Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Korba w rowerze...


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Korba w rowerze...
Autor
Wiadomość
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7497
Miasto: Górny Śląsk

Post#31 Post autora tematu 12 Cze 2008 12:07   

Re: Korba w rowerze...


Suport nie jest na kwadrat. Wiec sie nie ma co wyrobić... Z reszta korba się trzyma i nie lata na boki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Cze 2008 12:07   





Powrót do góry
   
cranky
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 02 Cze 2003
Posty: 1138

Post#32 12 Cze 2008 12:09   

Re: Korba w rowerze...


Przyczyną tykania jest mocna noga użytkownika lub jazda na niedokręconej korbie - zrobił sie luz między pedalem a osią i będzie sie powiekszał z czasem. Ponieważ oś jest robiona z hartowanej stali a pedały z bele czego albo al będzie trzeba wymienić pedał po zdjęciu (lub oczyścić i założyć na dobry klej epoxydowy - wytrzymuje zaskakujaco dlugo, jeśli tylko nie odkręcisz pedała ponownie).
Żeby odkręcić - podgrzej śrubę i schłódź kilkakrotnie - prawdopodobnie trzyma śruba na gwincie a nie korba na osi (nie pisałeś czy blokuje sie po jakiejś części obrotu czy od razu) Jeśli blokuje korba (znaczy wspornik pedała) podgrzej korbę(dmuchawa najlepiej, jak nie mini palnik - nie przesadź!), od strony suportu polewaj delikatnie wodą - schlodzisz oś (jeszcze większa różnica średnic) i zapobiegniesz wygotowaniu smaru z łożysk. Operację można powtarzać. Plastikiem sie nie przejmuj - srub już nie uratujesz.
Znajdź dojście do klucza impulsowego (na sprężone powietrze najlepiej), załóż końcówkę (może być ten torx czy większy bo calowy imbus, czy cokolwiek co ciężej wchodzi) i spokojnie stukaj. Jak nie ma dojścia to stukaj ręcznie lekkim młotkiem blisko śruby, żeby nie sprężynowało (nie żałować czasu). Siła nie da efektu a upór tak.
Powodzenia
PS Nie kwadrata nie obrobisz? Zmieliłem serię kwadratów i francuskiego ośmioramiennego kwiatka z pedalami z odkuwanego na zimno al, rozerwałem obudowę torpeda, oderwałem ręka pół kierownicy "baranie rogi" (była górka), połamałem ramę ze stali stopowej, zmieliłem satelity w torpedzie z przekładnią i wieele innych- zapewniam że WSZYSTKO się da przy "odrobinie" wkładu sił.
Powrót do góry
   
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7497
Miasto: Górny Śląsk

Post#33 Post autora tematu 12 Cze 2008 12:37   

Re: Korba w rowerze...


cranky napisał:
Przyczyną tykania jest mocna noga użytkownika lub jazda na niedokręconej korbie - zrobił sie luz między pedalem a osią i będzie sie powiekszał z czasem. Ponieważ oś jest robiona z hartowanej stali a pedały z bele czego albo al będzie trzeba wymienić pedał po zdjęciu (lub oczyścić i założyć na dobry klej epoxydowy - wytrzymuje zaskakujaco dlugo, jeśli tylko nie odkręcisz pedała ponownie).


Uwierz mi, że korba jest mocno dokręcona!

Jak rower był nowy korba lubiła sie odkręcać. Oczywiście zaraz po poluzowaniu śruby mocno ją dokręcałem. W końcu pojechałem do serwisu i 'jakoś' to dokręcili, że się nie odkręcało... No i teraz nie mogę odkręcić. Lewa, po nacisknięciu noga od razu puściła. Prawa - ni hu hu...

Postaram się jeszcze pokombinować na zimno, sucho itp ;p
Jak nic nie da to chyba rozwierce śrubę, albo poproszę znajomego, aby przyspawał klucz do śruby i może jakoś pójdzie.

Ale jak takie stukanie w niczym nie przeszkadza to nie ma o co się męczyć..?

