| Author |
ozman Poziom 18

|
11 Feb 2004 20:38 Piec gitarowy Marshall Valvestate 102r - modyfikacje |
|
|
|
Czy ma ktoś pomysł jak dodać do orginalnego overdraiwa2 wiecej "mięcha" dzwięk bardziej zmetalizować i poprawić klarowność
ja znieniłem wszystkie opampy na OPA627 co prawda czysty kanał stał się klarowniejszy i bardzej wyrazisty ale za to prestery brzmią płasko strasznie mało jest parzystych harmonicznych
a przy okazji czy ma ktoś schemacik tego piecyka
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2004 20:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ralph kasjan Poziom 3

|
28 Mar 2005 22:40 Re: Piec gitarowy Marshall Valvestate 102r - modyfikacje |
|
|
|
Witaj, vs100 jest dosc rzadko przerabianym wzmacniaczem, a szkoda, bo sam posiadam taki i wlasnie mysle nad jego przeróbką. Nie chce tu niczego sugerować zwolennikom wzmacniaczy lampowych, ale vs100 i pochodne nadaja sie do muzyki metalowej jak malo ktore. Znalazlem tylko jeden opis hot-roddingu vs100, na stronie http://208.184.92.27/Guitar/Data/Marshall/VS100H-01.html
Schemat jest juz w archiwum, wiec mozesz przesledzic proponowane przez autora zmiany. Ważejsze, to:
1. wymiana rezystora R81 z 100kO na 500kO a następnie dołączenie do niego równolegle dwóch diod LED, przy odwróconej polaryzacji ("back - to - back")
2. wymiana rezystora R79 z 100kO na 68kO oraz C61 na 250pF w celu poprawy obwodu korekcji tonu dla kanałów overdrive
3. dołączenie równoległe do kondensatorów C2 (0.22uF) w sekcji wzmacniacza mocy kondensatorów 0.47uF w celu zmniejszenia odcięcia basu.
To tyle, ile znalazłem.
Mam pytanie, czy i na ile te zmiany uważacie za sensowne, gdyż moja wiedza elektroniczna nie pozwala mi na sprawdzenie tego. Może można zmenić układ na tyle, by przesterować lampę, która znajduje się w sekcji bufora?
Myślę, że warto popróbować, bo mimo swoich wad, vs100 jest ciekawym wzmacniaczem o dużych możliwościach brzmieniowych.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Mar 2005 22:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ozman Poziom 18

|
29 Mar 2005 09:59 Piec gitarowy Marshall Valvestate 102r - modyfikacje |
|
|
|
Ja zamieniłem bufor lampowy na stopień wzmacniający z dodatkowym obcięciem sygnału, lecz grało to tylko tochę głośniej i nic pozatym, bo przester powataje na diodach i niewiele się z tą lampąda zrobić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Mar 2005 09:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ralph kasjan Poziom 3

|
29 Mar 2005 22:32 Re: Piec gitarowy Marshall Valvestate 102r - modyfikacje |
|
|
|
Wiesz może, czy isnieje możliwość wzmocnienia sygnału przed lampą? Nie za bardzo rozumiem ideę przesteru diodowego, ale myślałem tak, żeby połączyć czułość przesteru diodowego ze wzmocnieniem sygnału podawanego na lampę, by doprowadzić do jej przesterowania. Prawdę mówiąc, miałem nadzieję, że przester jest tam na mosfetach. Skąd im przyszły do głowy te diody?
Czy dobrze myślę, że jeżeli lampa jest tylko buforem, to jej wymiana nie wpłynie na jakość i charakterystykę brzmienia? Myślałem o tym, by włożyć 12AX7LPS, bo Jim Marshall wklada do VS przeważnie chińskie truchła, ale zastanawiam się, czy gra jest w ogóle warta świeczki.
|
|
| Back to top |
|
 |
ozman Poziom 18

