Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...
Autor
Wiadomość
emperor1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Cze 2008
Posty: 4
Miasto: Breslau

Post#1 Post autora tematu 17 Cze 2008 23:45   

2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Witam :)

Szukam juz od jakiegos czasu ale nie stety nic nie znalazłem :(
1. Potrzebuje parametry sieci elektrycznej w USA zasilającej obiekty mieszkalne.
2. Jaki powinien być transformator aby z polskiej sieci 3x400V uzyskać zasilanie sprzętu z USA.

Proszę o jakieś nakierowanie lub linki z takimi danymi.

Potrzebne to ojcu do pracy, ja sie na tym nie znam :P


Z góry dzięki za pomoc :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Cze 2008 23:45   





Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 945
Miasto: Lublin

Post#2 18 Cze 2008 01:35pomocny post - solucja   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


W cale ameryce zasilanie mieszkan jest tylko jednofazowe .Napiecie wynosi 2x120V i prad minimalny jest na zabezpieczeniu 2x 100A , a max 2x200A .Starsze domy mialy zabezpieczenie 2x60A ,ale teraz jesli robi sie wymiane tablic bezpiecznikowych to musi sie wymienic na zabezpieczenie 100A .W zadnym mieszkaniu nie ma zasilania trojfazowego .Do zasilania sprzetu z ameryki potrzebny jest tylko transformator jednofazowy o napieciu 120V .Podaje sie na tablice bezpiecznikowa 2x120V ,poniewaz sa urzadzenia ktore zasilane sa z 240V , sa to kuchenka elektryczna pobierajaca max prad 2x40A , oraz suszarka do bielizny 2x30A ,do tego dochodzi klimatyzacja 2x20A .Pozostale urzadzenia sa na 120V .Uklad jest tak zrobiony ze srodek uzwojenia podawany jest na ziemie i to nazywa sie " neutral ", a dwa pozostale konce uzwojenia maja wzgledem ziemi 120V ,a miedzy soba 240V.
Powrót do góry
   
HONDAS
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 17 Sie 2005
Posty: 500
Miasto: czluchow

Post#3 18 Cze 2008 01:36   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


110-120 V 60Hz a gdzie masz 3x400V ? Czy czegoś nie pomyliłeś ?aby
Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 945
Miasto: Lublin

Post#4 18 Cze 2008 03:38   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Juz dawno nie ma zasilania 110V .To bylo kiedys w tej chwili jest tylko zasilanie 2x120V .Uklady trojfazowe sa tylko w przemysle i maja nastepujace zasilania 3x 208V , 3x220V , 3x 277V , 3x 347V , 3x 480V , oraz w Kanadzie wystepuje 3x600V .Do budynkow przemyslowych wchodzi 3x480V .Wykorzystanie w Polsce ukladu trojfazowego jest nierealne, bo tam w domu jest uklad tylko jednofazowy z uziemionym srodkiem uzwojenia ,i otrzymuje sie 2x120V , lub 240V .W Polsce mozna zastosowac uklad transformatora zasilanego miedzyfazowo na 400V i obwod wtorny mial by 2x 120V ,lub bezposrednio z 230V na 2x120V , lub tylko 230v na 120V .Wszystko zalezy, jakie beda urzadzenia podlanczane o jakiej max mocy .Zpomnialem jeszcze dodac ze w domach wystepuje jeszcze podgrzwewacz wody z zasilaniem 240V i pradzie 20A tam gdzie nie ma gazu .
Powrót do góry
   
HeSz
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 1064
Miasto: Mysłowice

Post#5 18 Cze 2008 09:22   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


No i nie zapominajcie o częstotliwości. Tam jest 60Hz. Niektóre urządzenie ( te które mają zegar wykorzystujący częstotliwość sieci)głupieją.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2405
Miasto: M-ce

Post#6 18 Cze 2008 14:02pomocny post - solucja   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Jak widać w stosunku do systemu europejskiego tam jest to strasznie pokręcone.

U nas mamy 3 fazy, każda ma potencjał względem ziemii 230 V, a napięcie międzyfazowe pomiędzy każdą z faz to 400 V i nie ma znaczenia pomiędzy jakimi fazami mierzymy.

W Stanach natomiast, do domów doprowadza się 2 fazy.
Każda z tych faz ma potencjał względem ziemi równy 120V, natomiast międzyfazowo jest pomiędzy tymi fazami 240V.
Właśnie to napięcia międzyfazowe (240V) używa się tam do zasilania kuchni elektrycznych, piekarników, boilerów, klimatyzatorów i innych urządzeń dużej mocy. Czyli w większości takich, jakie my zasilamy ze zwykłego gniazdka. A to dlatego, że przy 230 V można takim samym przewodem przesłać 2 razy więcej energii.

Do zakładów przemysłowych itp. doprowadza się jeszcze trzecią fazę, która ma względem ziemi 208V.

Stosuje się jeszcze gamę innych systemów (ale tylko do użytku przemysłu itp.).
Powrót do góry
   
emperor1
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 17 Cze 2008
Posty: 4
Miasto: Breslau

Post#7 Post autora tematu 18 Cze 2008 21:41   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Dzieki za pomoc :) Przydalo sie :D

Temat do zamkniecia :)


Pozdrawiam
Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2405
Miasto: M-ce

Post#8 18 Cze 2008 22:23   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Jeszcze ciekawostka.

Tam, z tego, co wiem z opowieści znajomego-budowlańca, nie stosuje się tak jak u nas jednego transformatora dużej mocy zasilającego powiedzmy pół wsi czy jakąś ulicę, ale każdy domek lub dwa ma swój transformator, taki śmieszny, montowany na słupie, wygląda jak beczka. Napięcie na takiej ulicznej sieci to chyba 7,2 kV.

Zapomniałem dodać w poprzednim poście, do takiego transformatora dochodzi z ulicy jedna faza średniego napięcia, ale wychodzi z niego dwa odczepy, czyli praktycznie jakby fazy. Neutralny jest brany także z uzwojenia transformatora, a nie z uziomu, choć jest też uziemiony.

Schemat takiego transformatora:
2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...

Dokładniej można także poczytać tu (artykuł po angielsku): http://en.wikipedia.org/wiki/Split_phase
Szkoda tylko, że ktoś, kto go pisał nie bardzo znał sytuację w Europie, wg tego mamy u nas 460V międzyfazowo i tylko 2 fazy. To 460 V pewnie z tego, że wg autora te dwie fazy są przesunięte o 180°...[/img]
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#9 18 Cze 2008 23:37   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


michcio napisał:

Tam, z tego, co wiem z opowieści znajomego-budowlańca, nie stosuje się tak jak u nas jednego transformatora dużej mocy zasilającego powiedzmy pół wsi czy jakąś ulicę, ale każdy domek lub dwa ma swój transformator

Jest to stare rozwiązanie, gdzie trafa wiszą na słupach. Obecnie robi się to jak u nas. Trafa stoją na ziemi w skrzynkach, podobnych do naszych drewnianych z piaskiem ;), tylko trochę większe i jest ich więcej. Całe osiedla są skablowane.

michcio napisał:

Zapomniałem dodać w poprzednim poście, do takiego transformatora dochodzi z ulicy jedna faza średniego napięcia, ale wychodzi z niego dwa odczepy, czyli praktycznie jakby fazy. Neutralny jest brany także z uzwojenia transformatora, a nie z uziomu, choć jest też uziemiony.

Jak widać dla odbiorców indywidualnych sieć pracuje uziemiona. Dla przemysłu lokalnie wykorzystuje się sieć izolowaną 3-faz. 6kV, na dalsze odległości 14,4kV lub 22-24kV, też izolowane.
Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 945
Miasto: Lublin

Post#10 19 Cze 2008 03:15   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Z polskiej sieci trojfazowej mozna zrobic zasilanie amerykanskie ,ale napiecie miedzyfazowe bedzie nizsze zn. 208V ,napiecie miedzy srodkiem gwiazdy (ziemia ) 120V .Tak wykonuje sie zasilania w przemysle .Nalezy pamietac ze moc urzadzen zasilanych normalnie z 240V w domach bedzie o wiele mniejsza ,bo napiecie wynosi 208V.Moc maleje z kwadratem .Nawiazujac do postu Michcio nie podlancza sie trzeciej fazy 208V do budynkow przemyslowych .Jesli sie podlancza to stosuje sie w ameryce 480V trofazowe ,a miedzy faza a ziemia wystepuje 277V ,lub podaje sie tylko jedna faze z odczepem w srodku z napieciami 120/240V .Natomiast w Kanadzie zasilanie do budynkow przemyslowych wykonyje sie 600V , miedzy ziemia a faza 347V, lub tak samo jak w ameryce 120/240V .Stosuje sie zasilania trojfazowe do budynkow w trojkacie , lub w gwiezdzie .Jesli moc jest wieksza od 1000A na fazie ,stosuje sie transformator kolo budynku i zasila sie z wysokiego napiecia 27000V .Wszystkie mniejsze zasilania robi sie z transformatorow zawieszonych na slupach w dzielnicach przemyslowych lub w dzielnicach mieszkalnych montuje sie w skrzynkach w ziemi .Stara zabudowa nadal ma zasilanie na slupach .W dzielnicach mieszkalnych zasilanie wysokiego napiecia wynosi okolo 7KV .Srodek transformatora zawsze jest uziemiony i ciagniety jest przewod miedzy slupami do ktorego mocuje sie przewody odciagowe do budynkow mieszkalnych .Drugim miejscem uziemienia przewodu zerowego "neutral" jest w kazdym domu tablica bezpiecznikowa .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Cze 2008 03:15   





Powrót do góry
   
dariusz1
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 25 Lip 2003
Posty: 173
Miasto: Łomża

Post#11 18 Lip 2008 16:30   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Jeśli idzie koledze o zasilenie w polskim domu, odbiorników (urządzeń ) na 110 v ,to są odpowiednie przetwornice lub transformatory, a właściwie są to autotransformatory z 1 oczepem na 110 czy 120 v. i to sie tyczy zasilenia wszelkich urządzeń indukcyjnych lub przetwornice elektroniczne dla innych, gdzie dobiera się stosownie do mocy i tylu urządzenia. Natomiast z tego co zauważyłem to w stanach przede wszystkim domy są zasilane transformatorami 1 fazowymi.
Powrót do góry
   
Wallander
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 56

Post#12 16 Wrz 2008 03:14   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Dioda52 napisał:
W cale ameryce zasilanie mieszkan jest tylko jednofazowe .Napiecie wynosi 2x120V i prad minimalny jest na zabezpieczeniu 2x 100A , a max 2x200A .Starsze domy mialy zabezpieczenie 2x60A ,ale teraz jesli robi sie wymiane tablic bezpiecznikowych to musi sie wymienic na zabezpieczenie 100A .W zadnym mieszkaniu nie ma zasilania trojfazowego .Do zasilania sprzetu z ameryki potrzebny jest tylko transformator jednofazowy o napieciu 120V .Podaje sie na tablice bezpiecznikowa 2x120V ,poniewaz sa urzadzenia ktore zasilane sa z 240V , sa to kuchenka elektryczna pobierajaca max prad 2x40A , oraz suszarka do bielizny 2x30A ,do tego dochodzi klimatyzacja 2x20A .Pozostale urzadzenia sa na 120V .Uklad jest tak zrobiony ze srodek uzwojenia podawany jest na ziemie i to nazywa sie " neutral ", a dwa pozostale konce uzwojenia maja wzgledem ziemi 120V ,a miedzy soba 240V.


To ja mam pytanie w związku z tymi prądami (dość obłędnymi jak na nasze warunki) - jakie oni tam mają przekroje przewodów i jakie gniazda, złączki. Przecież prądy rzędu 40 - 30 A to już nie żarty, że nie wspomnę o tych 100A.
Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14915
Miasto: -... -.--

Post#13 16 Wrz 2008 04:02   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Wallander napisał:
Dioda52 napisał:
W całej Ameryce zasilanie mieszkań jest tylko jednofazowe. Napięcie wynosi 2x120V i prąd minimalny jest na zabezpieczeniu 2x100A, a max 2x200A.
Starsze domy miały zabezpieczenie 2x60A, ale teraz jeśli robi się wymianę tablic bezpiecznikowych to musi się wymienić na zabezpieczenie 100A.
W żadnym mieszkaniu nie ma zasilania trójfazowego. Do zasilania sprzętu z Ameryki potrzebny jest tylko transformator jednofazowy o napięciu 120V.
Podaje się na tablice bezpiecznikowa 2x120V, ponieważ są urządzenia które zasilane są z 240V a są to; kuchenka elektryczna pobierająca max. prąd 2x40A, oraz suszarka do bielizny 2x30A i do tego dochodzi klimatyzacja 2x20A. [są to urządzenia na napięcie 240V i w skrajnych przewodach - patrz niżej - płynie tylko RAZ podana wyżej maksymalna wartość prądu! - dop. Quarz]
Pozostałe urządzenia są na 120V.
Układ jest tak zrobiony, że środek uzwojenia podawany jest na ziemię i to nazywa sie "neutral ", a dwa pozostałe końce uzwojenia mają względem ziemi 120V, a miedzy sobą 240V.
[ohydną redakcję powyższego tekstu poprawiłem - dop. Quarz]


To ja mam pytanie w związku z tymi prądami (dość obłędnymi jak na nasze warunki) - jakie oni tam mają przekroje przewodów i jakie gniazda, złączki. Przecież prądy rzędu 40 - 30 A to już nie żarty, że nie wspomnę o tych 100A.
Jakie są przekroje przewodów to łatwo jest przecież policzyć - korzystając z powszechnie znanych dopuszczalnych wartości gęstości prądów w przewodach... :D
Dodam tylko, a co nie zostało tu jednoznacznie wyartykułowane, że w każdym mieszkaniu - domku jednorodzinnym - jest zainstalowany stosowny transformator jednofazowy obniżający doprowadzone - dwoma przewodami - napięcie średnie rzędu kilowoltów do wartości tu podanych.
Tak więc, długości przewodów niskonapięciowych w tej sieci nie są duże i mimo tak dużego - sumarycznego - poboru prądu, to tamta sieć jest znacznie "sztywniejsza" od naszych krajowych sieci, szczególnie od tych na terenach wiejskich... :cry:
Przecież pobór prądu o wartości do 100A to jest z uzwojenia wtórnego transformatora, a z jednego gniazdka maksymalnie tylko 40A... :idea:
Powrót do góry
   
Wallander
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 56

Post#14 16 Wrz 2008 18:45   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Quarz napisał:
Jakie są przekroje przewodów to łatwo jest przecież policzyć - korzystając z powszechnie znanych dopuszczalnych wartości gęstości prądów w przewodach... :D


Pytam jakie się stosuje, bo właśnie wychodzą dość spore (pytanie czy obowiązują pod tym względem takie same normy jak u nas?). I w tym kontekście ciekawi mnie też osprzęt i gniazda, bo nie każde lubi prądy 40A i nie do każdego da się podłączyć drut 10mm.

Quarz napisał:

Przecież pobór prądu o wartości do 100A to jest z uzwojenia wtórnego transformatora, a z jednego gniazdka maksymalnie tylko 40A... :idea:

No i właśnie o to mi chodzi. Czy to zwykłe gniazdo w ścianie daje taki prąd?

Nie zrozum mnie źle. Pytam bom ciekaw. U nas żeby takie prądy pobrać (o ile w ogóle to możliwe) stosuje się gniazda trójfazowe - te 32A są już nie małe i raczej sobie tego nie wyobrażam w codziennym użyciu. Jak rozumiem pewnie taka kuchenka jest podłączona na stałe, a zwykłe gniazdka mają te 20A (choć to i tak nieźle).
Znasz jakieś linki do stron USA gdzie można sobie coś więcej na ten temat poczytać, zobaczyć?
Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2405
Miasto: M-ce

Post#15 17 Wrz 2008 17:28   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Trzeba wziąć pod uwagę, że tam nie mają w domkach 3 faz, tylko jedną, także faktycznie dla określonej mocy trzeba na jednej fazie wycisnąć spory prąd.

Gniazdka pokojowe raczej 40 A nie mają, bo nawet styki we wtyczkach są a cienkie. Nawet 20 A na gniazdka to i tak mało mocy jak np. dla nas, bo przecież my mamy gniazda 16-amperowe, a w stanach na tą samą moc potrzeba by 32 A.
Nawet czajniki nie mają przeważnie więcej niż 1500 W, bo takiej możliwości po prostu nie ma, a u nas spotyka się nawet 3000W.

Co do przekrojów przewodów, to np. zasilanie rozdzielnicy to będzie z 25 a może i 50 mm2 - tak widać przynajmniej na dostępnych zdjęciach itp.
Powrót do góry
   
Wallander
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 56

Post#16 18 Wrz 2008 21:54   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


michcio napisał:


Co do przekrojów przewodów, to np. zasilanie rozdzielnicy to będzie z 25 a może i 50 mm2 - tak widać przynajmniej na dostępnych zdjęciach itp.