P.S.
Są może imbusy np: 8.3 , 8.5 , 8,7 ?
Powrót do góry
   
63404
Usunięty





Post#34 12 Cze 2008 17:43   

Re: Korba w rowerze...


sebasebaseba napisał:
Ale jak takie stukanie w niczym nie przeszkadza to nie ma o co się męczyć..?


no może jedynie w tym przeszkadza że ludzie się patrzą czym jedziesz xD
Powrót do góry
   
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7497
Miasto: Górny Śląsk

Post#35 Post autora tematu 12 Cze 2008 18:27   

Re: Korba w rowerze...


napisał:
sebasebaseba napisał:
Ale jak takie stukanie w niczym nie przeszkadza to nie ma o co się męczyć..?


no może jedynie w tym przeszkadza że ludzie się patrzą czym jedziesz xD


Bez przesady! <lol2>
Tak głosno to nie stuka...:) No ale jak ja wiem , że stuka to słyszę. Kto nie wie to nie usłyszy ;p Z reszta to najmniej ważne. Właśnie nie wiem czy to czymś grozi.. Bo to jest mój tzw drugi rower. Siostra na nim więcej jeździ. Mam taki sam i ma duużo więcej przebiegu i nic mu nie jest ;p
Powrót do góry
   
cranky
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 02 Cze 2003
Posty: 1138

Post#36 12 Cze 2008 19:51   

Re: Korba w rowerze...


Przy niedokręconej korbie zrobiłeś sobie minimalny luz. Po iluś tysiącach poruszeń luz zrobił się wyczuwalny - czujesz jak przeskakuje. Jak będziesz jeździł na tym dalej będzie skakać coraz bardziej aż obrobi kształt korby na suporcie na max - pewność wymiany korby, albo odkręcić teraz i epoxyd - korba pociągnie jeszcze trochę.
Powrót do góry
   
arti13
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Mar 2007
Posty: 2432
Miasto: Moje 6m2...

Post#37 13 Cze 2008 18:09   

Re: Korba w rowerze...


Witam
Ja proponuje przyspawac łeb sroby do jakiegos klucza i wtedy odkrecac.
POZDRAWIAM
Powrót do góry
   
Trebuh
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 19 Mar 2003
Posty: 306
Miasto: Bielsko-Biała

Post#38 13 Cze 2008 18:54   

Re: Korba w rowerze...


Ale czy przy spawaniu to się nie zapiecze się jeszcze bardziej (może przyklei klucz do śrubki ;p). Co do podgrzewania tak jak jeden z poprzedników napisał da się to zrobić, plastik czarny da się z łatwością ściągnąć.
Powrót do góry
   
przerabiarka
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 11 Gru 2006
Posty: 538
Miasto: Rzeszów

Post#39 14 Cze 2008 01:04   

Re: Korba w rowerze...


kortyleski napisał:

Poszukałbym uszkodzeń w łożyskowaniu samego pedału, ewentualnie złuszczonej kulki w łożyskowaniu suportu

jak bym się nie znał to bym pomyślał, że zwariowałeś. tekst miesiąca z cyklu dla opornych
Powrót do góry
   
arti13
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Mar 2007
Posty: 2432
Miasto: Moje 6m2...

Post#40 14 Cze 2008 08:50   

Re: Korba w rowerze...


Jak zrobisz to szybko to sie nie zapiecze :P Albo co chwile nanos kawalek spoiny tak zeby miedzy kazdym spawaniem metal mogl ostygnac. Troche czasochlonne ale przynajmniej nic nieuszkodzisz :D
Powrót do góry
   
gangsta529
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Gru 2007
Posty: 179

Post#41 14 Cze 2008 10:37   

Re: Korba w rowerze...


a ja bym poszedł do rowerowego i za 6 zeta kupił specjalny klucz no odkręcania korb czy to aż tak wielki wydatek??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Cze 2008 10:37   





Powrót do góry
   
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 14 Kwi 2003
Posty: 3327
Miasto: Łódź

Post#42 14 Cze 2008 10:51   

Re: Korba w rowerze...


gangsta529 napisał:
a ja bym poszedł do rowerowego i za 6 zeta kupił specjalny klucz no odkręcania korb czy to aż tak wielki wydatek??


Chodzi Ci zapewne o ściągacz do korb. Gdybyś przeczytał wątek przed zabraniem głosu, to wiedziałbyś, że problem nie leży w ściągnięciu korby, a w odkręceniu śruby mocującej korbe do osi wkładu suportowego, co jest konieczne do ściągnięcia korby. Nie powiesz chyba, że można za pomocą ściągacza ściągnąć korbę nie odkręciwszy jej uprzednio?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#43 14 Cze 2008 14:17   

Re: Korba w rowerze...


powracając do tematu to miałem identyczny problem z korba męczyłem się dość długi czas pomimo różnych zabiegów nie dała się odkręcić, w końcu rozwiązałem to Ty sposobem, ze miniszlifierką wypiłowałem szczelinę w śrubie na kształt kwadratu i użyłem przedłużki na 1/2 cala wraz z porządną grzechotką i śruba bez większych oporów puściła. Sprawę pokpiłeś na początku, gdyż gdy śruba była dobra wystarczyło wsiąść nasadkę i dużą grzechotkę, nie ma rady żeby śruba nie puściła.
Na przyszłość polecam w razie odkręcania się śrub, użyć preparatu zapobiegającemu odkręcaniu się śrub, stosowanemu w motoryzacji.
Powrót do góry
   
androot
Moderator
Moderator


Dołączył: 17 Kwi 2002
Posty: 1653
Miasto: Kraków

Post#44 14 Cze 2008 15:04   

Re: Korba w rowerze...


