Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Korba w rowerze...


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny ->Korba w rowerze... Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7496
Pomógł: 264
Ocena postów: 167
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#31 12 Cze 2008 12:07  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


Suport nie jest na kwadrat. Wiec sie nie ma co wyrobić... Z reszta korba się trzyma i nie lata na boki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
cranky
Poziom 26
Dołączył: 02 Cze 2003
Posty: 1134
Pomógł: 37
cranky
Poziom 26
Post#32 12 Cze 2008 12:09    

Re: Korba w rowerze...


Przyczyną tykania jest mocna noga użytkownika lub jazda na niedokręconej korbie - zrobił sie luz między pedalem a osią i będzie sie powiekszał z czasem. Ponieważ oś jest robiona z hartowanej stali a pedały z bele czego albo al będzie trzeba wymienić pedał po zdjęciu (lub oczyścić i założyć na dobry klej epoxydowy - wytrzymuje zaskakujaco dlugo, jeśli tylko nie odkręcisz pedała ponownie).
Żeby odkręcić - podgrzej śrubę i schłódź kilkakrotnie - prawdopodobnie trzyma śruba na gwincie a nie korba na osi (nie pisałeś czy blokuje sie po jakiejś części obrotu czy od razu) Jeśli blokuje korba (znaczy wspornik pedała) podgrzej korbę(dmuchawa najlepiej, jak nie mini palnik - nie przesadź!), od strony suportu polewaj delikatnie wodą - schlodzisz oś (jeszcze większa różnica średnic) i zapobiegniesz wygotowaniu smaru z łożysk. Operację można powtarzać. Plastikiem sie nie przejmuj - srub już nie uratujesz.
Znajdź dojście do klucza impulsowego (na sprężone powietrze najlepiej), załóż końcówkę (może być ten torx czy większy bo calowy imbus, czy cokolwiek co ciężej wchodzi) i spokojnie stukaj. Jak nie ma dojścia to stukaj ręcznie lekkim młotkiem blisko śruby, żeby nie sprężynowało (nie żałować czasu). Siła nie da efektu a upór tak.
Powodzenia
PS Nie kwadrata nie obrobisz? Zmieliłem serię kwadratów i francuskiego ośmioramiennego kwiatka z pedalami z odkuwanego na zimno al, rozerwałem obudowę torpeda, oderwałem ręka pół kierownicy "baranie rogi" (była górka), połamałem ramę ze stali stopowej, zmieliłem satelity w torpedzie z przekładnią i wieele innych- zapewniam że WSZYSTKO się da przy "odrobinie" wkładu sił.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7496
Pomógł: 264
Ocena postów: 167
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#33 12 Cze 2008 12:37  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


cranky napisał:
Przyczyną tykania jest mocna noga użytkownika lub jazda na niedokręconej korbie - zrobił sie luz między pedalem a osią i będzie sie powiekszał z czasem. Ponieważ oś jest robiona z hartowanej stali a pedały z bele czego albo al będzie trzeba wymienić pedał po zdjęciu (lub oczyścić i założyć na dobry klej epoxydowy - wytrzymuje zaskakujaco dlugo, jeśli tylko nie odkręcisz pedała ponownie).


Uwierz mi, że korba jest mocno dokręcona!

Jak rower był nowy korba lubiła sie odkręcać. Oczywiście zaraz po poluzowaniu śruby mocno ją dokręcałem. W końcu pojechałem do serwisu i 'jakoś' to dokręcili, że się nie odkręcało... No i teraz nie mogę odkręcić. Lewa, po nacisknięciu noga od razu puściła. Prawa - ni hu hu...

Postaram się jeszcze pokombinować na zimno, sucho itp ;p
Jak nic nie da to chyba rozwierce śrubę, albo poproszę znajomego, aby przyspawał klucz do śruby i może jakoś pójdzie.

Ale jak takie stukanie w niczym nie przeszkadza to nie ma o co się męczyć..?

P.S.
Są może imbusy np: 8.3 , 8.5 , 8,7 ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
63404
Usunięty
63404
Usunięty
Post#34 12 Cze 2008 17:43    

Re: Korba w rowerze...


sebasebaseba napisał:
Ale jak takie stukanie w niczym nie przeszkadza to nie ma o co się męczyć..?


no może jedynie w tym przeszkadza że ludzie się patrzą czym jedziesz xD

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7496
Pomógł: 264
Ocena postów: 167
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#35 12 Cze 2008 18:27  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


napisał:
sebasebaseba napisał:
Ale jak takie stukanie w niczym nie przeszkadza to nie ma o co się męczyć..?


no może jedynie w tym przeszkadza że ludzie się patrzą czym jedziesz xD


Bez przesady! <lol2>
Tak głosno to nie stuka...:) No ale jak ja wiem , że stuka to słyszę. Kto nie wie to nie usłyszy ;p Z reszta to najmniej ważne. Właśnie nie wiem czy to czymś grozi.. Bo to jest mój tzw drugi rower. Siostra na nim więcej jeździ. Mam taki sam i ma duużo więcej przebiegu i nic mu nie jest ;p

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
cranky
Poziom 26
Dołączył: 02 Cze 2003
Posty: 1134
Pomógł: 37
cranky
Poziom 26
Post#36 12 Cze 2008 19:51    

Re: Korba w rowerze...


