Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Zasilacze -> Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
Autor
Wiadomość
TONI_2003
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Lip 2003
Posty: 10343
Miasto: Tychy

Post#1 Post autora tematu 19 Cze 2005 21:26pomocny post - solucja   

Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?


Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat :?:

Chcesz pomocy to pomóż sobie sam, a zarazem ułatwisz pomoc sobie i innym!
Zatem podaj kompletny zestaw układów scalonych i tranzystorów istotne napisy na płycie PCB zasilacza!

Zrobienie ekstra zdjęć wnętrza zasilacza (naklejki) to pomoc dla chcących tobie pomoc, a zarazem namiastka dokumentacji dla potomnych.

Następnym etapem o ile zasilacz nie ma spalonego bezpiecznika jest obowiązek podania napięć.

Przy zasilaczu typu ATX powinny być wykonane pomiary na złączu (wkładanym do gniazda PC-ta) 20-24 pin po podpięciu do sieci ~230V, ale bez jego wystartowania (mierzymy zawsze na pinie GND – przewód czarny), a pinami o numerach podanych poniżej:
Złącze nr. 13 lub 15 zielony (specyfikacja ATX) lub (czasami szary) przewód (start zasilacza) nazwa: ON/OFF, PWR-ON, PS-ON
Złącze nr. 9 zwykle kolor fioletowy nazwa: 5V-VR, VSB czy 5V Stand-by =================================================
Proszę zewrzeć (na stałe) tak jak na rys. czyli pin 14 do 15 (GND)...
Dodam, że przy niektórych zasilaczach ATX potrzeba wstępnie obciążyć zasilacz i to najlepiej na obu liniach +12V oraz +5V (czasami dotyczy to również stand-by) oraz linii +3,3V po czym dopiero robić pomiary miernikiem!

Przy czym w nielicznych przypadkach awarii zasilacza komputerowego błędny stan sygnału (lub jego brak) Power Good jest jedynym objawem niesprawności i przyczyną odmówienia pracy (płyta główna) przez system operacyjny komputera.
:arrow: Tak więc nie zapominajmy podczas pomiaru również o tym pomiarze sygnału PG (+5V) na pinie nr. 8 (najczęściej kabel ma kolor popielaty, szary).

Ponieważ - Szary, Popielaty to z reguły są sygnały dla komunikacji z płytą główną PC pin nr. 8 czyli sygnał nazywany jako nazwy:
(PWR-OK, / PWR-GOOD)
— czy też najczęściej jako PG lub POWER GOOD (zależy od osoby piszącej)...

Należy zwierać tylko i wyłącznie Zielony czyli nazwy:
PWR-ON, lub PS-ON czyli ON/OFF
— należy przy tym pamiętać, że czasami na tym pinie nr. 14 są stosowane kable w kolorze szarym czy popielatym i dlatego osobiście nie stosuję takiej nazwy jak zielony (chyba że siłą rozpędu).

Zwieramy tylko i wyłącznie (na stałe) pin 14 z 13, 15, 16, 17 lub 5 (czyli masą GND) to tyle w tym temacie...

Pozdrawiam...
Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Cze 2005 21:26pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
ankuch
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Lip 2002
Posty: 1350
Miasto: Częstochowa

Post#2 19 Cze 2005 21:58pomocny post - solucja   

Re: Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez P


Kolejne pytanie o tę kwestię to ostrzeżenie, bez względu na status użytkownika.
-----------------------------
10 Cze 2006 09:25
W przypadku innych standardów proszę pisać na PW do opiekunów działu.
Wyjątki te będą umieszczane w niniejszym temacie.
Jednym z takich wyjątków są zasilacze DELL-a.
Jest to już na Elektrodzie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zgrupować wszystko w jednym miejscu.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1574656#1574656
Odpowiedzi na to pytanie są w tym temacie i nie zaśmiecajmy forum.

:arrow: Dell własności (niestandardowe) projekt ATX

Zasilacze Serwerowe kompendium wiedzy?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Cze 2005 21:58pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
TONI_2003
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Lip 2003
Posty: 10343
Miasto: Tychy

Post#3 Post autora tematu 27 Sty 2009 11:19   

Re: Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez P


Jak zmienia się „pinologia złącza” oraz co z tego wynika.
Ważne:
Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?


:arrow: ATX Specification - Version 2.01

:arrow: ATX12V - Version 2.01


:arrow: ATX Specification - Version 2.2

:arrow: SERIAL ATA połączenia:


Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
:arrow: Aux Power Connektor (ATX12V v.1)
Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
=============================================================
:arrow: Graficzny kalkulator rezystancji.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sty 2009 11:19   





Powrót do góry
   
lisek
Spec od monitorów
Spec od monitorów


Dołączył: 19 Lut 2003
Posty: 14020
Miasto: Wrocław/* dziś: N.Wales (UK)

Post#4 05 Maj 2011 19:52   

Re: Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez P


:arrow: Niektóre tranzystory i odpowiedniki.

:arrow: Układy scalone...

:arrow: Dużo o blokach zasilania AT i ATX
----
Wydzielono z tematu: * Zasilacze: AT/ATX, laptopy i inne - schematy
przez TONI_2003 dnia 5.05.2011 20:21
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Zasilacze -> Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak uruchomić zasilacz AT na sucho (4)
Jak uruchomić zasilacz do komputeraz AT bez niczego ???? (7)
Jak Uruchomić zasilacz ATX bez pomocy komputera?? (2)
Zasilacz Xbox 360 - jak uruchomić bez konsoli (2)
Kto wie jak uruchomić zasilacz ATX Bez kompa (3)
Zasilacz Compaq PS2022.Jak uruchomić bez podłączonej płyty? (5)
Zasilacz Compaq PA-4022-6B2 \'AT\'. Jak uruchomić bez płyty? (5)
Zasilacz do hp nx9010. Można go uruchomić dopiero jak zasilacz wystygnie. (4)
Zasilacz komputerowy. Jak go sprawdzić na sucho? (32)
Jak uruchomic zasilacz z EPSON C40 na sucho? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS