. nez Szanowny kolego, nieznajomość angielskiego nie robi z nikogo kaleki, ja nie umię pływać a jestem zapalonym wędkarzem i wody sie nie boje. Ale powaznie, wyjasnic należy pewne szczegóły. Pliki w formacie pdf, mogą byc tworzone metodą scanowania stron i wtedy zapomnij o mozliwosci konwersji, lub poprostu na piechotę, pisane "z palca" ( patrz co napisałem we wczesniejszych postach ). I to jest sedno problemu który Ciebie dotyka. Jezeli wynikowy plik pdf chcesz wyeksportowac do zbioru tekstowego, to umozliwia taka operacje darmowy AcrobatReader5CE ( menu Plik/Eksport dokumentu do tekstu... ) haczyk tkwi w tym że taki plik jest w formacie RTF ( czytany przez Worda ) i jest pozbawiony wszelkiej grafiki która moze byc obecna w dokumencie PDF. Ale akurat ten przypadek jest dla Ciebie nie istotny. Jezeli uda sie w twoim przypadku dostać taki zbiór to wtedy jest prosta sprawa, Word daje mozliwość eksportu do HTML a ten juz jest czytany przez DeuscheTranslatora ( bo domyslam sie że to jest takie właśnie narzędzie do konwersji html'i ). Bardzo łatwo mozna sprawdzić czy plik html bedzie tekstem czy obrazkiem, poprostu zobacz jego kod źródlowy i tam widac jak na "stole" co w nim jest. Pewnie którys z kolegów podsunie jakis inny pomysł na konwersje takich plików ale myslę ze ta metoda da Ci mozliwość uzyskania zadowalającego rezultatu.
Pozdrowka
Back to top

nebo
Poziom 16
Poziom 16

Post#19 14 Apr 2004 06:50   

nez wrote:
No fajnie Dziękuję Wam Wszystkim za wlożony tu trud by mnie oświecić ale : -NADAL JESTEM CIEMNY JAK TABAKA W ROGU
1) Do NEBO Po co zaznaczać i kopiować tekst i co dalej z tym robić ?

mówiłeś coś ze chciałeś to do jakiegoś łumacza wrzucić czy jakoś tak .....
tak więc kopiujesz i wklejasz .... i tłumacz zaczyna odwalać swoją działke to jest chyba proste (raczej)
Back to top

bobo
Poziom 20
Poziom 20

Post#20 14 Apr 2004 18:01   

Re nebo, czy probowales ta metoda kopiowac dokumenty pdf z "ogonami" lub tp. ? bo jak na zlosc pojawiaja sie na kopi "krzaki" a wtedy translator przechodzi w tryb ogłupienia i cos marnie mu idzie ta dzialka.
Pozdrowka
Back to top

nez
Poziom 4
Poziom 4

Post#21 14 Apr 2004 22:36   

Do NEBO
>>mówiłeś coś ze chciałeś to do jakiegoś łumacza wrzucić czy jakoś tak .....
tak więc kopiujesz i wklejasz .... i tłumacz zaczyna odwalać swoją działke to jest chyba proste (raczej) <<
no nie to nie takie proste NEBO ALE DZIĘKI
Nie mam pewności ale wszystko na to wskazuje że Translator toleruje tylko pliki tekstowe/doc.txt itp/
Probowalem to robic też tak
Konwentorowalem przeglądąrką plik pdf na tif. Potem zgodnie z sugestią z tego forum Fine Readerem skanować te pliki tif by z kolei zapisać to w formacie Wordowskiego doc. NO ALE MORDĘGA TO NIESAMOWITA Bo Fine Reader /7 .0 Trial/ robił tyle błędów że lepiej to po prostu przepisać .
Żeby uzmyslowić Wam to dodam że to prawdopodobnie skan 18 stron zapisany w pdf-ie Plik ma ponad 2,6 MB
SORRY W MIĘDZYCZASIE ODKRYŁEM TO CO PRZEOCZYLEM A PRZEOCZYŁEM DOŚĆ WYCZERPUJĄCĄ ODPOWIEDŹ BOBO ,KTÓRY nazywa ten moj przypadk "po imieniu"
Tak BOBO to jest dokładnie mój problem -skan sprobuję jeszcze dostosować się do Twoich wskazówek .
Podwójne DZIĘKI BOBO
raz za objaśnienie
drugi raz za użycie języka bardziej zrozumiałego dla lamera
POZDRAWIAM nez
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> konwersja plików PDF do HTML.
Page 1 of 1
Similar topics
PDF -> PCB konwersja (3)
HTML do PDF ->jaki program? (3)
Tomahawk PDF+ 3.0.1.2 - edycja i tworzenie plików PDF (2)
Maxthon i .pdf. Odczytywanie plików pdf bez zapisu na dysk. (1)
Dodatek pdf.ocx. Otwieranie plików pdf. Co jest nie tak? (5)
Konwersja plików do .pdf (8)
Dynamiczna konwersja html do pdf (5)
Konwersja MS Word -> pdf (8)
..::: Konwersja PDF -> SWF? :::.. (7)
autocad konwersja na pdf (7)

Page generation time: 0.26 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed