Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...
Author
Message
emperor1
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 17 Jun 2008
Posts: 4
Location: Breslau

Post#1 Post from the author of the topic 17 Jun 2008 23:45   

2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Witam Smile

Szukam juz od jakiegos czasu ale nie stety nic nie znalazłem Sad
1. Potrzebuje parametry sieci elektrycznej w USA zasilającej obiekty mieszkalne.
2. Jaki powinien być transformator aby z polskiej sieci 3x400V uzyskać zasilanie sprzętu z USA.

Proszę o jakieś nakierowanie lub linki z takimi danymi.

Potrzebne to ojcu do pracy, ja sie na tym nie znam Razz


Z góry dzięki za pomoc Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Jun 2008 23:45   





Back to top
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Dec 2007
Posts: 938
Location: Lublin

Post#2 18 Jun 2008 01:35helpful post - solution   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


W cale ameryce zasilanie mieszkan jest tylko jednofazowe .Napiecie wynosi 2x120V i prad minimalny jest na zabezpieczeniu 2x 100A , a max 2x200A .Starsze domy mialy zabezpieczenie 2x60A ,ale teraz jesli robi sie wymiane tablic bezpiecznikowych to musi sie wymienic na zabezpieczenie 100A .W zadnym mieszkaniu nie ma zasilania trojfazowego .Do zasilania sprzetu z ameryki potrzebny jest tylko transformator jednofazowy o napieciu 120V .Podaje sie na tablice bezpiecznikowa 2x120V ,poniewaz sa urzadzenia ktore zasilane sa z 240V , sa to kuchenka elektryczna pobierajaca max prad 2x40A , oraz suszarka do bielizny 2x30A ,do tego dochodzi klimatyzacja 2x20A .Pozostale urzadzenia sa na 120V .Uklad jest tak zrobiony ze srodek uzwojenia podawany jest na ziemie i to nazywa sie " neutral ", a dwa pozostale konce uzwojenia maja wzgledem ziemi 120V ,a miedzy soba 240V.

Helpful message? + -

Back to top
   
HONDAS
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Joined: 17 Aug 2005
Posts: 499
Location: czluchow

Post#3 18 Jun 2008 01:36   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


110-120 V 60Hz a gdzie masz 3x400V ? Czy czegoś nie pomyliłeś ?aby

Helpful message? + -

Back to top
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Dec 2007
Posts: 938
Location: Lublin

Post#4 18 Jun 2008 03:38   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Juz dawno nie ma zasilania 110V .To bylo kiedys w tej chwili jest tylko zasilanie 2x120V .Uklady trojfazowe sa tylko w przemysle i maja nastepujace zasilania 3x 208V , 3x220V , 3x 277V , 3x 347V , 3x 480V , oraz w Kanadzie wystepuje 3x600V .Do budynkow przemyslowych wchodzi 3x480V .Wykorzystanie w Polsce ukladu trojfazowego jest nierealne, bo tam w domu jest uklad tylko jednofazowy z uziemionym srodkiem uzwojenia ,i otrzymuje sie 2x120V , lub 240V .W Polsce mozna zastosowac uklad transformatora zasilanego miedzyfazowo na 400V i obwod wtorny mial by 2x 120V ,lub bezposrednio z 230V na 2x120V , lub tylko 230v na 120V .Wszystko zalezy, jakie beda urzadzenia podlanczane o jakiej max mocy .Zpomnialem jeszcze dodac ze w domach wystepuje jeszcze podgrzwewacz wody z zasilaniem 240V i pradzie 20A tam gdzie nie ma gazu .

Helpful message? + -

Back to top
   
HeSz
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 25 Apr 2006
Posts: 1081
Location: Mysłowice

Post#5 18 Jun 2008 09:22   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


No i nie zapominajcie o częstotliwości. Tam jest 60Hz. Niektóre urządzenie ( te które mają zegar wykorzystujący częstotliwość sieci)głupieją.
Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Jul 2006
Posts: 2410
Location: M-ce

Post#6 18 Jun 2008 14:02helpful post - solution   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Jak widać w stosunku do systemu europejskiego tam jest to strasznie pokręcone.

U nas mamy 3 fazy, każda ma potencjał względem ziemii 230 V, a napięcie międzyfazowe pomiędzy każdą z faz to 400 V i nie ma znaczenia pomiędzy jakimi fazami mierzymy.

W Stanach natomiast, do domów doprowadza się 2 fazy.
Każda z tych faz ma potencjał względem ziemi równy 120V, natomiast międzyfazowo jest pomiędzy tymi fazami 240V.
Właśnie to napięcia międzyfazowe (240V) używa się tam do zasilania kuchni elektrycznych, piekarników, boilerów, klimatyzatorów i innych urządzeń dużej mocy. Czyli w większości takich, jakie my zasilamy ze zwykłego gniazdka. A to dlatego, że przy 230 V można takim samym przewodem przesłać 2 razy więcej energii.

Do zakładów przemysłowych itp. doprowadza się jeszcze trzecią fazę, która ma względem ziemi 208V.

Stosuje się jeszcze gamę innych systemów (ale tylko do użytku przemysłu itp.).

Helpful message? + -

Back to top
   
emperor1
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 17 Jun 2008
Posts: 4
Location: Breslau

Post#7 Post from the author of the topic 18 Jun 2008 21:41   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Dzieki za pomoc Smile Przydalo sie Very Happy

Temat do zamkniecia Smile


Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Jul 2006
Posts: 2410
Location: M-ce

Post#8 18 Jun 2008 22:23   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Jeszcze ciekawostka.

Tam, z tego, co wiem z opowieści znajomego-budowlańca, nie stosuje się tak jak u nas jednego transformatora dużej mocy zasilającego powiedzmy pół wsi czy jakąś ulicę, ale każdy domek lub dwa ma swój transformator, taki śmieszny, montowany na słupie, wygląda jak beczka. Napięcie na takiej ulicznej sieci to chyba 7,2 kV.

Zapomniałem dodać w poprzednim poście, do takiego transformatora dochodzi z ulicy jedna faza średniego napięcia, ale wychodzi z niego dwa odczepy, czyli praktycznie jakby fazy. Neutralny jest brany także z uzwojenia transformatora, a nie z uziomu, choć jest też uziemiony.

Schemat takiego transformatora:
2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...

Dokładniej można także poczytać tu (artykuł po angielsku): http://en.wikipedia.org/wiki/Split_phase
Szkoda tylko, że ktoś, kto go pisał nie bardzo znał sytuację w Europie, wg tego mamy u nas 460V międzyfazowo i tylko 2 fazy. To 460 V pewnie z tego, że wg autora te dwie fazy są przesunięte o 180°...[/img]

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Jun 2008 22:23   





Back to top
   
Removed






Post#9 18 Jun 2008 23:37   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


michcio wrote:

Tam, z tego, co wiem z opowieści znajomego-budowlańca, nie stosuje się tak jak u nas jednego transformatora dużej mocy zasilającego powiedzmy pół wsi czy jakąś ulicę, ale każdy domek lub dwa ma swój transformator

Jest to stare rozwiązanie, gdzie trafa wiszą na słupach. Obecnie robi się to jak u nas. Trafa stoją na ziemi w skrzynkach, podobnych do naszych drewnianych z piaskiem Wink, tylko trochę większe i jest ich więcej. Całe osiedla są skablowane.

michcio wrote:

Zapomniałem dodać w poprzednim poście, do takiego transformatora dochodzi z ulicy jedna faza średniego napięcia, ale wychodzi z niego dwa odczepy, czyli praktycznie jakby fazy. Neutralny jest brany także z uzwojenia transformatora, a nie z uziomu, choć jest też uziemiony.

Jak widać dla odbiorców indywidualnych sieć pracuje uziemiona. Dla przemysłu lokalnie wykorzystuje się sieć izolowaną 3-faz. 6kV, na dalsze odległości 14,4kV lub 22-24kV, też izolowane.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Jun 2008 23:37   





Back to top
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Dec 2007
Posts: 938
Location: Lublin

Post#10 19 Jun 2008 03:15   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Z polskiej sieci trojfazowej mozna zrobic zasilanie amerykanskie ,ale napiecie miedzyfazowe bedzie nizsze zn. 208V ,napiecie miedzy srodkiem gwiazdy (ziemia ) 120V .Tak wykonuje sie zasilania w przemysle .Nalezy pamietac ze moc urzadzen zasilanych normalnie z 240V w domach bedzie o wiele mniejsza ,bo napiecie wynosi 208V.Moc maleje z kwadratem .Nawiazujac do postu Michcio nie podlancza sie trzeciej fazy 208V do budynkow przemyslowych .Jesli sie podlancza to stosuje sie w ameryce 480V trofazowe ,a miedzy faza a ziemia wystepuje 277V ,lub podaje sie tylko jedna faze z odczepem w srodku z napieciami 120/240V .Natomiast w Kanadzie zasilanie do budynkow przemyslowych wykonyje sie 600V , miedzy ziemia a faza 347V, lub tak samo jak w ameryce 120/240V .Stosuje sie zasilania trojfazowe do budynkow w trojkacie , lub w gwiezdzie .Jesli moc jest wieksza od 1000A na fazie ,stosuje sie transformator kolo budynku i zasila sie z wysokiego napiecia 27000V .Wszystkie mniejsze zasilania robi sie z transformatorow zawieszonych na slupach w dzielnicach przemyslowych lub w dzielnicach mieszkalnych montuje sie w skrzynkach w ziemi .Stara zabudowa nadal ma zasilanie na slupach .W dzielnicach mieszkalnych zasilanie wysokiego napiecia wynosi okolo 7KV .Srodek transformatora zawsze jest uziemiony i ciagniety jest przewod miedzy slupami do ktorego mocuje sie przewody odciagowe do budynkow mieszkalnych .Drugim miejscem uziemienia przewodu zerowego "neutral" jest w kazdym domu tablica bezpiecznikowa .

Helpful message? + -

Back to top
   
dariusz1
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 25 Jul 2003
Posts: 173
Location: Łomża

Post#11 18 Jul 2008 16:30   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Jeśli idzie koledze o zasilenie w polskim domu, odbiorników (urządzeń ) na 110 v ,to są odpowiednie przetwornice lub transformatory, a właściwie są to autotransformatory z 1 oczepem na 110 czy 120 v. i to sie tyczy zasilenia wszelkich urządzeń indukcyjnych lub przetwornice elektroniczne dla innych, gdzie dobiera się stosownie do mocy i tylu urządzenia. Natomiast z tego co zauważyłem to w stanach przede wszystkim domy są zasilane transformatorami 1 fazowymi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Wallander
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 04 Apr 2008
Posts: 56

Post#12 16 Sep 2008 03:14   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Dioda52 wrote:
W cale ameryce zasilanie mieszkan jest tylko jednofazowe .Napiecie wynosi 2x120V i prad minimalny jest na zabezpieczeniu 2x 100A , a max 2x200A .Starsze domy mialy zabezpieczenie 2x60A ,ale teraz jesli robi sie wymiane tablic bezpiecznikowych to musi sie wymienic na zabezpieczenie 100A .W zadnym mieszkaniu nie ma zasilania trojfazowego .Do zasilania sprzetu z ameryki potrzebny jest tylko transformator jednofazowy o napieciu 120V .Podaje sie na tablice bezpiecznikowa 2x120V ,poniewaz sa urzadzenia ktore zasilane sa z 240V , sa to kuchenka elektryczna pobierajaca max prad 2x40A , oraz suszarka do bielizny 2x30A ,do tego dochodzi klimatyzacja 2x20A .Pozostale urzadzenia sa na 120V .Uklad jest tak zrobiony ze srodek uzwojenia podawany jest na ziemie i to nazywa sie " neutral ", a dwa pozostale konce uzwojenia maja wzgledem ziemi 120V ,a miedzy soba 240V.


To ja mam pytanie w związku z tymi prądami (dość obłędnymi jak na nasze warunki) - jakie oni tam mają przekroje przewodów i jakie gniazda, złączki. Przecież prądy rzędu 40 - 30 A to już nie żarty, że nie wspomnę o tych 100A.

Helpful message? + -

Back to top
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 07 Oct 2006
Posts: 14877
Location: -... -.--

Post#13 16 Sep 2008 04:02   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Wallander wrote:
Dioda52 wrote:
W całej Ameryce zasilanie mieszkań jest tylko jednofazowe. Napięcie wynosi 2x120V i prąd minimalny jest na zabezpieczeniu 2x100A, a max 2x200A.
Starsze domy miały zabezpieczenie 2x60A, ale teraz jeśli robi się wymianę tablic bezpiecznikowych to musi się wymienić na zabezpieczenie 100A.
W żadnym mieszkaniu nie ma zasilania trójfazowego. Do zasilania sprzętu z Ameryki potrzebny jest tylko transformator jednofazowy o napięciu 120V.
Podaje się na tablice bezpiecznikowa 2x120V, ponieważ są urządzenia które zasilane są z 240V a są to; kuchenka elektryczna pobierająca max. prąd 2x40A, oraz suszarka do bielizny 2x30A i do tego dochodzi klimatyzacja 2x20A. [są to urządzenia na napięcie 240V i w skrajnych przewodach - patrz niżej - płynie tylko RAZ podana wyżej maksymalna wartość prądu! - dop. Quarz]
Pozostałe urządzenia są na 120V.
Układ jest tak zrobiony, że środek uzwojenia podawany jest na ziemię i to nazywa sie "neutral ", a dwa pozostałe końce uzwojenia mają względem ziemi 120V, a miedzy sobą 240V.
[ohydną redakcję powyższego tekstu poprawiłem - dop. Quarz]


To ja mam pytanie w związku z tymi prądami (dość obłędnymi jak na nasze warunki) - jakie oni tam mają przekroje przewodów i jakie gniazda, złączki. Przecież prądy rzędu 40 - 30 A to już nie żarty, że nie wspomnę o tych 100A.
Jakie są przekroje przewodów to łatwo jest przecież policzyć - korzystając z powszechnie znanych dopuszczalnych wartości gęstości prądów w przewodach... Very Happy
Dodam tylko, a co nie zostało tu jednoznacznie wyartykułowane, że w każdym mieszkaniu - domku jednorodzinnym - jest zainstalowany stosowny transformator jednofazowy obniżający doprowadzone - dwoma przewodami - napięcie średnie rzędu kilowoltów do wartości tu podanych.
Tak więc, długości przewodów niskonapięciowych w tej sieci nie są duże i mimo tak dużego - sumarycznego - poboru prądu, to tamta sieć jest znacznie "sztywniejsza" od naszych krajowych sieci, szczególnie od tych na terenach wiejskich... Crying or Very sad
Przecież pobór prądu o wartości do 100A to jest z uzwojenia wtórnego transformatora, a z jednego gniazdka maksymalnie tylko 40A... Idea

Helpful message? + -

Back to top
   
Wallander
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 04 Apr 2008
Posts: 56

Post#14 16 Sep 2008 18:45   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Quarz wrote:
Jakie są przekroje przewodów to łatwo jest przecież policzyć - korzystając z powszechnie znanych dopuszczalnych wartości gęstości prądów w przewodach... Very Happy


Pytam jakie się stosuje, bo właśnie wychodzą dość spore (pytanie czy obowiązują pod tym względem takie same normy jak u nas?). I w tym kontekście ciekawi mnie też osprzęt i gniazda, bo nie każde lubi prądy 40A i nie do każdego da się podłączyć drut 10mm.

Quarz wrote:

Przecież pobór prądu o wartości do 100A to jest z uzwojenia wtórnego transformatora, a z jednego gniazdka maksymalnie tylko 40A... Idea

No i właśnie o to mi chodzi. Czy to zwykłe gniazdo w ścianie daje taki prąd?

Nie zrozum mnie źle. Pytam bom ciekaw. U nas żeby takie prądy pobrać (o ile w ogóle to możliwe) stosuje się gniazda trójfazowe - te 32A są już nie małe i raczej sobie tego nie wyobrażam w codziennym użyciu. Jak rozumiem pewnie taka kuchenka jest podłączona na stałe, a zwykłe gniazdka mają te 20A (choć to i tak nieźle).
Znasz jakieś linki do stron USA gdzie można sobie coś więcej na ten temat poczytać, zobaczyć?

Helpful message? + -

Back to top
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Jul 2006
Posts: 2410
Location: M-ce

Post#15 17 Sep 2008 17:28   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Trzeba wziąć pod uwagę, że tam nie mają w domkach 3 faz, tylko jedną, także faktycznie dla określonej mocy trzeba na jednej fazie wycisnąć spory prąd.

Gniazdka pokojowe raczej 40 A nie mają, bo nawet styki we wtyczkach są a cienkie. Nawet 20 A na gniazdka to i tak mało mocy jak np. dla nas, bo przecież my mamy gniazda 16-amperowe, a w stanach na tą samą moc potrzeba by 32 A.
Nawet czajniki nie mają przeważnie więcej niż 1500 W, bo takiej możliwości po prostu nie ma, a u nas spotyka się nawet 3000W.

Co do przekrojów przewodów, to np. zasilanie rozdzielnicy to będzie z 25 a może i 50 mm2 - tak widać przynajmniej na dostępnych zdjęciach itp.

Helpful message? + -

Back to top
   
Wallander
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 04 Apr 2008
Posts: 56

Post#16 18 Sep 2008 21:54   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


michcio wrote:


Co do przekrojów przewodów, to np. zasilanie rozdzielnicy to będzie z 25 a może i 50 mm2 - tak widać przynajmniej na dostępnych zdjęciach itp.

A czy gdzieś w necie można sobie te zdjęcia poprzeglądać?

Helpful message? + -

Back to top
   
michcio
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 20 Jul 2006
Posts: 2410
Location: M-ce

Post#17 19 Sep 2008 16:38   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Są na przykład filmiki na YouTube, pod hasłem Electrical panel i tak dalej.
Zdjęcia przeważnie na amerykańskich forach internetowych, ale nie znam niestety nazw.

Helpful message? + -

Back to top
   
kondensator
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 04 Dec 2006
Posts: 2711

Post#18 19 Sep 2008 23:01   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


michcio wrote:
... pod hasłem Electrical panel i tak dalej.
Zdjęcia przeważnie na amerykańskich forach internetowych, ale nie znam niestety nazw.

http://forums.mikeholt.com/index.php - aby obejrzeć obrazki, trzeba się zarejestrować.
Wyszukiwarka działa na tym forum bardzo szybko.
Forum dla osób zawodowo związanych z elektryką i znających przepisy NEC (bo to w USA) - innych gonią !.

Helpful message? + -

Back to top
   
Wallander
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 04 Apr 2008
Posts: 56

Post#19 21 Sep 2008 02:16   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


michcio wrote:
Są na przykład filmiki na YouTube, pod hasłem Electrical panel i tak dalej.
Zdjęcia przeważnie na amerykańskich forach internetowych, ale nie znam niestety nazw.

Dzięki poszperam Smile.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Sep 2008 02:16   





Back to top
   
Dioda52
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 02 Dec 2007
Posts: 938
Location: Lublin

Post#20 27 Sep 2008 03:03   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


Widze, ze wiele osob interesuje jak sa robione instalacje w Ameryce czy w Kanadzie.Ogolnie sa takie same przepisy, ale tez sa wyjatki, bo wszedzie sa pewne zmiany w kodzie elektrycznym tak, ze teraz jest dobrze , a potem wprowdzaja zmiany.Ja tutaj pracuje jako elektryk od przeszlo 20 lat.Wracajac do tematu to nie ma dokladnych odpowiednikow przewodow.Podam najczesciej stosowane.Numeracja jest odwrotna im przewod jest grubszy to numer jest mniejszy.Do instalacji domowej czy przemyslowej, gdzie prad jest mniejszy od 15A uzywa sie przewodu nr; 14, dla pradu 20A uzywa sie nr;12 dla pradu 30A uzywa sie nr;10, dla pradu 40A uzywa sie nr;8, dla pradu 60A uzywa sie nr;6, dla pradu 100A uzywa sie nr;3 i dla pradu 200A uzywa sie nr;000. Wiecej nie podaje, jesli ktos chce sprawdzic jakie sa przekroje to mozna wejsc na internet www.dwfinc.com/Techwire.htm
Kiedys nie stosowalo sie gniaz do kuchenki elektrycznej, ale juz od wielu lat stosuje sie gniazda.Srednica gniazda wynosi okolo 7-8 cm i zawiera trzy plaskie styki i jeden okragly, lub plaski zgiety pod katem.Konstukcje jest zalezna do jakiego pradu stosuje sie gniazdo.Jest cala stona roznych typow gniazd w zaleznosi od napiecia pracy i od pradu.Jesli ktos bedzie chcial to zobaczyc to wrzuce na forum.

Helpful message? + -

Back to top
   
krzys09
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 15 Dec 2005
Posts: 32

Post#21 28 Oct 2008 19:31   

Re: 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...


2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator... taka malutka rozdzielnia 1 rodzinny domek

Dodano po 11 [minuty]:

2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator... a juz taka to w knajpce widac roznice

Dodano po 2 [minuty]:

2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator... tak jak Kolega pisal nowe trafka ale to do zasilan przemyslowych

Dodano po 2 [minuty]:

2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator... i jego podlaczenie pierwotne a z wtornego do rozdzielni 1500 A

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> 2 pytania: sieci elektryczne w USA oraz transformator...
Page 1 of 1
Similar topics
Przyłącze elektryczne oraz rozdział PEN na PE i N (11)
Instalacje elektryczne w Belgii- jaki typ sieci? (73)
Zabezpieczenie elektryczne - Przepalone urządzenie po awarii sieci (30)
Weryfikacja rozdzielnicy oraz 4 krótkie pytania (29)
USA - Jaki konwerter 230V AC /110V AC do sprzętu z USA ? (18)
spawarka SPD 630 - Transformator czy można włączyć do sieci bez elektroniki? (5)
Normy elektryczne. Na jakiej wysokości należy montować gniazdka elektryczne? (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl topic RSS feed