Przy niedokręconej korbie zrobiłeś sobie minimalny luz. Po iluś tysiącach poruszeń luz zrobił się wyczuwalny - czujesz jak przeskakuje. Jak będziesz jeździł na tym dalej będzie skakać coraz bardziej aż obrobi kształt korby na suporcie na max - pewność wymiany korby, albo odkręcić teraz i epoxyd - korba pociągnie jeszcze trochę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
arti13
Poziom 32
Miasto: Moje 6m2...
Dołączył: 14 Mar 2007
Posty: 2397
Pomógł: 84
Ocena postów: 11
arti13
Poziom 32
Post#37 13 Cze 2008 18:09    

Re: Korba w rowerze...


Witam
Ja proponuje przyspawac łeb sroby do jakiegos klucza i wtedy odkrecac.
POZDRAWIAM

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Trebuh
Poziom 18
Miasto: Bielsko-Biała
Dołączył: 19 Mar 2003
Posty: 305
Pomógł: 11
Trebuh
Poziom 18
Post#38 13 Cze 2008 18:54    

Re: Korba w rowerze...


Ale czy przy spawaniu to się nie zapiecze się jeszcze bardziej (może przyklei klucz do śrubki ;p). Co do podgrzewania tak jak jeden z poprzedników napisał da się to zrobić, plastik czarny da się z łatwością ściągnąć.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
przerabiarka
Poziom 21
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 11 Gru 2006
Posty: 546
Pomógł: 18
Ocena postów: 2
przerabiarka
Poziom 21
Post#39 14 Cze 2008 01:04    

Re: Korba w rowerze...


kortyleski napisał:

Poszukałbym uszkodzeń w łożyskowaniu samego pedału, ewentualnie złuszczonej kulki w łożyskowaniu suportu

jak bym się nie znał to bym pomyślał, że zwariowałeś. tekst miesiąca z cyklu dla opornych

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
arti13
Poziom 32
Miasto: Moje 6m2...
Dołączył: 14 Mar 2007
Posty: 2397
Pomógł: 84
Ocena postów: 11
arti13
Poziom 32
Post#40 14 Cze 2008 08:50    

Re: Korba w rowerze...


Jak zrobisz to szybko to sie nie zapiecze :P Albo co chwile nanos kawalek spoiny tak zeby miedzy kazdym spawaniem metal mogl ostygnac. Troche czasochlonne ale przynajmniej nic nieuszkodzisz :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
gangsta529
Poziom 14
Dołączył: 05 Gru 2007
Posty: 177
Pomógł: 1
gangsta529
Poziom 14
Post#41 14 Cze 2008 10:37    

Re: Korba w rowerze...


a ja bym poszedł do rowerowego i za 6 zeta kupił specjalny klucz no odkręcania korb czy to aż tak wielki wydatek??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Łódź
Dołączył: 14 Kwi 2003
Posty: 3312
Pomógł: 473
Ocena postów: 35
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Post#42 14 Cze 2008 10:51    

Re: Korba w rowerze...


gangsta529 napisał:
a ja bym poszedł do rowerowego i za 6 zeta kupił specjalny klucz no odkręcania korb czy to aż tak wielki wydatek??


Chodzi Ci zapewne o ściągacz do korb. Gdybyś przeczytał wątek przed zabraniem głosu, to wiedziałbyś, że problem nie leży w ściągnięciu korby, a w odkręceniu śruby mocującej korbe do osi wkładu suportowego, co jest konieczne do ściągnięcia korby. Nie powiesz chyba, że można za pomocą ściągacza ściągnąć korbę nie odkręciwszy jej uprzednio?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Usunięty
Usunięty
Post#43 14 Cze 2008 14:17    

Re: Korba w rowerze...


powracając do tematu to miałem identyczny problem z korba męczyłem się dość długi czas pomimo różnych zabiegów nie dała się odkręcić, w końcu rozwiązałem to Ty sposobem, ze miniszlifierką wypiłowałem szczelinę w śrubie na kształt kwadratu i użyłem przedłużki na 1/2 cala wraz z porządną grzechotką i śruba bez większych oporów puściła. Sprawę pokpiłeś na początku, gdyż gdy śruba była dobra wystarczyło wsiąść nasadkę i dużą grzechotkę, nie ma rady żeby śruba nie puściła.
Na przyszłość polecam w razie odkręcania się śrub, użyć preparatu zapobiegającemu odkręcaniu się śrub, stosowanemu w motoryzacji.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
androot
Moderator
Miasto: Kraków
Dołączył: 17 Kwi 2002
Posty: 1694
Pomógł: 51
Ocena postów: 334
androot
Moderator
Post#44 14 Cze 2008 15:04    

Re: Korba w rowerze...


