| Author |
kondor Poziom 10

|
02 Feb 2004 00:04 LP/SP.w Panasoniku NV-J35 |
|
|
|
Mam problem z naprawa magnetowidu Panasonic model:NV-J35. Wcześniejsze nagrania „ stare” są odtwarzane poprawnie nawet nagrywane, bałaganiarsko częściowo w PS a częściowo w LP system sam rozpoznaje jaka była prędkość zapisu, a licznik liczy przesuwającą się taśmę. Działa także na „starych” nagraniach TRACKING. Na nowych nagraniach TRACKING nie działa. Gdy nagrywam w systemie LP( powoli), magnetowid odtwarza je jako SP(wtedy przyśpieszone jest odtwarzanie). To samo nagranie na całkowicie sprawnym Panasoniku jest także odtwarzane szybko (a wskaźnik odczytuje je jako SP.) Stąd wnioskuję że na taśmie w procesie nagrywania nie jest nagrywana informacja o włączeniu LP. Gdzie szukać usterki? Doradzano mi abym w pierwszej kolejności sprawdził zasilacz, (osobiście nigdy bym nie przypuszczał że powodem omawianej usterki może być zasilacz). Istotnie zasilacz był „martwy” Ale po wymianie C9-1m./450V ruszył. Nim jednak naprawiłem go, zasilałem wideo na sprawdzonym innym panelu zasilacza. Ponadto usterka ta występowała już nim padł zasilacz i gdyby nie uszkodził się zasilacz, to z tą usterką przypuszczam, sprzęt był używany dalej (w systemie SP.) Może ktoś z taką usterką się już spotkał ?Bardzo proszę o doradę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2004 00:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
TOMI Poziom 22

|
02 Feb 2004 01:01 Re: LP/SP.w Panasoniku NV-J35 |
|
|
|
Zacznij od porządnego wyczyszczenia głowicy Audio/CTL, ewentualnie ustawienia jeśli ktoś kręcił.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2004 01:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
amik9m Poziom 24

|
02 Feb 2004 01:29 LP/SP.w Panasoniku NV-J35 |
|
|
|
Oraz sprawdź docisk rolki i prowadzenie taśmy.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
02 Feb 2004 01:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kondor Poziom 10

|
12 Feb 2004 10:13 Re: LP/SP.w Panasoniku NV-J35 |
|
|
|
Bardzo dziękuję za dorady, na głowicy a/c istotnie był wżarty brud, próbowałem to oczyścić, płynem do głowic, ale nie skutkowało. Usunąłem "przymurowany" tlenkowy zlepek drewnianą wykałaczką. Sytuacja znacznie się poprawiła, ale co kilka minut ( zresztą bardzo nieregularnie) magnetowid przeskakiwał, raz SP raz LP. wymieniłem rolkę dociskową. Różnica kolosalna na plus, ale obraz dalej cyklicznie podrygiwał, szczególnie na nowych nagraniach. Stare były odtwarzane w miarę poprawnie. Podstawiłem na próbę nową głowice wizyjną i tak już zostało, bo wszystko wróciło do normy. Jako osoba dociekliwa, próbowałem uściślić przyczynę. A wiec oglądając listki głowicy pod lupą stwierdziłem że jeden, listek miał maleńką rysę. Gdy lekko dotknąłem owego listka wykałaczką, okazało się że jest to pęknięcie. Z rozmowy z właścicielem sprzętu, dowiedziałem się także że wielokrotnie używał taśmy czyszczącej. Raz jeszcze bardzo dziekuję, ża porady i zamykam temat, LP/SP w Panasonicu NV-J35.
|
|
| Back to top |
|
 |