| Author |
Duch__ Poziom 22

|
20 Jun 2008 21:26 Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Na wstępie dziękuje użytkownikowi Faces za kilka cennych rad przy budowie tego konwertera.
Prezentuje tutaj moją wersję odbiornika do zdjęć satelitarnych NOAA na bazie układu LA1185, oraz przed wzmacniacza na układzie BFY90. Jako antenę zastosowałem QFH (quadrifilar helix).
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Konwerter:
NOAA 18 Przelot 19.06.2008 z 13:15
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =
NOAA 17 Przelot 20.06.2008 z 22:25
Zainteresowanych zapraszam na moją stronę internetową www.duchftp.w8w.pl/noaa.html gdzie opisałem wszystko, oraz prezentuje otrzymane zdjęcia (strona jest aktualizowana codziennie).
Z chęcią odpowiem na wszystkie pytania :D
Pozdrawiam Duch__
|
|
| Back to top |
|
 |
transwormatolek Poziom 9

|
21 Jun 2008 00:56 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Wiem... czepiam się. Ale to nie jest odbiornik tylko konwerter. Więc tytuł tematu jest lekko przesadzony. W opisie raz pojawia się konwerter, raz odbiornik...
Wykonanie całkiem ładne.
Jakiego odbiornika używasz?
Moim skromnym zdaniem lepiej było by wykonać nie konwerter lecz głowicę do odbioru 137MHz - ten sam układ z małą różnicą zamiast obwodu C8L3 montujemy obwód zestrojony na 10,7MHz (np 205 z serii 7x7) i wyjście podłączamy na wejście wzm. p.cz. w odbiorniku. Częstotliwość zmieniamy obwodem rezonansowym włączonym zamiast kwarcu. Unikamy dzięki temu niepotrzebnego, dodatkowego przetwarzania sygnału więc zyskujemy znaczne zmniejszenie m.in. szumów. Wada (chyba jedyna) dodatkowej głowicy to konieczność podłączenia wewnątrz odbiornika a nie jak konwerter do gniazda antenowego (gwarancje i tym podobne klimaty).
|
|
| Back to top |
|
 |
mkpl Poziom 23

|
21 Jun 2008 09:02 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
No wszystko ładnie ;) choc przedwzmacniacz dałbym inny ;)
>>transwormatolek poco przerabiać odbiornik? Moim zdaniem lepiej zbudować samemu wystarczy stary odbbiornik radiowy a dokladniej scalak pośredniej i filtry i do tego odpowiednio przerobiona glowica ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
danlancher Poziom 21

Joined: 27 Apr 2005 Posts: 1434 Location: 50°846''' N 04°302''' E
|
21 Jun 2008 10:07 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
OD dawna nosze sie z zamiarem zrobienia czegos takiego,ale jakos czasu nie mialem i nie wiedzialem dokladnie jak to zrobic.
SUper sprawa takie zdjecia. Sa wakacje to mozna pomyslec.. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
holcer Poziom 20

|
21 Jun 2008 10:50 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
| Duch__ wrote: |
Prezentuje tutaj moją wersję odbiornika do zdjęć satelitarnych NOAA na bazie....
Zainteresowanych zapraszam na moją stronę internetową www.duchftp.w8w.pl/noaa.html gdzie opisałem wszystko, oraz prezentuje otrzymane ... |
Ja jakoś nie widzę nigdzie "prezentowanego" odbiornika. Proponuję sam schemat i opis też umieścić w poście. Chyba, że kolega chce reklamować swoją stronę i nabijać wejścia.
Pozdrawiam,
Holcer
|
|
| Back to top |
|
 |
adrian408 Poziom 15

|
21 Jun 2008 11:40 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
A gdzie można dostać układ LA 1485????
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jun 2008 11:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sp4msu Poziom 18

|
21 Jun 2008 11:55 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
| adrian408 wrote: |
| A gdzie można dostać układ LA 1485???? |
Nie 1485 a 1185 i jest to bardzo tani układ dostępny w większości sklepów elektronicznych .
|
|
| Back to top |
|
 |
Veehraz Poziom 17

|
|
| Back to top |
|
 |
Ptolek Poziom 23

|
21 Jun 2008 12:13 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Nie prościej po prostu przestroić jakieś radio na tą częstotliwość? Heterodyna w typowych odbiornikach osiąga częstotliwość 118MHz, zakładając, że częstotliwość sygnału wynosi 137MHz potrzebujemy przestroić heterodynę na 126,3MHz co nie powinno stanowić dużego problemu. Obwód wejściowy przestrajamy na 137MHz i gitara. Jak udało mi się postawić heterodynę w starym Safari 5 na 126MHz to jakieś nowocześniejsze głowice nie powinny się opierać.
Inna możliwość - ponieważ częstotliwość sygnału jest stała, to dla zwiększenia czułości przerabiamy głowicę na niestrojoną - w tym celu diody pojemnościowe zastępujemy kondensatorami i trymerami, powinna zwiększyć się dobroć obwodów. Ewentualnie można zostawić ARCz.
W opisanym przez autora tematu konwerterze nie podoba mi się ten "przedwzmacniacz" właśnie dlatego, że jest szerokopasmowy a strojony (z obwodem rezonansowym) miałby lepsze parametry.
Jeszcze inna możliwość to użycie głowicy TV, i ewentualnie podwójnej przemiany częstotliwości.
|
|
| Back to top |
|
 |
transwormatolek Poziom 9

|
21 Jun 2008 16:22 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
| mkpl wrote: |
| Moim zdaniem lepiej zbudować samemu wystarczy stary odbbiornik radiowy a dokladniej scalak pośredniej i filtry i do tego odpowiednio przerobiona glowica ;) |
Zalatuje bezsensem - najpierw "zbudować samemu" a dalej "wystarczy stary odbiornik radiowy". To w końcu samemu czy przeróbka? Dołączenie głowicy do płytki wydłubanej ze starego radia raczej trudno nazwać "zrób to sam", bo z której strony by na to nie spojrzeć odbiornika z którego pochodzi ta płytka sam nie montowałeś ;) Wiem - czepiam się, ale taki już jestem.
:arrow: Ptolek Oczywiście - tylko wydaje mi się że ta sztuczka nie przejdzie w odbiornikach popularnych - "Śnieżkach", "Danach" i całej reszcie... Brak porządnego filtru p.cz. da o sobie znać... A i głowice mogą się opierać - te na 2 tranzystorach są wyjątkowo niewdzięczne.
Głowica TV też nie jest rozwiązaniem problemu ponieważ większość ma nieciekawą czułość.
Co innego jeśli chcemy zbudować od A do Z cały odbiornik... Możliwości układowych jest ogromna ilość.
Filtr 137MHz>przedwzmacniacz w.cz.>głowica na LA1185>1 filtr FCM/SFE 10,7MHz>przedwzmacniacz p.cz.>2 filtry FCM/SFE 10,7MHz>p.cz. na UL1242/TDA1083>przedwzmacniacz m.cz.
Polecam montaż w modułach - osobno głowica, osobno p.cz. itd - znacznie ułatwia to modyfikacje i eksperymenty.
|
|
| Back to top |
|
 |
Duch__ Poziom 22

|
21 Jun 2008 17:23 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
| Ptolek wrote: |
| Nie prościej po prostu przestroić jakieś radio na tą częstotliwość? |
Może i prościej, ale nie posiadam w domu żadnego dawcy którego mógłbym przestroić, dlatego zbudowałem ten konwerter.
| transwormatolek wrote: |
| Jakiego odbiornika używasz? |
W moim wypadku zastosowałem radio LG LX-M150
|
|
| Back to top |
|
 |
Ptolek Poziom 23

|
21 Jun 2008 17:30 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
:arrow: transwormatolek
Właściwie to powinienem napisać "mieszacz samowzbudny" zamiast "heterodyna" w odniesieniu do Safari 5. Zgadzam się, że tego typu konstrukcje mogą sprawiać problemy. Dlatego pisałem, że "nowocześniejsze głowice nie powinny się opierać". Z kolei nowocześniejszej konstrukcji trochę szkoda psuć. Dlatego lepiej zbudować odbiornik od A do Z, np. tak jak proponujesz.
Sam bym się pokusił o taki odbiornik, bo tuner FM mojej produkcji ma właśnie budowę modułową :) tylko nie wiem jak sobie poradzi mój dipol prosty półfalowy zza okna z odbiorem sygnału...
Konwerter jest prawie najprostszym sposobem i jak widać skutecznym.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jun 2008 17:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Duch__ Poziom 22

|
21 Jun 2008 18:23 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Przelot NOAA 15 z 17:30
|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
21 Jun 2008 18:49 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Witam.
| Nie prościej po prostu przestroić jakieś radio na tą częstotliwość? |
Nie jest prościej przestroić radio jak to określiłeś "na tą częstotliwość". Nie chodzi tutaj o częstotliwość (137-138MHz) tylko bardziej o filtr i jego szerokość pasma. W zwykłych odbiornikach radiowych (88-108MHz) siedzi pośrednia 10,7MHz. I przestrajając taki odbiornik (tylko ta pośrednia) pogorszy się stosunek S/N. W odbiorze zdjęć (po zdekodowaniu) chodzi o jak najlepszą jakość zdekodowanego zdjęcia (na zdjęciu ma być widać jak najwięcej szczegółów, ma być odpowiedni poziom bieli).
Proszę zobaczyć (kliknąć) w link w podpisie pod moim postem. Na stronie są zdjęcia odbierane za pomocą specjalnie do tego przystosowanego odbiornika. Filtr 455kHz w tym odbiorniku ma jak dobrze pamiętam szerokość pasma 25kHz. I przy takim filtrze zdjęcia wychodzą przyzwoite. Dla systemu APT optymalna szerokość pasma filtra 455kHz (szerokość pasma filtra 10,7MHz też ma wpływ) to 40kHz. I teraz proszę sobie wyobrazić jak takie zdjęcia będą wyglądały przy takim filtrze.
Duch_ Nawet się nie spodziewałem, że takie ładne zdjęcia będą wychodziły przy zastosowaniu tego konwertera.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jun 2008 18:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Duch__ Poziom 22

|
21 Jun 2008 19:32 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Dzięki Faces za słowa uznania.
Dodam tylko że na tej antenie mogę spokojnie odbierać zdjęcia na elewacji powyżej 10 stopni nad horyzontem. Poniżej nie pozwalają mi już na to warunki terenowe - drzewa, zabudowania - tak więc im wyżej antena tym lepiej, im niższa zabudowa w okolicy tym lepiej. Czasami na zdjęciach widać pojedyncze pasy zakłóceń, jeśli satelita przelatuje po północnej stronie mojego domu i "chowa się" na moment za wysoką na 20 metrów topolą, lub po stronie południowej za wieżą kościelną. Tego niestety już nie wyeliminuje :|
Pozdrawiam Duch__
|
|
| Back to top |
|
 |
Ptolek Poziom 23

|
21 Jun 2008 19:42 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
| Faces wrote: |
| Nie jest prościej przestroić radio jak to określiłeś "na tą częstotliwość". Nie chodzi tutaj o częstotliwość (137-138MHz) tylko bardziej o filtr i jego szerokość pasma. W zwykłych odbiornikach radiowych (88-108MHz) siedzi pośrednia 10,7MHz. I przestrajając taki odbiornik (tylko ta pośrednia) pogorszy się stosunek S/N. |
No tak ale przecież konwerter, choćby ten wykonany przez Duch__'a, też nie zawęzi pasma przenoszenia, on tylko przesuwa pasmo. Z szumów to ja sobie zdaję sprawę, dlatego sugerowałem użycie strojonego przedwzmacniacza przed konwerterem i ewentualnie stosowanie podwójnej przemiany częstotliwości (można wtedy użyć filtru 455kHz).
Przy okazji: może wiesz jakie szerokości pasma mają filtry p.cz. 10.7A, 10.7S, 10.7J, 10.7MA, 10.7H ? Szczególnie ten ostatni.
Po przeczytaniu tego, co Duch__ napisał na temat odbioru, nie sądzę, żeby udało mi się odebrać sygnał w mieście między blokami. Ale zawsze można wyjść w teren z laptopem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Duch__ Poziom 22

|
22 Jun 2008 07:39 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Zapowiada się piękne popołudnie.
NOAA 15 Godzina 7:20
|
|
| Back to top |
|
 |
elektromax2 Poziom 13

|
22 Jun 2008 14:07 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Bardzo ciekawy temat. Najlepsze jest to, że można mieć najaktualniejsze zdjęcia pogodowe wprost z satelity.
Jestem gotów wykonać cały odbiornik wraz z anteną. W internecie znalazłem taki oto odbiornik:
http://lpistor.chez-alice.fr/meteo2.htm#recepteur
Jak sadzicie, czy nadaje się on do tego projektu?
|
|
| Back to top |
|
 |
transwormatolek Poziom 9

