Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware ->Nowy RAM a przycinanie kursora myszki Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
wdowski
Level 15
Joined: 02 May 2004
Posts: 218
Post rating: 4
wdowski
Level 15
Post#1 20 Jun 2008 13:29  Topic author   

Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


Witam!
Zainstalowałem nowy RAM patriot 2x1GB 800MHz 4-4-4-12 do komputera w którym był RAM o tych samych parametrach, tego samego producenta, z tą maleńką różnicą, że zamiast 2x1GB bylo 2x512MB. Przy obciążeniu systemu zauważyłem "przycinanie" się kursora myszy.
Czy owa sytuacja jest związana z nowym RAMem? ustawiłem w BIOSie ręcznie timingi. Może ustawić na AUTO? Który ram powinien być pierwszy, 2x512MB czy 2x1GB (teraz jest 512->1gb)?
Może jest jakaś inna przyczyna lagów?
Dzięki za radę

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
YR1
Level 23
Location: Azeroth
Joined: 12 Dec 2004
Posts: 749
Helped: 48
Post rating: 3
YR1
Level 23
Post#2 20 Jun 2008 13:47    

Re: Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


Rozumiem, że dodałęś 2x1GB pamięci. Te większe wsadź na 1 i 3 bank, a 512-stki na 2 i 4 bank.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wdowski
Level 15
Joined: 02 May 2004
Posts: 218
Post rating: 4
wdowski
Level 15
Post#3 20 Jun 2008 14:23  Topic author   

Re: Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


ale w sumie nie powinno byc roznicy. wszystkie kosci maja te same parametry oprocz pojemnosci. czy to nie bedzie tak, ze te dwie 512 nie będą w ogóle używane?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Damnian
Level 34
Location: Lubin
Joined: 28 May 2004
Posts: 2412
Helped: 190
Post rating: 20
Damnian
Level 34
Post#4 20 Jun 2008 14:57    

Re: Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


Sprawdź czy któryś z napędów i hdd nie pracuje w ''PIO mode''

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
tzok
Moderator Samochody
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Joined: 13 Sep 2002
Posts: 27816
Helped: 2060
Post rating: 615
tzok
Moderator Samochody
Post#5 20 Jun 2008 16:00    

Re: Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


Nie wiem jaką masz płytę... w instrukcji na pewno jest opisany sposób obsadzania banków pamięci.

Jeśli pamięci pracują w trybie Dual DDR, 2x1GB musi się znaleźć w jednym banku, a 2x512MB w drugim.

Sprawdź poprawność działania pamięci programem MemTest86+ lub GoldMemory.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wdowski
Level 15
Joined: 02 May 2004
Posts: 218
Post rating: 4
wdowski
Level 15
Post#6 20 Jun 2008 20:10  Topic author   

Re: Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


Hmmm. Uruchomiłem CPU-Z i widze coś takiego:
Nowy RAM a przycinanie kursora myszki
A z tego co się orientowałem to, przynajmniej w moim przypadku, w channel powinno być DUAL i powinien wykrywać timingi. WTF?

wystarczyło pobrać nową wersje CPU-Z. Już pokazuje dobrze, czyli dual channel i symetric i timingi (ustawiłem ręcznie). Zamieniłem ram miejscami 1GB-1i3, 512-2i4. Wydaje mi się , że chodzi lepiej. Dzięki

Dodano po 2 [godziny] 46 [minuty]:

Teraz już wiem...Zacina się i muzyka i razem z nią myszka. Realtek HD ALC883

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Nowy RAM a przycinanie kursora myszki
Page 1 of 1

Similar topics to nowy RAM a przycinanie kursora myszki

Jazda kursora myszki (10)
Przeskakiwanie kursora myszki (3)
Migająca klepsydra obok kursora myszki (3)
Nowy PC - brak stabilności, często zawieszaniem, przycinanie (22)
Zaprogramowanie myszki. Dwie myszki. Zmiana ustawień. Jaki program? (5)
nowy RAM - komputer niestabilny (4)
Dołożony nowy RAM - kłopoty (30)
Nowy Ram i reset komputera (28)
Nowy RAM i wyskakuje BSOD (10)
nowy ram, oc nie dziala :/ - (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops