Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Nowy RAM a przycinanie kursora myszki
Autor
Wiadomość
wdowski
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 02 Maj 2004
Posty: 209

Post#1 Post autora tematu 20 Cze 2008 13:29   

Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


Witam!
Zainstalowałem nowy RAM patriot 2x1GB 800MHz 4-4-4-12 do komputera w którym był RAM o tych samych parametrach, tego samego producenta, z tą maleńką różnicą, że zamiast 2x1GB bylo 2x512MB. Przy obciążeniu systemu zauważyłem "przycinanie" się kursora myszy.
Czy owa sytuacja jest związana z nowym RAMem? ustawiłem w BIOSie ręcznie timingi. Może ustawić na AUTO? Który ram powinien być pierwszy, 2x512MB czy 2x1GB (teraz jest 512->1gb)?
Może jest jakaś inna przyczyna lagów?
Dzięki za radę
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Cze 2008 13:29   





Powrót do góry
   
YR1
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 741
Miasto: Azeroth

Post#2 20 Cze 2008 13:47   

Re: Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


Rozumiem, że dodałęś 2x1GB pamięci. Te większe wsadź na 1 i 3 bank, a 512-stki na 2 i 4 bank.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Cze 2008 13:47   





Powrót do góry
   
wdowski
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 02 Maj 2004
Posty: 209

Post#3 Post autora tematu 20 Cze 2008 14:23   

Re: Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


ale w sumie nie powinno byc roznicy. wszystkie kosci maja te same parametry oprocz pojemnosci. czy to nie bedzie tak, ze te dwie 512 nie będą w ogóle używane?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Cze 2008 14:23   





Powrót do góry
   
Damnian
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 2162
Miasto: Lubin

Post#4 20 Cze 2008 14:57   

Re: Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


Sprawdź czy któryś z napędów i hdd nie pracuje w ''PIO mode''
Powrót do góry
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 24881
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#5 20 Cze 2008 16:00   

Re: Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


Nie wiem jaką masz płytę... w instrukcji na pewno jest opisany sposób obsadzania banków pamięci.

Jeśli pamięci pracują w trybie Dual DDR, 2x1GB musi się znaleźć w jednym banku, a 2x512MB w drugim.

Sprawdź poprawność działania pamięci programem MemTest86+ lub GoldMemory.
Powrót do góry
   
wdowski
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 02 Maj 2004
Posty: 209

Post#6 Post autora tematu 20 Cze 2008 20:10   

Re: Nowy RAM a przycinanie kursora myszki


Hmmm. Uruchomiłem CPU-Z i widze coś takiego:
Nowy RAM a przycinanie kursora myszki
A z tego co się orientowałem to, przynajmniej w moim przypadku, w channel powinno być DUAL i powinien wykrywać timingi. WTF?

wystarczyło pobrać nową wersje CPU-Z. Już pokazuje dobrze, czyli dual channel i symetric i timingi (ustawiłem ręcznie). Zamieniłem ram miejscami 1GB-1i3, 512-2i4. Wydaje mi się , że chodzi lepiej. Dzięki

Dodano po 2 [godziny] 46 [minuty]:

Teraz już wiem...Zacina się i muzyka i razem z nią myszka. Realtek HD ALC883
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Nowy RAM a przycinanie kursora myszki
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Jazda kursora myszki (10)
Migająca klepsydra obok kursora myszki (3)
Nowy PC - brak stabilności, często zawieszaniem, przycinanie (22)
Zaprogramowanie myszki. Dwie myszki. Zmiana ustawień. Jaki program? (5)
nowy RAM - komputer niestabilny (4)
Dołożony nowy RAM - kłopoty (30)
Nowy Ram i reset komputera (28)
Nowy RAM i wyskakuje BSOD (10)
nowy ram, oc nie dziala :/ - (4)
Nowy ram, nowe nieszczęścia. (20)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.038 seconds

elektroda.pl temat RSS