|
22 Jun 2008 15:37 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
| elektromax2 wrote: |
| Jak sadzicie, czy nadaje się on do tego projektu? |
Raczej się nadaje ponieważ jest to odbiornik zaprojektowany pod kątem odbioru map pogodowych z satelit NOAA. Jego zaletą niewątpliwie jest podwójna przemiana częstotliwości. Jednak może być problem z dostaniem "w pierwszym lepszym sklepie" scalaka MC3362P i diody pojemnościowej BB909. O ile MC3362P można zdobyć (koszt: okolice 10zł) to dioda BB909 jest praktycznie nieosiągalna - na upartego można ją zastąpić dwoma krajowymi diodami BB105G połączonymi równolegle (wada tego zamiennika to większa pojemność minimalna).
A teraz pytanie z serii nietypowe: Jak myślicie, czy filtry 10,7MHz wydłubane z radiotelefonów Radmor z serii FM315, 316 i 317 nadają się do odbioru map? Przypomniało mi się że gdzieś mi zalega taki filtr i pomyślałem sobie że można by go zaadaptować do takiego odbiornika. Ale obawiam się że jest nieco za wąski... :|
|
|
| Back to top |
|
 |
elektromax2 Poziom 13

|
22 Jun 2008 15:59 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Faktycznie dioda BB909 jest niedostępna w polskich hurtowniach. Zastanawiające jest to czy połączenie ze sobą równolegle dwóch diod BB105 zamiast jednej BB909 nie zmieniło by charakterystyki działania urządzenia.
|
|
| Back to top |
|
 |
Ptolek Poziom 23

|
22 Jun 2008 16:14 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Szkoda, że ten opis odbiornika jest po francusku. Nie jestem pewny, ale ten obwód z diodą pojemnościową to chyba jest ARCz? W takim przypadku model diody pojemnościowej będzie praktycznie dowolny. Zastanawia mnie jeszcze ten filtr w torze audio (ten z tranzystorem Q2), do czego on służy? Nie znam zupełnie rodzaju ani pasma sygnału pochodzącego z satelity meteo.
----
Nie taki zły ten francuski, coś można zrozumieć. Ten obwód z BB909 to faktycznie ARCz. Z opisu też wynika, że sygnał mieści się w paśmie 40-4000Hz, nie dziwi więc już fakt stosowania filtru.
|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
22 Jun 2008 16:25 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Witam.
Nada się jak najbardziej. Ja właśnie korzystam z tego odbiornika i spisuje się znakomicie (zdjęcia odebrane za pomocą tego odbiornika można zobaczyć w linku w podpisie pod moim postem).
Jeżeli chodzi o diodę BB909 to nie ma z tym żadnych problemów. Ja w odbiorniku zastosowałem podwójną diodę BB104 (wykorzystałem tylko jedną połówkę tej diody). Ze zdobyciem MC3362 nie ma żadnych problemów. Gorzej jest z filtrem 455kHz o odpowiedniej szerokości pasma (dla poprawnego odbioru zdjęć systemu APT szerokość pasma powinna zawierać się w granicach 25-40kHz).
Proszę zobaczyć to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic814169-0.html
Opisałem pokrótce co zmieniłem w odbiorniku i jak go stroiłem.
|
|
| Back to top |
|
 |
zattara Poziom 10

|
22 Jun 2008 22:25 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Mam ICOM-a W 32E, który umożliwia odbiór częstotliwości na jakich nadają te satelity. Czy to, że pasmo m.cz. z reguły jest w takich radyjkach ograniczone do 3 khz będzie stanowiło przeszkodę w odbiorze czy nie?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jun 2008 22:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
22 Jun 2008 22:54 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
| zattara wrote: |
| Mam ICOM-a W 32E, który umożliwia odbiór częstotliwości na jakich nadają te satelity. Czy to, że pasmo m.cz. z reguły jest w takich radyjkach ograniczone do 3 khz będzie stanowiło przeszkodę w odbiorze czy nie? |
Raczej tak, ale nic nie stoi na przeszkodzie spróbowania. Ważna też jest antena. Wypróbowana to QFH. Do odbioru zdjęć systemu APT nadaje się też dipol skrzyżowany lub GP.
|
|
| Back to top |
|
 |
androot Poziom 21

|
23 Jun 2008 08:49 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
| Szkoda, że ten opis odbiornika jest po francusku. |
Jest taki translator: http://babelfish.yahoo.com
|
|
| Back to top |
|
 |
elektromax2 Poziom 13

|
|
| Back to top |
|
 |
transwormatolek Poziom 9

|
23 Jun 2008 09:17 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
"Oprócz elementów wspólnych, z obwodem drukowanym jest prosta twarz i koszt opakowania nie będą narażone na ryzyko portfela."
I to kocham w translatorach :D No ale z której strony by nie spojrzeć to tłumaczenie jest niesamowicie sensowne (jak na translator) i proste. Są dwie opcje - albo francuski jest taki łatwy do dosłownego tłumaczenia, albo translator taki dobry...
|
|
| Back to top |
|
 |
zattara Poziom 10

|
23 Jun 2008 10:15 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
| Faces wrote: |
| Mam ICOM-a W 32E, który umożliwia odbiór częstotliwości na jakich nadają te satelity. Czy to, że pasmo m.cz. z reguły jest w takich radyjkach ograniczone do 3 khz będzie stanowiło przeszkodę w odbiorze czy nie? |
Raczej tak, ale nic nie stoi na przeszkodzie spróbowania. Ważna też jest antena. Wypróbowana to QFH. Do odbioru zdjęć systemu APT nadaje się też dipol skrzyżowany lub GP. |
Zwykła antena GP wystarczy? Nie ma zbyt małego zysku?
|
|
| Back to top |
|
 |
TheWiktus Poziom 17

|
23 Jun 2008 14:47 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
A ja mam pytanie ,czy da się ,domowymi metodami ,odbierać sygnały z innych satelitów np. Metop lub Meteosat?
|
|
| Back to top |
|
 |
Faces Poziom 23

|
23 Jun 2008 14:51 Re: Odbiornik zdjęć meteorologicznych NOAA na LA1185 |
|
|
|
Witam.
| Zwykła antena GP wystarczy? Nie ma zbyt małego zysku? |
Wystarczy. Kolega jap używał do odbioru zdjęć systemu APT właśnie anteny GP. Najlepszym rozwiązaniem jest antena QFH. Jednak GP jest łatwiej zrobić.
Nie chodzi tyle o zysk co o charakterystykę anteny. Antena QFH ma charakterystykę kołową. Satelita na orbicie obraca się też wokół własnej osi i sygnał nadawany często zmienia swoją polaryzację. Stosując przy odbiorniku QFH "jesteśmy" w stanie zniwelować zmiany sygnału nadawanego. Natomiast antena GP ma charakterystykę do okólną. Będzie sie ona dobrze spisywać gdy satelita będzie miał wysoką elewację.
Proszę poczytać to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic60365-0.html
| TheWiktus wrote: |
| A ja mam pytanie ,czy da się ,domowymi metodami ,odbierać sygnały z innych satelitów np. Metop lub Meteosat? |
Jasne, że się da. Tylko jest to trudniejsze w realizacji niż odbiór zdjęć systemu APT. Bardziej skomplikowana elektronika i większe koszty.
W przypadku Metop-a transmisja jest cyfrowa QPSK. Jakiś czas temu zainteresowałem się tym. Sam odbiornik do skomplikowanych nie należy ponieważ system ten został tak opracowany aby całą robotę zrzucić na komputer. Dużym problemem przy odbiorze zdjęć z Metop-a jest dekodowanie sygnału. Jak do tej pory nie pojawił się w sieci żaden program do dekodowania transmisji QPSK (i długo się nie pojawi). Także trzeba samemu coś pomysleć.
Jeżeli chodzi o odbiór zdjęć z Meteosata to sprawa wygląda inaczej. Do odbioru potrzebne są: konwerter 1,7GHz -> 137MHz, odbiornik, dekoder cyfrowy i oprogramowanie do komputera. Z innych rzeczy to oczywiście antena (na przykład paraboliczna), rotor azymut-elewacja. Jak widać nie jest to też takie proste (chociaż są ludzie, którzy zrobili takie odbiorniki kompletne). Konwerter to technika częstotliwości GHz. Odbiornik jest w miare prosty (główną częścią jest głowica UV916). Dekoder cyfrowy to zabawa w układy programowalne. No i pozostaje antena i rotor.
Dużo informacji na temat Meteosata i co nie co na temat Metop-a znajdziesz na sieci.
Napisałem to w wielkim skrócie. Temat jest dość obszerny.
Informacje odnośnie Meteosata i Metop-a znajdziesz jeszcze w linku, który podałem w tym poście.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |