Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Zasilacze -> Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
Autor
Wiadomość
TONI_2003
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Lip 2003
Posty: 10365
Miasto: Tychy

Post#1 Post autora tematu 19 Cze 2005 21:26pomocny post - solucja   

Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?


Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat :?:

Chcesz pomocy to pomóż sobie sam, a zarazem ułatwisz pomoc sobie i innym!
Zatem podaj kompletny zestaw układów scalonych i tranzystorów istotne napisy na płycie PCB zasilacza!

Zrobienie ekstra zdjęć wnętrza zasilacza (naklejki) to pomoc dla chcących tobie pomoc, a zarazem namiastka dokumentacji dla potomnych.

Następnym etapem o ile zasilacz nie ma spalonego bezpiecznika jest obowiązek podania napięć.

Przy zasilaczu typu ATX powinny być wykonane pomiary na złączu (wkładanym do gniazda PC-ta) 20-24 pin po podpięciu do sieci ~230V, ale bez jego wystartowania (mierzymy zawsze na pinie GND – przewód czarny), a pinami o numerach podanych poniżej:
Złącze nr. 13 lub 15 zielony (specyfikacja ATX) lub (czasami szary) przewód (start zasilacza) nazwa: ON/OFF, PWR-ON, PS-ON
Złącze nr. 9 zwykle kolor fioletowy nazwa: 5V-VR, VSB czy 5V Stand-by =================================================
Proszę zewrzeć (na stałe) tak jak na rys. czyli pin 14 do 15 (GND)...
Dodam, że przy niektórych zasilaczach ATX potrzeba wstępnie obciążyć zasilacz i to najlepiej na obu liniach +12V oraz +5V (czasami dotyczy to również stand-by) oraz linii +3,3V po czym dopiero robić pomiary miernikiem!

Przy czym w nielicznych przypadkach awarii zasilacza komputerowego błędny stan sygnału (lub jego brak) Power Good jest jedynym objawem niesprawności i przyczyną odmówienia pracy (płyta główna) przez system operacyjny komputera.
:arrow: Tak więc nie zapominajmy podczas pomiaru również o tym pomiarze sygnału PG (+5V) na pinie nr. 8 (najczęściej kabel ma kolor popielaty, szary).

Ponieważ - Szary, Popielaty to z reguły są sygnały dla komunikacji z płytą główną PC pin nr. 8 czyli sygnał nazywany jako nazwy:
(PWR-OK, / PWR-GOOD)
— czy też najczęściej jako PG lub POWER GOOD (zależy od osoby piszącej)...

Należy zwierać tylko i wyłącznie Zielony czyli nazwy:
PWR-ON, lub PS-ON czyli ON/OFF
— należy przy tym pamiętać, że czasami na tym pinie nr. 14 są stosowane kable w kolorze szarym czy popielatym i dlatego osobiście nie stosuję takiej nazwy jak zielony (chyba że siłą rozpędu).

Zwieramy tylko i wyłącznie (na stałe) pin 14 z 13, 15, 16, 17 lub 5 (czyli masą GND) to tyle w tym temacie...

Pozdrawiam...
Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Cze 2005 21:26pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
ankuch
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Lip 2002
Posty: 1351
Miasto: Częstochowa

Post#2 19 Cze 2005 21:58pomocny post - solucja   

Re: Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez P


Kolejne pytanie o tę kwestię to ostrzeżenie, bez względu na status użytkownika.
-----------------------------
10 Cze 2006 09:25
W przypadku innych standardów proszę pisać na PW do opiekunów działu.
Wyjątki te będą umieszczane w niniejszym temacie.
Jednym z takich wyjątków są zasilacze DELL-a.
Jest to już na Elektrodzie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zgrupować wszystko w jednym miejscu.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1574656#1574656
Odpowiedzi na to pytanie są w tym temacie i nie zaśmiecajmy forum.

:arrow: Dell własności (niestandardowe) projekt ATX

Zasilacze Serwerowe kompendium wiedzy?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Cze 2005 21:58pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
TONI_2003
Moderator
Moderator


Dołączył: 02 Lip 2003
Posty: 10365
Miasto: Tychy

Post#3 Post autora tematu 27 Sty 2009 11:19   

Re: Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez P


Jak zmienia się „pinologia złącza” oraz co z tego wynika.
Ważne:
Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?


:arrow: ATX Specification - Version 2.01

:arrow: ATX12V - Version 2.01


:arrow: ATX Specification - Version 2.2

:arrow: SERIAL ATA połączenia:


Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
:arrow: Aux Power Connektor (ATX12V v.1)
Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
=============================================================
:arrow: Graficzny kalkulator rezystancji.

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Sty 2009 11:19   





Powrót do góry
   
lisek
Spec od monitorów
Spec od monitorów


Dołączył: 19 Lut 2003
Posty: 13764
Miasto: Wrocław/* dziś: N.Wales (UK)

Post#4 05 Maj 2011 19:52   

Re: Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez P


:arrow: Niektóre tranzystory i odpowiedniki.

:arrow: Układy scalone...

:arrow: Dużo o blokach zasilania AT i ATX
----
Wydzielono z tematu: * Zasilacze: AT/ATX, laptopy i inne - schematy
przez TONI_2003 dnia 5.05.2011 20:21
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Zasilacze -> Naprawiasz zasilacz zakładasz o tym temat? Uruchomić zasilacz na sucho bez PC?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jak Uruchomić zasilacz ATX bez pomocy komputera?? (2)
Kto wie jak uruchomić zasilacz ATX Bez kompa (3)
jak uruchomić zasilacz AT na sucho (4)
Zasailacz atx 723 . Jak sprawdzić zasilacz bez podłączenia do komputera? (5)
jak uruchomic CODEGEN ATX bez komputera? (10)
Jak odpalić zasilacz ATX bez kompa? (4)
Jak uruchomić zasilacz do komputeraz AT bez niczego ???? (7)
Jak odpalić zasilacz ATX bez płyty głównej? (5)
AcBel model: API-6117L - jak uruchomić bez komputera ? (7)
Zasilacz Xbox 360 - jak uruchomić bez konsoli (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS