Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Power Supplies ->Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
TONI_2003
Moderator
Location: Tychy
Joined: 02 Jul 2003
Posts: 11011
Helped: 1109
Post rating: 357
TONI_2003
Moderator
Post#1 19 Jun 2005 21:26Helpful post  Topic author   

Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?


Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat :?:

Chcesz pomocy to pomóż sobie sam, a zarazem ułatwisz pomoc sobie i innym!
Zatem podaj kompletny zestaw układów scalonych i tranzystorów istotne napisy na płycie PCB zasilacza!

Zrobienie ekstra zdjęć wnętrza zasilacza (naklejki) to pomoc dla chcących tobie pomoc, a zarazem namiastka dokumentacji dla potomnych.

Następnym etapem o ile zasilacz nie ma spalonego bezpiecznika jest obowiązek podania napięć.

Przy zasilaczu typu ATX powinny być wykonane pomiary na złączu (wkładanym do gniazda PC-ta) 20-24 pin po podpięciu do sieci ~230V, ale bez jego wystartowania (mierzymy zawsze na pinie GND – przewód czarny), a pinami o numerach podanych poniżej:
Złącze nr. 13 lub 15 zielony (specyfikacja ATX) lub (czasami szary) przewód (start zasilacza) nazwa: ON/OFF, PWR-ON, PS-ON
Złącze nr. 9 zwykle kolor fioletowy nazwa: 5V-VR, VSB czy 5V Stand-by =================================================
Proszę zewrzeć (na stałe) tak jak na rys. czyli pin 14 do 15 (GND)...
Dodam, że przy niektórych zasilaczach ATX potrzeba wstępnie obciążyć zasilacz i to najlepiej na obu liniach +12V oraz +5V (czasami dotyczy to również stand-by) oraz linii +3,3V po czym dopiero robić pomiary miernikiem!

Przy czym w nielicznych przypadkach awarii zasilacza komputerowego błędny stan sygnału (lub jego brak) Power Good jest jedynym objawem niesprawności i przyczyną odmówienia pracy (płyta główna) przez system operacyjny komputera.
:arrow: Tak więc nie zapominajmy podczas pomiaru również o tym pomiarze sygnału PG (+5V) na pinie nr. 8 (najczęściej kabel ma kolor popielaty, szary).

Ponieważ - Szary, Popielaty to z reguły są sygnały dla komunikacji z płytą główną PC pin nr. 8 czyli sygnał nazywany jako nazwy:
(PWR-OK, / PWR-GOOD)
— czy też najczęściej jako PG lub POWER GOOD (zależy od osoby piszącej)...

Należy zwierać tylko i wyłącznie Zielony czyli nazwy:
PWR-ON, lub PS-ON czyli ON/OFF
— należy przy tym pamiętać, że czasami na tym pinie nr. 14 są stosowane kable w kolorze szarym czy popielatym i dlatego osobiście nie stosuję takiej nazwy jak zielony (chyba że siłą rozpędu).

Zwieramy tylko i wyłącznie (na stałe) pin 14 z 13, 15, 16, 17 lub 5 (czyli masą GND) to tyle w tym temacie...

Pozdrawiam...
Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?

Helpful post? + +3
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ankuch
VIP Zasłużony dla elektroda
Location: Częstochowa
Joined: 04 Jul 2002
Posts: 1349
Helped: 38
Post rating: 11
ankuch
VIP Zasłużony dla elektroda
Post#2 19 Jun 2005 21:58Helpful post    

Re: Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez P


Kolejne pytanie o tę kwestię to ostrzeżenie, bez względu na status użytkownika.
-----------------------------
10 Cze 2006 09:25
W przypadku innych standardów proszę pisać na PW do opiekunów działu.
Wyjątki te będą umieszczane w niniejszym temacie.
Jednym z takich wyjątków są zasilacze DELL-a.
Jest to już na Elektrodzie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zgrupować wszystko w jednym miejscu.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1574656#1574656
Odpowiedzi na to pytanie są w tym temacie i nie zaśmiecajmy forum.

:arrow: Dell własności (niestandardowe) projekt ATX

Zasilacze Serwerowe kompendium wiedzy?

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
TONI_2003
Moderator
Location: Tychy
Joined: 02 Jul 2003
Posts: 11011
Helped: 1109
Post rating: 357
TONI_2003
Moderator
Post#3 27 Jan 2009 11:19  Topic author   

Re: Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez P


Jak zmienia się „pinologia złącza” oraz co z tego wynika.
Ważne:
Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?


:arrow: ATX Specification - Version 2.01

:arrow: ATX12V - Version 2.01


:arrow: ATX Specification - Version 2.2

:arrow: SERIAL ATA połączenia:


Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
:arrow: Aux Power Connektor (ATX12V v.1)
Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
=============================================================
:arrow: Graficzny kalkulator rezystancji.

Attachments:

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
lisek
Spec od monitorów
Location: Wrocław/* dziś: N.Wales (UK)
Joined: 19 Feb 2003
Posts: 17400
Helped: 2417
Post rating: 826
lisek
Spec od monitorów
Post#4 05 May 2011 19:52    

Re: Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez P


:arrow: Niektóre tranzystory i odpowiedniki.

:arrow: Układy scalone...

:arrow: Dużo o blokach zasilania AT i ATX
----
Wydzielono z tematu: * Zasilacze: AT/ATX, laptopy i inne - schematy
przez TONI_2003 dnia 5.05.2011 20:21

Helpful post? + +1
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Power Supplies -> Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
Page 1 of 1

Similar topics to naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?

jak uruchomić zasilacz AT na sucho (4)
Jak uruchomić zasilacz do komputeraz AT bez niczego ???? (7)
Jak Uruchomić zasilacz ATX bez pomocy komputera?? (2)
Zasilacz Xbox 360 - jak uruchomić bez konsoli (2)
Kto wie jak uruchomić zasilacz ATX Bez kompa (3)
Zasilacz Compaq PS2022.Jak uruchomić bez podłączonej płyty? (5)
Zasilacz Compaq PA-4022-6B2 \'AT\'. Jak uruchomić bez płyty? (5)
Zasilacz do hp nx9010. Można go uruchomić dopiero jak zasilacz wystygnie. (4)
Zasilacz komputerowy. Jak go sprawdzić na sucho? (32)
Jak uruchomic zasilacz z EPSON C40 na sucho? (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.086 seconds