A czy gdzieś w necie można sobie te zdjęcia poprzeglądać?
Powrót do góry
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Lip 2006
Posty: 2405
Miasto: M-ce

Post#17 19 Wrz 2008 16:38   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Są na przykład filmiki na YouTube, pod hasłem Electrical panel i tak dalej.
Zdjęcia przeważnie na amerykańskich forach internetowych, ale nie znam niestety nazw.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Wrz 2008 16:38   





Powrót do góry
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 04 Gru 2006
Posty: 2714

Post#18 19 Wrz 2008 23:01   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


michcio napisał:
... pod hasłem Electrical panel i tak dalej.
Zdjęcia przeważnie na amerykańskich forach internetowych, ale nie znam niestety nazw.

http://forums.mikeholt.com/index.php - aby obejrzeć obrazki, trzeba się zarejestrować.
Wyszukiwarka działa na tym forum bardzo szybko.
Forum dla osób zawodowo związanych z elektryką i znających przepisy NEC (bo to w USA) - innych gonią !.
Powrót do góry
   
Wallander
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 04 Kwi 2008
Posty: 56

Post#19 21 Wrz 2008 02:16   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


michcio napisał:
Są na przykład filmiki na YouTube, pod hasłem Electrical panel i tak dalej.
Zdjęcia przeważnie na amerykańskich forach internetowych, ale nie znam niestety nazw.

Dzięki poszperam :).
Powrót do góry
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 945
Miasto: Lublin

Post#20 27 Wrz 2008 03:03   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Widze, ze wiele osob interesuje jak sa robione instalacje w Ameryce czy w Kanadzie.Ogolnie sa takie same przepisy, ale tez sa wyjatki, bo wszedzie sa pewne zmiany w kodzie elektrycznym tak, ze teraz jest dobrze , a potem wprowdzaja zmiany.Ja tutaj pracuje jako elektryk od przeszlo 20 lat.Wracajac do tematu to nie ma dokladnych odpowiednikow przewodow.Podam najczesciej stosowane.Numeracja jest odwrotna im przewod jest grubszy to numer jest mniejszy.Do instalacji domowej czy przemyslowej, gdzie prad jest mniejszy od 15A uzywa sie przewodu nr; 14, dla pradu 20A uzywa sie nr;12 dla pradu 30A uzywa sie nr;10, dla pradu 40A uzywa sie nr;8, dla pradu 60A uzywa sie nr;6, dla pradu 100A uzywa sie nr;3 i dla pradu 200A uzywa sie nr;000. Wiecej nie podaje, jesli ktos chce sprawdzic jakie sa przekroje to mozna wejsc na internet www.dwfinc.com/Techwire.htm
Kiedys nie stosowalo sie gniaz do kuchenki elektrycznej, ale juz od wielu lat stosuje sie gniazda.Srednica gniazda wynosi okolo 7-8 cm i zawiera trzy plaskie styki i jeden okragly, lub plaski zgiety pod katem.Konstukcje jest zalezna do jakiego pradu stosuje sie gniazdo.Jest cala stona roznych typow gniazd w zaleznosi od napiecia pracy i od pradu.Jesli ktos bedzie chcial to zobaczyc to wrzuce na forum.
Powrót do góry
   
krzys09
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 15 Gru 2005
Posty: 32

Post#21 28 Paź 2008 19:31   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator... taka malutka rozdzielnia 1 rodzinny domek

Dodano po 11 [minuty]:

2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator... a juz taka to w knajpce widac roznice

Dodano po 2 [minuty]:

2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator... tak jak Kolega pisal nowe trafka ale to do zasilan przemyslowych

Dodano po 2 [minuty]:

2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator... i jego podlaczenie pierwotne a z wtornego do rozdzielni 1500 A
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przyłącze elektryczne oraz rozdział PEN na PE i N (11)
Instalacje elektryczne w Belgii- jaki typ sieci? (73)
Zabezpieczenie elektryczne - Przepalone urządzenie po awarii sieci (30)
Weryfikacja rozdzielnicy oraz 4 krótkie pytania (29)
USA - Jaki konwerter 230V AC /110V AC do sprzętu z USA ? (18)
spawarka SPD 630 - Transformator czy można włączyć do sieci bez elektroniki? (5)
Normy elektryczne. Na jakiej wysokości należy montować gniazdka elektryczne? (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.088 seconds

elektroda.pl temat RSS