A musisz to odkręcać? Żeby zlikwidować luz nie trzeba tego robić. Do wymiany ośki, panewek i "wianków" jest to konieczne.
Powrót do góry
   
PiM_FM
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 947
Miasto: Tychy

Post#45 16 Cze 2008 23:58   

Re: Korba w rowerze...


@sebasebaseba kliknij do mnie a odkręcimy tą korbę,
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Cze 2008 23:58   





Powrót do góry
   
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7497
Miasto: Górny Śląsk

Post#46 Post autora tematu 28 Cze 2008 10:47   

Re: Korba w rowerze...


PiM_FM napisał:
@sebasebaseba kliknij do mnie a odkręcimy tą korbę,


A dokładniej?:D
Powrót do góry
   
Uszol 1990
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1562
Miasto: Sędziszów Młp.

Post#47 28 Cze 2008 11:50   

Re: Korba w rowerze...


młotek i przecinak :) nie ma opcji żeby nie puściła, w ostateczności spawanie...
miałem podobny problem na suporcie jak ty masz... wystarczyło przełożyć korbę o jeden dalej... z prawej i z lewej do tyłu o jeden i było okej ;) po prostu tam jest mały luz i pod wpływem nacisku "tyka" sobie :)
pozdrawiam
Powrót do góry
   
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7497
Miasto: Górny Śląsk

Post#48 Post autora tematu 28 Cze 2008 16:58   

Re: Korba w rowerze...


Wątpię, że jest to luz... Jak dam korbę w taką pozycję, że prawy pedał jest na dole i na niego stane jest stuk (inny niż podczas pedałowania), jak znowu zrobię to samo, tylko że lewy pedał będzie na dole i na niego stanę to znowu ten stuk.. Niestety ostatnio miałem problemy zdrowotne i nie miałem czasu i siły męczyć się z tą śrubą...
Powrót do góry
   
Uszol 1990
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1562
Miasto: Sędziszów Młp.

Post#49 28 Cze 2008 17:17   

Re: Korba w rowerze...


może że to i nie to... ale u mnie były podobne objawy :)
Powrót do góry
   
Pocieszny
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 4996
Miasto: Nowy Sącz / Kraków

Post#50 28 Cze 2008 17:18   

Re: Korba w rowerze...


A gdyby tak np. czymś rozgrzać zewnętrzny element, a potem potraktować samą śrubę sprężonym powietrzem(dnem go góry daje temperaturę ok. -60 stopni), to chyba śruba powinna się trochę skurczyć i łatwiej ją będzie wykręcić... Szczerze mówiąc nie próbowałem jeszcze tego na śrubach ale wydaje mi się że coś takiego powinno zadziałać. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Pamiętam jak nie mogłem wcisnąć gumek na aluminiowe rogi kierownicy od rowera, włożyłem te rogi do zamrażarki na chwilę, tak się skurczyły że leciutko weszły te gumki :)
Powrót do góry
   
iq84
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 65
Miasto: gliwice

Post#51 28 Cze 2008 21:20   

Re: Korba w rowerze...


mam to samo (narazie nie mam czasu tego naprawić ) i wiem co jest , po prostu korba ma luz na kwadracie trzeba ten kwadrat i wejście kwadratowe korby zaklinować ,jedyny sposób jaki znam to podłożyć tam cienką blaszkę najlepiej o grubości żyletki normalnej można i samą obciętą żyletkę ,powinno zadziałać , nie wiem czy śruby imbusowej odkręcić nie możesz czy samej korby ściągnąć nie potrafisz , do ściągania korby są specjalne ściągaczki , to tyle :) powodzenia .
Powrót do góry
   
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje


Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7497
Miasto: Górny Śląsk

Post#52 Post autora tematu 30 Cze 2008 07:57   

Re: Korba w rowerze...


Ja nie mam kwadratu. I nie umiem odkręcić śruby imbusowej.

Czy mogę na tym jeździć, czy usterka może się powiększyć lub pociągnąć coś za sobą?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Korba w rowerze...
Strona 2 z 2 Idź do strony Poprzedni  12
Podobne tematy
Ręczna prądnica / generator / dynamo / korba - jak zrobić? (11)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS