Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Korba w rowerze...


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny ->Korba w rowerze... Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7481
Pomógł: 262
Ocena postów: 126
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#1 06 Cze 2008 17:15  Autor tematu   

Korba w rowerze...


Witam!

Mam problem, dość 'lamerski'.
Nie jestem pewien w którą stronę odkręca się korby w rowerze... Dokładniej prawą (z zębatkami). "Normalnie" czy którąś w prawo?
Ani w tą, ani w tą nie rusza Sad

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Quarz
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: -... -.--
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14827
Pomógł: 1635
Quarz
Poziom 26
Post#2 06 Cze 2008 18:17    

Re: Korba w rowerze...


sebasebaseba napisał:
Witam!

Mam problem, dość 'lamerski'.
Nie jestem pewien w którą stronę odkręca się korby w rowerze... Dokładniej prawą (z zębatkami). "Normalnie" czy którąś w prawo?
Ani w tą, ani w tą nie rusza Sad
A jesteś tego pewien, iż jest ona mocowana do wału korbowodu na gwint?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7481
Pomógł: 262
Ocena postów: 126
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#3 06 Cze 2008 20:52  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


Quarz napisał:
sebasebaseba napisał:
Witam!

Mam problem, dość 'lamerski'.
Nie jestem pewien w którą stronę odkręca się korby w rowerze... Dokładniej prawą (z zębatkami). "Normalnie" czy którąś w prawo?
Ani w tą, ani w tą nie rusza Sad
A jesteś tego pewien, iż jest ona mocowana do wału korbowodu na gwint?


Źle to napisałem, sory. Chodzi o śrubę która mocuje korbę do wału.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
DJ MHz
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Polkowice
Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 874
Pomógł: 9
Ocena postów: 98
DJ MHz
Poziom 20
Post#4 06 Cze 2008 21:09    

Re: Korba w rowerze...


Normalnie się odkręca. Lewy gwint jest jedynie w lewym pedale.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7481
Pomógł: 262
Ocena postów: 126
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#5 06 Cze 2008 21:16  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


OK, a możliwe, że zbyt dokręcona korba może być przyczyną 'tykania' podczas mocniejszego nacisku na pedały (gwałtowne przyspiesznie, jazda pod górkę)?

Za nic nie mogę jej odkręcić :/
Przykręcana na imbus 8... Śruba powoli robi sie okrągła, a odkręcić nie da rady :/
Jakiś pomysł? WD-40 nie pomaga...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DJ MHz
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Polkowice
Dołączył: 13 Sty 2005
Posty: 874
Pomógł: 9
Ocena postów: 98
DJ MHz
Poziom 20
Post#6 06 Cze 2008 22:11    

Re: Korba w rowerze...


No jak jest na łożyskach kulowych support, i zbyt dokręcony to może tak tykać... Wystarczy tylko wyregulować to. A może popróbuj tą śrubę podgrzać np, małym palnikiem lub zapalniczką i potem wd-40. Jeśli oczywiście ramie korby nie jest z tworzywa Very Happy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7481
Pomógł: 262
Ocena postów: 126
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#7 07 Cze 2008 07:50  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


Podgrzanie raczej odpada...Śruby wyglądają tak:
Korba w rowerze...

To czarne to plastik...:/

A śruba ani rusz..:/

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Cyborg_3D
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 577
Pomógł: 28
Cyborg_3D
Poziom 18
Post#8 07 Cze 2008 08:39    

Re: Korba w rowerze...


Najłatwiej się odkręca 'zrywając' śrubę, nie dosłownie zrywając oczywiście. Smile Ale, próbować odkręcić jednym, bardzo mocnym impulsem. Powinno wtedy puścić. Bo takie ciągnięcie się z tym caly czas na siłe nic nie da.


Ach, i nie zapomnij, że do zdjęcia korby potrzebny będzie Ci ściągacz.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kortyleski
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Warszawa
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 4393
Pomógł: 272
Ocena postów: 78
kortyleski
Poziom 24
Post#9 07 Cze 2008 09:06    

Re: Korba w rowerze...


Parę zdrowych młotków w łeb śruby lub imbus w nią włożony załatwi sprawę odkręcania. Natomiast za mocne dokręcenie na pewno nie jest powodem "tykania"
Poszukałbym uszkodzeń w łożyskowaniu samego pedału, ewentualnie złuszczonej kulki w łożyskowaniu suportu

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
niutat
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3447
Pomógł: 285
Ocena postów: 50
niutat
Poziom 23
Post#10 07 Cze 2008 09:09    

Re: Korba w rowerze...


Witam, uderz w tą śrubę kilka razy młotkiem przez jakiś pręt, powinno pomóc.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7481
Pomógł: 262
Ocena postów: 126
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#11 07 Cze 2008 10:57  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


Niestety nic Sad Klucz spada...