A musisz to odkręcać? Żeby zlikwidować luz nie trzeba tego robić. Do wymiany ośki, panewek i "wianków" jest to konieczne.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
PiM_FM
Poziom 25
Miasto: Tychy
Dołączył: 26 Lut 2006
Posty: 945
Pomógł: 49
PiM_FM
Poziom 25
Post#45 16 Cze 2008 23:58    

Re: Korba w rowerze...


@sebasebaseba kliknij do mnie a odkręcimy tą korbę,

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7496
Pomógł: 264
Ocena postów: 167
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#46 28 Cze 2008 10:47  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


PiM_FM napisał:
@sebasebaseba kliknij do mnie a odkręcimy tą korbę,


A dokładniej?:D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Uszol 1990
Poziom 29
Miasto: Sędziszów Młp.
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1567
Pomógł: 39
Ocena postów: 3
Uszol 1990
Poziom 29
Post#47 28 Cze 2008 11:50    

Re: Korba w rowerze...


młotek i przecinak :) nie ma opcji żeby nie puściła, w ostateczności spawanie...
miałem podobny problem na suporcie jak ty masz... wystarczyło przełożyć korbę o jeden dalej... z prawej i z lewej do tyłu o jeden i było okej ;) po prostu tam jest mały luz i pod wpływem nacisku "tyka" sobie :)
pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7496
Pomógł: 264
Ocena postów: 167
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#48 28 Cze 2008 16:58  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


Wątpię, że jest to luz... Jak dam korbę w taką pozycję, że prawy pedał jest na dole i na niego stane jest stuk (inny niż podczas pedałowania), jak znowu zrobię to samo, tylko że lewy pedał będzie na dole i na niego stanę to znowu ten stuk.. Niestety ostatnio miałem problemy zdrowotne i nie miałem czasu i siły męczyć się z tą śrubą...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Uszol 1990
Poziom 29
Miasto: Sędziszów Młp.
Dołączył: 28 Lis 2004
Posty: 1567
Pomógł: 39
Ocena postów: 3
Uszol 1990
Poziom 29
Post#49 28 Cze 2008 17:17    

Re: Korba w rowerze...


może że to i nie to... ale u mnie były podobne objawy :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Pocieszny
Poziom 38
Miasto: Nowy Sącz / Kraków
Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 5152
Pomógł: 226
Ocena postów: 47
Pocieszny
Poziom 38
Post#50 28 Cze 2008 17:18    

Re: Korba w rowerze...


A gdyby tak np. czymś rozgrzać zewnętrzny element, a potem potraktować samą śrubę sprężonym powietrzem(dnem go góry daje temperaturę ok. -60 stopni), to chyba śruba powinna się trochę skurczyć i łatwiej ją będzie wykręcić... Szczerze mówiąc nie próbowałem jeszcze tego na śrubach ale wydaje mi się że coś takiego powinno zadziałać. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Pamiętam jak nie mogłem wcisnąć gumek na aluminiowe rogi kierownicy od rowera, włożyłem te rogi do zamrażarki na chwilę, tak się skurczyły że leciutko weszły te gumki :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
iq84
Poziom 12
Miasto: gliwice
Dołączył: 17 Wrz 2005
Posty: 65
Pomógł: 1
iq84
Poziom 12
Post#51 28 Cze 2008 21:20    

Re: Korba w rowerze...


mam to samo (narazie nie mam czasu tego naprawić ) i wiem co jest , po prostu korba ma luz na kwadracie trzeba ten kwadrat i wejście kwadratowe korby zaklinować ,jedyny sposób jaki znam to podłożyć tam cienką blaszkę najlepiej o grubości żyletki normalnej można i samą obciętą żyletkę ,powinno zadziałać , nie wiem czy śruby imbusowej odkręcić nie możesz czy samej korby ściągnąć nie potrafisz , do ściągania korby są specjalne ściągaczki , to tyle :) powodzenia .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7496
Pomógł: 264
Ocena postów: 167
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#52 30 Cze 2008 07:57  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


Ja nie mam kwadratu. I nie umiem odkręcić śruby imbusowej.

Czy mogę na tym jeździć, czy usterka może się powiększyć lub pociągnąć coś za sobą?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Korba w rowerze... Poprzedni  12
Strona 2 z 2
Podobne tematy
Ręczna prądnica / generator / dynamo / korba - jak zrobić? (11)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.146 seconds

elektroda.pl temat RSS