|
30 Mar 2005 09:50 Piec gitarowy Marshall Valvestate 102r - modyfikacje |
|
|
|
Lampa w tyn wzmacniaczu ma za zadanie "ocieplić" brzmienie dodając trochę parzystych harmonicznych, ale niesądzę że wymina na lepszy model znacząco coś poprawi- to tylko audiofile montują w swoich sprzętach bufory lampowe i mówią że jest o niebo lepiej.
Przester powstajue na diodach - to dzieje się tak że przypuścmy że podajesz sinus ne wejście to diody obcinają wieżchołki sygnału i na wyjściu przypomina on sygnał prostokątny idalsze przesterowanie lampy już nic nie da bo ona niebędzie juz miała co obcinać :(
Jak widać jest dosyć małe pole manewru. Jeszce co mi przychodzi do głowy to dodać układ korekcji wejściowej częstotliwości jak to jest w MT-2 i wtedy przester powinien być ostrzejszy i palm muteing wytaźniejszy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Mar 2005 09:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ralph kasjan Poziom 3

|
21 Apr 2005 19:56 Re: Piec gitarowy Marshall Valvestate 102r - modyfikacje |
|
|
|
Na jakich konkretnie diodach nastepuje obcinanie wzmocnionego sygnalu? Czy to nie przypadkiem D2 - D5?
Przegladałem strony dotyczace modyfikacji takich obwodów i autorzy ci twierdzą, że jest wyraźna, słyszalna różnica w charakterystykach obcinania przez diody krzemowe, germanowe, zenera badz w ukladach asymetrycznych, tak jak w DS-1 Bossa. Czy to prawda? Myslalem o tym, by zamontować kilka układów obcinania, ktore można ewentualnie przełączać badz miksowac. Czy jest sens? I na co powinienem uważać?
Znalazlem pare ciekawych linkow, ktore moga kogos zainteresowac: http://www.diystompboxes.com/pedals/mods.html, http://users.chariot.net.au/~gmarts/ampovdrv.htm, http://www.muzique.com/schem/projects.htm (ciekawy obwod opatentowany przez Crate).
Na poczatek sprobowalbym zewrzec jedna z diod i zastąpić C8 kondensatorem ceramicznym o wiekszej pojemnosci, by zwiekszyć udział niskich tonow.
Na koniec mam jeszcze pytanie: czym jest element F1 w układzie i za co odpowiada? Wiem, jestem laikiem, ale nie znalazlem podobnych rzeczy w innych ukladach obcinajacych i mnie to zaintrygowalo.
Co do 12AX7LPS, to jednak nie wydaje się to być dobrym pomysłem we wzmacniaczach combo. Stara lampka mikrofonuje, zanim dobrze rozkręci się piec (ok 60%), więc z lampą o większej sietce będzie więcej problemów. Ale warto pomyśleć o lampce z małą siatką, Marshall do amerykańskich wersji VS102R montował lampki EI, więc to może być dobry kierunek.
A jak zamieniłeś ten bufor na wamacniacz z dodatkowym obcięciem? Bo to ciekawe. I nie charczało na czystym kanale? Bo według specyfikacji, bufor używany jest we wszystkich kanałach (a nie jak w serii 1 - w torze przesterowanym). O ile to nie chwyt marketingowy.
Jaki tranzystor jest bezpośrednio odpowiedzialny za wzmocnienie sygnału obcinanego na diodach? Czy przy dużych wzmocnieniach też występuje na nim dodatkowe obcinanie, jak w układzie RAT firmy ProCo? Bo może i ten stopień przesterować?
|
|
| Back to top |
|
 |
sfo Poziom 6

|
21 Apr 2005 21:46 Re: Piec gitarowy Marshall Valvestate 102r - modyfikacje |
|
|
|
Witam.
Na stronie Toma znalazłem schemat hotrodding'u do Marshall'a Valvestate.
Sam jestem w posiadaniu vs8100 i zastanawiam się czy nie spróbować tych zmian.
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/hotrod.gif
pozdrawiam
olo
|
|
| Back to top |
|
 |