A śruba stoi w miejscu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Cyborg_3D
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 577
Pomógł: 28
Cyborg_3D
Poziom 18
Post#12 07 Cze 2008 12:02    

Re: Korba w rowerze...


Moze masz zjechany klucz? Albo go za płytko wkładasz. Smile Bo mam identyczne śruby w swojej korbie i klucz nie ma prawa z nich wypaść.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jajco72
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 320
Pomógł: 41
Ocena postów: 4
jajco72
Poziom 16
Post#13 07 Cze 2008 12:17    

Re: Korba w rowerze...


Witam,
1. porządny klucz (ciasno wchodzący imbus i nie jakiś z obi, czy praktikera za 4zł...)
2. wd40 lub podobny (prysnąć i na kilka godzin zostawić)
3. kilka razy młotkiem dość mocno stuknąć (przez np. drugi młotek)
4. odkręcić "jednym" stanowczym szarpnięciem
5 jeśli to nie zadziała a łeb śruby jest na zewnątrz, możesz użyć klucza do rur (szwedzik)(plastik usunąć, a śruba i tak do wyrzucenia)
pozdrawiam
jajco72

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7481
Pomógł: 262
Ocena postów: 126
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#14 07 Cze 2008 12:23  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


Klucz jest dość dobry...:/ Nie żaden czarny czy z obi...
Tylko śruba się wyrabia i klucz wypada... Teraz boję sie, żeby śruba okragła się nie zrobiła!

P.S.
Śruba nie wystaje.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Miasto: Łódź
Dołączył: 14 Kwi 2003
Posty: 3308
Pomógł: 473
Ocena postów: 25
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Post#15 07 Cze 2008 12:33    

Re: Korba w rowerze...


Porządny długi klucz (co najmniej 20 cm) i "para" w rękach. Co do tykania to są co najmniej cztery możliwości:
- strzela łożysko w suporcie
- j/w ale w pedale
- suport jest niedkokręcony
- niedokręcone do korby zębatki minimalnie przesuwają się podczas pedałowania

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jajco72
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 320
Pomógł: 41
Ocena postów: 4
jajco72
Poziom 16
Post#16 07 Cze 2008 14:19    

Re: Korba w rowerze...


sebasebaseba napisał:
Klucz jest dość dobry...:/ Nie żaden czarny czy z obi...
Tylko śruba się wyrabia i klucz wypada... Teraz boję sie, żeby śruba okragła się nie zrobiła!


no to jeszcze, jak już tak rozjechane, klucz połówkowy, czyli o pół wymiaru większy, wbić w otwór i kręcić...
no i na koniec zostaje rozwiercanie (ostateczność).
pozdrawiam
jajco72

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Cyborg_3D
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 16 Gru 2005
Posty: 577
Pomógł: 28
Cyborg_3D
Poziom 18
Post#17 07 Cze 2008 14:30    

Re: Korba w rowerze...


Rozwiercenie raczej odpada. Łatwo uszkodzić suport w czasie wykonywania tej operacji. Smile

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jajco72
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 320
Pomógł: 41
Ocena postów: 4
jajco72
Poziom 16
Post#18 07 Cze 2008 14:59    

Re: Korba w rowerze...


Napisałem że to ostateczność Smile pominąłem jeszcze kwestię wykrętaka - ale te 2 opcje to nadal ostateczność.
pozdrawiam
jajco72

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6537
Pomógł: 488
Ocena postów: 112
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Post#19 07 Cze 2008 16:13    

Re: Korba w rowerze...


Skoro klucz już omyka to nic nim nie wykombinuje
Moim zdaniem robota zepsuta na początku, teraz to wystarczy po staropolsku odkręcić (przecinak)
Żadnym wykrętakiem nic nie zdziała

Zwykły suport czy wkład?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jajco72
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 320
Pomógł: 41
Ocena postów: 4
jajco72
Poziom 16
Post#20 07 Cze 2008 16:21    

Re: Korba w rowerze...


Do goldwinger: eee kolega pomylił kraje Smile to był klucz radziecki "młotek i przecinak" Smile
p.s. czy to kolega śmiga po olsztynie na tym "wielkim czymś" (zresztą chyba pierwszym w Olsztynie Goldwingu) jak to nazwał mój sąsiad...?
pozdrawiam
jajco72

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6537
Pomógł: 488
Ocena postów: 112
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Post#21 07 Cze 2008 16:32    

Re: Korba w rowerze...


W olsztynie goldwingów jest koło 7 sztuk
Pewno masz na myśli tego pomarańczowego - to nie ja

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
jajco72
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 03 Lip 2005
Posty: 320
Pomógł: 41
Ocena postów: 4
jajco72
Poziom 16
Post#22 07 Cze 2008 17:04    

Re: Korba w rowerze...


nie, raczej to że pierwszego chyba "stałego" widziałem w Olku jakieś 15 lat temu, może więcej...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kortyleski
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Warszawa
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 4393
Pomógł: 272
Ocena postów: 78
kortyleski
Poziom 24
Post#23 07 Cze 2008 18:17    

Re: Korba w rowerze...


Co do śruby.. W przypadku omkniętego imbusa zazwyczaj pomagają dwie metody:(w moim przypadku)
Podebrać klucz typu Torx o większym wymiarze, wbić na siłę.
Oczywiście mowa o kluczu pod nasadkę "10" a nie zwykłym giętym.
Druga metoda to wspawanie klucza w śrubę migiem.
Przy odrobinie umiejętności ościenne elementy nie dostaną ogniem a śruba się wygrzeje i jest ja czym pokręcić.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7481
Pomógł: 262
Ocena postów: 126
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#24 08 Cze 2008 18:02  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


Jeszcze jutro pomęczę się imbusem... (będę miał troszeczke inny ;p).


EDIT
No niestety nic ;(
Chyba dam sobie spokój... No właśnie... Jazda z 'tykającym' suportem grozi czymś?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
wowka
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Bombay
Dołączył: 31 Lip 2002
Posty: 1460
Pomógł: 28
Ocena postów: 31
wowka
Poziom 21
Post#25 11 Cze 2008 23:18    

Re: Korba w rowerze...


Bez przesady ! Sruby zazwyczj ciezko odkrecic kiedy sa cale i sa mocno dokrecone. Najprosciej rozwiercic leb sruby tak aby calkiem odpadl i wtedy zostaje reszta ktora zazwyczaj da sie bez problemu mala "zabka" odkrecic.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda
Dołączył: 07 Mar 2006
Posty: 6537
Pomógł: 488
Ocena postów: 112
goldwinger
Zasłużony dla elektroda
Post#26 11 Cze 2008 23:29    

Re: Korba w rowerze...


wowka, widziałeś na oczy to o czym piszesz?
wnioskuję że nie, bo gdybyś widział nie pisałbyś głupot

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kortyleski
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Warszawa
Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 4393
Pomógł: 272
Ocena postów: 78
kortyleski
Poziom 24
Post#27 12 Cze 2008 08:12    

Re: Korba w rowerze...


Rzeczywiście czasem sposób kolegi wowka się sprawdza, ale czasem.
Natomiast jeśli się nie uda to raczej wał suportu będzie do wyrzucenia. Poza tym akurat te śruby są utwardzane - odwiercenie wymaga sporo wprawy. Jak odkręcić napisałem już wcześniej.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Admin grupy Instrukcje
Miasto: Górny Śląsk
Dołączył: 18 Paź 2006
Posty: 7481
Pomógł: 262
Ocena postów: 126
Xylometazolin!
Admin grupy Instrukcje
Post#28 12 Cze 2008 10:37  Autor tematu   

Re: Korba w rowerze...


Czyli co może byc przyczyną 'tykania'?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Piotrek15
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Będzin
Dołączył: 06 Sty 2005
Posty: 250
Pomógł: 14
Ocena postów: 3
Piotrek15
Poziom 15
Post#29 12 Cze 2008 11:31    

Re: Korba w rowerze...


jeżeli powodem tykania nie jest ani łożysko suportu ani łożysko w pedale to ramie korby może być obrobione jeśli jest to korba tzw. na kwadrat.
Najczęściej uszkadza się łożysko w pedale od niego może tykać abo strzelać. Co do okręcenia śruby gdy jest obrobiona są dwa sposoby. Jeden to wspawać w śrubę kawałek pręta i potem odkręcić (przy odrobinie uwagi mi się udało wspawać nie uszkadzając nic obok śruby) albo wkleić w śrubę poxiliną jakiegoś taniego imbusa 8 i odczekać aż wyschnie a potem nakładając na niego połmetrową rurke odręcić

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
gruby1
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Częstochowa
Dołączył: 15 Cze 2007
Posty: 1143
Pomógł: 121
Ocena postów: 14
gruby1
Poziom 21
Post#30 12 Cze 2008 11:51    

Re: Korba w rowerze...


Ja proponuje dość radykalny sposób, tzw "ruski klucz" czyli młotek i przecinak. W ostateczności zawsze pomaga Very Happy Tylko przydałoby się żeby faktycznie wpuścić tam WD i troszkę poczekać. Zawsze w rowerach miałem problemy z suportem, padające łożyska, zerwane gwinty itp. Kupiłem suport na łożyskach maszynowych-i zapomniałem o jakichkolwiek strzelaniach, regulacjach itp.
pozrdawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Ogólny Techniczny -> Korba w rowerze... 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Ręczna prądnica / generator / dynamo / korba - jak zrobić? (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS