Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



DSL nie świeci jak i Internet


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet ->DSL nie świeci jak i Internet Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
hello16
Level 13
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 4
hello16
Level 13
Post#1 14 Jun 2008 15:55  Topic author   

DSL nie świeci jak i Internet


Witam, dzis kupilem używany ruter Linksys WAG200G (EU) anexA. Problem jest taki żę kiedy podłącze zasilacz swiecą się tylko dwie diody Power i Wirelees DSL nie świeci, co jest tego przyczyną, w ganiazdku mam kabelek RJ-11 a do routera trzeba RJ-45 tak więc kabelek z RJ-11 2-3 zlutowałem z RJ-45 z 4-5. Nic to nie dało nadal się nie pali DSL jak i Internet. Nie mam już siły nad tym kombinować. Proszę o rady Internet mam z neostrady

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Location: Łódź
Joined: 14 Apr 2003
Posts: 3318
Helped: 473
Post rating: 42
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Post#2 14 Jun 2008 16:28    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


hello16 wrote:
w ganiazdku mam kabelek RJ-11 a do routera trzeba RJ-45


Od kiedy?

DSL nie świeci jak i Internet

Pierwszy port z lewej to rj11.
Jeśli nie ma portu rj11, to oznacza, że masz wersje na Annex b.

Tak wygląda wersja na Annex b:
DSL nie świeci jak i Internet

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hello16
Level 13
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 4
hello16
Level 13
Post#3 14 Jun 2008 16:32  Topic author   

Re: DSL nie świeci jak i Internet


Sprzedawca powiedział że to anex a, dobrze a do się to jakoś zrobić żeby wszystko hulało? Ja zmieniłem te piny z RJ-45 zrobiłem na RJ-11 ale dalejnie chce działać. Od tego co kupowałem ten router mówił że neostrada mu działała to jakim cudem on to zrobił?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
benchmarek
Level 22
Location: Białystok
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 631
Helped: 18
benchmarek
Level 22
Post#4 14 Jun 2008 16:40    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


Po co masz zamieniac piny ???. RJ 11 podłacz do gniazdka telefonicznego, zapali sie wtedy dioda DSL znaczyć to będzie że wbudowany modem nawiązał synchronizację.

Helpful post? + 0
Back to top
hello16
Level 13
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 4
hello16
Level 13
Post#5 14 Jun 2008 16:41  Topic author   

Re: DSL nie świeci jak i Internet


CO z tego że RJ-11 podłącze do gniazka telefonicznego jak w routerze mam później wejście na RJ-45

Helpful post? + 0
Back to top
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Location: Łódź
Joined: 14 Apr 2003
Posts: 3318
Helped: 473
Post rating: 42
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Post#6 14 Jun 2008 16:43    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


Zerknij tu:
ftp://fen.pl/instrukcje/Linksys/WAG200G PL.pdf

Mogła Ci się trafić wersja na annex A z gniazdem wan rj54. W takim wypadku w zestawie powinna być prejściowka, jeśli nie ma, to moim zdaniem należy produkt reklamować u sprzedawcy.

hello16 wrote:
CO z tego że RJ-11 podłącze do gniazka telefonicznego jak w routerze mam później wejście na RJ-45


Można włożyć i czymś "zaklinować", niektorym podobno dziala:
--> http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=243000

Helpful post? + 0
Back to top
hello16
Level 13
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 4
hello16
Level 13
Post#7 14 Jun 2008 16:48  Topic author   

Re: DSL nie świeci jak i Internet


No ja te styki tak zrobiłem rj-45 (styki 4 i 5) z rj-11 (styki 2 i 3)
ale dlaczego ta dioda nadal nieche się zaświecić?

Helpful post? + 0
Back to top
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Location: Łódź
Joined: 14 Apr 2003
Posts: 3318
Helped: 473
Post rating: 42
szaleniec
Zasłużony dla elektroda
Post#8 14 Jun 2008 16:50    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


hello16 wrote:
No ja te styki tak zrobiłem rj-45 (styki 4 i 5) z rj-11 (styki 2 i 3)
ale dlaczego ta dioda nadal nieche się zaświecić?


Łącze jest sprawne? Na innym modemie działa? Nieświecąca się dioda DSL oznacza brak synchronizacji z DSLAMem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hello16
Level 13
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 4
hello16
Level 13
Post#9 14 Jun 2008 16:52  Topic author   

Re: DSL nie świeci jak i Internet


Z modemem od neostrady czyli SAGEM działa, żeby ADSL działał potrzebne są tylko 2 kabelki w moim wypadku czerwony i zielony. Może w tym routerze potrezbne są jeszcze inne kabelki? Co to znaczy te brak synchronizacji?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
benchmarek
Level 22
Location: Białystok
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 631
Helped: 18
benchmarek
Level 22
Post#10 14 Jun 2008 16:53    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


no to jeśli zrobiłeś już wczesniej przelotke (tzw kabel ISDN) z r11 na rj 45 i nie dziala na linii z neostrada to znaczy ze masz annex b a nie a. Jesli masz pudełko od tego urzadzenia to w lewym górnym rogu w pomarańczowej ramce powinien być napis jaki to jest anex.

Helpful post? + 0
Back to top
hello16
Level 13
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 4
hello16
Level 13
Post#11 14 Jun 2008 16:55  Topic author   

Re: DSL nie świeci jak i Internet


I tego właśnie nie rozumie bo pisze że to jest ANEX-A

Helpful post? + 0
Back to top
benchmarek
Level 22
Location: Białystok
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 631
Helped: 18
benchmarek
Level 22
Post#12 14 Jun 2008 16:57    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


a porównaj nr. seryjny z pudelka i z urzadzenia czy jest ten sam, czy pudełko jest od tego egzemlarza?

Helpful post? + 0
Back to top
hello16
Level 13
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 4
hello16
Level 13
Post#13 14 Jun 2008 16:59  Topic author   

Re: DSL nie świeci jak i Internet


Wszystko się zgadza numer seryjny ten sam. Czy ktoś mi może dać odpowiedz czy to po przeróbach jakiś zadziała wogule? Chętnie kupię od kogoś taki adapterek może ktoś by mi zrobił taki ;p :)? Ile kabelków jest potrezbnych aby DSl zaczoł świecić? bo w moim modemie wystraczą 2 czy tak jest i w przypadku routera ?

Helpful post? + 0
Back to top
benchmarek
Level 22
Location: Białystok
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 631
Helped: 18
benchmarek
Level 22
Post#14 14 Jun 2008 17:02    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


wczesniej pisałeś ze już zrobiłeś przerobiony kabel? o jakich przeróbkach teraz myślisz? chyba że czegoś nie doczycztałem?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
hello16
Level 13
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 4
hello16
Level 13
Post#15 14 Jun 2008 17:05  Topic author   

Re: DSL nie świeci jak i Internet


No zrobiłem tą przeróbke teraz pytam właśnie czemu z tą przeróbką to sie nie chce zapalić? Może mam router zepsuty? ale power i wiirelees działa moja nokia n95 wykrywa ten router

Helpful post? + 0
Back to top
benchmarek
Level 22
Location: Białystok
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 631
Helped: 18
benchmarek
Level 22
Post#16 14 Jun 2008 17:08    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


Jeśli to jest na 100% annex A z wejsciem WAN na RJ45 (nie spotkałem się z takimi ale ponoć są) i z Twoim nowym kablem nie działa tzn. nie ma synchronizacji z centralą, to router jest uszkodzony innej opcji nie ma (zakładając że Twoj nowy kabel przewodzi poprawnie), proponuje podłaczyć zwykly telefoniczny 2x r11, troche jest za mały do RJ45 ale bez problemu zda egzamin na czas testów.

Helpful post? + 0
Back to top
hello16
Level 13
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 4
hello16
Level 13
Post#17 14 Jun 2008 17:12  Topic author   

Re: DSL nie świeci jak i Internet


Teraz dzwoniłem do tego co mi to sprzedal, i on powiedział że normalnie RJ-11 wkładał do routera, a Rj-45 z komputera do routera i wszystko mu działało;/

Helpful post? + 0
Back to top
benchmarek
Level 22
Location: Białystok
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 631
Helped: 18
benchmarek
Level 22
Post#18 14 Jun 2008 17:18    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


Zadam może trywialne pytanie, podłaczasz sie pod gniazdko oznaczone line?

Helpful post? + 0
Back to top
hello16
Level 13
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 4
hello16
Level 13
Post#19 14 Jun 2008 17:18  Topic author   

Re: DSL nie świeci jak i Internet


tak, mam zasilacz podłączony i kabelek line, nie jest jeszcze podłączony kabel ethernet do komputera bo nie mam jeszcze karty sieciowej ale DSL i tak moim zdaniem powinno świecić

Helpful post? + 0
Back to top
benchmarek
Level 22
Location: Białystok
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 631
Helped: 18
benchmarek
Level 22
Post#20 14 Jun 2008 17:22    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


no to jesli tak to sprawdz z oryginalnym kabelkiem 2x rj11 np. ze swojego sagema

Helpful post? + 0
Back to top
hello16
Level 13
Joined: 05 Mar 2007
Posts: 111
Helped: 4
hello16
Level 13
Post#21 14 Jun 2008 17:23  Topic author   

Re: DSL nie świeci jak i Internet


Sprawdzałem cały czas tym kabelkiem i nic;/

Helpful post? + 0
Back to top
benchmarek
Level 22
Location: Białystok
Joined: 25 Mar 2003
Posts: 631
Helped: 18
benchmarek
Level 22
Post#22 14 Jun 2008 17:28    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


Przyjżałem tą instrukcjię zamieszczonej przez kol. Swira i wynika zniej że RJ11 to annex A a RJ12 i RJ45 to annex B. Dlatego myślę że masz jednak Annex B

Helpful post? + 0
Back to top
robertamel
Level 26
Joined: 10 Sep 2003
Posts: 683
Helped: 88
Post rating: 4
robertamel
Level 26
Post#23 14 Jun 2008 17:33    

Re: DSL nie świeci jak i Internet


Po zalogowaniu się do Routera co widzisz w zakładce status>dsl connection?

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> DSL nie świeci jak i Internet
Page 1 of 1

Similar topics to dSL nie świeci jak i Internet

Router Telfort - Nie świeci się DSL ani Internet Lampka, jak podłączyć kable (5)
Router D-LINK DSL-2641B nie świeci dsl (4)
Modem DSL - Dioda się nie świeci (2)
Internet DSL 1000 I D-Link DSL-504G (3)
Jak połączyć internet (dsl) kablówka przez router (13)
D-Link DSL-G624M lan1 świeci (komputer nie podłączony do lan (3)
asus dsl-g31 - jak wylaczyc automatyczne laczenie z internet (4)
D-Link DSL 2640R - nie dziala internet po kablu (ethernet) (10)
NAT, internet przez DSL, D-link DI-624+. Jak ustawić, aby azureus działał? (10)
D-Link GO-DSL-N150, Wi-Fi - Jak poprawnie ustawić router.Internet od UPC,woj.pom (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.061 seconds