FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

centralny zamek Twingo 1997 - nie zamyka z pilota

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Security -> centralny zamek Twingo 1997 - nie zamyka z pilota
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 07 Jun 2008 16:56   

centralny zamek Twingo 1997 - nie zamyka z pilota

Mam Renault Twingo 1997r. Jest tam centralny na podczerwień. Pod dachem, w okolicach lusterka jest odbiornik podczewieni i przycisk.

Zamek zamyka i otwiera się z przycisku, natomiast z kluczyka nici... Przykładanie w pobliżu tez nie pomaga, ani odsłonięcie odbiornika. W kluczyku jest PIC16LF84 w obudowie SMD, czyli mikrokontroler z grupy tych niskonapięciowych odpowiednio zaprogramowany. Bateria została w pilocie wymieniona na nową.

Próbowałem trybów serwisowych, czyli przytrzymywania przycisku od zamka przez 10s itd., ale nic to nie daje.

Pilot wysyła prawdopodobnie sygnały, bo dioda sygnalizacyjna na nim miga podczas przyciskania. Nie jestem pewien czy dioda podczerwieni wysyła, bo siłą rzeczy światła podczerwonego się nie zobaczy... Wygląda na sprawną, bo sprawdziłem miernikiem funkcją dioda. W końcu to praktycznie tak jak z diodą LED. Podejrzewam, że problem tkwi w tym odbiorniku na poddaszu. Pytanie moje brzmi więc: jak sie do niego zabrać?

Boję się zdemontować obudowę od niego, bo coś urwę. Jak to bezpiecznie zdjąć? Co do zaplecza to mam wszystkie niezbędne narzędzia, z oscyloskopem włącznie. Niestety w tej chwili nie sprawdzę nim nic, bo na klika dni pożyczyłem znajomemu, ale może obejdzie się bez niego.
Back to top

cardiag
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 07 Jun 2008 20:38   

Re: centralny zamek Twingo 1997 - nie zamyka z pilota

próbowałeś programować pilot?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Jun 2008 20:38   

Back to top

Pawel wawa
Poziom 25
Poziom 25

Post#3 07 Jun 2008 20:41   

diodę zobaczysz przez aparat w komórce. Programowanie jak w sceniku i megane, pełno postów na elce.
Back to top

trytronik
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 07 Jun 2008 21:29   

Kolego musisz znać kod pin i odpowiednia procedura, i możesz kodować pilota. Temat wielokrotnie porusznay użyj szukajki.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Jun 2008 21:29   

Back to top

stopi
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 Post from the author of the topic 08 Jun 2008 14:23   

Robiłem tak jak tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=659044&highlight=twingo+centralny+zamek&sid=

Próbowałem przytrzymać ten przycisk od zamka,ale nic się po prostu nie dzieje poza pojedynczym zamknięciem...Nie znam kodu pin właśnie:(
Back to top

Zmacio
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 08 Jun 2008 21:56   

Jeśli zdobędziesz pin kod, to immo można zlikwidować. Powiedzmy prawie że zlikwidować. Unieszkodliwić do momentu ściągnięcia klemy akumulatora. Ale to są szczegóły.
Back to top

stopi
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 Post from the author of the topic 27 Jun 2008 19:52   

Sprawdziłem doszczętnie ten sterownik k. lusterka. Odbiornik podczerwieni reaguje na impulsy pilota, i przekazuje je na procesor (sprawdziłem oscyloskopem). Wszystkie zasilania są jak powinny być. Dioda od immobilisera podczas wciskania pilota świeci na chwile światłem ciągłym, tak jakby zamek chciał zamknąć, a nie mógł :) Normalnie miga wolno, a po włączeniu zapłonu miga szybko. Niestety procedury przytrzymywania przycisku i prób programowania pilota nic nie dają.... Znalazłem też jakieś procedury przy użyciu pałki od wycieraczek, ale to nadal lipa.... Teoretycznie po przytrzymaniu przez dłuższy czas przycisku zamka powinno się wejść w tryb programowania i dioda immo powinna zacząć świecić, tak?

Czy w takim razie skoro dioda w desce rozdzielczej reaguje na pilot to może jest to wina np. uszkodzonej wiązki w drzwiach, albo jakiegoś styku czy coś w tym rodzaju? Jeśli byłoby złe kodowanie to czy też dioda by reagowała?

I jeszcze pytanie: czy zamknięciem z pilota powinien sterować ten sam przekaźnik, który jest w sterowniku przy lusterku czy może jakiś inny schowany np. gdzieś w słupku bocznym lub drzwiach?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Jun 2008 19:52   

Back to top

thomas__1
Poziom 18
Poziom 18

Post#8 10 Jan 2009 17:09   

Czy udało się naprawić usterkę?

Mam podobny problem, który pojawił się nagle. Po otwarciu samochodu pilotem IR i przejechaniu ok. 50 km nie dało się zamknąć samochodu. Co dziwne otwarłem samochód po dłuższej chwili kluczykiem (mechanicznie) i po klikukrotnym wciśnięciu pilota IR zapalił silnik, lecz dioda migała przez całą drogę. W domu próbowałem otworzyć drugim pilotem, który na 95% jest sprawny bo używałem go miesiąc temu, i też nie działa. Słychać bardzo ciche klikanie przekaźnika w okolicach skrzynki bezpiecznikowej ale drzwi się nie otwierają. Silnik czasem zapala ale dioda miga cały czas i nie wiadomo czy immo jest zazbrojony czy nie. Bezpieczniki sprawdzone.

Przycisk ręcznego otwierania centralnego działa tylko przy włączonym zapłonie. Czy tak ma być bo już nie pamiętam??
Myślę na początek sprawdzić sterownik centralnego zamka.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Security -> centralny zamek Twingo 1997 - nie zamyka z pilota
Page 1 of 1
Similar topics
Vectra B centralny zamek - nie zamyka (5)
NIe zamyka centralny zamek (8)
Nissan Almera N15 1997, centralny zamek. Czy naciśnięcie pilota to tylko impuls? (1)
Centralny zamek ibiza. Alarm się uaktywnia, ale zamek nie zamyka drzwi. (2)
BMW 3 E36 1997 -centralny zamek z pilota (7)
Centralny zamek - nie zamyka z pilota (6)
Twingo nie dziala fabryczny centralny zamek z pilota (12)
centralny zamek Twingo :( otwiera / zamyka samoczynie (1)
Centralny zamek astra - nie zamyka (7)
Centralny zamek wogóle nie zamyka (3)

Page generation time: 0.068 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed